Šta je novo?

E8500 Visoke temperature u idle core#1 i core#2

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poena
475
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9700X & DeepCool AK620 ZERO DARK ZORIA
Matična ploča
Gigabyte X870E AORUS PRO
RAM
Kingston FURY KF568C34BBEK2-32GB DDR5-6800 CL34
GPU
Gigabyte RTX 4060 Ti WINDFORCE OC 16G
Storage
Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 1TB i WDC WD4005FZBX 4TB
Zvuk
On board Realtek ALC1220 HD Audio, Altec Lansing 5100, Denon AVC-X6700H
PSU
CORSAIR RMx Series RM850x Fully Modular Power Supply ATX 3.1 & PCIe 5.1 (CP-9020270-EU)
Kućište
NZXT H7 Flow Black
Monitor
Dell UltraSharp U2724D
Miš & tastatura
Logitech G502 SE Hero, Gigabyte FORCE K83
Ostale periferije
EPSON EcoTank L6290
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A54 5G 8 GB/256 GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
Cao svima.Danas kupih E8500 i kada sam ga namontirao odmah sto mi je zapalo za oko su previsoke temperature core#1 i core#2.Da li neko ima ovaj procesor ili bar da mi kaze dal je ovo normalno ili bar u granicama normale?Da napomenem da je verzija Everesta najnovija i da sam kao pastu koristio OCZ Freeze koju sam lepo i fino naneo po procesor i tu nema greske!Cudno mi je sto je temperatura CPU normalna,dok su core#1 i core#2 bas visoke u idle.Ako znate o cemu je rec pomagajte!

Prilozi

• E8500 Idle.jpg
    E8500 Idle.jpg
    176.1 KB · Pregleda: 288
  • E8500 core#1 i core#2.jpg
    E8500 core#1 i core#2.jpg
    53.6 KB · Pregleda: 418
Poslednja izmena:
Klasika... Šta kaže BIOS? CoreTemp? RealTemp?

U biosu ima samo jedna temperatura i to je ona Temperature CPU i iznosi 33c

Poslednja izmena:
A kako je kad pipneš kuler, što bliže procesoru? Jel ima 27 ili 54? :)

Kuler je stvarno hladan mislim da je 27-30c.Al me brinu one druge temperature core#1 i core#2 i zasto ih ocitava tako visoke.

Poslednja izmena:
Ako je hladan, a treba da bude, nemaš brige, jednostavno pogrešno očitava...

ima taj tvoj proc jos da se potrudi ne bi li dostigao rekorde koji obara moj 4000+

Izuzetno koristan post :) Mislim da je čoveku sad laknulo :)

Kuler, telo hladnjaka, mora biti bar mlako, nikako hladno. Ako je hladnjak hladan znaci da ne naleze dovoljno dobro na cpu i ne vrsi nikakvu funkciju.
Ovo nije upuceno pokretacu teme, nego cisto da se zna posto je on procenio temperaturu.

Koji batch? XD
Svi imaju te probleme sa poslednjom turom e8x00 procesora.
Nadamo se da ce sledeca biti bolja :)

Ma nije hladan,to sam rekao onako tek da se oceni da nije vreo ili vruc!Mlak je ali me zanima sta znaci "Koji batch? XD" i jel to proverena informacija da svi koji imaju E8x00 imaju te probleme sa temp.

Ne valja core temp za 8x00 seriju, evo meni Core temp prikazuje 42 u idle, dok real temp prikazuje 32, znaci 10C razlika.:)

Ohladi se od srecje shto ga "zaposlish" :) Srecjan je ko ljudi u Srbiji kad nadju posao :)

koristi real temp za merenje temperature i ako treba da malo uradiš kalibraciju da ti se poklapa sa matičnom i to je to...

Poslednja izmena:
Potpisujem, i meni je everest i coretemp pokazivao jako visoke i nerealne temperature dok nisam instalirao RealTemp 2.11 i tek onda vidio pravo stanje.

Skinuo sam i Real Temp i u idle na core#1 i core#2 pokazuje 44c.Sada nemam pojma da li je i to ok.Posto mi je E6850 u idle za core#1 i core#2 pokazivao 35/37c u Everestu!

Poslednja izmena:
Skinuo sam i Real Temp i u idle na core#1 i core#2 pokazuje 44c.Sada nemam pojma da li je i to ok.Posto mi je E6850 u idle za core#1 i core#2 pokazivao 35/37c u Everestu!

Ja sam vratio box cooler iz nekih drugih razloga i meni pokazuje Real Temp u idle 39-40C, dok everest i core temp pokazuju za 10C više.OCCT 2.0 pokazuje temp. i nakon 2,30min prekine test zbog prevelike temp koju ja ista kao i Everestu.
Full load Real Temp pokazuje max 60C a ovi 70C.
CPu temp mi je u Ever. i biosu 31-35, load 55-57.
Testirao sam Primeom i OCCT 1.0 i temp idu do 60C .
Da li je to sad u redu ili nije.

