Šta je novo?

e8600 oc i problem sa stabilnoshchu

-=crusader=-

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
07.02.2005
Poena
320
dakle ovako, mashina je iz potpisa i vech par dana se muchim sa stabilnoshchu sistema pa evo shta sam pokushavao i kako sam testirao...

BIOS

CPU Multi [x10]
SPP <-> MCP Ref Clock [Auto] (200Mhz)
nForce SPP -> nForce MCP [5 x]
nForce SPP <- nForce MCP [5 x]

Spread Spectrum Settings
All disabled

FSB-Mem Clock mode [Linked]
FSB-Mem Ratio [Sync mode]
FSB (QDR) Mhz [1600] (400Mhz FSB)
Mem Mhz [800]

Timings [4-4-4-12-2T]

Advanced tRRD [Auto] (3)
tRC [Auto] (23)
tWR [Auto] (5)
tWTR [Auto] (9)
tRef [Auto] (7.8uS)

SpeedStep, CPU Thermal control, C1E, Virtualization, Execute Disable Bits
All disabled

ovo su relevantna bios setovanja i smatram da je ovde sve na svom mestu shto nas dovodi i do voltazhe...

CPU Core [1.20] (1.38)
CPU FSB [1.1] (1.3)
Mem [2.200]
nForce SPP [1.30] (1.40)
nForce MCP [1.500]
HT nForce SPP <-> MCP [1.20]

prvi broj je default voltazha kada je sve na [Auto] dok je drugi broj voltazha do koje sam ishao i to tako shto sam povechavao sve tri "dirane" voltazhe za po jedan stepen pa radio test (Orthos CPU & mem test + 2 pokrenuta memtesta sa parametrom da testiraju po 1024MB)... za CPU FSB i nForce SPP sam imao samo po 2 stepena da podignem pre nego shto je bios dalje "stepenovanje" oznachio kao crveno... s obzirom na zheljeni rezultat smatram da su i ove vrednosti od 1.3 i 1.40 i prevelike ali zarad testa i to sam probao, naravno posle toga sam samo dizao voltazhu procesora do 1.38 i mukotrpno testirao sve medjukorake...

rezultat ostaje isti, vech pomenuti test na svim "stepenovanjima" voltazhe se vrti bez problema 2-2:30h i ne prijavljuje greshke... temp proc ide do nekih 60akC na najvishem naponu tako da sam temp iskljuchio kao uzrok problema...

a problem je crash OS (zamrzavanje ekrana, konkretno, samo hw reset pomazhe) i to iskljuchivo dok je mashina na idleu ili eventualno DC++ i recimo reprodukcija nekog videa u Media Player Classicu (low load) i temp je u tim trenutcima ~33C na najvishoj voltazhi... problem se manifestuje na bilo kom setovanju voltazhe dok proc radi na 4Ghz, na 3,33Ghz crasha nema... prochitao sam dosta rezultata overclockovanja ovog procesora i vechina njih prijavljuje 4000Mhz kao lako dostizhan clock sa minimalnim ili nikakvim povechanjem voltazhe shto meni nikako ne polazi za rukom... OS je Vista x64 Ultimate SP1 + zakrpe na danashnji dan, svi driveri za sve uredjaje takodje up to date...

dakle da rezimiramo, chini mi se da sam sa voltazhom procesora otishao dovoljno daleko, da li mozhda da pojacham SPP ili neku drugu voltazhu, da li da se pomirim da sa manjom frekvencijom procesora, da li je vista ovoliko osetljiva na oc... predlozi, utisci, sugestije... all welcome ;)

Poslednja izmena:
Možda bi ti i radio stabilno da nisi toliko ljudi ispalio za komponente...

nije prbolem u visti ne u tvojoj ploci koja ima ocajan cip set na sebi svojevremeno se BigJoe bukvalno opekao na isti ;) stavi neki ven preko njega ili tako neshto

nije prbolem u visti ne u tvojoj ploci koja ima ocajan cip set na sebi svojevremeno se BigJoe bukvalno opekao na isti ;) stavi neki ven preko njega ili tako neshto

hmmm... chipset ima aktivni fan... dobija se uz plochu + je kuchishte lepo provetreno (2 intake 1 outake), kolko god chipset bio vruch chini mi se da nije kritichan... chak i bez povechanja chipset napona komp prolazi sve testove ali crashuje na idleu...

Samo gde nadje da uzmes plocu sa nvidia cipsetom:d pored intelovog p35 i p45 bolje bi ti bilo odmah zametu tu plocu.

