Šta je novo?

Ekonomski upgrade osnovnih komponenti

topuz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.07.2004
Poena
650
Trenutno imam konfiguraciju iz moje masine, medjutim, polako je krenuo da joj crkava RAM, pustio sam MemTest86, ima brdo gresaka. Testirao sam i ostatak komponenti, u redu su, samo je RAM neispravan. Posto je konfiguracija vec matora dosta, ne daju mi se pare na nov DDR1 RAM koji je duplo skuplji, vec sam odlucio da zamenim plocu, procesor i RAM. Grafika, napajanje i ostalo ce morati da ostanu od trenutne konfiguracije.

Vec imam 2x1GB 667Mhz Kingston ValueRAM-a koje bih mogao da iskoristim u novoj konfiguraciji, tako da bih zamenio samo plocu i procesor.

Koju biste mi kombinaciju ploce i procesora predlozili za nekih 150-200e (ne preko). U obzir dolaze sve platforme i kombinacije.

AMD:

Phenom II X2 550BE ~8400 din
GigaByte MA790X-UD4 ~8900 din

Alternativa je da uzmes X3 710, on je ~9700 din, a ti vidi sta ti vise odgovara, dva jezgra na vecem taktu i otkljucan mnozilac (lako overklokovanje) ili tri jezgra na manjem taktu i zakljucan mnozilac.

Intel:

E6300 ~ trebalo bi da moze da se nadje za ~7000 din, u odnosu na E5xxx i E7xxx modele ima virtuelizaciju, ako ti to uopste treba, a i opasan je kloker, mada bi trebalo da ima i modela E5xxx i E7xxx sa virtuelizacijom do sada, ali je pitanje da li ces moci da ih nadjes.
Ako ti to ne treba, slobodno uzmi E5200 za ~5400 (odlicno se klokuje, uz box ide na 3-3.3GHz) i recimo Asus P5Q za ~10500 din.

AMD je na defu jaci, a takodje se super klokuje (550BE) i izvlaci ~3.5GHz sa boxom, a nekih 3.8-4GHz uz dobar kuler.

Licno sam malo vise za AMD, ali ti prelomi.

Mada ce tebe RAM da koci za neki veci klok....

Poslednja izmena:
Hvala, i ja koliko sam pronjuskao mi se cinilo da je AMD Phenom II X2 550BE najbolje resenje. Ima neka prica sa njim o otkljucavanju sva 4 jezgra?

Posto sam ispao iz fazona prilicno kada su u pitanju cipsetovi i procesori, da li je 790 cipset koji treba juriti za AMD, odn. P45 za Intel u ovom cenovnom rangu?

Poslednja izmena:
Sto se otkljucavanja tice, nemoj mnogo da racunas na to, male su sanse da dobijes takav primerak.

Da, u toj klasi bi trebalo uzeti plocu sa 790GX ili P45 cipsetom, ona Gigabyte jedino nema integrisanu graficku, ali pretpostavljam da ti to ne treba, inace, po svemu ostalom je odlicna ploca.

Intel Pentium Dual Core E6300 - ~7000din
Asus P5QL-E (P43 chipset) - 8500din
2x2GB OCZ Platinum Low Voltage (valjda je ima jos) - 5400din

Sve ukupno u oko 21.000din, malo jace od predvidjenog.

Mozes i na AMD varijantu koja je meni od ponude x2 550 vrlo primamljiva u ovom segmentu. Za AMD plocu ne znam, ali samo nek' je X2 550.

EDIT: Ili bocni E5200 R0 revizija i ustedeces 15-20e. Pa onda kad nealeti neki quad po primamljivoj ceni, lako ces zameniti proc...

Poslednja izmena:
Posto sam ispao iz fazona prilicno kada su u pitanju cipsetovi i procesori, da li je 790 cipset koji treba juriti za AMD, odn. P45 za Intel u ovom cenovnom rangu?

Obzirom koju karticu imaš, možeš je upariti sa jednom jako interesantnom i ne tako skupom pločom, u pitanju je GA-MA720-US3 košta 5.000,00 din i best buy je za ovakve stvari. Što se tiče procesora, Phenom2 X2 550 je fenomenalno rešenje ili ako se već daju novci X4 810.

Zasto "s obzirom na karticu"?

AMD:

Phenom II X2 550BE ~8400 din
GigaByte MA790X-UD4 ~8900 din

Alternativa je da uzmes X3 710, on je ~9700 din, a ti vidi sta ti vise odgovara, dva jezgra na vecem taktu i otkljucan mnozilac (lako overklokovanje) ili tri jezgra na manjem taktu i zakljucan mnozilac.

Intel:

E6300 ~ trebalo bi da moze da se nadje za ~7000 din, u odnosu na E5xxx i E7xxx modele ima virtuelizaciju, ako ti to uopste treba, a i opasan je kloker, mada bi trebalo da ima i modela E5xxx i E7xxx sa virtuelizacijom do sada, ali je pitanje da li ces moci da ih nadjes.
Ako ti to ne treba, slobodno uzmi E5200 za ~5400 (odlicno se klokuje, uz box ide na 3-3.3GHz) i recimo Asus P5Q za ~10500 din.

AMD je na defu jaci, a takodje se super klokuje (550BE) i izvlaci ~3.5GHz sa boxom, a nekih 3.8-4GHz uz dobar kuler.

Licno sam malo vise za AMD, ali ti prelomi.

Mada ce tebe RAM da koci za neki veci klok....

Obozhavam ove ~ cene.....a gde to ima po tim cenama?
Mislim ako se ti prijavljujesh da poklanjash choveku po tim cenama onda je sve OK.Shta zaradicesh za burek i kiflu?Dobro ajde za picu i Colu...otprilike...ubi me ovaj forum i te cene...svugde neshto extra..mega ...giga ...povoljno...
Shto se tiche samog odabira ploche GA i CPU-a Phe II X2 550
to je sasvim ok...inache i GA-MA770-UD3 podrzhava ovaj CPU te ako hoces da ushtedish neku kintu mozhda je i to reshenje za tebe...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno