Šta je novo?

Eksperiment: simulacija letenja vs. pravi let...

Sasa_NS

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2005
Poena
319
He, ja koji uopšte ne igram igrice evo postujem u forumu "Igre"...:D

Elem, nisam mogao da odolim..

Baš sam gledao na "Exploreru" emisiju "Gadget" (valjda se tako zove) u kojoj su napravili interesantan eksperiment (a koji je i mene stalno kopkao)...

Naime, stavili su lika - koji je navodno neki šampion u simulacijama letenja - u pravi avion (zajedno sa instruktorom, naravno), da vide kako će mu ići u živo... Tip kući inače ima svu silu tehnike vezano za igranje ovih simulacija, gomilu džojstika (čak i "originalni" iz F16 vredan 350 funti)..

Da skratim, tip je za vreme leta izjavio da mu je sve poznato, komande, parameti... i u vazduhu je sve (naizgled) solidno radio, pa je na kraju došlo i sletanje... Zauzeo je jako lep prilaz pisti, krenuo da sleće i na kraju nekako sletio. Bar je tako izgledalo posmatraču sa strane.
Na zemlji su pitali instruktora kakav je bio njegov novi "učenik" i ko je u stvari sletio, on ili taj šampion u igricama - čovek je na to rekao: "Bolje je da pitate njega"...
Momak je pošteno rekao da je u zadnji trenutak komande preuzeo instruktor jer se malo uspaničio i nije znao da li sve pravilno radi, a pista se jako brzo približavala... Isto tako, instruktor je morao da pomaže dosta i u vazduhu, koriguje uticaj vetra i ostalo...
Najsimpatičnije mi je bilo ono šta je rekao kada su ga pitali može li uporediti "simulator" i pravi avion:
"Ma, simulator je za mene mrtav. Posle ovoga prodaću sve na e-bayu i upisati časove letenja"...

Dakle, liči - ali ni nalik... :)

Poslednja izmena:
Naravno da ništa ne može da zameni pravo iskustvo letenja, ali simulator je dobar početak za sticanje potrebnog znanja pre nego što se sedne u pravi avion. I pravi vojni i civilni piloti prvo idu u simulator, pa tek onda sedaju sa instruktorom u avion pre nego što ih puste da lete sami.
Iskreno, meni je sjajna stvar to što je neko ko nikada pre nije seo u pravi avion uspeo i ovako da se snađe.

slažem se ... za mene je to ipak prava HRABROST ... sesti u pravi avion samo na osnovu iskustva iz simulacija ... zamislite da vas neko sad direkt onako baci negde na *front* samo sa iskustvom iz igranja fps-a ...

Da je imao muda spustio bi avion bez problema - i bez instruktora.

Tačno. Bilo bi malo drndavo, ali i to je nekakvo sletanje... :)

Kako ono bese ide... "A 'good' landing is one from which you can walk away!" Ima i nastavak: "A 'great' landing is one after which they can use the plane again!"

Inace, s obzirom da je decko prvi put seo u avion, mislim da mu je dobro i islo [na stranu s(t)imulacije :)].

Poslednja izmena:
Nije trebalo da pusta komende i da panichi. Instruktor bi priskocio kad bi procenio da je vreme za intervenciju. Ja bih isao do kraja sam koliko god mogu/mi dozvoli instruktor :)

ja prvo seo za volan pa onda slupao kola u auto-moto igricama
a onda slupao uzivo... lose su te simulacije

srecom nemam preteranu anemru da vozim avione, verovatno bih sleteo na neki krov (ravan, je'lte)

nidzo, da je imao muda verovatno bi ostao bez istih

Nije dovoljno vozio simulacije, inače bi znao da ima 3 života... Džaba se uprpio.

Problem u svim simulacijama je ochigledno ono shto se ne moze osetiti, G sile, a u ovom sluchaju i vetar, ali kapiram da je sve ostalo isto, pa se zato ovaj i snashao dobro..

NEW GAME
SAVE GAME
LOAD GAME
RESTART GAME
OPTIONS
QUIT​

Izgled jednog od sistemskih ekrana u avionu

Poslednja izmena:
Simulatori jesu ozbiljna stvar. Naravno da kućni simulator ne može da zemeni realno letenje baš zbog nepostojanja fizičkih sila koje postoje tokom letenja, profi simulatori u pilotskim školama zato imaju kabine koje i ovo mogu da simuliraju (ostalo je vrlo slično kao na kompu). Ne bi mi palo na pamet da na osnovu simulatora vozim pravi avion, ali u nekoj stani-pani situaciji tipa "svi piloti dobili infarkt" mislim da bih imao velike šanse da uspešno prizemim pravi avion, mada nisam neki hard igrač simulacija letenja (nemem vremena).

