- Učlanjen(a)
- 03.09.2000
- Poena
- 680
za sve koji nisu upuceni, u pripremi je veliki test koji bi trebalo da pokaze da li postoji cujna razlika izmedju originalnog audio cd-a i kopije, kao i originalnog zvucnog zapisa i istog podvrgnutog mp3 kompresiji. radne propozicije testa se mogu procitati ->ovde<-
u ovaj thread bi trebalo da se ukljuce svi koji imaju savet u vezi pravljenja kopije audio cd-a i/ili kopresovanja u mp3.
alati su EAC za ripovanje sa cd-a i rezanje novog, a LAME za kompresiju u mp3. ako neko ima jos neki predlog neka ga podeli.
ja sam uradio jedno probno kopiranje sa sledecim setup-om:
-----
EAC 0.95 prebeta2
Used drive : TEAC CD-W524E Adapter: 1 ID: 0
Read mode : Secure with C2, accurate stream, NO disable cache
Combined read/write offset correction : 656
Overread into Lead-In and Lead-Out : No
Used output format : Internal WAV Routines
44.100 Hz; 16 Bit; Stereo
Other options :
Fill up missing offset samples with silence : Yes
Delete leading and trailing silent blocks : No
Installed external ASPI interface
-----
ASPI je Ahead-ov verzija 2.0.1.59 (jel ovo uopste ima velike veze?)
kopija je napravljena na Verbatim Pastel 40x CD-R mediji za koju ATIP (a i strani forumi) kaze Taiyo Yuden, A+
rezultat poredjenja wav fajlova dobijenih sa originala i kopije u windows commanderu vidi se na slici.
ripovanje je najmanji problem, ali mislim da na rezanje treba obratiti paznju. ovaj sam rezao 12x, ali tesko je predvideti kako ce se kopija ponasati u audio cd plejeru. izbor medije i rezaca i njihovo slaganje je primarno, tako da su saveti po tom pitanju od najveceg znacaja. uglavnom se preporucuju cijanin medije. komentari? iskustva?
koristice se (najverovatnije) 3.90.2 verija lame-a, predlozi za cmd opcije su dobrodosli. obratite paznju na stepen kompresije (odnos velicine originala i mp3 kopije). mislim da bi trebalo pokriti "stepene" od 5 do 10 na prema jedan. najinteresantniji su predlozi za postizanje maksimalnog kvaliteta, bez obzira na velicinu.
prvo i osnovno je -b 320 --alt-preset insane, a ostale probajte da prilagodite zanru.
srecno ripovanje i kompresovanje i pobedimo ovu zbog svih divnih stvari koje su u nase zivote uneli cd rezaci i mp3! URAAAAA!
u ovaj thread bi trebalo da se ukljuce svi koji imaju savet u vezi pravljenja kopije audio cd-a i/ili kopresovanja u mp3.
alati su EAC za ripovanje sa cd-a i rezanje novog, a LAME za kompresiju u mp3. ako neko ima jos neki predlog neka ga podeli.
ja sam uradio jedno probno kopiranje sa sledecim setup-om:
-----
EAC 0.95 prebeta2
Used drive : TEAC CD-W524E Adapter: 1 ID: 0
Read mode : Secure with C2, accurate stream, NO disable cache
Combined read/write offset correction : 656
Overread into Lead-In and Lead-Out : No
Used output format : Internal WAV Routines
44.100 Hz; 16 Bit; Stereo
Other options :
Fill up missing offset samples with silence : Yes
Delete leading and trailing silent blocks : No
Installed external ASPI interface
-----
ASPI je Ahead-ov verzija 2.0.1.59 (jel ovo uopste ima velike veze?)
kopija je napravljena na Verbatim Pastel 40x CD-R mediji za koju ATIP (a i strani forumi) kaze Taiyo Yuden, A+
rezultat poredjenja wav fajlova dobijenih sa originala i kopije u windows commanderu vidi se na slici.

ripovanje je najmanji problem, ali mislim da na rezanje treba obratiti paznju. ovaj sam rezao 12x, ali tesko je predvideti kako ce se kopija ponasati u audio cd plejeru. izbor medije i rezaca i njihovo slaganje je primarno, tako da su saveti po tom pitanju od najveceg znacaja. uglavnom se preporucuju cijanin medije. komentari? iskustva?
koristice se (najverovatnije) 3.90.2 verija lame-a, predlozi za cmd opcije su dobrodosli. obratite paznju na stepen kompresije (odnos velicine originala i mp3 kopije). mislim da bi trebalo pokriti "stepene" od 5 do 10 na prema jedan. najinteresantniji su predlozi za postizanje maksimalnog kvaliteta, bez obzira na velicinu.
prvo i osnovno je -b 320 --alt-preset insane, a ostale probajte da prilagodite zanru.
srecno ripovanje i kompresovanje i pobedimo ovu zbog svih divnih stvari koje su u nase zivote uneli cd rezaci i mp3! URAAAAA!