Šta je novo?

E7200 voltaza

iwcham

Čuven
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poena
660
Drzao sam godinu dana svoj [email protected] i on je automatski digo voltazu koliko je trebalo (po cpu-z 1.264) Danas sam ga stavio na 4.01ghz tj. 422x9.5 (dosta je s obzirom da je na box-u) i u Bios-u sam stavio 1.39375v. Pri restartu sam Bios cita manju voltazu u Health sekciji a takodje citaju manju voltazu i Cpuz i Speedfan. Oni citaju 1.350, sto bi bilo lepo ako je istina?! Da li je voltaza zaista manja od one koju sam ja postavio u bios-u? Ako postoji neki tool koji najbolje cita, predlozite!
Ploca je Gigabyte P45. Ne bih zeleo da prekoracim fabricki dozvoljenih 1.365v pa ne znam sad kome da verujem. Orthos ga je zalepio na 80c posle nekih 10 min, ali mislim da je to Ok! (temperature sam merio sa Real Temp) :wave:

Poslednja izmena:
bump

Niko ne zna...Nja nja nja nja nja!!!! :smackbum:

Znaci vdroop smanjuje voltaze koje se podese u biosu. Ne razumem cemu to?! Znaci neko ko hoce da drzi svoj c2d na 1.5v, (sto je skroz kriticno da ne odapne) treba da ga stavlja u biosu na 1.6v (sto je suludo) da bi ovaj dobio na load-u 1.5?!

Poslednja izmena:
Znaci vdroop smanjuje voltaze koje se podese u biosu. Ne razumem cemu to?! Znaci neko ko hoce da drzi svoj c2d na 1.5v, (sto je skroz kriticno da ne odapne) treba da ga stavlja u biosu na 1.6v (sto je suludo) da bi ovaj dobio na load-u 1.5?!

Za stare C2D (65nm) 1.5V nije kritično, max napon je 1.6V sve preko toga nije dobro. Bitno je samo ono šta procesor dobija, tako da nema veze što u BIOS-u stoji 1.6V ako on u stvari dobija "samo" 1.5V.

E sad pošto je tvoj E7200 rađen u 45nm max za njega je oko 1.45V mada je bolje da ne prelazi 1.4 za 24/7

znaci da verujem sta mi mere Cpu-z i sta prijavljuje ploca u Health meniju! Pa to je super. jos bolje ako ovaj malisa izvlaci 4Ghz na 1.34 :)
Btw, ne radi linak....

znaci da verujem sta mi mere Cpu-z i sta prijavljuje ploca u Health meniju! Pa to je super. jos bolje ako ovaj malisa izvlaci 4Ghz na 1.34 :)
Btw, ne radi linak....

Imas onda odlican primerak proca ako ti ide na 4ghz, mada je to malo sumnjivo sa box coolerom to jest malo vise sumnjivo. Ali ako kazes da je temp 80c:d onda ce ti trajati ne toliko dugo;)
Bolje smanjuj to i testiraj sa necim da vidimo koliko je to stabilno.Mene zanima posto moj 7200 ne moze vise od 3,7Ghz na 1,4v.

80 u orthos za 5 minuta testa... U wow nije isla preko 60 :) Ajd testiracu danas...

Moj E7200 takodje ne ide vise od 3,7 GHz sa 1.42 V.
Drzim ga na 3,6 GHz sa 1.4 V za svaki dan.

Edit:mad:iwcham
Ako je tako,onda imas odlican primerar.Da sam na tvom mestu,kubio bih neki ozbiljniji kuler i nasvirao bih ga na 4 GHz za svaki dan.

Poslednja izmena:
Pa jeste provereno odlican. Kupljen je ovde na forumu prosle godine.... a bivsi gazda ga je cepao na 4.5ghz na 1.5v stable.... sa nekom ubicom od coolera, naravno...

Čoveče, mučiš ga BOX kulerom? Kako ti nije žao? :p Šalim se...

