Šta je novo?

El. gitara u racunar i zapisivanje odsviranih nota/akorda

DS9

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
709
Dakle, treba rodjaku da sklopim obican racunar (kucanje txt, net - nista zahtevno).
Covek nema nikakvih posebnih zahteva sto se tice kvaliteta zvuka (pa bi mu odgovarala i integrisana varijanta zv. kartice) ali zeli sledece. Da ubode svoj Ovation ili kopiju stratokastera u racunar, odsvira sto hoce, i dobije ispisane note na ekranu (koje bi da odstampa). Sta je potrebno od dodatnih stvari za tako nesto.
Mislim, da li mu treba samo obican adapter preko koga ce veliki "jack" od gitare da ubode u malu rupu od zvucne kartice (valjda line in), il` bese neki midi kit koji ide preko game porta?
I sta treba podesiti pod win(xp) za tako nesto.

Hvala

Moze to sto hoche al pod uslovom da ubode u zvucnu karticu midi klavijaturu (ili midi gitaru) ;P

Najbolje sto sam ja uspeo da postignem/provalim je da snimim nesto u .wav, onda prebacim u midi programom AKoff Music Composer, i importujem taj midi u Guitar Pro koji ispise neke 'slicne' note... Naravno prebacivanje u midi je ogroman problem, pa otuda i nepreciznost. Zato sada jednostavno cuvam samo .wav fajlove, pa se "prisetim" kako to ide.

Hvala drustvo.

Jos neka sugestija?

Ja sam imao neki takav program, tacnije, omogucavao je da sviras gitaru, a da to konvertuje u midi signal (monofonijski, ili polifonijski) i mogao si da izaberes odredjeni midi instrument i da sviras njega. E, sad, da bi taj midi signal prosledio nekom sekvenceru, koji ce da ti ispise note, mislim da ti treba neki midi router (tipa midi-ox), pa da output tog programa preusmeris na ulaz sekvencera. Pogledacu kako se zove taj program, ali nesto mi ga nema na hardu trenutno, moracu da ga potrazim.

DS9 je napisao(la):
Jos neka sugestija?
Jako tesko ide sa akordima, dok je nesto bolje sa "pojedinacnim" notama.
'Ajde Mancha pogledaj posto mi ta tvoja procedura deluje malo bolje.

Ako oce da dobije MIDI sekvencu kreiranu gitarom treba mu MIDI pick-up za tog Ovationa ili MIDI gitara.
Kako sam i sam gitarista mogu mu poruciti da je stvaranje MIDI zapisa gitarom bezveze sem ako nece da zapise ciste ili monofonske muzicke fraze/melodije, a za to mu je mnogo bolja varijanta MIDI klavijatura.
Dalje pitanje je shta on hoce da postigne?
Kazesh da hoce te note da zapise kao MIDI i da ih odstampa(kao tablature, score ili MIDI???)? I shta ce sa tom shtampom?
Pitaj ga shta tacno hoce da postigne pa cu pomoci.

OK, nadjoh ga, evo info-a iz readme-a

Alexey Egorov
[email protected]
http://www.midi.ru/AudioToMidi/

Program se, jelte, zove AudioToMidi i bogami je debelo napredovao u verziji od kada sam ga ja koristio. Trial verzija ima jedino ogranicenje da ne dozvoljava snimanje midi file-a, ali to nije ni vazno, jer sam vec spomenuo proceduru kojom se to zaobilazi, pa posebni program hvata note i zapisuje ih.

Ovo im je download page http://tallstick.com/eng/download.htm

Hvala vam, vrlo.

@boskovic

Pretpostavljam da bi coveku znacilo da ima tablaturu. Videh neke programe, u kojima covek napravi tablaturu (ili je importuje), pa je pusti da svira, u nekima od njih valjda moze da se doda i tekst pa covek onda ima sve da bi odsvirao i otpevao pesmu.

E sad, znacilo bi mi da mi neko potvrdi sta je prva instanca u (ovakvom) povezivaanju gitare i zvucne kartice. Dakle, da li se koristi neki midi adapter na game portu (valjda mi rodjak rece da to ima za neki svoj instrument, nisam siguran, a mislim da nije ni on ), ili se gitara ubada u line in zvucne kartice (preko obicnog adaptera ).

Taj program za tablature je Guitar Pro

http://www.lineart.co.yu/forum/viewtopic.php?t=698&highlight=

Morash ga pitati shta TACNO hoce jer je Guitar Pro samo program za manipulisanje tablaturama. A ako hoce da odsvira i otpjeva pjesmu to vec ide u domen muzicke produkcije i to vec nije Guitar Pro, vec mu treba VST setup oformljen oko recimo Cubase SX-a. Ali ni to nije sve jer posebno pitanje usnimavanja zvuka (gitare, glasa), real-time efekata itd. a to vec siri polje na hardware setup racunara.

