Šta je novo?

EFIx

Doktor

Slavan
Učlanjen(a)
13.03.2006
Poena
360
Da li je neko ovo kupio i probao?

http://www.efi-x.com/

Za 155 eura se dobije modul. Samo je potrebno sastaviti po spec. sa sajta konfiguraciju (U PROSEKU KONFA IZADJE 500 EURA) da bi to radilo. nema vise cimanja sa diskovima i sve radi.

Evo i mali test:

http://www.jabucnjak.hr/hardver/efikasna-kruska-koja-je-jabuka-koja-je-kruska-ali-je-jabuka.html

Cena: 155 eura

Moze se poruciti na ovoj web adresi

http://m2-services.net/index.php?option=com_content&view=article&id=106&Itemid=140&lang=en

Kolega sa posla vec porucuje. Odlicna stvar za ljude koji nemaju novaca za Mac i za one Hackintosh fanatike koji se muce sa instalacijom

Poslednja izmena:
Stvarčica postoji već malo duži period vremena, čini mi se preko godinu dana, ali...

U međuvremenu se pojavila metoda instalacije retail Leopard-a na odabrane komponente, čime je ovo postalo bacanje love. Tema sa instalacijom retail verzije na PC hardver imaš pun k.rac na InsanelyMac-u...

Stvarčica postoji već malo duži period vremena, čini mi se preko godinu dana, ali...

U međuvremenu se pojavila metoda instalacije retail Leopard-a na odabrane komponente, čime je ovo postalo bacanje love. Tema sa instalacijom retail verzije na PC hardver imaš pun k.rac na InsanelyMac-u...

Ja sam ovo postovao namerno, jer ljudi kidaju zivce pokusavajuci da instaliraju Hackintosh. Nekom radi, ali vecini ne radi kako treba. Ne radi update ili proradi, ali se kasnije srusi ceo OS. Kod ove stvarcice toga nema i sve radi bez ikakvih problema. Nije bacanje para, jer sa ovim dobijas Mac 5-10x jeftinije. Na testovima je bolji od najbrzeg Mac Pro sa 4 jezgra. Iscitao sam sve na forumu za hack, probao gomilu verzija, ali dzaba, kada je to sve "drzi vodu dok majstori odu".

Sta ti nije jasno u "postoji instalacija koja radi savrseno sa odabranim komponentama" ?

Da, ali uvek se javljaju problemi kada je hack u pitanju. Evo i na SK forumu se raspravljam sa jednim likom, ali me ne razume. Otvorio sam temu samo iz jednog razloga, jer ima ljudi koji nece da se zezaju sa hackom i da gube vreme. Ovako samo ubodu EFIX i eto ga Mac. Najbolje kada kolega sa posla bude uzeo EFIX, pa cemo da napravimo test sa jednim Mac Pro, hackintoshem i EFIX PC i postovacemo ovde ceo test. Ovako se samo natezemo i odosmo svi u pm.

Da, ali uvek se javljaju problemi kada je hack u pitanju. Evo i na SK forumu se raspravljam sa jednim likom, ali me ne razume. Otvorio sam temu samo iz jednog razloga, jer ima ljudi koji nece da se zezaju sa hackom i da gube vreme. Ovako samo ubodu EFIX i eto ga Mac. Najbolje kada kolega sa posla bude uzeo EFIX, pa cemo da napravimo test sa jednim Mac Pro, hackintoshem i EFIX PC i postovacemo ovde ceo test. Ovako se samo natezemo i odosmo svi u pm.

to se jos uvek prodaje? znam da je apple nesto tuzio doticnu firmu pa su se ovi pravili ludi: kao nemamo mi veze sa time :D

elem, i mene bas interesuje kako radi ?? kad se ubode - da li stvarno enstaju svi problemi i sve radi 100% kao na geniune Mac-u :)
i neces dobiti 5x-10x jetiniji MacPro - pa samo CPU kosta preko 1000e. u MacPro-u... (doduse ostaje pitanje sta onda kosta preostalih 1000e. :D)

osim toga, MSI je pre jedno godinu dana najavio ploce sa EFIjem sto bi verujem daleko olaksalo instalaciju Mac OS X na PC.

