Šta je novo?

Ei Nis vs sal

knez

Čuven
Učlanjen(a)
05.05.2002
Poena
609
Pozdrav!

Hteo bih da napravim sebi neke zvucnike u budzet klasi (~150-200dm) pa se dvoumim izmedju drajvera gore navedenih proizvodjaca...
E sad, na netu sam nasao kompletan projekat samogradnje zvucnika sa niskim drajverima (solair.eunet.yu/~jdrax/ei.htm) koji koristi az880 bas i az011 visokotonac, pa me zanima koji su bolji: navedeni niski ili neki sal u tom cenovnom rangu? Ili mozda neki drugi proizvodjac?

PS. Nemam nikakvog iskustva u samogradnji zvucnika.

knez je napisao(la):
Pozdrav!

PS. Nemam nikakvog iskustva u samogradnji zvucnika.

Sa srecom.

P.S. Batali zezanje, kupi neke polovne, kao sto su npr. B&W DM601.

Re: Re: Ei Nis vs sal

notax je napisao(la):
Sa srecom.

P.S. Batali zezanje, kupi neke polovne, kao sto su npr. B&W DM601.

OK, mozda je bolje kupiti polovne zvucnike te klase, ali tu se javlja problem cene i ocuvanosti takvih kutija...
Ja sam, slusajuci iskustva drugih (koja su veoma pozitivna), resio da napravim zvucnike (pa makar i od 150dm :) ), a s obzirom da nemam iskustva, necu da eksperimentisem sa kutijama, nego hocu da ih pravim po proverenom projektu, znaci gde je sve proracunato i jedino sto meni ostaje jeste nabavka materijala i stolarski radovi u cemu cu imati veliku pomoc profesionalnog stolara.

Zvucnike sa niskim drajverima sam slusao i zvuce sasvim dobro za moje potrebe, dok o sal-u (i ostalim zvucnicima u tom cenovnom rangu) nemam nikakvih informacija, pa mi zato treba preporuka ljudi koji imaju iskustva u toj oblasti.

Za razliku od iskustava tih "drugih", moja iskustva sa pravljenim zvucnicima su IZUZETNO NEGATIVNA. Pusti ti ocuvanost polovnih kutija, cak i da su polu rasturene zvucace bolje od 99% pravljenih (svaka cast onim 1%).
S druge strane je problem sto sa tim budjetom stvarno ne mozes da maknes nigde...za taj SAL iskreno receno nikad nisam cuo, a EI zvucnici znaju da budu solidni kad se debelo preprave, ali to je vec posao za malo jace konstruktore...

U svakom slucaju, rezon da se drzis nekog projekta je dobar i ako ostanes na toj soluciji drzi se projekta striktno i ne menjaj ga ni za komu.

Od takvih pravljenih zvucnika po projektu, mislim da su najbolji FOCAL fabricki kit-ovi koje imas kod Korata, ali ne znam ni da li se najmanji model uklapa u cenu...najbolje ih okreni i pitaj.

Re: Re: Re: Ei Nis vs sal

knez je napisao(la):
OK, mozda je bolje kupiti polovne zvucnike te klase, ali tu se javlja problem cene i ocuvanosti takvih kutija...
Ja sam, slusajuci iskustva drugih (koja su veoma pozitivna), resio da napravim zvucnike (pa makar i od 150dm :) ), a s obzirom da nemam iskustva, necu da eksperimentisem sa kutijama, nego hocu da ih pravim po proverenom projektu, znaci gde je sve proracunato i jedino sto meni ostaje jeste nabavka materijala i stolarski radovi u cemu cu imati veliku pomoc profesionalnog stolara.

Zvucnike sa niskim drajverima sam slusao i zvuce sasvim dobro za moje potrebe, dok o sal-u (i ostalim zvucnicima u tom cenovnom rangu) nemam nikakvih informacija, pa mi zato treba preporuka ljudi koji imaju iskustva u toj oblasti.

