Šta je novo?

E8400 4GHz 1.23 voltaza

Ch@ne

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2007
Poena
304
Pozdrav,interesuje me da li mogu ostetiti procesor E8400 ako radi na 4GHz sa voltazom na 1.23 Sve normalno funkcionise i temperature su pale par stepeni otkad sam smanjio voltazu.tnx

Ne brini nista to ti je super voltaza ako je to sve stabilno. Ja sam E8400 gurao do 1.38v na load. I nista mu nije bilo, radio je odlicno.
Samo gledaj da ne prelazis 1.41v i naravno temperature.

Kako si testirao stabilnost? 1.23v ti je cpu na load?

To mi previse zvuci lepo osim ako nemas zlatni primerak. Ja sam svoj drzao na 4.2 Ghz, pre toga je bio na 4 Ghz ali ne mogu da se setim na kojoj voltazi, mislim da je bilo 1.32v.
Ako ti je u biosu 1.23 onda ti verovatno to nije stabilno. Tacnije tim procesorima u load pada voltaza. Pa mislim da sam ja bio stavljao 1.34 da bi pala na 1.32v.

Bez ljutnje ali, ne mozes reci da je stabilno ako provrtis par igara.
Skini Prime 95 i pusti Blend barem 2 sata. Mozes probati i LinX ali on ce da ti mnogo vise naprzi temperature za takav tip jezgra.
Ti u teoriji ako imas vodeno hladnjenje koje nece da prelazi temp od 70c ti ga mozes voltazu staviti i na 1.45v. Ali za tvoj Gemini bi bilo po mojoj proceni oko 1.41v max

Znaci pusti Prime test min 2 sata, gledaj temp sa Core ili sa Real temp, nikako sa programa od ploce. Gledaj da ne prelazi 70c. Skini i CPU-Z da mozes gledati iz Windowsa voltazu kako se krece i sve ostale parametre za klokovanje

Ok testiracu sa Prime 95 ,evo slike sa CPU-Z

OK. Nema sanse da to bude stabilno ;)
Da ne gubis vreme, stavi u bios 1.31v za cpu pa vidi ako budes imao blue screen onda povecaj npr na 1.33v. Ako ti padne test onda povecaj na recimo 1.32v I sve tako dok ne najdes sta prolazi

Srecno

Ok hvala na odgovoru i savetu :) mada i na 123 lepo radi xD pozdrav i hvala

Kad tad ce da zabode na 1.23 :) Javi sta si uradio i postavi slike. Nema na cemu pozz

Evo stavio sam na 1.31 :) sve je ok kao i do sada samo sto je temp nesto veca 43 u idle za razliku kad je bio na 1.23v bila je 38-39 C :)

Poslednja izmena:
Hehehe, ne secate se vi zlatnog doba c2d proscesora i golden semplova.... Imao sam 8400 koji je radio na 4200 sa 1.22, laganica... P45 deluxe i true, eeeeeh kad se setim :)

Pa to citao sam otome zato sam i postavio ovo ovde da vidim vasa misljenja :) Mozda se varam ali meni na ASUS P5K Deluxe radio fino na 4.00 i 1.23v i to bez da se greje xD

Poslednja izmena:
Hehehe, ne secate se vi zlatnog doba c2d proscesora i golden semplova.... Imao sam 8400 koji je radio na 4200 sa 1.22, laganica... P45 deluxe i true, eeeeeh kad se setim :)

Pretpostavljam da je donesen iz USA ? :) Prolazio testove? Koliko si uspeo da izvuces sa True?

True je tada bio Otac coolera.
I moj e8400 je isao na 4.1GHz pod IFX-14, ali ne sa ovim iz potpisa.
Imam negde slike, pa kada ih iskopam okacicu, tako da se ne secam sa kojim naponom je isao, garant nesto preko 1.29.

Nista ne brini taj E8400 je verovatno najbolji dual core ikad, sa ASUS P5K Deluxe ploca bi izdrzala daleko veci klok i napon.
Jedino ogranicenje mogu biti memorije.

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima :) Samo menie muci sto je dosta manji napon pa da ga neostetim :) Ali kako god idemo ovako pa videcemo

Hvala svima na odgovorima :) Samo menie muci sto je dosta manji napon pa da ga neostetim :) Ali kako god idemo ovako pa videcemo

Ne možeš oštetiti procesor sa manjim naponom. Može samo biti nestabilan ako preteraš sa frekvencijom a ne daš mu dovoljan nivo napona.
Temperature mogu biti samo manje kada ga undervoltuješ.
Imao sam isti procesor i vozio sam ga na default frekvenciji undervoltovanog i temperature su bile smešne. VID mog CPU-a je bio ako se ne varam 1.225V

Poslednja izmena:
Da to me je brinulo oko manjeg napona,ostavio sam ga na 1.22 fino ide i temp su podnosljive :) Hvala svima :)

Vrh Dno