Šta je novo?

ebook reader

ja kao izbegavam sony, ali je situacija otprilike "daj sta das" tako da sam i za taj uredjaj zainteresovan

Ovo radi i napolju i to ne par sati kao pda ili notebook.
Monohromatski lcd je prilicno zapostavljen i ne srece se na mnogo uredjaja. Secate se kako su i mobilni telefoni preko noci svi postali kolor i skratili trajanje baterije na par dana, do tada je nedelju dana bez punjenja bila normalna stvar. Odjednom nije vise ni bila bitna ni vidljivost ekrana na suncu. Svi sad napolkju ckiljilmo u crne ekrane, satro kolor.

Ovo nema veze sa monohromatskim lcd-om. U pitanju je epapir koji godinama moze da drzi sliku bez napajanja (promena zahteva napajanje)

Jos bolje, verovatno je i kontrast na suncu fantastican. Mislim da to ima onaj Motorola F3 mobilni al ekran nije graficki.

Ima ih podosta:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_e-book_readers
Ali ne verujem da ce se ikada neko setiti da ih uveze kod nas. Pre dve godine sam se raspitivao u predstavnistvu sony-a kod nas i kazu da nije namenjen evropskom trzistu vec samo USA i UK. E sad da li je ovaj novi PRS-700 model prisutan i u evropi opet nije mnogo bitno jer tesko da ce ga iko uvesti. Jedina nada je dovlacenje ispod ruke...

Da nema negde u prodaji ovih citaca kod nas? Malo sam proucio stvar, glupo je upoedjivati ih sa racunarima. Rade dugo bez punjenja, ekran uporteblijiv i kad je suncano, ne greju se, laagni su ....
Ja bih to da kupim!!!!

ja svakodnevno koristim sony reader 505.

dobar je za cist tekst ili pdf, ali kad je problematican kad treba da se pokaze nesto komplikovanije (tabela npr.) na ekranu.
preporucujem da se prvo proba u radnji, ako uopste negde moze da se kupi, posto ga sony valjda vise ne proizvodi.

za prikaz nasih latinicnih slova u .txt fajlovima morao sam da promenim sistemski font, ali to nije veliki problem.

realno, najbolje je resenje za citanje eknjiga dok neko ne napravi nesto sa vecim ekranom i istom ili vecom rezolucijom (166dpi kod ovog modela)

Kakav je amazonov model. Na promo videu deluje bas fino. Prikaz grafike na ekranu takodje deluje ok. Ja bih bas voleo da posedujem nesto takvo:)

Poslednja izmena:
ja svakodnevno koristim sony reader 505.

dobar je za cist tekst ili pdf, ali kad je problematican kad treba da se pokaze nesto komplikovanije (tabela npr.) na ekranu.
preporucujem da se prvo proba u radnji, ako uopste negde moze da se kupi, posto ga sony valjda vise ne proizvodi.

za prikaz nasih latinicnih slova u .txt fajlovima morao sam da promenim sistemski font, ali to nije veliki problem.

realno, najbolje je resenje za citanje eknjiga dok neko ne napravi nesto sa vecim ekranom i istom ili vecom rezolucijom (166dpi kod ovog modela)
Bice novi PRS-900 sa 7" ekranom. Sto se tice vece rezolucije, PRS-300 ima 200dpi. Mada se u Srbiji nazalost ne moze naci ni jedan e-book reader.
PS vidim da Amazonov Kindle moze da se naruci i za Srbiju, mada bih opet radije video PRS-300 koji je 100$ jeftiniji.

Poslednja izmena:
Gledam sad ove ebook readere pa sam našao ovu temu. Za oko mi je zapao baš taj Sony PRS-505 ali koliko vidim on ne prodržava HTML (kao valjda ni jedan Sony model) a meni bi bio zgodan HTML, imam onaj Polaris CD sa dosta knjiga epske i naučne fantastike a ne čitaju mi se sa kompjutera pa bi mi ebook reader dosta dobro došao. U suprotnom bih morao HTML da prebacujem u neki podržani format na čitaču.

Koji ebook readeri se mogu nabaviti kod nas?

E i ja bi ereader kupio iz istog razloga :) U svakom slucaju nas ocekuje poplava ovih uredjaja, a za sada ne verujem da se mogu naci kod nas. Jedino Amazon salje za Srbiju ali kontam da deru sve zive sa cenama

Treba mi odgovor na ovo, po mogućnosti hitno.