Ma nesto sam citao u vezi visokih temperatura sto je sam Intel objasnio za seriju E8x00!Naime radi se o tome da su u samom jezgru postavljeni digitalni senzori (DTS),umesto kao na seriji E6x00 gde su bili analogni senzori.Sam Intel kaze da je kod serije E8x00 bitna samo temperatura samog procesora koja je po Everest ocitavanjima kod mene 27c dok su temperature jezgra core#1 i core#2 54c u idle.Tako da mislim da je to ok.Jer da je temperatura visoka,valjda bi bilo normalno da je i sam kuler na dodir vruc?I sam sam postavio ovaj post da vidim da li i drugi ljudi koji imaju ovu seriju E8x00 imaju isti problem sa temperaturama core#1 i core#2.Evo i izvora:
http://eda-publishing.imag.fr/spip/IMG/pdf/TMI23.pdf

Poslednja izmena:
OCCT 2.0 pokazuje temp. i nakon 2,30min prekine test zbog prevelike temp koju ja ista kao i Everestu.
OCCT 2.0 ti prekine testiranje zato sto u setovanju/monitoring imas opciju Max CPU Temp i stoji 70C,moras da je povecas na 95c i odradice ti test do kraja!

jel probao neko cpuid hardware monitor ?

Prilozi

• cpu id hardware monitor.JPG
    cpu id hardware monitor.JPG
    150.4 KB · Pregleda: 127
jel probao neko cpuid hardware monitor ?

Druze serija Intela E6XX0 koju ti imas nema problem sa temperaturama jezgara!Govorimo o procesorima E8X00 45nm kod kojih je ocitavanje temperature u core1 i 2 nepravilno ili ti veliko i iznosi 54c,dok je sama temperatura CPU ok i iznosi 27-33c.Cudna stvar stavih pre neki dan box kuler od Q6600 (jer box od E8500 je smesan) i dosta je spustio temperature samog CPU za 4c dok su core 1 i 2 i dalje velike?Ljudi pa jel ima neko jos ovih problema,pisite!

Prilozi

• E8500 Idle temp ob.JPG
    E8500 Idle temp ob.JPG
    104.8 KB · Pregleda: 95
  • E8500 temp.jpg
    E8500 temp.jpg
    110.7 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena:
a da gledas to sa RealTemp kako je vec receno ? Ne ? Bolje mlatiti praznu slamu sa everestom...

a da gledas to sa RealTemp kako je vec receno ? Ne ? Bolje mlatiti praznu slamu sa everestom...
To sto ima Real Temp ima i Everest,cak i mnogo vise!Fora kod Real Tempa je samo ta sto ti sam upisujes vrednosti i uklapas za Tjmax dok kod Everesta imas automatic i nekoliko ponudjenih temperatura da biras!Znaci fora je u tome sto Everest automatski izabere Tjmax koji je sam Intel odredio i propisao za taj CPU.Kada stavim u Everestu da Tjmax bude kao kod Real Tempa 95c umosto 105c(kako sam Intel kaze da je) i on pokazuje manje temperature za 10c.Ali ako Intel,Everest,CoreTemp i HWMonitor kazu da je Tjmax 105c onda je za njima verovati a ne nekom ko je merio sa infracrvenim senzorom temperature jezgara(i dal je pogodio tacno u centar 1 i 2 jezgra).Ako ste videli nacin do kog je covek dosao da bi odredio merenje temperatura u Real Tempu.

Prilozi

• Everest 105 1.jpg
    Everest 105 1.jpg
    248.7 KB · Pregleda: 68
  • Everest 95c 1.jpg
    Everest 95c 1.jpg
    151.7 KB · Pregleda: 65
Ne covek, fora kod real tempa je sto cita pravu temperaturu e8xxx procesora za razliku od everesta i ostalih koji ne vide TjMax od 95C, za njih to ne postoji jos uvek. Procitaj postove od ranije. Ne treba nista da editujes i drndas, samo upalis i to sto pise to ti je temperatura.

Inace, ne znam odakle ti da da intel kaze da je TjMax 105 kad nije, 95 je. Imas na XS forumu temu od coveka koji je pisao real temp i maltene ga je bas zbog e8xxx serije i napravio. Ako si ti pametniji od njega onda ok.

PS. Svi programi koje si naveo su napisani pre nego sto je e8xxx izasao tako da....

PPS. Najnoviji Core TEmp TjMax vidi kao 100C :eyebrows:

Poslednja izmena:

Prilozi

• Core Temp.jpg
    Core Temp.jpg
    55.1 KB · Pregleda: 134
Poslednja izmena:
dobro, 105C, moja greska, znam da je 100 i kusur sto nema smisla. To nista ne menja. Info je netacan, intel ne daje info o TjMax tako da svi ti programi rade po pretpostvkama autora i merenjima koje su vrsili. Procitaj sa paznjom onaj tekst od autora RealTemp-a i sve ce ti biti jasno. Ako njemu ne verujes, veruj sebi, stavi cpu na default vrednosti i pogledaj temperature, umesto 25-28 kolko je realno na 20-22C ambient, imaces 35-38 sto je nerealno sobzirom da je 45nm CPU, a da 65nm parnjaci imaju za 10C nize temp...

edit: ne znam zasto uopste i diskutujem sa tobom :) Meri cime oces :p :wave:

evo ti pogledaj sta intel kaze za tvoj CPU: http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLAPK (isto kaze za sve 45nm core 2 duo)

Poslednja izmena:
Evo izasao novi Real Temp v2.49:)

Prilozi

• RealTemp v2.49 b.jpg
    RealTemp v2.49 b.jpg
    71.3 KB · Pregleda: 144
aj bas da skinem da vidim jel sredio bug sa "-2" podesavanjem.

edit: jeste, a pored toga, sad kad minimizujem RT ode u tray ali ne prikazuje temperaturu dok ne prevuces misem preko ikonice :S:

Poslednja izmena:
Vrh Dno