Uhhh, kada bih ga ja zavatio pa brrrrrrrr, pa onda opet brrrr, i onda BUMMMMMMMM.Ali ako cemo iskreno, mislim da nije tekso voziti avion u vazduhu, pogotovo ako imas instruktora.Samo sto rece NIDZA, treba ima muda.

Problem u svim simulacijama je ochigledno ono shto se ne moze osetiti, G sile, a u ovom sluchaju i vetar, ali kapiram da je sve ostalo isto, pa se zato ovaj i snashao dobro..

Ma mogu i vremenske neprilike u pojedinim i to bas dobro a simulatori pocinju vec od $20K i na njima mozes dobiti G sile (ograniceno ali opet).

E da i za simulacije ti ne treba psihotest :)

Ipak mislim da ako ima straha nije trebao da ulazi u avion.

Poslednja izmena:

ili da citiram kolegu kad su u pitanju simulacije: masturbacija vrsi posao i predvidiva je ali sex je sex:d

pozdrav od Broza:)

Mr.Broz, uvek ima nesto da nasmeje coveka

kakva prsotina,umesto da isproba pravi katapult on tu neshto pokushao zapravo da sleti a u stvari nije ni to uspeo....ovu priliku da se ispali iz sedishta je proustio jednom uzivotu,loool....ja da sam na njegovom mestu bio povukao bi onu ruchicu samo tako i osetio shta je pravi adrenalin, a neka se instruktor snalazi....haaaaaaaaa

Ocigledno komentar neupucenog... Vozili su neki skolski Pajper ili tako nesto, koji koliko ja bar znam nema katapult sedista... :D
Bilo bi mnogo da su liku dali da odma sedne u Harrijera ili F22.

Bilo bi mnogo da su liku dali da odma sedne u Harrijera ili F22.

Herijer je zeznut za letenje i zahteva stvarno vrhunskog pilota ali je zato F22 zahvaljujuci mnogo naprednijoj avionici, verovatno boza, mozda lakse od tog malog Pajpera (kad bolje razmislim na F22 nema rvanja sa avionom kao kod pajpera, tako da je letenje definitivno lakse)...

Морам мало да скренем са теме, али кад читам све ово сетим се оне забавне емисије на не знам ком каналу где она Ана Михајловска и њена верна другарица Мара :d возе авиЈон. Као нешто мало иду у неку школицу и онда праве вратоломије у ваздуху...

Иначе ову емисију на експлореру сам давно гледао и мислио сам сво време да је лик више ''хардкор'' али је српски речено показао да је п.... ;) Прави загрижени фан симулација или како да га назовем не би пропустио прилику да проба да атерира па макар и у кукурузе.

Морам мало да скренем са теме, али кад читам све ово сетим се оне забавне емисије на не знам ком каналу где она Ана Михајловска и њена верна другарица Мара :d возе авиЈон. Као нешто мало иду у неку школицу и онда праве вратоломије у ваздуху...

Иначе ову емисију на експлореру сам давно гледао и мислио сам сво време да је лик више ''хардкор'' али је српски речено показао да је п.... ;) Прави загрижени фан симулација или како да га назовем не би пропустио прилику да проба да атерира па макар и у кукурузе.

Da, al ne verujem da bi mu instruktor dozvolio da sleti pa makar i u kukuruze :D

Poslednja izmena:
Zbrzali su ga malo zaista... mogli su lepo da ga pripreme dan - 2, kako i sta treba da radi u tom i tom slucaju i bio bi OK... mada mislim da je sve ovo bilo vise kao propaganda... a i mozda su mogli naci nekog boljeg kandidata... u svakom slucaju meni je gadget vise kao sou nego ozbiljan emisija pa u skladu s tim i sve ostalo...

Iskreno verujem da bi simulator mogao da da pristojne rezultate u slucaju nuzde.

Iskreno verujem da bi simulator mogao da da pristojne rezultate u slucaju nuzde.

U slučaju nužde na savremenim putničkim avionima postoji "avionika" koja sama prizemljuje letelicu na odgovarajuće opremljen aerodrom.

Eventualno spuštanje flapsova, stajnog trapa, auto-kočnica i reverse motora po sletanju, što je svakako lakše nego upravljanje Piperom.

Čist plug 'n' pRay ! :d

Da je imao muda spustio bi avion bez problema - i bez instruktora.

Ipak je ovde pamet malo potrebnija od gorenavedenih! Dečko je odradio upravo kako je i trebao - koristio je mozak svo vreme! Tu m**a ne pomažu!
Govorim kao zagriženi ljubitelj avijacije (sa stažom od preko 25 god.) i simulatora letenja.

Nazad
Vrh Dno