Šta je novo?

Editovanje PDF fajlova?

lija

Čuven
Učlanjen(a)
26.02.2002
Poena
604
Zna li neko cime mogu editovati PDF fajl. Treba da prevedem neko uputstvo sa engleskog na srpski ali ceo tekst (ima i dosta slika) imam samo u PDF formatu a struktura stranica bi trebalo da ostane ista. Znaci umesto svih engleskih termina i tekstova treba da umetnem srpski s tim da sve slike ostanu tamo gde su i bile.

Bilo je vec reci o tome (odradi mali search po forumu).
Adobe Acrobat (pozeljna sto novija verzija, npr. 5.0) ce ti odraditi posao.

Bilo je vec dosta na tu temu.
Program se zove Acrobat, znaci ne Acrobat Reader koji sluzi samo za citanje .PDF dokumenata. Instalacija je negde oko 90MB.

OK. Hvala svima na odgovorima.
Adobe Acrobat imam gde da nabavim.
Nadjoh Fine Reader verziju 5. Da li mi je neophodna verzija 6?

lija je napisao(la):
Zna li neko cime mogu editovati PDF fajl. Treba da prevedem neko uputstvo sa engleskog na srpski ali ceo tekst (ima i dosta slika) imam samo u PDF formatu a struktura stranica bi trebalo da ostane ista. Znaci umesto svih engleskih termina i tekstova treba da umetnem srpski s tim da sve slike ostanu tamo gde su i bile.

Acrobat Distiller ..... mada je mnogo konfuzan ....
Novije Corel verzije su sposobne da snimaju u *.pdf (probao) ali nisam siguran tj. nisam probao da li mogu da edituju *.pdf ....

Hvala na predlozima. Nadjoh sve gore pomenute programe. Posle prve probe Acrobat se pokazao kao OK. Kad sa njim bude zapelo idem na sledece.

Nije mi jasno...
Postoji Acrobat Reader koji je free i paket Acrobat Reader + Distiller? Ili postoji i treca varijanta?

Cena? SMesna je u odnosu na AutoCAD 2003.... danas se za malo nisam slogirao kad sam procitao ~4000 € !!!

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Cena? SMesna je u odnosu na AutoCAD 2003.... danas se za malo nisam slogirao kad sam procitao ~4000 € !!!
Pa nemoj da poredis babe i zabe: AutoCAD je mnoooogo kompleksniji program i ima totalnu drugaciju funkciju, a uvek postoje i jeftinije (da ne kazem cak i besplatne) alternative za one kojim ne treba bas najbolje (najskuplje) ili nisu u mogucnosti da to priuste :)

Koliko vidim na zvanicnom sajtu izasla je i (Adobe Acrobat) verzija 6.0
Professional US$449.00
http://www.adobe.com/products/acrobatpro/main.html
Standard US$299.00
http://www.adobe.com/products/acrobatstd/main.html

Ok ukapirao sam...imam Acrobat ali nikako mi nije jasno kako da editujem taj prokleti PDF...mogu da ga otvorim kao u readeru ali sta onda?

pa, sve u svemu: PDF fajlovi se JAKO tesko edituju! Mozes da ih snimis kao RTF (ali tu ubije sva formatiranja!) ili kao TIFF, ako imas nesto malo za editovanje...

ako trebas da editujes malo vise, onda ti ostaje samo ono sto sam predlozio u mom prvom postu u ovom threadu!!!

na zalost, sporo je u svakom slucaju :(

Crni je napisao(la):
...

