Šta je novo?

ekonomija

Extreme2Max

Slavan
Učlanjen(a)
13.10.2004
Poena
309
Da li neko zna gde mogu da nađem podatke o nacinalno dohodku i društvenom proizvodu Srbije i Crne Gore, Slovenije, Mađarske i naših suseda( Bugarske, Makedonije, Bosne..) za 2003 i 2002 .
Bio sam na sajtu Ministarstva Finansija,Blica i još nekih novina ali nisu bili od neke preterane koristi, pa računam ima među vama neki ekonomista.
Unapred hvala.

Pre ćeš naći te podatke u nekoj Encarti nego na nekom domaćem sajtu. Ili probaj da izgooglaš te podatke, nađi na sajtu nekih domaćih i iz okruženja nam novina,... Budi kreativan :D

Jesi li pokusao sa sajtom zavoda za statistiku?

Ovaj CIA sajt je mnogo neprecizan da ne kazem netacan.
Treba ti licni kontakt u privrednoj komori, zavodu za statistiku ili ekonomskom institutu. Takodje, mozes da zatrazis nekom da ti posalje WIR (World Investment Report) u kom imas sve te podatke. WIR je mnogo dobar i jako precizan...

Mozes da pogledas na strani www.pks.co.yu (Privredna komora Srbije), ako nadjes
nesto sto te interesuje kontaktiraj sluzbu zaduzenu za to mailom.

Trebaju mi podaci i za nasu okolinu (Bugarska, Bosna, Slovenija..) a većina nsajtova nije preterano informativna. dakle izgleda da nema nista bez "veze"

Netacni su ti podaci sa cia.gov na prvom mestu zbog nacina procene. Imas na sajtu world bank-a preciznije, samo su malo zatureni.

Extreme2Max je napisao(la):
hvala vam nasao sam sta mi je trebalo
cia je dala "malo" vece brojke

To na CIA sajtu je preuvelicano iz dva razloga. Prvo oni baziraju svoje procene ne samo na statistickoj gradji vec i na podacima od posmatraca sa terena. E oni daju neke podatke donekle slicne HDI indeksu podeljenih u vise kategorija (pokazatelji kvaliteta zivota, pokazatelji stanovnistva, ekonomski...). S druge strane njima treba pokrice za bombardovanje, tj. kako usred evrope postoji zemlja za GDP-em koji moze da se meri jedino sa Afrikom. E sad, i nasa zemlja ima interes da pokaze da je GDP manji nego sto jeste tako da je korektna vrednost jako teska za naci je. Mislim da je realno negde izmedju 1500-2000$ per capita.

Izvinjavam se što dižem temu iz mrtvih, ali imam nekoliko pitanja vezano za ekonomiju, ako neko želi da odgovori.
Vidimo da inflacija divlja širom sveta.
Šta se dešava ako US i EU smanje štampanje dolara i evra i podignu kamate?
Ako dođe npr. do sloma berzi, kako će to uticati na nas konkretno?
Da li ćemo imati devalvaciju dinara kod nas i neku vrstu hiperinflacije ponovo ili ne?

Nazad
Vrh Dno