Može li Sony PRS-505 da uredno prikazuje naša slova (čćšđž)?

Ovde ga ne mogu naći (taj model je inače teško naći) ali ga je našao kolega u Beču a drugi kolega iz Austrije kome sam poslao par e-book knjiga na probu kaže da je PRS-505 umjesto "č" i "ć" prokazivao "'?".

Koristio sam Calibre program za prebacivanje knjiga iz HTML i PDF u e-book formate (EPUB i LRF) i poslao mu ali mu ne prikazuje naša slova iako na (pre)view u samom Calibre sve prikazuje uredno.

Pretpostavljam da mi na ovo pitanje mogu odgovoriti i oni koji imaju neki drugi Sony model (PRS-500, PRS-600, PRS-700, PRS-900).

Da li treba nešto podešavatri u samom Calibre programu da bi čitač uredno prikazivao naša slova?

Treba mi odgovor na ovo, po mogućnosti hitno.

Može li Sony PRS-505 da uredno prikazuje naša slova (čćšđž)?

Ovde ga ne mogu naći (taj model je inače teško naći) ali ga je našao kolega u Beču a drugi kolega iz Austrije kome sam poslao par e-book knjiga na probu kaže da je PRS-505 umjesto "č" i "ć" prokazivao "'?".

Koristio sam Calibre program za prebacivanje knjiga iz HTML i PDF u e-book formate (EPUB i LRF) i poslao mu ali mu ne prikazuje naša slova iako na (pre)view u samom Calibre sve prikazuje uredno.

Pretpostavljam da mi na ovo pitanje mogu odgovoriti i oni koji imaju neki drugi Sony model (PRS-500, PRS-600, PRS-700, PRS-900).

Da li treba nešto podešavatri u samom Calibre programu da bi čitač uredno prikazivao naša slova?
Malo kasnim sa odgovorom ali napisao je punkass u 10. postu da je potrebno zameniti sistemski font da bi mogao da prikaze latinicna slova.

Hvala ali u međuvremenu sam ga kupio :)

Sistemski font koji ujedno prikazuje i knjige u LRF, RTF i TXT formatu već ima naša slova. Ali čitač koristi drugi font za ePub format, taj font nema naša slova ali se mogu ubaciti drugi fontovi koji imaju pa će i knjige u ePub formatu prikazivati sva naša slova.

Baš sam sinoć završio drugu knjigu na čitaču, ta je u ePub formatu (nakon što sam ubacio font sa našim slovima) a prvu knjigu sam pročitao u LRF formatu, htio sam odmah u početku pročitati po jednu knjigu sa oba formata da vidim koji mi više leži. Koliko sam vidio mnogi preferiraju LRF, i stvarno je lijep, ali meni se i ePub svidio, ima manje margine a čini mi se da je i prored manji pa mu stane više teksta na stranice, što je zgodno. Koristiću ova dva formata kad god je moguće, PDF ću izbjegavati (sve ću konvertovati u LRF ili ePub).

A koji model si uzeo? Vidim da dosta ljudi po stranim forumima pominju da PRS-300 koji nema touch screen ima ostriju sliku od PRS-600 i slicnih modela sa ekranom osetljivim na dodir?

Uzeo sam Sony PRS-505, ako se ne varam to je ubjedljivo najpopularniji Sony model, i najcjenjeniji. Zato sam i htio baš njega, ali ga nije bilo lako nabaviti.

Nisam probao ostale modele ali mnogi kažu da touch-screen modeli imaju lošiji displej zbog tog sloja senzora koji imaju, što je i logično. Mada vjerujem da će budući modeli morati to nekako riješiti, pošto vidim da skoro svi noviji modeli imaju touch-screen, sve ide na to. Meni touch-screen uopšte nije potreban, PRS-505 radi jako dobro sa dugmićima, dosta sam zadovoljan sa displejem. Uz to noviji modeli imaju wireless koji mi uopšte ne treba, a to im samo još više diže cijenu.

PRS-505 zbog svoje popularnosti ima ovakve simpatične dodatke koji se mogu instalirati i koji mu dodaju nove mogućnosti

http://code.google.com/p/prs-plus/

http://www.prscustomizer.com/prscustomizer.html

Ovaj prvi sam instalirao i radi fino.

Starija generacija ekrana je u njemu, podrzava samo 4 nijanse sive, maltene svi aktuelni modeli e-readera prikazuju 8-16 nijansi. Bez obzira, kod nas ne mozes da ga nabavis.

Nazad
Vrh Dno