Pa nemoj da poredis babe i zabe: AutoCAD je mnoooogo kompleksniji program i ima totalnu drugaciju funkciju, a uvek postoje i jeftinije (da ne kazem cak i besplatne) alternative za one kojim ne treba bas najbolje (najskuplje) ili nisu u mogucnosti da to priuste :)

Ma znam, nego sam bio pod utiskom... :p :mrgreen:

ZoNi je napisao(la):
pa, sve u svemu: PDF fajlovi se JAKO tesko edituju! Mozes da ih snimis kao RTF (ali tu ubije sva formatiranja!) ili kao TIFF, ako imas nesto malo za editovanje...

ako trebas da editujes malo vise, onda ti ostaje samo ono sto sam predlozio u mom prvom postu u ovom threadu!!!

na zalost, sporo je u svakom slucaju :(

ne preteruj, editovanje fajlova i nije tesko toliko jer je pdf format osnovni format svih vektorskih aplikacija kompanije adobe Adobe. Evo kao najbolji primer je format .ai, Adobe Ilustratora 9 i 10, koji nije nista drugo nego PDF 1.4, sto mozesh da se uverish ako promenish extenziju u .pdf i otvorish acrobat readerom . Znachi pdf i .ai su sada jedno te isto te ako je pdf fajl jednostranichan (poster, pamflet itd) dovoljno ga je samo otvoriti u ilustratoru i onda je sve moguce. Dodushe nivo editabilnosti ipak zavisi od par detalja, npr necesh moci da editujesh text ako je prilikom prvog snimanja u pdf format izabrana opcija convert text to curves. Ako je izabrana opcija remain as text ili embbed fontset onda imash srece. U Ilustratoru mozesh da editujesh, dodajesh, oduzimash text, ubacujesh slike itd...i posle to ponovo snimish u pdf format,ali je jedina mana kao sto sam rekao sto Ilustrator ima ogranichenje na jednu stranicu

Ako je pdf , sto je verovatnije, visestranichan onda preporuchujem da otvorish fajl u Adobe InDesign-u 2. on ima skoro sve opcije koje ima i ilustrator mada ima manjak opcija za vektorsko crtanje ali ima znatno vishe opcija za formatiranje text-a

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ok ukapirao sam...imam Acrobat ali nikako mi nije jasno kako da editujem taj prokleti PDF...mogu da ga otvorim kao u readeru ali sta onda?
Ako nemozes nista da mijenjas mozda je zasticen pa ne dozvoljava izmjene.

ZoNi je napisao(la):
Ne slazem se sa Zonijem. PDF fajlove, generalno, nije nesto posebno tesko mijenjati. Naravno, zavisi od toga sta hoces da mijenjas.
Uostalom, Iguana ti je sve lijepo objasnio pa nema potrebe da se bakces sa OCR-ovanjem i slicnim stvarima. Samo bi sebi pravio dupli posao.

e, pa ako za editovanje pdf-a treba koristiti InDesign, onda je to (mozda) malo jednostavnije... ne znam, nikada nisam ni video InDesign...

evo primera: imas pdf fajl od 200 strana... treba da zamenis neke reci (klasicno Find&Replace), kao i da dodas neke slike, neke izbacis, promenis font i slicno... ako radis u Wordu za ovo ce ti trebati max. pola sata... koliko (otprilike) treba u InDesignu???

ZoNi je napisao(la):
e, pa ako za editovanje pdf-a treba koristiti InDesign, onda je to (mozda) malo jednostavnije... ne znam, nikada nisam ni video InDesign...
InDesign se moze koristiti ako PDF treba znatno promijeniti. Ako su u pitanju samo male izmjene i Acrobat ce odraditi posao.

Adobe InDesign je program za prelom teksta tako da je mnogo lakse (ako si upoznat sa programom) u njemu postaviti/pomjerati slike (kad si vec to spomenuo) a mnogo bolje od Worda se u njjemu moze odraditi veliki broj stvari. Find/Replace je jednostavno odraditi kao i u Wordu. Uostalom, ko je ikada probao postavljati slike u visestranicnom Word fajlu zna koliko puta slika "skoci" na neko sasvim deseto mjesto kada se pomjeri nesto drugo. (Ja sam jednom silom prilika radio to u Wordu i prisjelo mi). To se u InDesignu jednostavno ne desava.

