Šta je novo?

EAC-ovci i LAME-ri ujedinite se!

Bahati [SiD]

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
680
za sve koji nisu upuceni, u pripremi je veliki test koji bi trebalo da pokaze da li postoji cujna razlika izmedju originalnog audio cd-a i kopije, kao i originalnog zvucnog zapisa i istog podvrgnutog mp3 kompresiji. radne propozicije testa se mogu procitati ->ovde<-
u ovaj thread bi trebalo da se ukljuce svi koji imaju savet u vezi pravljenja kopije audio cd-a i/ili kopresovanja u mp3.
alati su EAC za ripovanje sa cd-a i rezanje novog, a LAME za kompresiju u mp3. ako neko ima jos neki predlog neka ga podeli.
ja sam uradio jedno probno kopiranje sa sledecim setup-om:
-----
EAC 0.95 prebeta2
Used drive : TEAC CD-W524E Adapter: 1 ID: 0
Read mode : Secure with C2, accurate stream, NO disable cache
Combined read/write offset correction : 656
Overread into Lead-In and Lead-Out : No

Used output format : Internal WAV Routines
44.100 Hz; 16 Bit; Stereo

Other options :
Fill up missing offset samples with silence : Yes
Delete leading and trailing silent blocks : No
Installed external ASPI interface
-----

ASPI je Ahead-ov verzija 2.0.1.59 (jel ovo uopste ima velike veze?)
kopija je napravljena na Verbatim Pastel 40x CD-R mediji za koju ATIP (a i strani forumi) kaze Taiyo Yuden, A+

rezultat poredjenja wav fajlova dobijenih sa originala i kopije u windows commanderu vidi se na slici. ;)

wc.gif

ripovanje je najmanji problem, ali mislim da na rezanje treba obratiti paznju. ovaj sam rezao 12x, ali tesko je predvideti kako ce se kopija ponasati u audio cd plejeru. izbor medije i rezaca i njihovo slaganje je primarno, tako da su saveti po tom pitanju od najveceg znacaja. uglavnom se preporucuju cijanin medije. komentari? iskustva?

koristice se (najverovatnije) 3.90.2 verija lame-a, predlozi za cmd opcije su dobrodosli. obratite paznju na stepen kompresije (odnos velicine originala i mp3 kopije). mislim da bi trebalo pokriti "stepene" od 5 do 10 na prema jedan. najinteresantniji su predlozi za postizanje maksimalnog kvaliteta, bez obzira na velicinu.

prvo i osnovno je -b 320 --alt-preset insane, a ostale probajte da prilagodite zanru. ;)

srecno ripovanje i kompresovanje i pobedimo ovu zbog svih divnih stvari koje su u nase zivote uneli cd rezaci i mp3! URAAAAA! :D

Samo da dodam da je izasla verzija EAC 0.95 prebeta3

takodje bi trebalo ubaciti --alt-preset standard kao kompromis izmedju kvaliteta i velicine, zatim CBR 128kbps kao najzastupljeniji, zatim CBR 192 kbps kao granica izmedju near CD i CD (s obzirom da se 256kbps smatra cd quality). Sto se tice ASPI-ja, kome to treba? Ja koristim onaj native mod pod WinXP.

Vrh Dno