Šta je novo?

E6300 2,8 GHz + 3dmark05 seckanje

cof

Čuven
Učlanjen(a)
02.05.2003
Poena
645
Moja oprema  
CPU & Cooler
3700x Wraith Prism
Matična ploča
MSI B550-A PRO
RAM
16GB DDR4 G.Skill Trident Z
GPU
ASUS 4060 TI
Storage
NVMe Adata 1TB XPG SPECTRIX S40G
PSU
FRACTAL DESIGN ION + 2 Platinum 860W
Kućište
Corsair iCUE 220T RGB
Znaci nisam znao kako bolje da naslovim temu...
Dakle overklokovao sam E6300 na 408x7=2856MHz , napon 1,400 iz biosa, prosao occt(max temp iz easytune-a 52c),prodje superPI 1M, odradi 3dmark05 izbaci nekih 10500 poena, uz CUDNU pojavu, makar nisam nigde procitao (nisam uspeo da nadjem) da je neko imao slican problem. Znaci iako je framerate zakucan na 40-50 kao da secka, tacnije kao da preskace, ne znam kako bolje da opisem....
da li je to normalna pojava, mada cisto sumnjam

Gigabyte ds4+E6300+PQI ddr2800 2x1GB+Msi 7900GTO def.

Dakle overklokovao sam E6300 na 408x7=2856MHz , napon 1,400 iz biosa, prosao occt(max temp iz easytune-a 52c),prodje superPI 1M, odradi 3dmark05 izbaci nekih 10500 poena, uz CUDNU pojavu, makar nisam nigde procitao (nisam uspeo da nadjem) da je neko imao slican problem. Znaci iako je framerate zakucan na 40-50 kao da secka, tacnije kao da preskace, ne znam kako bolje da opisem....

Da li si instalirao sve drajvere? Kako se ponasa na def. taktu za CPU i grafiku? Koje drajvere za grafiku koristis? Probaj neke druge.

Seckanje kod 3Dmarkova je pojava koju sam takodje isto primijetili na C2D
Naime C2D iako djeluje stabilno (odradjuje DualPrime) na nekim vecim frikvencijama ipak dolazi do seckanja u 3dMarkovima.

Najbolje ce se primetiti seckanje sa 3dmark06 , seckanje ce se povecati rastom temperature na procesoru.

Smanji napon na CPU'u i frikvenciju pa probaj ponovo.

Ranije pravilo da je procesor gotovo 100% stabilan ukoliko odradi vise sati Prime95 ne vazi za C2D. Bolje je testirati stabilnost kod C2D sa paralelnim radom jednog 3DMarka i Dual Prime'
a.

Poslednja izmena:
Seckanje kod 3Dmarkova je pojava koju sam takodje isto primijetili na C2D
Naime C2D iako djeluje stabilno (odradjuje DualPrime) na nekim vecim frikvencijama ipak dolazi do seckanja u 3dMarkovima.

Najbolje ce se primetiti seckanje sa 3dmark06 , seckanje ce se povecati rastom temperature na procesoru.

Smanji napon na CPU'u i frikvenciju pa probaj ponovo.

Ranije pravilo da je procesor gotovo 100% stabilan ukoliko odradi vise sati Prime95 ne vazi za C2D. Bolje je testirati stabilnost kod C2D sa paralelnim radom jednog 3DMarka i Dual Prime'
a.
Eto sad smo naucili nesto novo ;)

na default-u sve radi regularno, dobijem 9500 poena...
javljam cim pokusam sa drugim podesavanjima

inace drajveri su 93.71
svi drajveri instalirani

prvo da ubacim F6 BIOS

ubacio sam f6 bios, podigao fsb na 300, napon na 1.4(cisto za svaki slucaj) usao u win pustio 3dmark05, temperatura 52 iz coretempa, naizgled dobro radi ali kad se malo bolje zagledam i sad secka ali kao da krace traju ta preskakanja. A sto je najzanimljivije dobio sam skor u 3dmark05 veci nego kad sam stavio 400MHz :d :d :d

:S: :wall:

ubacio sam f6 bios, podigao fsb na 300, napon na 1.4(cisto za svaki slucaj) usao u win pustio 3dmark05, temperatura 52 iz coretempa, naizgled dobro radi ali kad se malo bolje zagledam i sad secka ali kao da krace traju ta preskakanja. A sto je najzanimljivije dobio sam skor u 3dmark05 veci nego kad sam stavio 400MHz :d :d :d

:S: :wall:

To je logicno da si dobio veci score svako seckanje utice negativno na score.

Smanji malo voltazu.... Mozda je malo mnogo 1.4V

Neznam za taj gigabyte ali ja na intelu kada sam na 400+ fsb puca mi mark 05 (jedino taj na cpu testu) ako nedignem napon na MCH u biosu!!!

HM...pa kako to da imas seckanja i na 300 fsb (to je jako blisko defaultu od 266)...