Znaci, ako treba samo malo izmjeniti fajl Acrobat je za to; ako treba vrsiti "heavy" izmjene onda poslusaj Iguanu.

evo primera: imas pdf fajl od 200 strana... treba da zamenis neke reci (klasicno Find&Replace), kao i da dodas neke slike, neke izbacis, promenis font i slicno... ako radis u Wordu za ovo ce ti trebati max. pola sata... koliko (otprilike) treba u InDesignu???
U tih pola sata nisi racunao vrijeme potrebno za OCR-ovanje koje zna biti pozamasno ako OCR program ne prepozna formatiranje kako treba (a i to se cesto desava). Ako u Wordu treba 30 min, ja bih u ID uradio to isto za najvise 20-ak min.

da, u indesignu bi to bilo veoma lako uraditi. Mozda ne bi bilo tesko isti postupak izvesti i u Quark-u. Ipak su to slichni programi

vizionar je napisao(la):
...
U tih pola sata nisi racunao vrijeme potrebno za OCR-ovanje koje zna biti pozamasno ako OCR program ne prepozna formatiranje kako treba (a i to se cesto desava). Ako u Wordu treba 30 min, ja bih u ID uradio to isto za najvise 20-ak min.
ne... poredio sam ako imas jedan fajl u doc i taj isti u pdfu... ono vreme sam stavio samo radi nekog odnosa...

znaci, ako ti za taj posao u Wordu treba 30min, koliko bi trebalo za isti taj fajl (samo u pdfu!), pomocu InDesigna?

naravno, InDesign je veoma malo zastupljen kod "obicnih" korisnika (i legalnih, kojima nije neophodan!), pa se vracamo na ono da je PDF ipak teze editovati nego npr. doc! Plus, treba uzeti u obzir i zahtevnost InDesigna i Quarka (vise ovog prvog!)

ali, kome treba, eto resenja: InDesign!

Znam ja Zoni sta si ti poredio ali nemozes dobiti DOC dokument dok ga ne OCR-ujes a za to treba vremena (i truda da se isprave greske). Kao sto rekoh, za "slaganje" i mijenjanje slika/teksta - mogu u InDesignu ustediti bar trecinu vremena (poredim sa Wordom)

InDesign nije komplikovan, samo ga vecina nije nikada ni vidjela pa teba bar koji minut da se vidi gdje koja opcija. Al' tako je to za saki program. E sad, ako 'oces nprednije onda zasuci rukave i udji dublje u mogucnosti programa...

Sto se zahtjevnosti programa tice InDesign jeste vrlo zahtjevan, definitivno zahtjevniji od Worda, ali Quarkx nije. Ne znam kako su uspjeli, ali programeri koji su pravili Quarkx su sve fino upakovali i program radi kao sat a uopste nije zahtjevan. To je nesto zbog cega sam dugo razmisljao da li da predjem sa Quarkx-a na ID.

ZoNi je napisao(la):
pa se vracamo na ono da je PDF ipak teze editovati nego npr. doc! Plus, treba uzeti u obzir i zahtevnost InDesigna i Quarka (vise ovog prvog!)
Niko nije ni rekao da nije teze ali si ti u ranijem postu rekao da je JAKO tesko editovati PDF fajl sto nije istina.
Pored toga, opet zaboravljas slike. Editovanje teksta u Wordovom DOC formatu jeste vrlo lako i brzo, ali sa postavljanjem slika stvar je potpuno drugacija.

ZoNi je napisao(la):
...

ne... poredio sam ako imas jedan fajl u doc i taj isti u pdfu... ono vreme sam stavio samo radi nekog odnosa...

znaci, ako ti za taj posao u Wordu treba 30min, koliko bi trebalo za isti taj fajl (samo u pdfu!), pomocu InDesigna?

naravno, InDesign je veoma malo zastupljen kod "obicnih" korisnika (i legalnih, kojima nije neophodan!), pa se vracamo na ono da je PDF ipak teze editovati nego npr. doc! Plus, treba uzeti u obzir i zahtevnost InDesigna i Quarka (vise ovog prvog!)

ali, kome treba, eto resenja: InDesign!

