Šta je novo?

Električno varenje - opasnost po ostale uređaje?

arcibalde

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poruke
5,940
Poena
405
Mislim na zavarivanje, bre. Elem, komšija sa kojim delimo kuću se bacio na celodnevno varenje svega i svačega. Meni to ne smeta ali kako mi led sijalice (one Osram što izgledom podsećaju na klasične) blago trepere zanima me da li može nešto od uređaja da rikne zbog toga? Na primer one led sijalice što su kao reflektorčići i ugrađuju se u gipsani ploču tako da su u istoj ravni sa njom (ne štrče I ne vire kao klasične sijalice) ne trepere dok vari. Rek'o da napomenem možda nešto znači.
Dakle, da se svađam sa komšijom ili jok? :d
 
Dok sam jos ziveo sa mojima u kuci dosli iz toplana (valjda) da ugradjuju toplovod, prekopali ulicu i kao treba im struja za aparat za varenje. Pitali caleta da ukljuce u dvoristu jer imamo uticnicu i on ih pustio. Ja sedim gore za kompom i odjednom krene slika na monitoru da "igra" bas jako do nivoa da sam bio u fazonu do moega ode monitor. S obzirom da sam cuo svu konstrukciju napolju odem na prozor, vidim da neki kabl ide iz naseg dvorista napolje, ugasim komp, sidjem u dvoriste i vidim onaj aparat za varenje prikacen i izvucem kabl instant. Ovi kao pa dozvolili su nam etc medjutim ja ih lepo skartiram i kazem im da nadju nekog drugog. Odem nazad, upalim komp, sve ok.

Oni su otisli kod komsije preko puta, apsoltuno nikakve anomalije (bar ne okom primetne) dok su radili kod njega a radili su skoro ceo dan. Monitor je zaigrao tipa ovako dok je aparat radio, cak jos malo drasticnije od toga. Prodat je posle 2-3 godine u ispravnom stanju, nikakve anomalije nije pokazivao nakon te epizode. Dal sam ga spasio na vreme ili bi samo tako "igrao" bez ikakvih trajnih posledica ne znam ali def nije bilo prijatno.
 
To se verovatno zove pad napona :D ali dobro je dok se TV ne gasi sam jer danas uglavnom imaju svi zaštitu. Po selima se dogadja kad neko u komšiluku uključi aparat volframova sijalica "škilji", bolje vidiš kad je ugašena.
 
Dešava se pad napona i zato dolazi do smetnji. Od pada napona naj osetljiviji kućni uredjaji su frižider i zamrzivač i asinhroni motori ako imaš neki u pogonu. Rasveta ne bi trebalo da strada, a ti uzmi pa rasvetu preveži na drugu fazu i neće da treperi. A najbolje ti je da digitalnim istrumentom izmeriš sve tri faze ali dok vrši zavarivanje.
 
Monofazno je brojilo tako da nema ništa od drugih faza. Grejemo se na klimu a to mu je isto ko frižider pa me i brine da nam ne spali jedini izvor grejanja. Na monitoru nisam primetio nikakva treperenje dok je vario u principu samo te led sijalice trepere.
@Uriel imam dve polu ruske plave mačke, to mu dođe ko jedna rasna, pa sam sa te strane osiguran od zli du'ovi.
 
Izmeri napon to ti je naj sigurniji uvid ima li pad napona.
 
Sad se setih a komšija da li on ima trofaznu struju? Ako ima on, neka on predje na drugu fazu i ti si spašen.
 
Pa pogledaj na banderi kakav kabal ima.
 
Ah, čuveni mit kako frekvencija nije 50Hz.
 
Ja bih za svaki slucaj, prosao kandilom kroz dom.
 
Nazad
Vrh Dno