Šta je novo?

E6550 3GHz & 3.5GHz oc

Partybreaker

Slavan
Učlanjen(a)
21.02.2008
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD R5 5600 @ 4.65GHz | ID-COOLING SE-226-XT ARGB
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk
RAM
G.Skill Ripjaws V 2x16GB @ 3200MHz
GPU
Sapphire Pulse RX 6800 XT
Storage
Crucial MX100 256GB | Samsung 860 QVO 1TB | WD 10EADS | WD 120EFBX
Zvuk
Sennheiser PXC 550-II | Scarlett 2i2 | Edifier R2730DB
PSU
Seasonic GX-750
Kućište
MS V715
Monitor
MSI MAG274QRF | Dell P2414H
Miš & tastatura
Logitech M705 | Logitech MX Keys
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Hteo bih da overclockujem E6550 na 3.5GHz, te mi treba vasa pomoc prvenstveno oko napona i latencija. Dakle imam konfu iz profila (Gigabyte p35-ds3l, e6550, Geil Ultra 2x1Gb 800MHz). Trenutno mi je procesor oc-avan na 3GHz, ali su sva podesanvanja u vezi napona i latencija na AUTO. E da mi komp ne bi olabavljivao latencije kako on hoce (jer ih bas mnogo olabavi, a napone ne dira mnogo), trebaju mi svi naponi za oba slucaja

3GHz oc
fsb 430
multi 7x
ram oc 860MHz

3.5GHz oc
fsb 500MHz
multi 7x
ram oc 1000MHz

(memory multi 2x)

I da, znam za "trick" kod Gigabyte-ovih ploca - Ctrl + F1 za otkljucavanje dodatnih opcija za podesavanje memorije.

[URL=http://img220.imageshack.us/my.php?image=dsc00178yy9qx2.jpg][/URL]

[URL=http://img107.imageshack.us/my.php?image=p1010002gd5vv8.jpg][/URL]

Evo su slike nekih biosa sa neta, cisto da imate uvid u to sta da mi napisete... Hvala unapred

Poslednja izmena:
Napon nikad neostavljaj na AUTO poshto ce plocha da tera u CPU mnogo vishe nego shto mu je potrebno za taj klok....

E sad napone pa: za CPU stavi nekih 1.4 V ( ako nece probaj 1.45 V pa cesh postepeno smanjivati da nadjesh najmanji moguci napon za stabilan clock na 3.5 GHz ) a za memoriju 2.2 V poshto koliko znam ta GEIL radi na 2.1 V i laterancije mu olabavi na 5-5-5-15 / 2T

Josh treba da iskljuchish C1E i EIST neznam gde se tachno nalaze ali potrazi ih...

:wave:

Hvala lepo Pablo. Default napon Geil Ultre je mislim 1.8V. Ok probacu sa ovim naponom za procesor, ali me interesuju i ostali naponi (MCH, FSB i PCI-E - svi imaju podesavanja od 0.1 do 0.3V i normal)... I kolike latencije za klok od 3GHz, a kolike za klok od 3.5GHz?
Pri kloku od 3.5GHz se podigne win, prodje testove orthosa i igara, ali kada ga stavim na standby i posle probam da ga ukljucim, ne uspe da udje u win vec tako vrti kulere u full-loadu sve dok ne pritisnem dugmence na napajanju za iskljucivanje. Jel zna neko mozda resenje za ovaj "standby" problem?

Posto vidim da ima bas dosta tema oko E6550, da ne otvaram novu temu, prikljucio bih se ovdje...:)
Dakle, imam doticni procesor, i neki dan sam u zamjeni za staru plocu (Asus P5KC koja je crkla) uzeo Asus P5QL-Pro. Isto tako sam uzeo i 2x2GB Kingston HyperX @1066MHz. Ostatak konfe u profilu...
Volio bih da mi date savjete, sta dalje da radim kako bih izvukao maximalan klok iz procesora.
Trenutno je na 2.8, digao sam samo FSB sa 333 na 400 sve ostalo je na auto.
Isto je tako bilo i na staroj ploci, kada sam pokusao ici malo preko toga nisam uspio nista. Dizao sam napone i memorije i CPU i NB, sve u kombinacjama, ali bezuspjesno. Tada sam imao PQI@800, moze biti da je i do toga, ili do ploce...ali dobro sad su i ploca i RAM novi.
Maloprije sam pokusao staviti FSB na 420 i napon podigao na 1.365v, ali orthos je pocrvenio nakon par minuta.
Buni me malo sto sam negdje cuo da ova ploca ne moze da gura FSB preko 400...:trust:
Koliko je to tacno?
Dakle, sta dalje?

Smanji mnozilac na najmani pa dizi FSB da vidis koliko moze da ide...

Probaj jos malo da dignes voltazu za cpu...mozda trazi vecu voltazu za taj klok...

Poslednja izmena:
Posto vidim da ima bas dosta tema oko E6550, da ne otvaram novu temu, prikljucio bih se ovdje...:)
Dakle, imam doticni procesor, i neki dan sam u zamjeni za staru plocu (Asus P5KC koja je crkla) uzeo Asus P5QL-Pro. Isto tako sam uzeo i 2x2GB Kingston HyperX @1066MHz. Ostatak konfe u profilu...
Volio bih da mi date savjete, sta dalje da radim kako bih izvukao maximalan klok iz procesora.
Trenutno je na 2.8, digao sam samo FSB sa 333 na 400 sve ostalo je na auto.
Isto je tako bilo i na staroj ploci, kada sam pokusao ici malo preko toga nisam uspio nista. Dizao sam napone i memorije i CPU i NB, sve u kombinacjama, ali bezuspjesno. Tada sam imao PQI@800, moze biti da je i do toga, ili do ploce...ali dobro sad su i ploca i RAM novi.
Maloprije sam pokusao staviti FSB na 420 i napon podigao na 1.365v, ali orthos je pocrvenio nakon par minuta.
Buni me malo sto sam negdje cuo da ova ploca ne moze da gura FSB preko 400...:trust:
Koliko je to tacno?
Dakle, sta dalje?

mozda procesor ima fsb wall na oko tih 420mhz, a mozda i ploche nece dalje jer nije bash za neki ozbiljniji fsb oc. poshto tvoj cpu ima mnozilac samo x7, tebi treba, recimo, barem 450mhz za lepih i okruglih 3150mhz :)
za pochetak updejt biosa, iskljuchi C1E i EIST, fsb strap na 333, memoriju sinhrono (mislim da kod asusa u tom sluchaju stavljash na 667), voltazu memroije na 2.1-2.3v (ne znam za taj kingston koja mu je radna), NB i FSB term podizi po malo, cpu volt kreni od 1.35v pa podizi do 1.4v (bolje hladjenje obavezno).
kao shto reche kolega iznad, najbolje da proverish max stabilan fsb koji plocha moze da izgura pa onda da oc-ujesh i cpu. znachi spusti cpu multi na x6 i udri po fbs-u :). kreni recimo NB volt na 1.25v pa pomalo podizi kad se javi nestabilnost, fsb term isto tako, mozda malo vishe vrednosti u odnosu na NB.

@Partybreaker

Nemoj da se zanosiš sa 3.5 Ghz i E6550. Imam isti procesor i ploču, tako da ti pričam iz mog iskustva. Za 3,5 Ghz sa multiplierom 7 bi ti trebao FSB 500. Naša ploča ne može to da istera, a ni mnogi skuplji modeli. A o voltaži procesora da ne pričamo (bez 1,5 V ne verujem - a treba to i ohladiti ,)).Maximum koji sam ja uspeo da izvučem je 3,2 Ghz (prolazi sve testove, ali nije stabilan u radu i igrama). Tako da 3.0 Ghz kod mene potpuno stabilno radi već duže vremena, na voltaži ~ 1.325 V.

@goranagf

Moguće je da ploča ne može da ti izgura veći FSB od 400. Pokušaj sa manjim multiplierom, pa polako diži FSB da vidiš maksimum. Procesor probaj da ostaviš na 1.35 V, pa ako traži povećavaj postepeno.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se na malo zakasnjelim odgovorima, stalno sam u nekim obavezama...:rupa:
Evo prvo sam pokusao ispitati dokle moze ici FSB na ovoj ploci, ali nisam uspio naci u biosu gdje se smanjuje mnozilac. Inace BIOS je pomalo cudan, kod voltaza i taktova postoji Auto i da se direktno ukuca cifra. Posto nisam pretjerano upucen u voltaze, znam za CPU da je 1.35v i toliko je sada kod mene. Kod RAM-a me buni sljedece:
HyperX DDR2* features:

* 1.8 Volts operation
* Operational enhancements to increase memory performance, efficiency and timing margins.
* Available in a variety of CAS Latencies
* Available in speeds up to 1.2GHz and capacities up to 2GB.
a u opisu modula koji ja imam je sljedece:
KHX8500D2/2G 2GB DDR2 1066MHz Non-ECC CL5 5-5-5-15 2.2-2.3V
http://www.kingston.com/hyperx/products/khx_ddr2.asp

Na kolko sad radi memorija? :trust:
Zanima me jos kolika je def. voltaza FSB-a i NB-a, posto kada se u BIOS-u pokusa unjeti neka custom vrijednost on stavi na najnizu (koja nije default), pa u oderdjenim koracima dozvoljava da se dizu vrijednosti...?
Dakle, prvo sto cu uraditi je da cu provjeriti dokle moze ici FSB,
@demios, bicu zadovoljan sa 3GHz, dakle ako uspijem pogurati FSB na 430.

Btw, koji program osim Orthos-a da koristim za test stabilnosti? Jel sa svakim vrijedi pravilo sto duze radi to bolje?
Pozdrav i hvala svima na pomoci!:wave:

Poslednja izmena:
Izvinjavam se na malo zakasnjelim odgovorima, stalno sam u nekim obavezama...:rupa:
Evo prvo sam pokusao ispitati dokle moze ici FSB na ovoj ploci, ali nisam uspio naci u biosu gdje se smanjuje mnozilac. Inace BIOS je pomalo cudan, kod voltaza i taktova postoji Auto i da se direktno ukuca cifra. Posto nisam pretjerano upucen u voltaze, znam za CPU da je 1.35v i toliko je sada kod mene. Kod RAM-a me buni sljedece:

a u opisu modula koji ja imam je sljedece:

http://www.kingston.com/hyperx/products/khx_ddr2.asp

Na kolko sad radi memorija? :trust:
Zanima me jos kolika je def. voltaza FSB-a i NB-a, posto kada se u BIOS-u pokusa unjeti neka custom vrijednost on stavi na najnizu (koja nije default), pa u oderdjenim koracima dozvoljava da se dizu vrijednosti...?
Dakle, prvo sto cu uraditi je da cu provjeriti dokle moze ici FSB,
@demios, bicu zadovoljan sa 3GHz, dakle ako uspijem pogurati FSB na 430.

Btw, koji program osim Orthos-a da koristim za test stabilnosti? Jel sa svakim vrijedi pravilo sto duze radi to bolje?
Pozdrav i hvala svima na pomoci!:wave:

Taj Kingston HX radi na 1.8 V na 800 Mhz, a za 1066 Mhz 5-5-5-15 ti treba 2.1-2.2 V. Proveri u BIOS-u na koliko ti je podešena memorija da radi, latencije i memorijski delilac. Sve moraš podesiti kako treba.

Za testiranje koristi Orthos ili OCCT. Najbolje ostavi preko noći da vrti. Ako ne bude zakucao imaš stabilan klok za 24/7. I naravno obezbedi malo bolje hlađenje.

Vrh Dno