Šta je novo?

EDGE ili 3G?

Vortex

Cenjen
Učlanjen(a)
29.10.2009
Poena
159
Uzeo sam iPhone 3GS 16GB. E sad, sredio sam najosnovnije stvari na njemu i danas uzeo onaj paket KLIK posto sam na Telenoru a pola aplikacija je useless bez neta.

Pitanje je sledece: zivim u Vrscu, zvao sam Telenor i kazu da je pokriven grad sa 3G pa me zanima jel da koristim EDGE ili 3G za pristup ovom netu, koji vise trosi bateriju, da li smeta telefonu da ukljucujem net kad ja hocu ili da ga ostavim stalno ukljucenog (mada u tom slucaju se bojim da ce aplikacije da mi izvuku protok jako brzo).

Pa zavisi sta radis i koliki protok imas. EDGE ima ok brzinu a 3G s obzirom da nije pokriven dobro van Beograda cesto nece biti nista brzi, ako ga uopste i bude. Ako se brines za bateriju, instalirash SBsettings pa pali 3G samo kad ti treba net...

Instalirao sam SBsettings. Znaci isto trose bateriju, nema neke razlike? I ne smeta telefonu da stalno tako ukljucujem i iskljucujem net?

I da, znaci kada hocu 3G samo ukljucujem ikonicu za 3G, a za EDGE ostaje iskljucena?

EDGE troshi manje od 3G, sad nisam siguran koliko manje. U svakom sluchaju bolje je da sve vreme drzish na EDGE a kada ti treba net, upalish 3G, i nema veze da li ga palish i gasish svaki cas. I druga stvar, posto je na nasim mrezama EDGE mnogo bolje pokriven nego 3G, i sam domet za razgovor ce ti uvek biti bolji ako si na EDGE...

OK. Hvala na odgovorima. Samo jos jednom: kada hocu 3G jel mora da mi bude upaljena i ikonica za EDGE ili ne?

EDGE ikonu ne dirash nikad, samo palish i gasish 3G...

Edge ostavi upaljeno jer kad ispadnes iz 3G zone, telefon ce sam preci na Edge pod uslovom da si ukljucio Edge opciju u SBS.

Pitanje je sledece: zivim u Vrscu, zvao sam Telenor i kazu da je pokriven grad sa 3G pa me zanima jel da koristim EDGE ili 3G za pristup ovom netu, koji vise trosi bateriju, da li smeta telefonu da ukljucujem net kad ja hocu ili da ga ostavim stalno ukljucenog (mada u tom slucaju se bojim da ce aplikacije da mi izvuku protok jako brzo).

Ja sam svojevremeno instalirao SBSettings, jebavao se sa tim on/off, jurio jailbreak i ne znam šta. Posle par meseci tog mučenja shvatio sam da je to gubljenje vremena i zamajavanje. Razmišljati o trošenju baterije je nepotrebni mazohizam (barem meni). Imam kući dock koji je uključen stalno na strujni punjač. Kad krenem da spavam uturim na njega i napuni se do jutra (tačnije kad je uključen ovako napuni se 50% za pola sata - odokativno mereno). Lepo stavi sve ON, koristi kako i gde ti volja i uveče dopuniš.

Što se tiče protoka (pošto si na KLIK tarifi) isključi Push email i stavi Fetch email na "manually", isključiš notifikacije (mada su one mizerno mali trošači) i nemaš problem ni sa tim, trošiš protok samo kad sam to zahtevaš.

Nazad
Vrh Dno