Ako bas hoces da se oprobas u samogradnji napravi Ei, par ljudi mi se vec javilo mejlom, kazu da odlicno sviraju za te pare. Verujem im na rec.:whip

P.S. uradi sve kako je opisano u tekstu...
cheers

hvala na savetima!

PS. mozda sam ovaj thread trebao nazvati "da li je neko za low-end diskusiju?" :)

Jedna od bitnih stvari je i cena koju si pomenuo. Znam da su u doba inflacije jedinice EI mogle da se kupe za manje pare, ali sada je ta cena oko 45 DM za bass i oko 35 DM za visoki (25 mm) (osim ako nisu snizavali cene), sto izadje oko 160 DM za po 2 komada. Za kutije, terminale i delove za skretnicu, damping i ozicenje, treba oko 100-120 DM, tako da je to 250-280 DM.

notax je napisao(la):
Jedna od bitnih stvari je i cena koju si pomenuo. Znam da su u doba inflacije jedinice EI mogle da se kupe za manje pare, ali sada je ta cena oko 45 DM za bass i oko 35 DM za visoki (25 mm) (osim ako nisu snizavali cene), sto izadje oko 160 DM za po 2 komada. Za kutije, terminale i delove za skretnicu, damping i ozicenje, treba oko 100-120 DM, tako da je to 250-280 DM.

U Ei prodavnici u novom sadu, bas i visoki zajedno kostaju oko 50dm. Mediapan za obe kutije je oko 30dm, tako da je to ~130dm bez ostalih "sitnica"...

knez je napisao(la):
U Ei prodavnici u novom sadu, bas i visoki zajedno kostaju oko 50dm. Mediapan za obe kutije je oko 30dm, tako da je to ~130dm bez ostalih "sitnica"...

E sad, pitanje je koji bass i visoki. Napisi oznake za njih, ako su ti dostupne. Nije to sve isto. Drugo, tih "sitnica" ima poprilicno, pa kada krenes da kupujes, videces i sam. Ako kupis budjave delove za skretnice i terminale i ozicenje, opet nisi nista napravio, i lose ce zvucati.
Koliko para, toliko.......

notax je napisao(la):
E sad, pitanje je koji bass i visoki. Napisi oznake za njih, ako su ti dostupne. Nije to sve isto. Drugo, tih "sitnica" ima poprilicno, pa kada krenes da kupujes, videces i sam. Ako kupis budjave delove za skretnice i terminale i ozicenje, opet nisi nista napravio, i lose ce zvucati.
Koliko para, toliko.......

AZ880(bas) + AZ011(visoki) = ~1570din.
A sto se tice "sitnica", koliko god da srozaju zvuk, mislim da ne moze zvucati losije od moje trenutne linije...

knez je napisao(la):
A sto se tice "sitnica", koliko god da srozaju zvuk, mislim da ne moze zvucati losije od moje trenutne linije...

E sad, nije mi poznato kakva je skretnica iz tog projekta, ali evo saveta. Na bassu mozes da koristis bipolarne kondenzatore, ali stavi REC ili Visaton Elko Specijal. Keramicke otpore od min. 10W, a kondenzator na visokom min. blok (MKT) na min. 100 V, ili cak polipropilen.
Ozicenje min. standardno od OFC bakra kod Kanibala 2x1,5 mm2, a damping prirodna vuna. Stranice medijapan (MDF) 19 mm.
Kada sve odradis, mislim da ces biti zadovoljan.

notax je napisao(la):
E sad, nije mi poznato kakva je skretnica iz tog projekta, ali evo saveta. Na bassu mozes da koristis bipolarne kondenzatore, ali stavi REC ili Visaton Elko Specijal. Keramicke otpore od min. 10W, a kondenzator na visokom min. blok (MKT) na min. 100 V, ili cak polipropilen.
Ozicenje min. standardno od OFC bakra kod Kanibala 2x1,5 mm2, a damping prirodna vuna. Stranice medijapan (MDF) 19 mm.
Kada sve odradis, mislim da ces biti zadovoljan.

hvala!