Aj ne pricaj gluposti, InDesign i Quark uopste nisu nesto zahtevni programi...ja u svakodnevnom radu nisam primetio neku preteranu zahtevnost...

koliko sam ja negde citao, InDesign trazi za komforan rad 1GHz i 384MB - ne znam da li je to istina, ali to svakako zvuci kao prilicno zahtevan program!

uzgred, kako to da ti u svakodnevnom radu koristis InDesign i Quark, a ne znas razliku izmedju Acrobata i Acrobat Readera? Malo mi je to neobicno... I pored toga sto koristis InDesign, nisi znao kako da editujes pdf... ok...

Odmicemo se od teme posta al' da odgvorim jos i na ovo.
Radio sa InDesign-om na 400Mhz i 256Mb RAM-a i mogu ti/vam reci da je poprilicno sporetao. Tada nisam ni znao koliko je kocio dok nisam presao na 1,4Mhz - prva reakcija je bila: coooooooooool :D
Quark je picio k'o zmaj i na jednoj i na drugoj (verzija 4).

Iako je ovo sto je ZoNi naveo (1 Ghz i preko 300Mb RAM) stvar subjektivne procjene, mislim da je prilicno realna konstatacija jer znam da je i koliko je InDesign zahtjevan program. Radice on i na slabijim konfiguracijama sasvim solidno ali je opsti rad znatno usporen. Ako treba da se odradi nesto malo onda OK, ali ako prelamate tekst cesto...

Ne mogu da verujem da niko ne reaguje na izjavu da se u InDesignu lako edituju PDF datoteke.

InDesign 2.0 je odlican program, ali jos uvek ne moze da edituje PDF datoteke. To je bila najava Adobea cak je i postojala ta mogucnost u beta verziji, medjutim sa pojavom finalne verzije 1.0, editovanje PDFa je ukinuto.

QuarkXPrss ne moze ni da napravi PDF bez prisustva Adobe Distilera ili slicnog programa, a kamoli da ga edituje. Cak je i sam prikaz PDFa sveden na sliku niske rezolucije.

Adobe Acrobat moze da izvrsi osnovne modifikacije PDF dokumenata, kao sto su promena polozaja ili brisanje grafickih objekata i minorne ispravke u tekstu.

Adobe Illustrator moze da edituje samo jednu stranu, i to liniju po liniju teksta (ponekad su i slova u jednom redu razdvojena na posebne celine). Tu je i uvek prisutni problem nasih karaktera u fontovima koji su korisceni u PDFu. FreeHand i CorelDraw otvaraju visestranicne PDF dokumente, ali je sav tekst razdvojen na pojedinacne linije teksta.

Dakle, ne postoji brz i jednostavan nacin za zahtevnije editovanje PDF dokumenata sa vecim brojem stranica. Ako je posao ozbiljan i zahteva puno izmena, najbolje je pomocu Acrobata izvesti tekst (u RTF formatu) i slike (TIF ili JPG), a zatim to ponovo prelomiti u InDesignu ili QuarkXPrssu.

@ Buki, izgleda da ti podrzavas ono sto sam ja vec rekao (vidi jedan od moji gornjih postova)... Inace, nikada nisam koristio InDesign ni Quark, tako da ne znam nista konkretno o njima...

@ Vizionar, ne verujem da neko instalira tako profi program da bi "nesto malo prelamao" ;) zato sam i naveo one vrednosti - da bi se komforno radilo sa InDesigneom potrebna je jaka masina (a jos ako uz to otvoris i neki drugi malo jaci program...)

Nazad
Vrh Dno