Pitaj covjeka shta tacno hoce i rado cu pomoci

Imam na nekom od diskova guitar pro instalaciju - dakle, jel moze covek da odsvira nesto i da mu guitar pro ispise tablaturu (i da se to sacauva kao .tab fajl). U sustini tom coveku kome gitara nije posao, bi bilo super sve sto je iznad toga da sam mora (olovkom) da zapisuje note/tablature. Ako moze prosto da snimi neku kompoziciju u wav\ili nesto slicno, to je super. Ako uz to u nekom drugom fajlu moze da ima i tablaturu toga - onda savrseno. Dakle da se racunar iskoristi bez ulaganja u poluprof/prof kartice, instrumente i sl.

Ajd` da ne budem dosadan previse, al` ponovicu. Gde se ubada gitara u racunar i kakav adapter je potreban (zvucna kartica ima malu rupu!, a onaj jack od gitare [koji se normalno nabada u pojacalo] joj je mnogo veliki!)? Jel treba samo prosti adapter koji prevazilazi fizicku barijeru?

U svakom slucaju veliko hvala. Posto mi ovo trenutno nije aktuelno, vec mi je trebao orjentacioni info, bicu slobodan da te (boskovic) kontaktiram ukoliko bude realnih problema kada to budem podesavao.
Mene trenutno interesuje sta covek bitno dobija/ne dobija ukoliko umesto inegrisane zvucne kartice ulozi u neku PCI varijantu (do 100e). Da li ce mu to nesto doprineti da ovo sa gitarom lakse realizuje.
Jedan drugi prijatelj (koji je gitarista) mi u razgovoru cesto pominje da koristi program "band in the box". Koliko sam ja video sa time moze covek nesto da odsvira na svom instrumentu pa onda da to obradjuje u ovom programu. Jel` bi prosto povezivanje gitare i racunara moglo da omoguci koriscenje ovog programa?

J*** ga, takva vam je sudbina, najteze je odgovarati onima koji se slabo razumeju&nemaju iskustvo.

&pozdrav!

Gitaru kacis na line-in. U ovom programu podesis ta treba, izaberes zeljeni instrument i to ti sluzi da konvertujes signal iz gitare u midi signal. Kao sto rekoh treba ti midi router, kako bi signal iz tog programa usmerio ne na wawetable, vec u program koji ce ti pisati note ili tablature. Mislim da bese Midi Yoke ili Midi-OX, sve u svemu potrazi malo, naci ces mozda i nesto bolje od toga. Onda lepo kao output u AudioToMidi izaberes jedan od ulaza routera, a kao ulaz u sekvenceru (t.j. programu koji ce da ti zapise note) izaberes izlaz tog istog kanala. Znaci, gitara,AudioToMidi i router ti u stvari glume midi klavijaturu.

Da, ali ne kaci se kabl od gitare valjda u line-in, vec on normalno ide u pojacalo a pojacalo ima svoj line-out za slusalice u koji se utakne jack-adapter (kupi se za 15 dinara u odgovarajucoj radnji) cija je izlazna rupica :p velicine za standardni audio kabl.

Pazi DS9 ja sam rad sa zivom gitarom vec duze vrijeme stavio "na led" i koristim jedino neke proste rifove i fraze. Zasto? Bas zato shto kad odsviram neku improvizaciju posle nekog vremena muku mucim da to ponovim, a narocito ako ima mnogo "prljavog" zvuka (distorzija i raznorazno majmunisanje po gitari). I ja sam trazio nacin da to zabiljezim i nisam do sad nashao odgovarajuce resenje. Poznavajuci MIDI mogu ti reci da to ne mozesh uraditi sa njim. Ispada najbolje resenje shto mi rece jedan prijatelj da se usnimavam kamerom :)
Znaci nije problem usnimiti gitaru (naravno treba dobra zvucna-za pocetak moze SB Live! ali ima bolje, recimo M-Audio Audiophile 2496 170evra, zbog A/D konvertora) vec je problem zapamtiti shta se sviralo. Kod recimo klavira to nije problem posto maltene sve shto ti treba je jacina i visina tona (shto se lako opisuje MIDIjem) i eto josh moze sustain pedala koju "opishesh" modulation-om.

E sad gitaru ukachish u LineIn a imash convertor za taj jack svudje da kupish.

Ako mene pitash, tu Audio-to-MIDI varijantu zaboravi (opet ako provalish da neshto ima smisla a ti javi). Ako oce neshto da cini sa tom gitarom (da pravi muziku) onda prvo Reason da nauci neke stvari a potom Cubase SX+VST instrumenti/efekti

Shto se hardware-a tice minimum Live sa KX drajverima (zbog ASIO drajvera) a bolje neku poluprofi tipa pomenutog Audiophila koji ima i na rate.

Upravo tako, Guitar Pro ispise note u drugom tonalitetu...
Sada jedino sto radim je snimanje ideja & improvizacija u .wav. Nazalost, tehnologija nije bas toliko dogurala da je moguce automatsko ispisivanje nota/tablatura za ono sto se odsvira "u trenutku imspiracije". Mada licno mislim da je uglavnom dovoljno i ovo.

Nazad
Vrh Dno