Prije ce biti da tu problem pravi visok FSB, a ne visok takt procesora. Visok FSB znaci drugaciji (citaj nestandardan) raspored djelioca za PCI-E magistralu (odnosno, odnos taktova je drugaciji), pa je moguc efekat stutteringa, kada se podaci nepravilno baferuju na relaciji cipset, PCI-E.

Sto opet u prevodu znaci da kod tebe ploca ne odradjuje posao kako treba...

Samo naglas razmisljanje, ne moram biti u pravu :) .

PS. Pokusaj reinstalirati drajvere graficke (staviti neke druge)...Meni se cesto desavalo to stucanje na OC-ovanim masinama starije generacije, sa ATI kartama, koje se uspjesno otkloni pomenutom metodom...

Poslednja izmena:
Meni se slicno seckanje pojavljivalo kad sam klokovao Pentium 630 na MSI 945P Platinum i provalio sam sta je bila fora instalirao sam softvare za monitoring i on ima intrvale na kojima snima situaciju i to se odrazava na secanje i kasnjenje u 3DMarkovima :))
Skines i nema vise seckanja!!!
Ako si instalirao koji slican softvare , skini pa probaj bez njega!!!( Mozda deluje bez veze ali meni je upalilo)
Nego ja sad imam drugi problem
Na ASUS P5LD2/C 945P imam Pentium D 930 i nemoze preko 3.5Ghz ???
Isti procesor na GA 8I945P-G iso i preko 3.6Ghz sve na auto samo dizem FSB.
Ovu ASUS neznam kako da setujem , Sta predlazete???
PEG Root Controle
Link Latency A-D
PEG Link ModeE-D-A
PEG Buffer Lenght E-D
Hiper Path 3 E-D-A
DRAM Trotthling treshold E-D
CPU Internal Thermal Controle E-D
Virtualization Tehnology E-D
CPU Voltage(1.2-1.7)V
Memory Voltage (1.8-2.3)V
FSB Termination Voltage(1.2-1.5)V
MCH Chipset Voltage(1.5-1.65)
MAx CPUID Value Limit
Koja je Max Voltaza za Pentium 930?
Zapravo Probao sam da dizem FSB i nece preko 238x15 i DDR2 mi je na 2.1V sa 788Mhz,
Volataza na CPU mi non-stop ide oko 1.2-1.25 i cini mi se da ploca daje manje napajanje za CPU?
3.56Ghz je max bez dizanja voltaze za CPU, FSB i ICH7.
Nadam se da nisam promasio temu :))
Molim za pomoc i savet za sto bolji OC i setovnje gore navedenih opcija iz AMI BIOSa !!!

Poslednja izmena:
HM...pa kako to da imas seckanja i na 300 fsb (to je jako blisko defaultu od 266)...

Prije ce biti da tu problem pravi visok FSB, a ne visok takt procesora. Visok FSB znaci drugaciji (citaj nestandardan) raspored djelioca za PCI-E magistralu (odnosno, odnos taktova je drugaciji), pa je moguc efekat stutteringa, kada se podaci nepravilno baferuju na relaciji cipset, PCI-E.

Sto opet u prevodu znaci da kod tebe ploca ne odradjuje posao kako treba...

Samo naglas razmisljanje, ne moram biti u pravu :) .

PS. Pokusaj reinstalirati drajvere graficke (staviti neke druge)...Meni se cesto desavalo to stucanje na OC-ovanim masinama starije generacije, sa ATI kartama, koje se uspjesno otkloni pomenutom metodom...

malo bolje citaj sta sam gore napisao .....
Glavni uzrok seckanja je termalno opterecenje CPU'a (visociji napon rezultzira vecim temperaturama).

Uocljivo je da se seckanje upravo povecava rastom temperature na procesoru iako se frikvencije ili ti FSB nije promenio !

Poslednja izmena:
novi bios je resio problem, mada nisam se pomerio sa 2.8GHz tu sam za sada prime stabilno, kad dodjem kuci nastavljam sa podizanjem :)

jel ima neko zapisano, recimo dok je klokovao na razlicitim frekvencijama procesora koliko se povecava skor u 3dmarku05 ili 06 ili 03 :)?

recimo, sa 7900gto(720/1600) na 2.8ghz u 3dmark05 imam 12060, a recimo spacemaster na 4GHz i slicnim klokovima gpu/mem ima 12332, sto je priznacete bas mala razlika za 1,2GHz :S:

EDIT: zaboravih da napomenem, da je monti skroz u pravu, mislim da mi je novi bios doneo stabilnost na nizoj voltazi, samim tim se i temperatura smanjila...

Poslednja izmena:
novi bios je resio problem, mada nisam se pomerio sa 2.8GHz tu sam za sada prime stabilno, kad dodjem kuci nastavljam sa podizanjem :)

jel ima neko zapisano, recimo dok je klokovao na razlicitim frekvencijama procesora koliko se povecava skor u 3dmarku05 ili 06 ili 03 :)?

recimo, sa 7900gto(720/1600) na 2.8ghz u 3dmark05 imam 12060, a recimo spacemaster na 4GHz i slicnim klokovima gpu/mem ima 12332, sto je priznacete bas mala razlika za 1,2GHz :S:

EDIT: zaboravih da napomenem, da je monti skroz u pravu, mislim da mi je novi bios doneo stabilnost na nizoj voltazi, samim tim se i temperatura smanjila...

