Šta je novo?

E2140 / GA-G31m-ES2L Overclock problem

RaZeR25

Cenjen
Učlanjen(a)
12.11.2010
Poena
159
Klokovao sam moj E2140 @ 1.6 na 3.0 Ghz na GA-G31m-ES2L i sve je bilo ok 2 dana dok jedan dan nije CPU poceo da se cudno ponasa. CPU usage je oko 50-70% na oba jezgra i naravno cooler je glasan. Voltaza je 1.325v i kako dignem ili spustim voltazu tako se i usage dize i spusta. Molim vas pomagajte posto ne bih zeleo da unistim plocu jer sam je kupio pre 3 dana 🙁

ploca ti je slabija za neki ozbiljan oc,imao sam je,ja sam radio oc 25%,stabilno(klasicno dizanje fsb-a bez nekih dodatnih cackanja),ali vise nisam ni pokusavao..pa ne znam. mnogi ljudi su radili manji oc na mnogo ozbiljnijim plocama.. slab ti je mnozilac za taj cpu,prodaj i za iste pare uzmi cel e 3x00 bolji je u svakom smislu,onda stavi 25% veci fsb i eto ti 3000+ mhz. ja sam iso do 333 na toj ploci,samo sam jednom probao oc e8400 na 4ghz uspeo da dodje do desktopa 🙂) na kineskom napajanju 😉

Poslednja izmena:
@RaZeR25

Spusti takt na DEFAULT pa vidi kako se sistem ponasa.Ako se sve vrati u normalu - dobro je - nisi nista ostetio.
Onda lagano klokuj pa vidi gde je granica na kojoj par sati sistem normalno radi.

Vratio sam sve na default i usage je opet isti (Core 0 radi na oko 30% a Core 1 na oko 75%). Da li se od overvoltage pokvari cpu ili maticna? A moguce da sam i undervoltage uradio posto nisam mogao dizati vise napon u BIOSu nego sam morao preko EasyTune6 a on se pokrene tek na startup-u windowsa a ne na samom pocetku...

Koristim Cooler Master TX3 a temp na idle je oko 27 a na full load-u preko Prime95 je max 50c sto nije strasno.
Najveci proces je svchost 39,500K..
Nisam probao da reinstaliram windows, da li bi to pomoglo?
Da li je moguce da je to zbog napajanja (Blueberry 500W), a i virus ne iskljucujem iz price...

Lici na zarazen komp virusima ili neki proces/program baguje, ako ne uspes da nadjes razlog uradi clean install

Skenirao sam komp i nije nasao nista.
Proces isto nije posto u taskmngr nema nista sto bi toliko koristilo resurce cpu-a.
Zato i ne vidim zasto bi radio clean install.
Vraticu cpu na staru maticnu pa ako tako nastavi onda je do njega a ako radi normalno onda je do nove maticne.
Kolike su sanse da ovi iz radnje (radnja koja ima ponavljanje u nazivu(da ne reklamiram)) gde sam kupio maticnu skontaju da je pokvarena zbog overclocka ako sam izvadio bateriju?
I sta da kazem ako odnesem? Prsla? Zeza procesor? ...

Kada upalis task manager poredjaj procese po CPU Usage pa vidi sta ga najvise koristi. Vidim da si gore napisao da ti je najveci proces svchost sa 35000k, apsolutno je nevazno koliko memorije koristi, vec koliko koristi procesor.
Probaj ti prvo reinstal sistema, ne mozes da zakljucis da je crkao proc ili ploca dok ne probas novi sistem.
I naravno da je normalno da resetujes bios kada nesto pocne da zeza, nemaju oni tu sta da primecuju.

PresentationFontCache.exe koristi najvise (50) pa onda System Idle Process isto 50 a onda kod ovih sledecih se desava nesto cudno 3 je firefox pa onda taskmgr.exe pa svchost pa dwm.exe i tako se stalno menjaju..
Probao sam da endujem proces "PresentationFontCache.exe" ali se on odma vrati. A imam i neki proces zove se "system" koji skace sa zanjeg mesta na 3 svakih par sekundi a vidim na netu da on nekima koristi sve resurse cpu-a...

Problem RESEN 🙂 problem je bio u PresentationFontCache.exe kao sto sam i rekao gore. Otisao sam na C:\Windows\ServiceProfiles\LocalService\AppData\Local\ i obrisao sve Font(...).dat fajlove i rebootovao i evo ga vratio se u normalu napokon 🙂 Kako je moguce uopste da se tako odjednom taj proces pokrene? Hvala svima na pomoci!

Eto, problem resen, PresentationFontCache.exe ti gusi procesor. On ti je deo .NET Framework 3.0.
Na milion mesta na netu ti je objasnjeno kako da ga ugasis da se ne pali, googlaj. Ako ne mozes da se snadjes bice ti najlakse da reinstaliras sistem.
I normalno je da procesi menjaju svoja mesta, poredjao si ih po tome koliko koriste cpu u procentima i kako se menja njihovo zauzece procesora tako se menja i njihova pozicija na listi.

Najlakse je optuziti da je crklo nesto od hardvera 😀

Pa znam, ali najlogicnije mi je bilo da je do harware-a posto clock sa 1.6 na 3 Ghz nije mali i przenje hardvera je veoma moguce pa sam posmislio na to. Bilo kako bilo vazno da je sve ok. Hvala jos jednom ! 🙂

I jos jedno pitanje 🙂 cpu je trenutno na 2.9ghz a voltaza mi se cini da je mala (1.215v) da li je to premalo?
Testiram ga trenutno sa Prime95 i ne pokazuje nikakve defekte.
Da li undervoltaza utice na vek trajanja cpu-a?
U biosu ne mogu da povecam voltazu, tacnije mogu ali se nista ne promeni, koliko god da stavim opet ce biti 1.215v, jedino mogu da promenim preko easytune, pa da li je ok preko njega menjati voltazu?

Sto manja voltaza to bolje!
Mozes i linx da skines i da pustis da ga testiras koliko je stabilan.

ja imam celeron dual core e1200 i tu plocu.Overclockovao sam ga sa 1.6ghz na 3.4ghz 😛 na toj ploci.Stavi pcie na 110mhz i moci ces da gurnes fsb jos nekih 20mhz 😉

Pa da e1200 je ista stvar kao e2140 samo moj ima vise cache memorije...
Cuo sam to da ako se digne pcie da fsb ide jos vise..probacu pa javim..

Nazad
Vrh Dno