Šta je novo?

E3300 \ G31M-ES2L OC problem

Spahija

Slavan
Učlanjen(a)
09.08.2008
Poena
320
Sve je radilo ok na 3.25 (260*12.5 ; 1.26v). Na 3.37 sam u prime-u dobio error, pokusao malo sa dizanjem napona, nije islo i mrzelo me da se cimam puno pa sam vratio na 3.25.

Kada sam narednog dana pokusao ponovo uz blago dizanje napona, posle restarta vidim da je frekvencija 2.50, iako su u bios-u sva podesavanja ostala kako sam poslednji put namestio (270 * 12.5....), i sad sta god da promenim, podesavanja ostaju zapamcena, a cpu uvek radi na 2.50GHz.

I kada sve vratim na auto i host clock control vratim na disable, fsb postavi na 100, a cpu i dalje radi na 2.50....

Izvadi bateriju i probaj ponovo. Mozda ti se procesor pregrejava pa smanjuje frekvenciju.

Sumnjam da je pregrevanje u pitanju jer temp pod prime-om nisu isle preko 60.
Probacu ovo s baterijom....

Znachi izvadi kabl za struju iz napajanja i izvadi bateriju na matichnoj. Ostavi ga tako jedno 5 minuta i vrati bateriju. Probaj onda normalno da vratish podeshavanja na ista koja su ti bila pri overklok-u.
Koji si djavo trazio pokushavajuci da OC procesor na G31?

Ma video sam vise puta da ga ljudi teraju bas na toj ploci, pa i na 4.0Ghz sa boxom....uglavnom, izvadio i vratio bateriju, sve je ok sad.
Da vracam c1e ili eist?

Ajde znam da vas je djumla koji znate da mi kazete, nemojte da vas mrzi 🙂

Pa vrati i c1e i eist ako nisi povecavao napon,ako si manualno setovao napon obaranje istog ti nece raditi.Cak i kad sam radio egzibicije sa ovim e3300 i g31 na 4.875GHz nisam iskljucivao te 2 opcije tj i iskljucivao sam ih ali nisu imali uticaj na stabilnost sistema.

Jesam manualno jer kada sam prvi put pokusao sa auto voltazama par puta se ugasio/upalio i vratio sve na def. E sad, nisam ga povecao, cak sam smanjio, odnosno krenuo od prve 1.26 vrednosti i sve radi na 3.25 kako treba. Mada kao sto mozes videti iz prvog posta, kada sam pokusao sa 270 fsb, bios je poceo da brljavi....

Pa vrati i c1e i eist ako nisi povecavao napon,ako si manualno setovao napon obaranje istog ti nece raditi.Cak i kad sam radio egzibicije sa ovim e3300 i g31 na 4.875GHz nisam iskljucivao te 2 opcije tj i iskljucivao sam ih ali nisu imali uticaj na stabilnost sistema.
Chime si ga ti hladio kada je radio na 4.8?
Kako li si samo postigao FSB od 406 na G31 plochi?
Spahija probaj da updatujesh BIOS.

Chime si ga ti hladio kada je radio na 4.8?
Kako li si samo postigao FSB od 406 na G31 plochi?
Spahija probaj da updatujesh BIOS.

Hladio sam ga lokijem od 18 evra,😉 ali temp. nisu bile problem vec ploca da sam imao bolju uveren sam da bi prebacio 5GHz ovo pricam samo za cpuz verifikaciju dakle nema govora o nekoj stabilnosti.Na 4.6 GHz je prolazio 3dmark 06 i druge benchmark testove cak sam i igrao igrice ali prime puca posle jedno 2 sata, dok je 4.4GHz neki optimum za svaki dan u odnosu na potreban napon.
Za 4.875 treba FSB 390 ne 406.

Imam istu ovu plocu, i ne zezajte puno.Ploca je vise nego solidna,ima ploca koje kostaju i duplo vise a slabije su za oc.Ja sam sa njom celeron dual core e1200 1.6ghz gurao na 3.7ghz.Naravno ne bas stabilno,ali 3.2 za svaki dan sto ti dodje 400fsb.Samo zavisi kakav ram imas,probao sam sa jednim appacerom sve radilo fino,a npr kingstone nemoze preko 3ghz...Ali treba dosta da se gurne pci-e frekvencija.Ja sam drzao na 115mhz umjesto 100.I sve fino radi i dan danas posle pola godine.I sve ovo sa box coolerom na malo podignutu voltazu(jer ploca ima voltage drop)

Situacija je sledeca - drzim ga na 4.2 i svi testovi na W7 prolaze (najnoviji Prime sva tri moda, matori Orthos isto sva tri moda, LinX sa najnovijim Linpack-om sa Intel sajta...).
Instaliram Linux umesto W7 jer ce masina biti server, Debian. I sta se desava prime u verziji za linux x64 (isto se ponasa i sa x86 ver) puca posle par sati uz FATAL ERROR: Rounding was 0.4989624023, expected less than 0.4 Hardware failure detected, consult stress.txt file.

