Šta je novo?

E2140 Budget OC Fun Station

palamudin

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.11.2009
Poena
154
:type:Cilj ovog threada je da na jeftin nachin ponudim klincima (ili matorcima) kojima nije do bacanja novaca jednu lepu igrachku....

Svima poznata serija procesora od intela, DC preveden preko reke u c2d tabor, preformanse na margini ulozheno/dobijeno ako se gleda kao stock procesor. Ono shto vecjina ljudi takodje zna (naravno vecjina OC-era) je da je ovo mali OC beast koji zube pokazuje kada se da nekome ko zna da chita google questove ili malo vezhba sam.

U trenutku dok ovo pishem malisha radi na 2666 sa primetom u pozadini i temperatura je 51 stepen sa kulerom koji ne pashe najbolje (ne nalezhe valjano :( )

Matichna u koju je uboden je takodje OC-ers joy za male pare P5N-E SLI koji kao i svaka Nforce matichna plocha ima Unlink opciju u FSB kontrolama, cime vas lishava glavobolje uskladjivanja memory/FSB ratiom, posebno ako ste malo svezhi u ovoj igri.

Voltazha je setovana na malko bezobrznih 1.38 ali enorman vdroop ploche pod naporom smanjuje Vcore na 1.32. Generalna iskustva sa interneta pokazuju da ovaj procesor ide i preko 3Ghz sa lakocjom.

Vreme za SuperPI od 26 sekundi nije zadivljujucje ali kada se uzme u obzir da je stock Q6600 oko 22 onda vecj imamo jeftinog igracha... Naravno to se sve dogadja na 2.66ghz, igranka tek predstoji.

Sledecje sto cju probati je da ga dignem na stabilnih 3ghz i da obavimo narednu rundu testiranja.... Realno tu vecj dolazimo do margine ulozheno/dobijeno otprilike 4x vecjom nego u samom startu, dobro za pochetak.... zar ne :)

Idem da se resetujem pa cju nastaviti palamudjenje...

Slichica trenutih settingsa....

P.S. Naravno, podrazumeva se da ako ovaka tema postoji vi je spojite sa istom.... ili brishite ako smatrate nedovoljno vrednom :)

Prilozi

• toy.jpg
    toy.jpg
    333.1 KB · Pregleda: 100
Elem, resetovah... muski turih magistralu na 1600 i kud puklo da puklo podigoh sistem :)

Prime radi, temperatura je ista.... voltazha u biosu podignuta na relativno sumanutih 1.41 ali zbog veselog vdroopa to je 1.36 pod opterecjenjem...

Posle malko vrtenja, proban je SuperPi... da vidimo rezultate izmedju 2666 i 3200...

I... neshto je zasmrdelo... superpi je pokazao rezultat od neverovatnih 27.06

Dakle podizanjem kloka na ovom procesoru apsolutno nishta nismo dobili sem satisfakcije da je clock sada 2x od nominalnog na procesoru.

Da li je ovo pushka? Da li uopshte ima smisla klockovati ovaj procesor... saznacjete u sledecjoj epizodi zabave za malo love kada cjemo uporediti rezultate vantagea sa stock, 2,6ghz i 3,2 ghz ....

Edit... posle pogashenih prozora, pusten Pi opet... 22.979, obecjavajucje...

Prilozi

• toy2.jpg
    toy2.jpg
    286.3 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
Mrzelo me da idem kucji :)

Evo screen na 3.2

Prilozi

• toy3.jpg
    toy3.jpg
    215.4 KB · Pregleda: 80
I na stock slichica...

Razlika od 3 hiljade na CPU... Daleko od duplog , ali ipak dobitak bez nekog truda...

Cela igrarija je obavljena sa 1gb rama i 8800gts grafichkom...