Notaxe, kakvi su AT Lab zvucnici ?
Uzeo sam od drugara neke dvosistemce, matori su ohoho, medjutim vrlo dobro ocuvani. Nije drvo iskrzano ili tako nesto.
Ne znam koliko vati imaju, na oko bih rekao 50-60 sinusa kako se to kaze.

Koliko to vredi, tj. koliko da mu dam para ?
Usput, rece da ih je namotavao skoro, pre par meseci.

Pozdrav!

p.s. u zadnje vreme jedan bas malo tandrce, sta moze mu bude
p.p.s. totalnio laik za zvucnike :)

Da li zna neko gde postoji u Beogradu Prodavnica EI Nis-a?

Leka

knez je napisao(la):

U Novoma Sadu SAL zvucnici se mogu naci prilicno jeftino.
Npr bas papirni se krecu od 470 do 550 din (130mm - 200mm), bas polipropilen od 500 do 630 din (130mm-160mm) , a magnetni visokotonsi od 100 do 500 din da biras koji koji hoces.Tako da na primer za neku prosecnu dvosistemsku kutiju preba izdvojiti negde od 600 do 800 din samo za SAL drajvere (za jednu kutije), sto je opet skoro duplo jeftinije nego za EI nis drajvere.

E sad se postavlja pitanje kvaliteta tih drajvera (zvucnika).I EI nis i SAL su teski budzet,i pitanje dali Ei nis vredi duplo para tj dali je duplo bolji.Ako ima neko iskustava sa SAl zvucnicima, tj ako ih je negde slusao neka kaze svoje utiske, posta ja ih nisam nigde cuo ,a cena im je stvarno primamljiva.

Sasa je napisao(la):
Notaxe, kakvi su AT Lab zvucnici ?
Uzeo sam od drugara neke dvosistemce, matori su ohoho, medjutim vrlo dobro ocuvani. Nije drvo iskrzano ili tako nesto.
Ne znam koliko vati imaju, na oko bih rekao 50-60 sinusa kako se to kaze.

Koliko to vredi, tj. koliko da mu dam para ?
Usput, rece da ih je namotavao skoro, pre par meseci.

Pozdrav!

p.s. u zadnje vreme jedan bas malo tandrce, sta moze mu bude
p.p.s. totalnio laik za zvucnike :)

Ne znam za te zvucnike.
Tandrkanje je najverovatnije zbog toga sto je posle premotavanja voice-coila, isti lose nacentriran, pa dodiruje prorez u magnetu.

Pirate je napisao(la):
U Novoma Sadu SAL zvucnici se mogu naci prilicno jeftino.
Npr bas papirni se krecu od 470 do 550 din (130mm - 200mm), bas polipropilen od 500 do 630 din (130mm-160mm) , a magnetni visokotonsi od 100 do 500 din da biras koji koji hoces.Tako da na primer za neku prosecnu dvosistemsku kutiju preba izdvojiti negde od 600 do 800 din samo za SAL drajvere (za jednu kutije), sto je opet skoro duplo jeftinije nego za EI nis drajvere.

E sad se postavlja pitanje kvaliteta tih drajvera (zvucnika).I EI nis i SAL su teski budzet,i pitanje dali Ei nis vredi duplo para tj dali je duplo bolji.Ako ima neko iskustava sa SAl zvucnicima, tj ako ih je negde slusao neka kaze svoje utiske, posta ja ih nisam nigde cuo ,a cena im je stvarno primamljiva.

Koliko para toliko muzike.
EI Nish je dobar za pare, i ko je u tom cenovnom rangu, neka radi zvucnike sa tim drajverima.

Vrh Dno