@kovacm: pa najjeftiniji MacPro u radnji kosta 240 000 din sto je vise od 2500e, bez monitora sto je dodatnih 600-700e. Znaci MacPro je djavolski skup, ali kad bih imao 3k eura ne bih zalio da ih potrosim na MacPro.

to se jos uvek prodaje? znam da je apple nesto tuzio doticnu firmu pa su se ovi pravili ludi: kao nemamo mi veze sa time :D

elem, i mene bas interesuje kako radi ?? kad se ubode - da li stvarno enstaju svi problemi i sve radi 100% kao na geniune Mac-u :)
i neces dobiti 5x-10x jetiniji MacPro - pa samo CPU kosta preko 1000e. u MacPro-u... (doduse ostaje pitanje sta onda kosta preostalih 1000e. :D)

osim toga, MSI je pre jedno godinu dana najavio ploce sa EFIjem sto bi verujem daleko olaksalo instalaciju Mac OS X na PC.

Da, tuzio ih je i odustao za sada.

Mozes da procitas ovaj tekst o EFIXu:

http://www.mackorisnik.com/2008/10/12/efi-x-je-stigao/

Evo deo teksta sta EFIX u sebi sadrzi:

"Radi se u principu o BPU (boot processing unit-u) odnosno uređaju koji sadrži vlastiti procesor nekoliko gigabajta statičkog RAM-a i vlastiti programski jezik i set instrukcija, koji je namjenjen kao spona između BIOS-a i Mac OS X Leoparda, dakle preuzima sve “low level” funkcije hardware-a i omogućava pokretanje odnosno instalaciju originalnog “ne patchiranog” Mac OS X Leoparda. Proces i svi tehnički detalji vezani uz EFI-X su poslovna tajna." (nema veze sa hackintosh)

Sto rece Mipko i ja da imam toliko novaca uzeo bi uvek Mac Pro, ali vecina ljudi nema pare za normalan PC, a o Mac masinama mogu samo da sanjaju.

Poslednja izmena:
cek, sta znaci ovo: "uređaju koji sadrži vlastiti procesor nekoliko gigabajta statičkog RAM-a " - štaće mu nekoliko gigabajta statičkog ram-a ??

nego, ono najbitnije: kad se očekuje da če kolega dobiti EFIx ? :) ja sam baš zainteresovan da čujem kako radi i ako radi za eventualnu kupovinu.

EDIT: ono za static ram i sam kreator EFiX-a kaze: "The EFiX is not a pen-drive at all. Inside it, there is a very powerful CPU and several gigabytes of dedicated static RAM. The module has its own code, language and endless functions. So there is absolutely no way that we even thought about using the patch-a-boo approach of "hackintosh"."

link

Poslednja izmena:
cek, sta znaci ovo: "uređaju koji sadrži vlastiti procesor nekoliko gigabajta statičkog RAM-a " - štaće mu nekoliko gigabajta statičkog ram-a ??

nego, ono najbitnije: kad se očekuje da če kolega dobiti EFIx ? :) ja sam baš zainteresovan da čujem kako radi i ako radi za eventualnu kupovinu.

EDIT: ono za static ram i sam kreator EFiX-a kaze: "The EFiX is not a pen-drive at all. Inside it, there is a very powerful CPU and several gigabytes of dedicated static RAM. The module has its own code, language and endless functions. So there is absolutely no way that we even thought about using the patch-a-boo approach of "hackintosh"."

link

Ne znam. Porucuje iz Svajcarske ovih dana. Pretpostavljam da ce mu stici za 15 dana. Mene je pitao da li sam zainteresovan, ali sam mu rekao da prvo on kupi pa da vidim kako sve to radi.

Ne znam. Porucuje iz Svajcarske ovih dana. Pretpostavljam da ce mu stici za 15 dana. Mene je pitao da li sam zainteresovan, ali sam mu rekao da prvo on kupi pa da vidim kako sve to radi.

iskusno ;)

samo da pitam da li ima nekih novosti Doktore ? :)

da li je prijatelju mozda stigao EFiX ?

Poslednja izmena od urednika:
ajde jos jednom da pitam Doktore da li je stigao EFiX u srbiju ? :)

btw vidim da te tamo u DX11 prozivaju sto si rekao da su M$ programeri nesposobni :D neka te to ne brine mnogo... uvek ce se naci neko ko ce hvaliti Microsoft... :vomit:

Poslednja izmena:
Jedno pitanje: zar ne bi OSX radio dobro po spisku podržanog hardvera s njihove strane? Ako sastavim konfu po tim komponentama, trebalo bi da radi oki bez samog Efix-a?