Prilozi

• toy4.jpg
    toy4.jpg
    219 KB · Pregleda: 68
pazi, sve zavisi koliko si platio tog 2140, ako si ga nasao do 20e ekstra ti je klok, ali s obzirom da se novi celeroni E3200 (naslednik E2xxx serije, samo hladniji i manji potrosaci) klokuju i preko 4Ghz a kostaju oko 38e u prodavnici taj e2140 i nije bas isplativ, mada kao sto rekoh ako si ga nasao do 20e i vise je nego dobar:)

dobio sam ga za dzabe :D

Meni e2140 radi vec 3 godine na 3.2Ghz (1.375V u biosu ali ploca ima Vdrop).
Malisan je bio cudo u ono vreme, najvise sam ga nagazio sa 3.33 , 1.375V i moglo je jos ali nisam hteo vise da ga maltretiram a i memorija nije htela vise (mrzelo me da obaram klokove), pa sam ga ostavio na 3.2....

Ma moze on i vise od 3.5Ghz :D. Samo jadnicak od kad je kupljen radi na 100% overclock-a, tj. 3X365/24 na 3.2Ghz... A i nije vise zanimljivo igarti se sa njime...

Ma mogao sam da izvuchem josh vishe od njega nego mi ladnjak nije lepo nalezao na plochu... zamenom za geminija, lapovao ga i otishli tempovi dole a clock gore na 3.5, mashina je otishla iz mojih ruku i sad se jedan klinac sretno igra sa sli 8800gts (320) i 4gb rama, na moje iznenadjenje igre rade zaista lepo. Ne primecjuje se da je procesor sociale klasa.

Bow down to onom ko mi je preporuchio e3300 za oc zezanje. Sinocj sam pravio neku mashinu za ortaka i izguro 4125 na g31 chipsetu :D stabilan i maxtemp 56c.

Hvala :)

Ja sam tu kombinaciju predlagao na DIYAudio forumu, ali verovatno ne mislis na mene :)

bow down i tebi :D

MSI G31TM-P21 :D

Trebao sam da pretpostavim, pisao si o tome da se MSI dobro pokazao kod tebe...

Cela ta vrljava serija msi-ja pod sufiksom P (stands for professional) radi kao blesava.
Ako je neko prvi skepsa za MSI to sam ja ali ovo je jednostavno opovrglo sve sto sam loshe mislio o msi-u.

Plocha cija je nabavna cena 29+pdv ima 1600fsb podrshku radi zaista na preko 1200fsb ima mem divider VELIKI ladnjak za NB i uber simple bios za pochetnike... ovo sto sam ja uradio mogao je svaki pocetnik. Pritom napon procesora nije preshao (ni pri 4125) preko 1.2 a na auto je (drugachije ne mozhe).

Evo upravo cepam jedan e8500 na 4.325 i moram ti recji manje sam ushicjen nego sa e3300 jer za mnogo manje novca pri clocku od 3.750 e3300 pruzha preformanse e8500 na stocku i u super pi i u drugim benchevima.
Jednostavno fenomenalan je za jeftine mashine kojima je namena i rad i igra. Cooler sam uzeo u Novi, neki gzimatekov durlan (mi se zezamo duron) koji sam tako postavio da ladi i memoriju (za kuler hvala Nikoli iz Nove za preporuku). Kako god summary je da ima pomaka u tehnologiji i da ne treba 1k evra za gaming platformu kao shto sam "negde" napisao al mi je post obrisan...

Ma mogao sam da izvuchem josh vishe od njega nego mi ladnjak nije lepo nalezao na plochu... zamenom za geminija, lapovao ga i otishli tempovi dole a clock gore na 3.5, mashina je otishla iz mojih ruku i sad se jedan klinac sretno igra sa sli 8800gts (320) i 4gb rama, na moje iznenadjenje igre rade zaista lepo. Ne primecjuje se da je procesor sociale klasa.

Upravu si stvarno igre rade ok i ja imam e2140 i asus 8800gts 320 pa crysis igram na high u dx9 na 1280x1024 i radi stvarno dobro nego na glupoj ga-945-ds3 i ddr2 667 nece preko 2.3 ghz ***i plocu :wall:

Nazad
Vrh Dno