Šta je novo?

e6550 auto vcore..mnogo kume..

niitro

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2008
Poena
320
e ovako, kompenzovao sam e2140 uz doplatu za e6550 i isto tako kompenzacija uz doplatu, dao 2 x 1gb pc-5300 obicni za 2x1gb kingston huper x pc-6400 i poceo OC.
Maximalno stabilan na 3ghz i napon na 1.28 bios i sada kada sam probao vise trazio mi je mnogo visi napon nego sto bi se ocekivalo, naime, probao sam OC na 3.5ghz i dizao mu napon do 1.4v u biosu i nece ( plavi ekran ), memoriju testirao sa mem test 86 3.4 i prosla test od 45min. sa latencijama na slici.
Kada vise nisam znao sta da mu radim reko ajd da mu stavim vcore na auto da vidimo koliko on ( bios ) misli da mi treba napona za post, kada ono napon ni manje ni vise nego 1.5v u biosu :zgran: mnooogo breee..mislim gledao sam bas dosta OC-a ovoga procesora po interneru i nije brate bio ovoliki vcore i jos ove temperature koje mi programi prijavljuju ih mnogo je to.
U sobi je bogami isto vruce ali opet...:trust: mada i kada mu vratim default osim napona koji stavim na 1.2v opet mi nece ispo 40c u idle i 66c full load orthos.
Momci, sta mi vi preporucujete da radim i kavo je vase misljenje u vezi ovoga?

Prilozi

• ScreenShot001.jpg
    ScreenShot001.jpg
    215.1 KB · Pregleda: 100
Poslednja izmena:
e ovako, kompenzovao sam e2140 uz doplatu za e6550 i isto tako kompenzacija uz doplatu, dao 2 x 1gb pc-5300 obicni za 2x1gb kingston huper x pc-6400 i poceo OC.
Maximalno stabilan na 3ghz i napon na 1.28 bios i sada kada sam probao vise trazio mi je mnogo visi napon nego sto bi se ocekivalo, naime, probao sam OC na 3.5ghz i dizao mu napon do 1.4v u biosu i nece ( plavi ekran ), memoriju testirao sa mem test 86 3.4 i prosla test od 45min. sa latencijama na slici.
Kada vise nisam znao sta da mu radim reko ajd da mu stavim vcore na auto da vidimo koliko on ( bios ) misli da mi treba napona za post, kada ono napon ni manje ni vise nego 1.5v u biosu :zgran: mnooogo breee..mislim gledao sam bas dosta OC-a ovoga procesora po interneru i nije brate bio ovoliki vcore i jos ove temperature koje mi programi prijavljuju ih mnogo je to.
U sobi je bogami isto vruce ali opet...:trust: mada i kada mu vratim default osim napona koji stavim na 1.2v opet mi nece ispo 40c u idle i 66c full load orthos.
Momci, sta mi vi preporucujete da radim i kavo je vase misljenje u vezi ovoga?

koja ploca ?
koja verzija biosa ?

Bios na ploci ne intepretira korektno VID tvog procesora i zbog toga imas toliko visok default napon.

pogledaj da li ima novija verzija biosa za tvoju plocu.
Ako je radio na 1,28V stabilno na 3Ghz onda trebas od te tacke da krenes.

koji je napon na Northbridge'u ?

Za box cooler temperature nisu loshe, kao ni 3Ghz sa 1.28V...
Bolji primerci E6550 idu na 500*7 sa 1.3V full load, moguce da je tebi zapao primerak koji hoce na 500FSB ali sa vecim voltazama. U principu do 1.45V sa nekim boljim kulerom za tu frekvenciju bi trebalo da je neki maximum, mada ako ne bi hteo sa 1.4V na 3500 onda je losh primerak, ne bi trebo da ga maltretirash sa velikim voltazama za vecu frekvenciju reda 100-200Mhz...

koja ploca ?
koja verzija biosa ?

Bios na ploci ne intepretira korektno VID tvog procesora i zbog toga imas toliko visok default napon.

pogledaj da li ima novija verzija biosa za tvoju plocu.

koji je napon na Northbridge'u ?

Ploca=asus p5k
Bios=1006 latest

Ako je radio na 1,28V stabilno na 3Ghz onda trebas od te tacke da krenes.

e to sam i radio sve dok na 3.2 ghz i vcor u biosu setovan na 1.35 nije poceo orthos da pisti i bas mi nije bilo jasno zasto, mislim opet to je velika razlika u setovanju vcor naspram setovanja za 3.0ghz od 1.28. Da li moze da bude veliki vdroop ploce ( mozda lupam )
e da zaboravih za north bridge napon na auto.

