Apple je prelaskom sa Classic OS9 na OS X napravio "mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo" - odnosno, pregrizao je g.o.v.n.o, napravio totalno novi operativni sistem, koji sa prethodno postojećim nije imao ništa zajedničko. Izuzev interfejsa.
Da li je neko propao? Nije...
Da li se neko ubio zbog toga? Nije...
Da li je Adobe kukao zbog toga? Nije...
Da li je Apple propao zbog toga? Nije...
Plus na sve to je napravio promjenu HW platforme za koju su svi govorili da će to sad biti katastrofa i da će sad mašine biti lošije.
Da li je trenutni lineup mašina loš? Da li te mašine loše rade? Da li se te mašine više kvare? Ne, ne i ne.
Ono što mi svi vidimo, odnosno gledamo, tj. tražimo jeste dlaka u jajetu. Dok te mašine rade kao Singer-ica - nema nigdje nikoga da kaže super, odlično, tako nešto treba da radi. Ali, čim jedna od tih mašina štucne, crkne, napravi problem - onda ih ima 200 miliona koji će da pljuju i kenj.aju o tome. Volio bih da možemo, ali na žalost ne možemo, da imamo pristup % mašina koje su "svojom krivicom" došle na servis (ovdje mislim na problem sa RAM/HDD/TFT/AP/PSU), umjesto zbog nebrige i nonšalantnosti i gluposti, tj. grubosti korisnika (ovdje mislim na prosuto piće, kečap sa pice, nemarno nošenje/spuštanje, ...). Sve stvari imaju operativne limite, koji bi mi kao korisnici trebali da ispoštujemo, jer na taj način zapravo ispoštujemo sebe (nama treba taj neki kompjuter, a ne mi njemu, on 'ladno može bez nas da stoji u nekom magacinu 300 godina i vjeruj mi da mu neće niko od nas nedostajati).
Dakle, ponekad je jednostavno neophodno napraviti radikalni rez, okrenuti sve za 180 stepeni i krenuti od nule. Apple je to uradio, našao se u nezavidnom položaju na početku HW/SW tranzicije, ali kada je istu završio - izašao je jači nego ikada. Trenutno je Apple jedna od najjačih firmi na svijetu, sa konstantnim rastom - svega.
Kada bi Microsoft uradio to što je Apple uradio - propao bi. Problem Microsoft-a je previše programa i previše njihovih verzija. Neki osjećaj mi govori da Microsoft probleme ne rješava na pravi način. Umjesto da pokrpi gomilu problema u nekom softveru, njima je lakše napisati novu verziju. I na šta to onda liči? Na tiradu i plejadu Windows OS-a. Imaš sve, i svaki put imaš novo brdo opcija, ali imaš problem, što to uglavnom radi. A ovo uglavnom, je na vrljavim nogama.
Daj neka presjeku već jednom i neka naprave kršten operativni sistem. Ali, neki koji će biti konzistentan, a ne da se opcije premještaju i sakrivaju u svakoj novoj iteraciji, pa moraš da ih loviš... Neki koji će da radi ono što treba - da opsluži mene kao korisnika, a ne da ja opslužujem njega. On mene povremeno (kad ima procesorskog vremena), a ja njega stalno - te update, te SP (od 2GB), te skeniraj na viruse, na spyware, pa update za av, pa krpi firewall jer je bušan kao sir, pa mijenjaj ovaj što si instalirao, jer se ne sviđa OSu... I tako dalje i tako dalje i tako dalje... Ma zaje.bi me toga. Muka mi je više da ja služim njega...