Šta je novo?

Ekoloski gas za klima uredjaje?

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Posto jesenas nisam uzeo klimu odlucio sam da uzmem u narednih mesec dana Panasonic klimu.
Bio sam u Genelu i BG elektroniku.Imaju i modele za 2003 i 2004 godinu.
Ovi za 2004 su skuplji za oko 3000 din za modele bez i oko 9000 din za modele sa inverterom.Identicni su u dizajnu i nemaju nikakve dodatne funkcije u odnosu na one iz 2003 godine,sem sto imaju ekoloski gas R410A kazu da nije stetan za ljude i prirodu(atmosferu?)
Mene interesuje da li da dajem cca 50 eur vise za te modele sa eko gasom ili da uzmem neki model iz 2003

I jos ovo da li je ok cena za Panasonic 12 sa jonizatorom 42000 din(za 2003)ili 45000(za 2004 godinu)
i Panasonic 12 sa inverterom 44000 din(za 2003 godinu) i 54000 din(za 2004 godinu)

Stefan1 je napisao(la):
Posto jesenas nisam uzeo klimu odlucio sam da uzmem u narednih mesec dana Panasonic klimu.
Bio sam u Genelu i BG elektroniku.Imaju i modele za 2003 i 2004 godinu.
Ovi za 2004 su skuplji za oko 3000 din za modele bez i oko 9000 din za modele sa inverterom.Identicni su u dizajnu i nemaju nikakve dodatne funkcije u odnosu na one iz 2003 godine,sem sto imaju ekoloski gas R410A kazu da nije stetan za ljude i prirodu(atmosferu?)
Mene interesuje da li da dajem cca 50 eur vise za te modele sa eko gasom ili da uzmem neki model iz 2003

I jos ovo da li je ok cena za Panasonic 12 sa jonizatorom 42000 din(za 2003)ili 45000(za 2004 godinu)
i Panasonic 12 sa inverterom 44000 din(za 2003 godinu) i 54000 din(za 2004 godinu)

Za te pare mozes da uzmes tri kineza i da se hladis kao car. Mozes i malo brendiranije kineze da uzmes sa full garancijom od 5 godina (i na kompresor i na elektroniku) i to dva komada za tog jednog Panasonica, a mozes da uzmes i 18-icu kineza i da ti ostane para i opet ces bolje da se hladis. :d

Stefan1 je napisao(la):

Pa sad, zavisi koliko imaš izgrađenu ekološku svest. ,)
Mislim da je za sva rashladna postrojenja u EU koja su građena nakon 2000. zabranjen R-22 (popularni freon). Ovo je ipak Srbija. Kažu da nećemo u EU pre 2015. :d :bottle:

Aca je napisao(la):
Za te pare mozes da uzmes tri kineza i da se hladis kao car. Mozes i malo brendiranije kineze da uzmes sa full garancijom od 5 godina (i na kompresor i na elektroniku) i to dva komada za tog jednog Panasonica, a mozes da uzmes i 18-icu kineza i da ti ostane para i opet ces bolje da se hladis. :d

Matori, ajd molim te baci na PM ko to daje 5 god garanciju?

E da, kazi koji to kinezi imaju 5 godina garancije? jer onda postaju jako interesantni.

ne bih uzeo kineze sigurno,pa i da imaju 10 godina garancije,mene interesuju ovi panasonic modeli gore navedeni

A taj Panasonic je kao stigao iz centra Tokia? :)
To kao - LG, Panasonic, Samsung... zaboravi, jer je to sada najobicnija Kina, bas kao i sve druge.
...Mada, ako si vec odlucio za Panasonic, onda nema rasprave.
A kineza sa 5god. garancije ima bre svuda. Cena za 12-ca je: 14900-16900 za NEO (matsushita kompresor), Midea je oko 17000, famozni LG je 20500 + 60 Eura ugradnja i pevajte. Naravno garancija vazi iskljucivo pod uslovom da jednom godisnje uradite servis.

Ima da se kupi Panasonic sa Tajvana i iz Kine. Razlike postoje, ajde sto pise na kucistu gde je proizveden, vec se vide i razlike u zavrsnoj obradi. Svako ko je iole tehnicki edukovan ce ih primetiti... A sada da li postoje i konstrukcione razlike, u kvalitetu ugradjenih delova, to je vec malo teze oceniti... Mada ne bi bilo lose da neko ko se razume oceni to malo bolje...