Novi biosi rijetko kada uticu na OC-ing u tolikoj mjeri. Prije ce biti da je tu nesto drugo u pitanju. Na koliko sada drzis voltazu CPU-a i kolike su to razlike u temperaturi.

Evo mozemo napraviti mali eksperiment. Ako temperatura utice na nacin koji je monti opisao, neka neko od vas ostavi sve na defaultu i podigne napon na preko 1.4 i pusti 3DMark i javi da li ima sjeckanja.

Ne kazem da sam u pravu, vec me prosto interesuje rezultat. Moguce je i da grijesim...

Poz. svima.

pa kako moze da bude do drajvera kad evo sa istim drajverima vise nema seckanja...
a promenio sam samo bios i napon smanjio...

Cek, jedno pitanje, jel kod c2d ploca sa intelovim cipsetom pci i pcix zakucani na 33 i 100mhz (na koliko vec radi pcix), bez obzira na fsb ili ne? Kod nvidijinih cipsetova za intel jeste, zar ne?

a.

Hehe, licno probao, C2D koji prolazi dual prime na 3.6 ghz, ali ni na 3.4 netje da radi stabilno u 3D Marku, narocito CPU test. Drugi primerak pak, izbacuje artifakte kao preklokovana graficka.

S' druge strane AMD Opteron 170, A64 X2 itd.... prolaze prime ali kada se ukljuci recimo winrar u pozadini, prime puca odmah, iako je sistem dual prime stabilan...

Testiranje dual core procesora je malo drugacije nego za single core.

inace kao sto je user boji rekao seckanje je bilo vezano za easytune... :wall:
inace nece da se makne sa 2.8 (7x400) na def. voltazi, izgleda me memorija zeza, a i osecam da mu treba bolje hladjenje...

:wave:

inace kao sto je user boji rekao seckanje je bilo vezano za easytune... :wall:
inace nece da se makne sa 2.8 (7x400) na def. voltazi, izgleda me memorija zeza, a i osecam da mu treba bolje hladjenje...

:wave:

Sta si ocekivao? Da taj PQI radi na 900MHz? Ima test u Digitalu gde se vidi koliko moze taj PQI. I dalje ostaje da je od narodnih varijati Transcend DDR800 bestbuy jer 100% radi na 900Mhz, a to bi ti dalo 3150MHz. Iskreno nikada ne bi kupio C2D 6300 zbog malog mnozioca (nije da te kritikujem). C2D 6400 je nekako bestbuy jer sa 8x mnoziocem moze svasta da se uradi, od 3200 do 3600 za relativno male pare.

Sta si ocekivao? Da taj PQI radi na 900MHz? Ima test u Digitalu gde se vidi koliko moze taj PQI. I dalje ostaje da je od narodnih varijati Transcend DDR800 bestbuy jer 100% radi na 900Mhz, a to bi ti dalo 3150MHz. Iskreno nikada ne bi kupio C2D 6300 zbog malog mnozioca (nije da te kritikujem). C2D 6400 je nekako bestbuy jer sa 8x mnoziocem moze svasta da se uradi, od 3200 do 3600 za relativno male pare.

Ma ne mora da znaci...Svaki sledeci primjerak moze da mu radi drugacije. Probao skoro 8 modula PQI, svaki je imao drugaciji limit (4 komada su radila na 900 opusteno, na 2.15v). Isto mu se pise i kada je transcend u pitanju (ovo pretpostavljam...nisam probao, ali je iskustvo pokazalo da vec sledeca tura/uvoz modula moze totalno drugacije da se ponasa).

Poslednja izmena:
6400 je nekako bestbuy jer sa 8x mnoziocem moze svasta da se uradi
bas iz tog razloga nisam uzeo e6300 :D, a 2.8GHz je po meni optimalni klok za e6300

Poslednja izmena:
Ne naravno da je dovoljno, al ja sam ipak hteo 3.2 za svaki dan

Zanimljivo je da sam i ja imao istih problema sa tom plocom i tim procesorom!
Isto mi je seckao pri 40-50 fps u 3dmarku!
Nakon zamene napajanja i novi bios i noviji 3dmark(05,06) ovaj sto je pucao je bio 3dmark03 (i dalje puca) za sada radi komp na 2.8ghz svaki dan!

Mislim da se ploca nesto gubi sa grafickom i da ima nekih bubica!
Meni sada svi testovi rade i svi 3dmarkovi prolaze osim 3dmark03 gde pukne na 2 testu(kada se dize lift)

kao sto rekoh kod mene je problem bio u easy tunu, eto cisto radi zabave pokreni 3dmark05 ukljuci prethodno easytune i prati situaciju....

Vrh Dno