Ma OS X ima problema najvishe sa laptopovima, ja sam ga na AMD desktopu (X2) instalirao za jedan dan, i sve radi, za neke stvari cesh mozda morati da trazish drajvere (ja sam se zezao sa zvuchnom), ali bi trebalo da se osx podigne iz prve ako ne stavish grafichku, zvuchnu i slichne "nebitne" drajvere, a onda dodajesh jedno po jedno dok ne provalish kombinaciju,.

Poslednja izmena:
Mislim da sam našao dosta informacija na netu, koje komponente kupiti a ima ih i kod nas. Wish me luck. :)

konfiguracija:

Gigabyte GA-P35-DS3
Intel E5200
2GB Kingston DDR2 800
Asus 8600GT 256MB
Pioneer SATA
WD5000AAKS
PS2 tastatura i USB mis

sve radi ekstra, grafika podrzava Quartz extreme, radi sleep mod, gasenje racunara, update na 10.5.7 sa Apple sajta

Ista stvar ali sa Asus P5Q nije radio sleep mod i gasenja

Instalacija sa boot123 metodom prilagodjenim za plocu

Ma OS X ima problema najvishe sa laptopovima, ja sam ga na AMD desktopu (X2) instalirao za jedan dan, i sve radi, za neke stvari cesh mozda morati da trazish drajvere (ja sam se zezao sa zvuchnom), ali bi trebalo da se osx podigne iz prve ako ne stavish grafichku, zvuchnu i slichne "nebitne" drajvere, a onda dodajesh jedno po jedno dok ne provalish kombinaciju,.

sa EFiX-om ne bi trebao da juris nikakve drivere ni kernel extenizije... ubacis obican Apple Mac OS X install DVD i sve prodje kao na pravom Mac-u!

jedino na sta treba da obratis paznju je da uradis prvo update EFiX-a pre nego sto uradis update Mac OS X sa zvanicnog Apple sajta.
Dakle, EFiX bi trebao da te resi bilo kakvih nevolja/glavobolja koje hackintosh instalacije donose :)

konfiguracija:

Gigabyte GA-P35-DS3
Intel E5200
2GB Kingston DDR2 800
Asus 8600GT 256MB
Pioneer SATA
WD5000AAKS
PS2 tastatura i USB mis

sve radi ekstra, grafika podrzava Quartz extreme, radi sleep mod, gasenje racunara, update na 10.5.7 sa Apple sajta

Ista stvar ali sa Asus P5Q nije radio sleep mod i gasenja

Instalacija sa boot123 metodom prilagodjenim za plocu

sve ovo sto pricas je sa EFiX-om ???

@kovacm
To je cista konfiguracija bez EFiX. Samo htedoh da napomenem da taj uredjaj nije neophodan, ako se komponente dobro odaberu retail se instalira i radi bez problema.

Meni se sve cini da je taj EFiX ustvari obican flash ili mozda neki eprom koji ustvari samo sadrzi software koji povazuje PC komponente i OS X. cisto sumljam da se tu nalazi bogzna kakvah narocit hardware, a posebno ono sto oni kazu (procesor, nekoliko!!? gigabajta memorije)

Poslednja izmena:
@copycat znaci uzeo si Apple DVD sa Mac OS X i instalirao ga ? ili si koristio neki iAtkos... ??

da li si morao da instaliras neke dodatne drivere?

da li ti update sa Apple sajta radi normalno?

(sve sto radi EFiX je da zameni 30 godina star BIOS sa EFIjem... nesto sto su proizvodjaci PrC maticnih ploca trebali da urede pre deceniju !!! )

Poslednja izmena:
da instalirao sam Leopard 10.5.6 retail instalaciju, apdejtovao sa apple sajta 10.5.7

koristio boot123 specijalno napravljen za GA P35, dopunio NVDarvin drajverom za graficku, instalirao cameleon_DFE i sam' puca

Poslednja izmena:
sta je boot123 ?

"dopunio NVDarvin drajverom" - znaci ovo se radi nakon instalacije Mac OS Xa ? zar sam Mac OS X vec nema drivere za 8600GT ??

sta je "cameleon_DFE" ?

