Šta je novo?

Eksplozija Li ion baterije.Da li je iko ovde doživeo?

joc

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2007
Poena
320
Ili možda zna nekog kome se to dogodilo.

Čini mi se da nas plaše ovim da ih ne bismo čačkali.

Evo jedan eksperiment sa eksplozijom, naravno da je moguća. :d

Kod njih je problem "overcharging", a i temperatura, pa se tako i eksplozija stvori. :)

Video sam kod druga da mu se nadula baterija na telefonu, ostavio ga je celu noć na punjaču, baterija je naravno li-ion.

Moj savet je drzati podalje mob kad se puni i uvek ga skloniti kad je napunjen i ako bas moras da se javis ili da zoves isto iskljuciti sa punjaca.
Jeste da su sanse mozda male da bas pukne kad pricas, ali s obzirom kolko dugo neko ume da prica sanse postaju dosta realne a citao sam da se desavalo,
evo moguc izgled ;)
Two-faceEckhart.jpg

Ekspozija LiPo baterije je najgori mogući scenario, vrlo često se dešava da se zapale tokom punjenja bilo je zapaljenih automobila, kancelarija i to ne retko. Naj češće se sa paljenjem sreću ljubitelji RC hobija zato i postoje "lipo-safe" vrećice koje služe kao zaštita od eventualnog širenja požara prilikom punjenja baterije. Nažalost znam lično par ljudi kojima su se palile baterije, neki su prošli bez materijalne štete a neki su bogami debelo platili školu.

Evo snimka jedne havarije izazvane LiPo baterijom u Varaždinu:
http://youtu.be/yc8NTkUKJ8k

Nezgodna stvar sa LiPo baterijama je i ta da na primer malo oštećenje omotača baterije izaziva reakciju koja je nezaustavljiva. Litijum u dodiru sa kisonikom počinje spontano da sagoreva, a tokom sagorevanja oslobađa između ostalog i kiseonik koji opet pomaže gorenju...

Poslednja izmena:
Eksplozija + doziveo retko idu zajedno :)
Licno nisam cuo za takav slucaj.

ko god je imao Nokiju 6233 zna sta je naduvena baterija,to je redovan slucaj kod skoro svakog primerka tog modela.
Radim u prod. mob. tel. i svakodnevno "obrnem" gomilu neoriginalnih (citaj kineskih) baterija za ovih par godina video sam gomilu naduvanih baterija (ljudi uglavnom skontaju kad im baterija od naduvenosti slomi poklopac) i samo jedan jedini slucaj da je baterija iscurela.
Eksplozije i paljenja nit video nit cuo.
Vise se bojim punjaca jer mi se dva puta deslilo da mi eksplodira punjac u ruci dok sam ga stavljao u uticnicu...

Auh,nisam do sad video tu temu, al ubuduće punim telefone na metalnoj tacni.
Da li je baterija bila li-ion ili li-po?

Meni je jednom zadimila baterija tokom punjenja posle tričavih par minuta i bila je baš vrela, u pitanju je bila neka Nokija. Katapultirao sam je sa telefona pravo u sneg (živim u prizemlju pa i nije problem).

Litijumske baterije su prilično bezbedne sve dok se koriste tj. pune i prazne u dozvoljenim granicama problemi tj oštećenja ćelija nastaju u većini slučlajeva prilikom preteranog punjenja, pražnjenja, pražnjenjem baterije amperažom od predviđene, kao i punjenjem većom amperažom od predviđene...

- Maksimalno po pražnjenje po ćeliji za LiIon 2,5V, maksimalno punjenje do 4,1V.
- Maksimalno po pražnjenje po ćeliji za LiPo 3V, maksimalno punjenje do 4,2V.
- Maksimalno po pražnjenje po ćeliji za LiFePo 2V, maksimalno punjenje do 3,6V.

Sve vrednosti koje izlaze iz gore navedenih okvira dovode do trajnog oštećenja baterije i potencijalnog samospaljivanja.

Ono što se dešava najčešće je da se razkalibriše kolo koje puni bateriju u nekom od uređaja ili ukoliko je višećelijska baterija pa crkne kolo za balnasiranje ćelija i na primer dve ćelije napuni do 3,2V a treću napuni do 3,7V i eto veselja. Paljenje takođe izaziva i kratak spoj... Do paljenja takođe može doći i ukoliko se ošteti zaštitni omotač ćelije (onaj metalizirani nalik na aluminijum) pa vazduh prodre u ćeliju.

Poslednja izmena:
Pre par godina sam u offisu punio Nokiju 6610 Navigatora, i posle jedno 4-5 sati primetim da još nije završila punjenje. A obično je bilo gotovo za dva do dva i po sata. Uzmem telefon, kad ono, vreo. Isključim s' punjača, otvorim pozadi a baterija vruća, ne mož' je držati u ruci, i malo naduvana. Ne znam šta bi bilo da nisam slučajno prekinuo punjenje.

Od tada se ta baterija u istom telefonu i sa istim punjačem puni "normalno" ali traje jedva jedan dan. Pre toga, bez problema po pet dana.

Da eksplodira i baš gadno povredi ne može, ali treba imati na umu da je litijum veoma toksičan i oštećenu bateriju ne trebs njakati već je treba proslediti centru za reciklažu lelektronskog otpada.

Nazad
Vrh Dno