Šta je novo?

Eksterni HDD WD

Duki183

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600G 3.90GHz AM4
Matična ploča
ASROCK B550M Phantom Gaming 4
RAM
G.Skill 16Gb Ripjaws V Ddr4 3200Mhz Cl16 Kit F4-3200C16D-16
Storage
KINGSTON 512GB KC3000 M.2 PCIe M.2 2280 SKC3000S/512G
PSU
GMB-500-PRO Gembird 500W 80+, PFC, 4xSATA,2xIDE
Kućište
MS Element M305
Ostale periferije
ASUS 24 x DVD-RW DRW
Mobilni telefon
xiaomi poco nfc
Pristup internetu
  1. Optički internet
Poslednja izmena:
My Book Essential je najjeftinija varijanta, ako se dobro secam, i ima najmanje mogucnosti. One druge idu do krajnosti da imaju NAS (My Book Network ili tako nesto je bilo ranije, sada ih zovu nesto tipa Cloud), a ovo izmedju ima ovaj/onaj softver.... mozda je i obratno, iskreno se ne secam. Na link stoji da Essential ne dobija SmartWare softver, a Desktop ne... uglavnom, u tim ne-NAS verzijama je razlika samo u softveru koji dolazi sa njima valjda. (ako je po jedan disk, imas i varijante sa 2-4 diska, za koje je fora RAID1 (USB3 ne moze da iskoristi mogucnost RAID0 za 4 diska :)), ali one su skuplje i redje sam ih vidjao u ne-NAS varijanti)

Kupio sam
Eksterni hard disk HDD External 3.5" 3TB WD WDBFJK0040HBK-EESN, 64MB USB 3.0 My Book Essential
ALI
nisam zadovoljan jer ne može da se isključi ( nema prekidač on -off) pa mora stalno da radi ili da ga ,,čupam" iz struje

Ne brini se, svi externi diskovi koriste neke low-power, green gluposti, i sami se gase i pale po potrebi (ne gase se skroz, ali trose vrlo malo struje).

Jedino ako imas neki jaci model, mozda moze da se konfigurise dodatno kako/kada da se gasi, ovi Essential/Desktop nece moci.

Po meni, za tako nesto ne vredi platiti vise (ni za prekidac).
P.S. Moj externi Toshiba se sam gasi kada se ugasi komp, skroz.

Da ne otvaram temu u : comp. , hardver postaviću pitanje ovde ..

Ovaj HDD što sam kupio i jedan od ranije kupljenih HDD ne mogu da rade istovremeno ;
,,Disk je van mreže zbog sukoba potpisa sa drugim diskom koji je na mreži "
Šta treba da se uradi da bi radili kako treba ?

Poslednja izmena:
Ajde daj gde ti to javlja, i daj na engleskom kako se to kaze :) (Ovo jedva razumem, ali kada ga vratim na engleski, moze 200 stvari biti, pa da ne nagadjamo)

Ako neko jos ima Windows na srpskom i zna tacno o kojoj ne gresci rec, nek javi, ako ne: nadji neku masinu sa Windowsom na engleskom, postavi na nju, pa javi sta ona kaze.

Ovo je najverovatno iz Disk Managementa ili Event Viewer-a, i znaci da je disk inicijalizovan sa istom vrednoscu kao i prethodni disk. Sto nema bas smisla za externe diskove.

Mozda si im dodelio isti network path pa zato jedan ispada.

Evo slike , mislim da oba HDD imaju isti naziv My Book (H)
1.png

Poslednja izmena:
Rešio problem ,
Promenio oznaku i putanju disk jedinice u drugo slovo i stavio da je eksterni HDD na mreži ( bilo Van mreže)
Sad sve OK svi podaci sačuvani ...

Vrh Dno