(izvini na gomili pitanja ali se nikada ranije nisam interesovao za hackintosh...)

btw pre nekog vremena, mozda godinu dana, MSI je najavio maticne ploce sa EFIjem - da li neko zna da li se to uopste ikada pojavilo na trzistu i da li je lakse instalirati Mac OS X na ove ploce koje vec imaju EFI umesto BIOSa?

ajde jos jednom da pitam Doktore da li je stigao EFiX u srbiju ? :)

btw vidim da te tamo u DX11 prozivaju sto si rekao da su M$ programeri nesposobni :D neka te to ne brine mnogo... uvek ce se naci neko ko ce hvaliti Microsoft... :vomit:

E nije, niti ce stici. Kolega je odlucio na kraju da uzme IMac :)
Ali bih EFIX voleo da probam. Napravljen je samo da olaksa maltretiranje i podesavanje sa klasicnim installom.

A sto se tice ovih sto tvrde da su M$ programeri dobri, nemam reci. Mogu ljudi da budu vraski dobri programeri i da se super razumeju u kompjutere, ali ako izjave da je Win odlican OS, onda nesto debelo sa njihovim ocima. OS se pravi od nule, a ne kalemi se 15 godina. Ako neko kaze da je W7 daleko ispred Viste i da je to revolucija, ja cu uvek da mu kazem da je *****, jer W7=Vista. Nego lepo M$ programeri da zagreju stolicu i lepo da iskuckaju od nule OS.

Poslednja izmena:
ok, da znam da ne cekam vec da narucujem EFiX ;) ...

A sto se tice ovih sto tvrde da su M$ programeri dobri, nemam reci. Mogu ljudi da budu vraski dobri programeri i da se super razumeju u kompjutere, ali ako izjave da je Win odlican OS, onda nesto debelo sa njihovim ocima. OS se pravi od nule, a ne kalemi se 15 godina. Ako neko kaze da je W7 daleko ispred Viste i da je to revolucija, ja cu uvek da mu kazem da je *****, jer W7=Vista. Nego lepo M$ programeri da zagreju stolicu i lepo da iskuckaju od nule OS.

To sam ja pričao još kad je Vista izbačena, pa sam dobio po prstima od pojedinaca... Inače mislim da je to prije W7 = Vista = XP = NT+W98+Me...

To sam ja pričao još kad je Vista izbačena, pa sam dobio po prstima od pojedinaca... Inače mislim da je to prije W7 = Vista = XP = NT+W98+Me...

A ti onda sa ostalima sa foruma koji dele tvoje mišljenje sedi i napiši jedan OS od nule.
Pri pisanju vas molim da pazite da vam OS bude kompatibilan sa svim hardverom izašlim od 2000-te naovamo i da sav softver koji je pisan do izlaska vašeg OS-a može da radi bez ikakvih problema na njemu.

Kada to postignete, javite se da slavimo zajedno sa vama.

A ti onda sa ostalima sa foruma koji dele tvoje mišljenje sedi i napiši jedan OS od nule.
Pri pisanju vas molim da pazite da vam OS bude kompatibilan sa svim hardverom izašlim od 2000-te naovamo i da sav softver koji je pisan do izlaska vašeg OS-a može da radi bez ikakvih problema na njemu.

Kada to postignete, javite se da slavimo zajedno sa vama.

Kompatibilnost sa prethodnim sotverom je dobra stvar ? :) Pa tako mogu josh 200 godina da izbacuju "nove" verzije OSa koje imaju iste probleme kao i verzija pre 20 godina, a to je LOSHE i zato treba da se krene sve od nule, shto oni naravno nece nikada uraditi, jer onda gube trzishte/monopol. Ali izgubice ga i ovako, izlaza nemaju, na trenutnoj poziciji su samo zbog bezobrazluka, lazi, kradja i prevara.

