Šta je novo?

Ebay pomoc

Mr.B

Čuven
Učlanjen(a)
04.08.2003
Poena
601
Znam da ovde ima dosta prekaljenih ebay vukova pa reko da zamolim za praktican savet.Naime hteo bi da kupim laptop,pa me konkretno zanima dali je moguce da ja iz BG zavrsim aukciju, platim odavde a da laptop lepo stigne na kucnu adresu mog druga u Becu.Hvala unapred

Naravno da je moguce, ukoliko prodavac zeli da salje po Evropi. Treba ti neka od kartica ili jednostavno racun u nekoj banci koja radi placanja po inostranstvu. Prodavac (ukoliko pise da salje po Evropi) ti da njegov broj racuna, ti mu uplatis doticnu sumu, i on po leganju tih para na racun ti posalje lap-top na adresu koju mu navedes. Sva komunikacija se odvija preko maila, tako da nije problem da mu navedes adresu liferovanja. Jedini problem kako to placanje izvrsiti odavde...

Nije mi problem da nadjem prodavca koji ce poslati laptop u Bec,a i za placanje odavde cu se nekako snaci.Mozda je glupo pitanje ali me zanima kako znam da ce mi prodavac sigurno poslati laptop kada mu legnu pare na racun?

Pa i gledaj od koga kupujes, ima tacno opisanih review-a prodavaca i procitaj komentare pretodnih kupaca. Takodje kupi sa eBay.de pa ces lakse isterati pravdu ako se nesto nedaj boze desi...

Jeste ,usled prevare ostaje ti jedino da se zalis upravi vodovoda.

Kupuj od onih koji imaju dosta ostvarenih prodaja i pozitivnih misljenja, nikako od tek registrovanih. Ja kupujem iskljucivo od Power Seller-a (mahom firme) ali polovne laptopove prodaju samo privatnici.
Kupovina na EBAYu je rizicna jer ne mozes 100% biti siguran da li je prodavac pri opisu robe nesto precutao (npr. slabu bateriju).

I treba da znas da u poslednjih 15 minuta aukcije cena dosta skoci, jer mnogi cekaju iz prikrajka i ne daju ponude pre samog kraja, tako da se ne zaleces sa mislju da je nesto skoro pa dzabe 2 dana pre kraja aukcije.
Licno mislim da je bolje da kupis jeftin novi laptop, ako imas 1000€ recimo...

Poslednja izmena:
Hmm, ne u poslednjih 15 minuta, kako je naveo spotter, vec u poslednjem minutu. Kad ti pomislis da si kupio, skapiras da je baya sa ADSL-om 4 sekunde pre zatvaranja aukcije bidovao to sto juris...nama sa telefonskim linijama treba po 10 sec dok se ucita stranica.

A dali je neko od vas uopste imao negativnih iskustava sa ebay-om?Ako ipak kupim nov laptop preko ebay dali mogu da napravim povracaj poreza pri izlasku iz EU i kakvo vam je iskustvo sa njihovom postom posto se ipak radi o prilicno vrednoj i lomljivoj stvari ,pozdrav

Laptopove prodaju preko ebaya i firme; uzimao sam ih tako do sada i nije bilo problema. Pogotovo sa firmama koje imaju dobre ocene. Barem je tako sa nemackim ebayom, za amere ne smem nista da tvrdim. Medjutim, problem sa nemackim jeste nacin uplate - nacesce se primaju uplate preko racuna, pa kada pare legnu, ide oprema na put. Moguce je i pouzecem, ali tada to kosta vise - u samoj aukciji treba da pise koje tipove placanja prodavac prihvata. Dakle, vazno je da se sama aukcija pre bidovanja dobro procita.

Ako vec hoces da kupujes nov i uradis taxreturn, onda kupi ipak u radnji i tamo dobijes taxfree papire (to su odredjeni formulari sa tvojim podacima) da bi mogao na carini da dobijes refundaciju. Medjutim, to se radi obicno u prvom licu, a ne na daljinu, pa slanje postom.

Ako se u krajnjoj liniji odlucim da kupim nov oticicu i kupicu ga licno,medjutim kada sam video neke prihvatljive cene na ebay-u nadao sam se da bi do toga mogao nekako da dodjem.Postom sam mislio da ide samo onaj deo od prodavca do druga u Becu(jer neznam kako bi drugacije taj deo organizovao a cini mi se da ebay tako i funkcionise) a on bi mi ga posle doneo licno u BG,kupovao bi isklucivo na ebay.de ili austriskom ebay-u.
Broz hvala na linkovima i savetu ali meni su prihvatljive izglda samo neke evropske varijante(ako i to uopste uspem da izvedem)neznam kako bi to izveo sa prekookeanskim firmama,pozdrav

Na Ebay vredi kupovati samo starije polovnjake, do 300-400 evra, sve preko toga je rizik. Sto kaze SG, gledaj samo kako je ocenjena firma, vecina njih nema razloga da laze sta prodaje (zato imaju hiljade pozitivnih ocena). Ako vidis i jednu negativnu...bez od njih.

Nazad
Vrh Dno