Šta je novo?

E2180 ili E4500

Maximuss #27

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
22.04.2005
Poena
319
Imam dilemu vezanu za kupovinu novog procesora. Da li je pametno uzeti E2180 ili uložiti još 35€ za E4500. Koliko ja znam oba se do yaya klokuju, ali kako će mašina biti korišćena za igranje, koliko će usko grlo biti E2180 u odnosu na skuplju varijantu? Recimo sa grafikom 3870 ili 8800GT...

Pozz

Racunaj da ce i jedan i drugi ici na 3.3-3.4Ghz i da ce ti za to trebati neki solidan cooler. E4500 ce na istom taktu biti brzi oko 10% (pre kao 8%), tj. imace za toliko veci fps u nekim nizim rezolucijama. Kako je danas Crysis najzahtevniji i iskljucivo zavisi od grafike u nekoj normalnoj rezoluciji (1280x1024), ta razlika nece preci 0,5%. E sad se postavlja pitanje da li tih 35eura koje bi dao za brzi CPU vrede te pare. Odgovor je i da i ne. Ako se samo igras onda bas i ne vrede jer sve je do grafike, a ako radis jos nesto pored igranje onda vredi. U ukupnoj racunici za jednu masinu od cca. 800eura, 35eura ne cini nikakvu raliku u ceni, pa se tada isplati, ali ako radis upgrade samo ploce i CPU onda je sve diskutabilno. Mozda je bolje da tih 35eura "prebacis" na dobar cooler+dodatni ventilator/e za kuciste. 2180 sa dobrim coolerom ide na 3.3-3.4, a E4500 sa ovim novim "slim BOX" coolerima tesko da ide i na 3Ghz. O buci da i ne govorimo. Naravno ako ti pare nisu problem onda vredi neki E4500 i dobar cooler.

Poslednja izmena:
Lepo ti je rekao GoranM, meni se zadesio e4500 sa "novim" kulerom i nisam uopshte zadovoljan kako hladi procesor. Inache sam proc je super i nije usko grlo za moju grafichku (sve na defaultu), sve igre idu na max, jedino Crysis teram sve na high 1280x1024 bez AA. A zbog 1MB L2 koji ima vishe od 2180 sam se odluchio za njega jer koristim i 3d max, a on to ume da iskoristi.
Poenta: ako ti se zapadne ovaj novi qler nema teorije da OC-ujesh (osim ako ti ne smeta da proc radi sa 95c temperaturom :d).

Poslednja izmena:
Ok, a treba li da pazim koje jezgra uzimam pri kupovini, tj ima li razlike, i da li bi trebao posebno da obratim pažnju na nešto?
Da li će kuler (iz potpisa) koji sad imam koji je pasivan+bešumna 12ica biti dovoljni za normalan OC pomenutog procesora

Poslednja izmena:
Ok, a treba li da pazim koje jezgra uzimam pri kupovini, tj ima li razlike, i da li bi trebao posebno da obratim pažnju na nešto?
Da li će kuler (iz potpisa) koji sad imam koji je pasivan+bešumna 12ica biti dovoljni za normalan OC pomenutog procesora

taj cooler ce biti dovoljan. Svi novi 2180 i E4500 su pod obavezno M0, tako da se slicno overklokuju 3.3-3.4Ghz, a bez dizanja napona 3-3.2Ghz, kako koji. Nadji optimum brzine i grejanja tj. napona koji ti odgovara. DO odredjene granice treba jako malo napona dodavati, a preko neke bas dosta, pa se cesto ne isplati zbog 100Mhz dodavati celih +0.1V

Poslednja izmena:
taj cooler ce biti dovoljan. Svi novi 2180 i E4500 su pod obavezno M0, tako da se slicno overklokuju 3.3-3.4Ghz, a bez dizanja napona 3-3.2Ghz, kako koji. Nadji optimum brzine i grejanja tj. napona koji ti odgovara. DO odredjene granice treba jako malo napona dodavati, a preko neke bas dosta, pa se cesto ne isplati zbog 100Mhz dodavati celih +0.1V

OK, Tnx

Vrh Dno