Masina je rock stable, znam sigurno sto je dokazano i na Windowse... pomislio sam da je neka razlika posto je W7 bio X86 a Debian je x64, ali i Debian x86 se isto ponasa tj. puca.

Kome verovati?

Uf ja fatal error nisam dobio odavno, mislim josh od kad sam imao AMD X2.
Koliko se ja secam problem sam reshio promenom nekih RAM podeshavanja, probaj Memtest verovatno ce ti i on izbacivati neke greshke. Povecaj RAM voltaze i olabavi neka podeshavanja.

Nije to sustina, identicni testovi na Win prolaze.... znaci da nije u tome stvar.

LinX bas udara po RAM-u tako da posle 1000 ciklusa ako nije pukao.... isto i Prime blend test, kao i Orthos.

Sada ga ubijam sa for petljom (100000000 iteracija), tako da radi fino.... sinteticki testovi sux ^^

top - 18:43:17 up 29 min, 1 user, load average: 20.39, 14.10, 10.84

Poslednja izmena:
Izvinjavam se ako sam vec smorio, ali jel ima neko ideju zasto ne mogu da prebacim fsb 270, pa ni za 1 Mhz? Pokusao sam sa dizanjem napona, ali ne vredi, vraca sve na def.
Cudno mi je jer sa def naponom (v1.2875) postize 3.37, a nece ni brucu preko (probao sam i sa v1.33125).
Nije valjda samo do primerka?

1.Ta ploca ume da baguje ako si instalirao gigabyteov easysaver i ako si ga ukljucio,meni se desavalo da kad promenim napon za procesor u biosu naizgled sve izgleda ok, bios uredno detektuje promenu prikaze pod hw nonitorom u biosu napon koji si stavio medjutim kad udjes u win napon bude default dali povecavao ili smanjivao napon u biosu u winu je stalno isti.(proveri ovo, koliko cpuz pokazuje kad stavis 1,33 a koliko kad je def napon 1,28).
2.Probaj da skines ovaj stapic sa 1gb memorijom da vidis dal ce tad pre prebaci fsb270.(mnozioc za memoriju stavi na 2.66)
3. za sad mi nista vise ne pada na pamet 😀

Mislim da easysaver nisam instalirao. Bios v1.33125, cpu-z v1.296.
Ce probam ovo s memorijom.

I meni u OS-u prikazuje manju voltazu od postavljene u BIOS-u, a BIOS takodje ocitava nizu od 'trazene' posle save-a.. tako ispada da ga teram na 1.45v a radi na oko 1.4...

ok je to, V-drop kod ove ploce nije bas mali sto je razumljivo bitno je da fercera e3300 debelo preko 4GHz🙂.Zato me cudi sto spahija sa istom kombinacijom ima problema da prebaci 270fsb

Izvadio sam ovaj 1GB i opet (skoro isto). Sa fsb 300 i 1.33 je uspeo da post-uje, stigao do win-a, restartovao se i opet sve na default.
Cudno je da sa def voltazom ide dokle ide, a onda i sa +0.5v sto nije malo, nece ni jedan jedini MHz vise.
Odustajem :wall:

Dok sam koristio pc sa g31m plocom i dok sam imao vodeno hladjenje(prodao sam taj komp i uzeo novi) natjerao sam plocu sa dual core e1200 da ide na 487fsb.Ali je svaka voltaza bila na max i za cpu i za ram...Kojiko se sjecam imao sam neki ram 2x1gb 1200mhz(fabricki-a radila je na 1066mhz zbog ploce) pa i nije bio neki problem da se oc toliko

Poslednja izmena:
Przi se na 4.4 a moze i na 4.6 ali ono ne prolaze bas svi testovi ondak.. 😉

Jel ima jos ovih procesora u prodaji?

Nazad
Vrh Dno