Ovaj, 80° je previše. Zamisli tek LinX / IBT stresiranje. :zgran: Savetujem ti da što pre uložiš u bolje hlađenje, pogotovu ako ćeš ga držati na tako visokom naponu. ( Uzgred, nije preporučljivo postavljati napon veći od 1.35v, mada mnogi svoje ljubimce " prže " i na 1.4v. )

Recimo, svoj E7200, hlađen Hyper-om 212, držim na 3.6 GHz, pri naponu od 1.3v. Dalje, 4 GHz / 1.425v, temperature rastu i rastu... ;) U oba slučaja je IBT stable, međutim, previše se zragreva u slučaju 4 GHz / 1.425.

Dakle, bolje hlađenje što pre. ;)

Poslednja izmena:
Pa nije napon visok.... Radi na 4Ghz na 1.35v potpuno stabilno (i.e ceo Naxx prosao bez problema) :p Ne mogu sada da ga testiram jer mi Windoze Hdd nije tu, a ja sam na Mac OS X Snow Leopard :)

Pa nije napon visok.... Radi na 4Ghz na 1.35v potpuno stabilno (i.e ceo Naxx prosao bez problema) :p Ne mogu sada da ga testiram jer mi Windoze Hdd nije tu, a ja sam na Mac OS X Snow Leopard :)

Svaka cast ako ide toliko na boxu extra!

A evo sad je prosao i Scarlet Monastery dva puta..... hehe... To je meni dovoljno stable. Takodje prolazi intel stress test na Mac os x-u. Pa mozda je bzvz da mu ne kupim cooler, ali i ovako ce iduce godine da se prelazi na i5 tako da....

Meni moj primerak sljaka na 3.6 pri 1.4V nisam ga nesto mucio preterano... u leru je 45 a posle orthosa bude tu oko 80...

Evo malo sam se bootovao na moj krsh win 7 beta hdd sa Mac-a i odradio malo prime95, ss na 22 min ovde, terao jos, al zena pogasila sve "nepotrebno" i otisla na Farmwille :smackbum:
Sta mislite, da l da ostavljam ovako, moglo je i jos verovatno, ali posto je box cooler u pitanju, mozda je i ovo opasno za every day?! Ovako mi se svidja jer je taman i memorijica dosla na svojih 1066... a opet se uklapamo u ovu pricu... http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLAPC

Poslednja izmena:
DAakle, moze li se sa ovim naponom za svaki dan bez rizika?! :wave:

Poslednja izmena:
DAakle, moze li se sa ovim naponom za svaki dan bez rizika?! :wave:

Zasto ne bi moglo? Ja drzim moj 1,4v 24/7 a mozes i preko toga recimo do 1,45v bez problem ima da mu skratis radni vek sa 15 na 10 godina :d
Uglavnom citao sam da ovaj CPU je siguran do 1,4v safe a ako hoces dalje ides u rizicnu zonu. Temps su ok maximum oko 70 je ok.

E tako... Hvala na odgovoru!

A, koliko si napon set-ovao u BIOS-u? 1.3625v je " bezbedan " napon, kako Intel nalaže. Mada, mnogi ga drže i na preko 1.4v... Kao što možeš da primetiš. Nije preporučljivo, ali opet... ;)

Moj CPU radi na 1.4-1.5V od kada je kupljen i za sada radi... ako i crkne uboscemo nesto drugo a ipak je primetna razlika u odnosu na def 2.54GHz...

U biosu sam setovao napon na 1.39000 da bi ploca citala pri restartu u Health sekciji biosa ocitavala 1.36v, a Cpu-z citao kao na slici. To mi bilo malo cudno sto ploca obara setovanja koja sam joj ja zadao.. pa sam hteo da budem siguran koja je prava voltaza...

Čudi me za očitavanja u BIOS-u. Raspitaj se... Voltaža za 3.8 GHz je u redu. Razmišljaj o hlađenju sada. :)

Uzgred, krajnje je vreme da promeniš potpis, zar ne? :p

Vrh Dno