Stefan1 je napisao(la):
ja mislim da ima iz malezije i iz kine

Tako je bilo prošle godine. Uzeh Malezijiski.

O klimama sam ovde pričao puno. Da ne ponavljam imate search. Klima uređaj je jedna relativno prosta stvar za proizvesti (osim ako niste Srpska firma - ako nekog interesuje mogu ovo i da objasnim). Čovek koji se bavi uvozom klima implicitno mi je potvrdio da postoje fabrike koje ih masovno štancuju, lepe različite etikete ili u boljem pakuju u različita kućišta, tako da mislim da je majstor koga Aca pominje (u drugom aktuelnom threadu o klimama) u dobroj meri u pravu.
Potencijalni (i ponavljam potencijalni) problem kod onih jeftinijih modela može biti da je zbog uštede ugrađen kompresor manje snage od potrebne - čitaj uređaj nema deklarisan rashladni kapacitet. S obzirom da se ovde svašta uvozi a slabo šta od toga kontroliše, verovatno ih ima dosta takvih. Kako to utvrditi? (korisnik nikako ili bar jako teško).
Međutim bez obzira na pomenutu mogućnost, loš glas ovih ili onih modela, vidim dosta jeftinih klima koje rade bez problema nakon 2-3 godine?
Dal je bolje grunuti 700-1000€ za neki fancy Carrier, Toshibu, Daikin.... (a i tu je pitanje da li je to to) ili prištedeti značajnu svotu ili uzeti 2 ili 3 malo manje ili nimalo firmirana...? Dilema ? Ja sam prošle godine izabrao neko srednje rešenje, a da li ću i ove (treba mi još jedna) pitanje je?

Poslednja izmena:
Nemoj se mnogo zaletati za taj sa R410A jer tog freona nema nigde kod nas. Ako ga neko i ima taj dere. Znaci, ako ti kojim slucajem iscuri freon - nece ostetiti okolinu ali hoce tvoj dzep i to znacajno. Cak iako ti priznaju garanciju i pristanu da ti dopune uredjaj o njihovom trosku- nacekaces se. Dok serviser nabavi freon vise ti nece ni biti potrebna klima.
Daleko smo mi od EU. Mnogo daleko.

soko je napisao(la):
Nemoj se mnogo zaletati za taj sa R410A jer tog freona nema nigde kod nas.

Malo pojašnjenje. R410A nije freon. Freon je trgovački naziv za jednu vrstu rashladnih fluida (R12, R22...) koji spadaju u grupu CFC gasova koji se koriste ne samo u rashladnoj tehnici. Zbog izuzetno štetnog dejstva na ozonski omotač, već 15-ak godina intenzivno se zamenjuju drugim jedinjenjima. Mrzi me da kopam po knjigama ako se na varam R410A je neki izo-butan ili tako nešto. Slabo ga koriste kod nas, bar za ove male urađeje.

OK kad bas insistiras. Freon je naziv koji majstori koriste za sve cime se pune rashl. instalacije. R22, R12 i slicni su CFC gasovi a R134, R404, R410 i sl su HCFC gasovi. Ima ih sa raznim nazivima ali je "Freon" postao sinonim kao i Jeep, Kalodont itd.
Stranci za sve te gasove koriste naziv koji je mozda i najtacniji "refrigerant" (rashladno sredstvo)

Pa ne znači da treba da batališ. Ti proceni sam koja varijanta ti je povoljnija. Soko ti je opisao trenutnu situaciju i potencijalni problem. Odluka je na tebi.

neznam da li je pametno da im izlozim taj problem pa da vidim da li bi imali resenje ako bi taj problem sa curenjem nastupio.
I posle koliko moze da nestupi curenje freona

Može da nastupi u intervalu od odmah ako nije dobro montirana instalacija. :d
Kod mene je recimo pri montaži bio problem sa navrtkom. Dečko koji je montirao video je u čemu je stvar i zamenio. Ako je klima: 1) ispravna 2) dobro montirana i cevi dobro povezane 3) dužina cevi nije prevelika i što je naročito važno nema puno savijanja i ako su cevi savijene sa odgovarajućim lukom, gas ne bi trebao da curi. Vezano za ovu priču jako je bitna montaža, koju kako i svaki majstorski posao bitno je da je izvedena pedantno. Sad što su klime počeli da uvoze svi i nije neki problem, ali što ti svi počeli da angažuju Kutru i Murtu da ugrađuju, to već može da pretstavlja problem.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno