Šta je novo?

E6300 C2D vracanje na default...?

Johnny B.

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2005
Poena
380
Do sada mi se desilo mozda 5 puta u toku godine i nisam shvatao nesto ozbiljno. Medjutim, sada kada sam bocnuo novu grafiku imam utisak da mi se resetuje i vraca takt na default posle svakog gasenje kompa.
Kada pritisnem dugme za paljenje racunara na kucistu krene da se pali pa se restartuje posle sekunde sam i onda se upali sa default-om (1.86).
Napon mu je fiksiran na 1.325 (sto mu dodje fabricka vrednost).
Sve je ostalo OK, ne pregreva se, ne restartuje se usred rada ili igre, prolazi testove.

Ima li kakvih iskustava?
Moze pomoc?

Da te ne zeza napajanje, pošto kažeš da se restartuje, liči kao da nema snage, mada ti imaš dobro napajanje. Koja ti je verzija BIOS-a? To je ipak 965 ploča, bez PCI 2.0 i bilo je nekoliko topica da se 9xx čipsetovi zaglupljuju sa 4k serijom atija, uglavnom je svakom poslednji BIOS rešio stvari. Mislim da je kUdtiHaEX imao sličan problem sa njegovom mašinom i na kraju je ispalo da njemu nije isto valjalo napajanje, ali ne sećam se tačno šta je njega zezalo..možda grešim ...

Poslednja izmena:
Cim sam procitao naslov, odmah sam pomislio da imas Gigabyte plocu. Imao sam kratko P31-DS3L i ona je vracala klok s vremena na vreme (na temi o P31-DS3L ploci mnogi su imali isti problem). Probaj da smanjis overklok, verovatno ce se redje desavati.

Verovatno ima veze sa nekim brzim testom koji se sprovede pri paljenju, a sad graficka vise trosi, proc malo teze prodje test i kad ne prodje ploca vrati na def (moja neka trenutna teorija, u principu lupam :))...

Pa moguce da ima veze sa nekim testom. Pojavi se ona prva slika kada ocitava memoriju i kada treba da krene win onda se restartuje i vrati na fabricke vrednosti.
Sada dok ovo pisem, pade mi na pamet, mozda je memorija.

Moze da bude 10 stvari, izmedju ostalog i memorija. Sa P31-DS3L su se vracanja na default desavala sa 100% ispravnim komponentama, na vise konfiguracija.

Ne znam za provereno resenje. Mozes da probas da zakljucas PCIe frekvenciju na neku vrednost od 100-110MHz...

Flesovao bios.
Stavio drugi takt (veci nego sto je bio, ali standardan).

Pa cemo sada da vidimo.

Evo mene opet.
Nije pomoglo fleshovanje.
Prethodno kada mi se vracala vrednost takta na default bila je situacija 2.57Ghz/1.28V(uglavnom ispod fabrickog napona).
Jedno vreme sam drzao 2.66Ghz/1.32V(default napon) i potrajalo je dok nije vratio na default.
Reko da probam da podignem napon jos malo. Ostavim ja 2.66Ghz, ali napon stavim da je1.332V i prodje mozda nedelju dana tako kad evo sinoc ponovo. Samo podesim ista podesavanja u biosu i restartujem komp kad ono isto jutros.
Sada sam stavio jos jaci napon (prvi sledeci koji mi nudi ploca) da vidim kako ce izdrzati.

Da li je moguce da je do napona i dokle sme da ide taj napon? Ja gledam temperaturu procesora i krece se sve vreme oko 47 (padne i na 40 kada otvorim terasu :D)

Moze li se jos nesto probati?

Poslednja izmena:
Meni se vraća klok samo kad isti pregruvam pa moja krš memorija ne može da isprati, a mislim da je ploča tripovala jednom kad su memorije bile pobodene kako joj se izgleda nije svidelo. Malo premeštanje i sve je bilo ok.
Inače taj procesor ne bi trebalo da bude uzrok problema, kod mene radi stabilno na 3,15 GHz i 1,275V, tako da cenim da je ipak nešto drugo.
Memorija, grafička, a možeš da probaš i da očistiš taj HyperTX (imam isti). Ako je pun prašinčine, hoće da ne hladi kako treba, iako u prvi mah ne deluje tako.

Meni se to desava iskljucivo kada palim komp, totalno hladan.

Meni se desavalo kad sam imao Biostar p35 plocu as porukom - system resets due to overclock, rekao bih 1 u 100 paljenja.

Gledam sada ove biose na gigabyte-ovom sajtu. Da li svaki sledeci bios sadrzi ispravke iz prethodnog. Meni to deluje logicno nego cisto da pitam.

retko.....gigabyte pusta biose uglavnom da podrzi nove procesore ...ponekad isprave i koji bug ali ko to zna.
Meni se ista stvar desava ponekad sa njihovom p35 plocom.....vrati se na default i pomaze samo clear cmos , ne registruje moja podesavanja u biosu uopste....nekako ih zaobidje i tera default..al kad resetujem cmos radi sve ko sat...i tako neko vreme pa opet...a promenio sam bar 4 biosa i to se javljalo na svakom

Poslednja izmena:
pa ja mislim da sam imao dugo F8 i kada sam pre mesec dana recimo stavio novu grafu, pocelo je malo intenzivnije. Sada cu da probam sa ovim F9 pa da vidim.
reko odmah da stavim F12, ali nista se ne dogadja.

Stavio sam bios F11 i imam ga vec neko vreme. Cesto mi vraca na default.
E sad, video sam da imam na ploci ATX_12V_2X konentor. Na napajanju imam samo jedan 12V. Da li bi mi mozda pomogao jos jedan taj da ubodem.
Da li ima negde da se nabavi takav adapter?

Vrh Dno