Šta je novo?

Ekskluzivno: Intel Sandy Bridge platforma

Peca

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
27.06.2000
Poena
725
Lep prikaz... Bilo bi koristno da ste ubacili u poređenja i Amd X6 i X4 (pošto su u tom rangu cena) ali i starije procesore (npr Q6600), da ljudi vide koliki dobitak mogu da očekuju upgrade-om svih starih mašina...

Hvala na pohvalama :)

Pa toga ima u nekim drugim tekstovima - da ne mesamo babe i zabe. Da ne govorim o tome da su alergicni u obe kompanije kada to uradimo

Hvala na pohvalama :)

Pa toga ima u nekim drugim tekstovima - da ne mesamo babe i zabe. Da ne govorim o tome da su alergicni u obe kompanije kada to uradimo

jel to zato sto te iste kompanije zele da se nova arhitektura gura po svaku cenu iako neka stara i dalje cepa jako dobro? ;)

Poslednja izmena:
DDR 1333? Wtf?

Toliko valjda podrzava kontroler, mada naravno da mozes da koristis brzu memoriju.

Ima li najave kada ce se kod nas pojaviti?

@Peca: Point taken (za poređenje sa AMD-om). Ali ne vidim zašto bi se Intel bunio ako SB poredimo i sa Q6600, a ne samo sa i750? Realnost je da će (berem kod nas) biti mnogo više korisnika koji će se upgrade-ovati sa Q6600 na SB nego sa i750 na SB.

U svakom slučaju, još jednom pohvale za odličan prikaz.

Ma svi su strine kada izadje novi cpu :)

Sto si me poredio sa njima: ako sam jacci, oni su boranija - skloni mi boraniju sa ociju, ako sam slabiji - e bas si smeker, nasao si da poredis moj cpu sa njegovim koji je 3.74 puta skuplji. Tako da...sve moze da se pronadje ako se pogleda jos koji od prethodnih testova, ili pak, u nekim uporednim testovima

I jos jednom hvala, i ja mislim da je Dule uradio odlican posao ovog puta

To je samo oficijelna podrska, kao sto je bilo i za nehalem (1066), ali moze da se namesti mnozilac za memoriju na 1600,1866,2133.. Verovatno ce buduce revizije biosa jos malo to da ispeglaju posto frekvencija i kolicina memorije nije vise vezana za qpi/mem. kontroler pa samim tim ne bi trebalo da ima uticaja sam primerak chipa kao kod i5/i7 procesora.

hm, nema poredjenja sa konkurencijom - ne vidim neki smisao takvih testova. Kazete obadvije kompanije su alergicne kada poredite - ne vidim da je igdje na netu izostalo poredjenje (Anand, Tom, PC ekspert HR) a i sto bi Intelu smetalo poredjenje kada ionako godinama unazad brise patos sa AMD-om... Mogu da zamislim samo AMDu da smeta... Kakav je to onda benchmarking ako se nesto ne poredi ni sa cime... Doduse uvijek mozete da kazete - tebi ako se ne svidja nemoj ni da citas :)

Kada pogledam starije testove bilo je mnogo vise detalja i relevantinih testova. Benchmark se ionako vise okrenuo telefonima, gadzetima itd pa je sve to i za ocekivati. Na primjer ovog puta PC Ekspert iz Hrvatske je uradio mnogo bolji test.

NHF ali meni se Benchmarkov test ovog puta uopste ne dopada jer ne sadrzi sustinu - ove sve stvari sto su ispisane se mogu procitati bilo gdje ili prepisati sa Ananda, Toma itd Nema ni testova integrisane grafike - a to moze biti lijepo za dosta korisnika...

Poslednja izmena:
To je samo oficijelna podrska, kao sto je bilo i za nehalem (1066), ali moze da se namesti mnozilac za memoriju na 1600,1866,2133.. Verovatno ce buduce revizije biosa jos malo to da ispeglaju posto frekvencija i kolicina memorije nije vise vezana za qpi/mem. kontroler pa samim tim ne bi trebalo da ima uticaja sam primerak chipa kao kod i5/i7 procesora.

Zar 1066 nije bilo samo za Gulftown?
Za Nehalem je isto 1333.