I ja sam skoro imao problem sa plocom na kojoj nije radila obicna tastatura nego samo hoce usb tastatura i jos uvek mi kad bootuje pokazuje keyboard interfejs eror i nije samo to ploca ima nenormalno veliki vdrop naprimer stavis u biosu 1.325v a ono ocitava 1.28v u idlle a pod opterecenjem pada na 1.23v:wall: i opet procesor radi na 3870MHz.:banana:

Samo gde nadje da uzmes plocu sa nvidia cipsetom:d pored intelovog p35 i p45 bolje bi ti bilo odmah zametu tu plocu.

I ja sam skoro imao problem sa plocom na kojoj nije radila obicna tastatura nego samo hoce usb tastatura i jos uvek mi kad bootuje pokazuje keyboard interfejs eror i nije samo to ploca ima nenormalno veliki vdrop naprimer stavis u biosu 1.325v a ono ocitava 1.28v u idlle a pod opterecenjem pada na 1.23v:wall: i opet procesor radi na 3870MHz.:banana:

sa intelovim P45 nisam mogao da zhivim pod Vistom od "Display driver has shut down but is recovered now" i u 3d modu i desktop... ma neverovatno shta sam prozhiveo sa P45 chipsetom... i bilo je ili plocha ili sve ostalo da menjam dok ne proradi pa se opet odlucih za plochu...

a pod opterechenjem mashina radi, shtavishe u fullu, nikad ne crashuje za vreme testova, igrica itd... ima plocha golem vdrop, bash kao shto si rekao za 0.3 sigurno... kako sad da izregulishem napone znajuchi to? probachu u medjuvremenu 3.8Ghz bez dizanja napona da vidim ima li razlike...

@-=crusader=- neverovatno da si imao problema sa p45 cipsetom bolje proveri da te nezeza neki drajver mene je jedno vreme zezo drajver od ISDN znaci svaki put kad sam se konektovo odmah plavi ekran i restart bez obzira koji sistem sam instaliro jednostavno sam resio problem skino noviji drajver i sve radi.:D

Toliko ljudi se na forumu kune u Intel chipsetove. Imam 3 bliska drugara koji imaju a imam i sam P35 bez i najmanjeg problema.

Zvuci kao da nesto obara napon kada nije u full loadu ali si napisao da si to sve iskljucio. Nemas srece sa plocama :smash:

Ma nije sigurno do intelovog cipseta jer su stvarno dobri bolje da nadje gde je problem jer ako imas problem koji se isto manifestuje na dve razlicite ploce onda sigurno nije do ploce ni do cipseta.

Poslednja izmena:
evo posle par dana testiranja crash je pocheo da se manifestuje i na defaultu, zanimljivo je da vrti orthos na 4Ghz i 2.80V 36 sati bez greshke ali na idle/low load obichno posle 24h crashuje...

chime bih mogao da logujem sve relevantne temp i napone da nadjem uzrok svemu ovome?

evo posle par dana testiranja crash je pocheo da se manifestuje i na defaultu, zanimljivo je da vrti orthos na 4Ghz i 2.80V 36 sati bez greshke ali na idle/low load obichno posle 24h crashuje...

chime bih mogao da logujem sve relevantne temp i napone da nadjem uzrok svemu ovome?

Na 2.8V :zgran: :zgran: :zgran:

I 36 sati :zgran:

Skini everest i probaj sa njim ;)

Mozda ti je shkrbav win, probaj drugi ;)

:wave:

Poslednja izmena:
@-=crusader=- nesto si pobrko ti nemozes napon procesora da dignes vise od 1.7v bez vmoda tako da je 2.8v nemoguce i sta ce ti za 4GHz toliki napon kad moze raditi na 1.4v ko iz sale.
Prvo promeni win jer zna on da *****ava drugo probaj vadi sve komponte sto nisu neophodne znaci razne dodatne karte i ram memaru ostavi samo jedan stap i jedan hard sve ostalo vadi da bi naso u cemu je problem.

ja bi reko da je tih 4-4-4-12 neizvodljivo sa tom memorijom na toj ili bilo kojoj regularnoj ploci ma sta ti mislio i sta proizvodjac pisao po sajtu i modulima...Verovatno ti je to bio problem i na P45...

Probaj ovo mozda pomogne? Trebalo bi da ima loger temperatura....

http://www.nvidia.com/object/nvidia_esa.html

Ja sam se malo igrao sa njim dok sam imao nvidia grafiku, sad sa atijem nece da radi :(. Kaze: no nvidia device found!

:wave:

Nazad
Vrh Dno