Ukratko - 150€ vrede definitivno
Da krenem od prvog utiska. Na default setovanjima od 0/0 za bass/treble - zgranuli su me kao kada sam prešao sa regularnih bubica na in-ear bubice.
Bass je izuvao, prejak je bio čak i za moj ukus. Neko je pisao da na ove zvučnike ne treba gledati kao na 2.1 sistem, već da zbog jačine bass-a zvuči kao da je 2.2 sistem. I slažem se potpuno, dok se nisu "razmrdale" membrane, tresli su sobu od ~18 kvadrata čak i kada sam bass smanjio na minimum preko bass potenciometra (setovanje -6). E sad, višenedeljni burn-in + privikavanje su definitivno učinili svoje, tako da je bass sada smekšao i taman je kako treba.
Što se ostalih frekvencija tiče - treble potenciometar nije toliko reaktivan kao i bass potenciometar, tako da sam to odvrnuo na +6 i time postigao čistiji i manje muljav zvuk. Ono što je moj utisak jeste da taj treble potenciometar boost-uje frekvencije tamo bliže ~10KHz.
Tako da pored jakog bass-a i pojačanog treble-a, ostaju ti viši srednji tonovi malo u senci, oko 3KHz, koji bi još malo mogli da se poguraju i tada bi zvuk bio baš po mojoj meri. Nekome to ne smeta i voli
flat zvuk, ja sam jednostavno navikao da EQ-om podešavam kako mi odgovara, pa mi to jedino malo fali.
Treba imati u vidu da su ovi zvučnici su deklarisani kao studio monitors, što u praksi znači da se neverovatno osete razlike između kvalitetnog i nekvalitetnog mix-a i produkcije, tako da će svako prenaglašavanje određenog dela spektra biti primetno i izraženo. Na to se isto treba privići, jednostavno odjednom čuješ stvari koje nisi čuo do sad i to ume da "para uši" na početku.
E sad, činjenica je da ja imam vrlo nesavršen setup za njih - prikačeni su optičkim kablom direktno na TV (bez AVR-a, DAC-a itd.). Druga stvar, trenutno nisu pozicionirani kako treba, stoje na podu, sve dok ne napravim stalak. Za sad sam naručio
sunđere koji bi trebalo da ublaže malo taj bass kick kada se odvrnu za žurku ili tako nešto. Ali definitivno bolje zvuče kada se stave u nivou ljudskog uha, te treba težiti tome ako je želja da se izvuče maksimalno kvalitetan zvuk iz njih.
Sve u svemu, mislim da su R2730DB jako dobra kupovina koja će da traje i da zvučnici imaju mnogo toga da ponude. Fora je jedino koliko ćeš izvući iz istih kroz razne DAC-ove, pozicioniranje i setovanja. Kao kompjuterski zvučnici u omanjoj sobi i za nekog ko se ne bavi audio produkcijom - mislim da su prejaki, za kompom imam Logitech X-230 koji je sasvim okej i ne zauzimaju pola radnog stola.
Eto, ako zanima nekog još nešto, tu sam