Poslednja izmena:
Neka hvala. Promijenio sam firmu, tako da sam sad zadovoljan... :p

A obzirom da te ovo toliko pogađa, mogao bi i ti... :d:d:d

čuj "dobio po prstima"...

dobio "Warn" pred "Ban" :d :d :d (mislim na sebe)

elem, NT3.5 - Win2K - WinXP je jedna linija (milion puta sam pitao da mi neko objasni razliku izmedju Win2K i XPa osim ugrađenog rezanja diskova... :D)

Win 3.11 - Win95 - Win98 - WinMe druga linija

i sad Vista, koja stvarno ima dosta novina u odnosu na Windows XP ali koja ima i svojih problema - eto sta se desava kad Microsoft hoce nesto sustinski da unapredi i napravi nesto novo.

da Microsoft uzme i napiše OS od 0 - to bi bio potpuni fijasko! vidiš da je i današnji Mac OS X baziran na NeXT koji je počeo da se razvija od 1985...

i da, Windows 7 je pokušaj da se distanciraju od Viste, sa Vistom preobučenom u Windows 7. no dobro... imaju i oni bazu vernih M$ fanova koji već dižu Windows 7 u nebesa...

Poslednja izmena:
Apple je prelaskom sa Classic OS9 na OS X napravio "mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo" - odnosno, pregrizao je g.o.v.n.o, napravio totalno novi operativni sistem, koji sa prethodno postojećim nije imao ništa zajedničko. Izuzev interfejsa.

Da li je neko propao? Nije...
Da li se neko ubio zbog toga? Nije...
Da li je Adobe kukao zbog toga? Nije...
Da li je Apple propao zbog toga? Nije...

Plus na sve to je napravio promjenu HW platforme za koju su svi govorili da će to sad biti katastrofa i da će sad mašine biti lošije.

Da li je trenutni lineup mašina loš? Da li te mašine loše rade? Da li se te mašine više kvare? Ne, ne i ne.

Ono što mi svi vidimo, odnosno gledamo, tj. tražimo jeste dlaka u jajetu. Dok te mašine rade kao Singer-ica - nema nigdje nikoga da kaže super, odlično, tako nešto treba da radi. Ali, čim jedna od tih mašina štucne, crkne, napravi problem - onda ih ima 200 miliona koji će da pljuju i kenj.aju o tome. Volio bih da možemo, ali na žalost ne možemo, da imamo pristup % mašina koje su "svojom krivicom" došle na servis (ovdje mislim na problem sa RAM/HDD/TFT/AP/PSU), umjesto zbog nebrige i nonšalantnosti i gluposti, tj. grubosti korisnika (ovdje mislim na prosuto piće, kečap sa pice, nemarno nošenje/spuštanje, ...). Sve stvari imaju operativne limite, koji bi mi kao korisnici trebali da ispoštujemo, jer na taj način zapravo ispoštujemo sebe (nama treba taj neki kompjuter, a ne mi njemu, on 'ladno može bez nas da stoji u nekom magacinu 300 godina i vjeruj mi da mu neće niko od nas nedostajati).

Dakle, ponekad je jednostavno neophodno napraviti radikalni rez, okrenuti sve za 180 stepeni i krenuti od nule. Apple je to uradio, našao se u nezavidnom položaju na početku HW/SW tranzicije, ali kada je istu završio - izašao je jači nego ikada. Trenutno je Apple jedna od najjačih firmi na svijetu, sa konstantnim rastom - svega.

Kada bi Microsoft uradio to što je Apple uradio - propao bi. Problem Microsoft-a je previše programa i previše njihovih verzija. Neki osjećaj mi govori da Microsoft probleme ne rješava na pravi način. Umjesto da pokrpi gomilu problema u nekom softveru, njima je lakše napisati novu verziju. I na šta to onda liči? Na tiradu i plejadu Windows OS-a. Imaš sve, i svaki put imaš novo brdo opcija, ali imaš problem, što to uglavnom radi. A ovo uglavnom, je na vrljavim nogama.

Daj neka presjeku već jednom i neka naprave kršten operativni sistem. Ali, neki koji će biti konzistentan, a ne da se opcije premještaju i sakrivaju u svakoj novoj iteraciji, pa moraš da ih loviš... Neki koji će da radi ono što treba - da opsluži mene kao korisnika, a ne da ja opslužujem njega. On mene povremeno (kad ima procesorskog vremena), a ja njega stalno - te update, te SP (od 2GB), te skeniraj na viruse, na spyware, pa update za av, pa krpi firewall jer je bušan kao sir, pa mijenjaj ovaj što si instalirao, jer se ne sviđa OSu... I tako dalje i tako dalje i tako dalje... Ma zaje.bi me toga. Muka mi je više da ja služim njega...

Nazad
Vrh Dno