Poslednja izmena:
Za box cooler temperature nisu loshe, kao ni 3Ghz sa 1.28V...
Bolji primerci E6550 idu na 500*7 sa 1.3V full load, moguce da je tebi zapao primerak koji hoce na 500FSB ali sa vecim voltazama. U principu do 1.45V sa nekim boljim kulerom za tu frekvenciju bi trebalo da je neki maximum, mada ako ne bi hteo sa 1.4V na 3500 onda je losh primerak, ne bi trebo da ga maltretirash sa velikim voltazama za vecu frekvenciju reda 100-200Mhz...

I o tome sam razmisljao, mozda je upravo taj problem. Ali me najvise zbunjivalo to sto je on hteo da radi stabilno na 1.28 bios ili cpu-z 1.25 +- 1.23 3.0ghz a da mu treba ovoliki napon za ne nesto previsi OC.
A da li znas za te primerke za 1.3v core da li je to setovanje u biosu ili ocitavanje nekog od programa posle setovanja u biosu?

spusti multiplikator i proveri prvo gdje ti je granica fsb'a
kreni sa 505 * 6 na vise
Ukoliko budes imao ogranicen fsb poigraj se malkice sa GTL naponima posebno NB GTL , moguce da izvuces koji mhz vise

Koji je napon na northbridgu ?

Koliko je ovo smesno sa ovim intelovim procesorima pa to je bruka moj novi zmaj E8600 radi na 4300MHz prime stable sa samo 1,26V :)

Poslednja izmena:
spusti multiplikator i proveri prvo gdje ti je granica fsb'a
kreni sa 505 * 6 na vise
Ukoliko budes imao ogranicen fsb poigraj se malkice sa GTL naponima posebno NB GTL , moguce da izvuces koji mhz vise

Koji je napon na northbridgu ?

Koliko je ovo smesno sa ovim intelovim procesorima pa to je bruka moj novi zmaj E8600 radi na 4300MHz prime stable sa samo 1,26V :)

Mislis da bih mogao na taj nacin sa manjim naponom na procesoru mogao da izguram 3.5ghz?
Ne znam, probacu.
Napon na nortbridg-u je setovan na auto, ne znam kolika mu je vrijednost, vjerovatno nedje oko 1.5v

pogledao sam temu za e8600....eee to je vec nesto...:zgran:

Evo probao sam sa 6*540 i izgleda mu je to wall. Ne znam mozda bi mogao jos ali nisam vise imao vremena, dosao s posla u 02:00. :)
Posle sam mu probao OC sa 1.43vcore bios- na 3.4ghz i vcore je pao na 1.35, znaci smelo bi da radi ovako, mozda bi mogao cak da smanjim jos malo napon, nisam probao.
Orthos je poceo stabilan test ali nisam smeo da ga ostavim jer mi je u startu digao temp na 73c-74c:mad: ZNACI NISTA BEZ BOLJEG COOLERA :mad:

Prilozi

• ScreenShot002.jpg
    ScreenShot002.jpg
    220.6 KB · Pregleda: 64
Da vas pitam jos ovo:)
Da li moye da se iyvuce stabilan clock sa na pr jos manjim naponom za cpu ( u mom slucaju ) a da se ostali naponi povecaju za na pr. NB i FSB i ostale opcije. Pitam nisam to probao.:wave:

Orthos je poceo stabilan test ali nisam smeo da ga ostavim jer mi je u startu digao temp na 73c-74c:mad: ZNACI NISTA BEZ BOLJEG COOLERA :mad:

Kao shto i sam kazesh treba ti bolji cooler... Ja sa E4300 @ 3.2 GHz @ 1.55V ( u winu je 1.52 V ) sa Hyper TX posle sedam sati orthosa imam nekih 77-78C po core-u :)

Ali pazite ovoga zaokreta!!!
Kako je ovo moguce, malo prije pokusavam neki manji clock jer mi je isto napon koji sam mu mislio staviti za 24/7 - 3.3ghz - vcore-bios 1.41v--cpuz1.36v, bio isto malo puno na ove vrucine max temp full load orthos 78C a posto mi jednostavno smeta buka venta na cooler-u morao sam staviti na enabled cool and quet opciju i temp bi mi onda bila u idlle cak 50C!! ...mnooogo..
I sada ja onako cisto iz zezanja ajd da mu stavim 3.2ghz -- 1.35 vcore bios--cpuz 1.32v i sinuh mu test orthos kad ono STABILAN!!! KAKO BRE!!
Na koju foru da mu treba napon od 1.36vcore za 3.3ghz a za 3.2ghz 1.32v!!!!
Samo da pojasnim da ne ostanem ne dorecen. Probavao sam mu skoro sve moguce napone ( mislim najnize moguce ) za 3.3ghz i 1.41v---bios--- je bio minimum gdje je stabilan, doduse ploca mi ima veliki vdroop ( sto moram resiti sto prije je moguce ) i napon mi je padao pri full opterecenju na 1.32v---cpuz--za 3.3ghz. A za 3.2ghz je bio cak na 1.26v
Moze li mi ovaj cudan problem ko pojasniti, da se kome desavalo, meni se ovo desava prvi put.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno