Šta je novo?

Eksterni hard mi zamrzava racunar!

ashcash

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2009
Poena
304
Pozdrav svima.Od juce imam problem sa eksternim hardom kojeg imam vec 2 godine i do sada je radio bez problema.U pitanju je WD SATA hard disk od 1TB i stavljen je u rack i tako je napravljen eksterni hard.Stalno mi je bio spojen preko USB-a jer mi desava da kada ga spojim preko e-SATA da mi pravi problem.Posto mi je racunar stariji nemam na maticnoj ploci SATA portove nego imam PCI SATA karticu ST Lab A-183 i na njoj ima e-SATA port pa sam tako bio prikljucivao hard.U medjuvremenu sam morao menjati rezac pa sam njega prikljucio na doticnu karticu na unutrasnji SATA port a hard je osavljen da radi preko USB-a.Radio je bez problema dok se juce odjednom nije poceo monitor sam gasiti.Cim sam iskljucio hard racunar radi normalno.Posle toga sam probao ponovo da ukljucim hard ali mi se racunar restartuje svaki put.Probao sam drugo napajanje,probao sam na ostale USB-ove da prikljucim i isto se desava.Uzeo sam drugi rack,prikljucio-opet se restartuje.Jedno kako hard hoce da radi jeste da iskljucim rezac koji je prikljucen na SATA karticu jer kada su spojeni i rezac i hard na nju racunar pocne ponovo da se zamrzava.
Da li je neko imao ovakav problem i da li znate kako da resim ovo?Hvala unapred.

Mislim da si i sam našao rešenje, s obzirom da si konstatovao gde je problem.
Jednostavno, iz nekog razloga rezač i hard ne idu zajedno. Da li je zbog kartice (verovatno i jeste) ili nečeg drugog manje je važno. Možda je i rezač neispravan?
Ako možeš probaj sa drugom karticom ili rezačem, ali ovako ćeš morati da eliminišeš jednog iz sistema.
Ili da rezač povežeš na sata port koji je na matičnoj ploči (ako možeš), možda bi to bilo najracionalnije.

Poslednja izmena:
Imam drugu PCI SATA karticu pa cu da probam i sa njom.Rezac je ispravan jer je skoro kupljen tako da nije do njega.Stavio sam drugi rezac koji je IDE i opet kad sam spojio hard na USB,e-SATA i na karticu,isto se desava-cim je spojen na USB restartuje momentalno racunar a kad je na e-SATA ili SATA portu zamrzava.Voleo bih da imam SATA portove na maticnoj ali kao sto sam vec napomenuo racunar mi je bas mator,pa nema SATA portove nego moram da koristim karticu.

Nazad
Vrh Dno