@ marantz

Ne moze se prepisati jer smo izasli u isti tren isticanja NDA: a zasto bi nakon 11 godina od nekoga prepisivali? Onda je bolje da idemo necim drugim da se bavimo

Da, benchmark pravi poprilican zaokret u nacinu izvestavanja jer mislimo da je to pravi put - vreme ce pokazati da li je nase razmisljanje ispravno. Vreme je za promene i mislim da bi bila utopija razmisljati kao deset godina ranije. Dosadasnje analize i istrazivanja koja smo napravili u prethodnih 7-8 meseci, izmene u radu, govore da smo za sada u pravu, za dalje cemo videti. Top mobilni telefon danas izaziva vise interesovanja od top graficke, test value procesora citaniji je dva puta od predstavljanja novog. Nije nista vise kao sto je bilo

Sto se poredjenja tice, ne mogu da objasnjavam...malo je heavy. Ne mislim da ne mozes da razumes, daleko od toga, samo su to neke price koje ne treba nikoga da zanimaju i koje i mene samog nerviraju

Interesuje me da li mozda zna neko kada bi se trebao sb sa asusovim plocama pojaviti u prodaji kod nas ? da li je ikako moguce da to bude do 8. januara? hvala

edit: evo upravo sam dobio informaciju da asusovih ploca nece biti u prodaji pre 10.1. a sto se tice procesora pocinju sa prodajom 9.1.
pozz

Poslednja izmena:
mene interesuju memorije za sb, 4gb ili 8gb kitovi i kad bi mogli da ih ocekujemo

na vecini testova sam video da koriste 1.5v memoriju pa sam zato izveo zakljucak, moguce da je sa razlogom
?

Sretni praznici!

Test je lepo odradjen, svaka cast!
Imam samo jedo pitanje:

Sa obzirom da procesor ima grafiku na sebi, da li je moguce da dodate jos test i te grafike.
Vidim da ste testirali sa diskretnom 5850.
Steta je da nema testa i integruse na procesoru.
Posebno jer se ocekuje Fusion jako brzo, a ovde ce i verovatno biti najveca prednost Fusion u odnosu na Sandy.

GPU je interesantan kako za one kojima je bitna procesorska snaga a nemaju potrebe za diskretnim GPU, ili su spremni da neko vreme koriste ono sto je na procesoru a kasnije dodaju grafiku.
Ono sto je doneo taj procesor i sto donosi Fusion kao i prethodna intel arhitektura je mogucnost da koristite GPU koji je na CPUu.

Hvala!

Test masina:

Naravno, ovakav tekst ne bi bio potpun bez rezultata koje nova arhitektura postiže u praksi. Tako smo uporedili nekoliko procesora koji su nam bili dostupni u ovom trenutku, uključujući Intel Core i5-2500K, Intel Core i5 2300 i Intel Core i5-750, zasnovan na Lynnfield jezgru (sada već) prethodne generacije. Ostatak sistema činili su 4 GB radne memorije brzine 1333 MHz, AMD Radeon HD5850 grafička karta, kao i hard disk kompanije Seagate kapaciteta 500 GB.

Interesuje me da li mozda zna neko kada bi se trebao sb sa asusovim plocama pojaviti u prodaji kod nas ? da li je ikako moguce da to bude do 8. januara? hvala

edit: evo upravo sam dobio informaciju da asusovih ploca nece biti u prodaji pre 10.1. a sto se tice procesora pocinju sa prodajom 9.1.
pozz

Jel se zna gde ce moci da se kupe procesori, mene zanima i5 2500. Pretpostavljam da je vredno sacekati par dana u mesto i5 760 uzeti i5 2500.

Mi smo od Altija dobili masinu na test, tako da je moguce da ih vec ima u ponudi

a jel se znaju cene okvirno. Hteo sam juce da narucim za 21300din 1090t, ali izgleda da to nije pametno....

Pa, izgleda da ce 2500k da ga dere za bilo koju upotrebu...

Ja sam bas imao zarku zelju da uzmem neki 1090t i dobru plocu :( , ali izgleda da je ovaj bas cepach. Bice zanimljivo gledati sta ce AMD odraditi po pitanju cena svojih flagship procesora. Morace recimo x6 1090t da spuste sa 21500din na bar 16-17k ako misle nesto da prodaju. Ovi resultati koje baca 2500k su stvarno mnogo ispred AMD..

Poslednja izmena:
Jel ima neke velike razlike izmedju 2500 i 2500k? Ne nameravam da overklokujem pa pretpostavljam da onda nema neke velie razlike.

Nazad
Vrh Dno