Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Dobro, nije kao da već nismo znali koliko ima nepismenih, stranački zaposlenih službenika tako da me taj njen zahtev nije nešto posebno ni iznenadio...

Dobro, nije kao da već nismo znali koliko ima nepismenih, stranački zaposlenih službenika tako da me taj njen zahtev nije nešto posebno ni iznenadio...
Nema to veze s tim. Uplatnicu traže ako se u sistemu ne vidi da je prošla uplata, ako sistem provere ne radi, ako je došlo do sistemske greške pa ne mogu da vide uplatu iz nekog razloga… obaveza je da se poveri uplatu pre izrade bilo kog dokumenta.

Meni su prošle godine u jednom organu tražili da donesem potvrde iz banke za svih 12 meseci iako 1) oni u svom sistemu vide da sam sve isplaćao i da nemam dugovanja i 2) sam im rekao da sam plaćao elektronski i da mogu da im donesem te odštampane potvrde koje su važeće bez pečata i potpisa jer se na njima vide reference

Nije sve baš do sistema ima i do zaposlenih - mada ako oni često ne vide uplatu u svom sistemu to je znak da treba da menjaju ili nešto u sistemu ili sam sistem.

Sistem euprava nije u sastavu sistema mup-a, mup je samo korisnik sistema kao i mi građani. Tako da ne može ništa da menja ili unapređuje.

Isto tako državni sistemi u Srbiji, u bilo kojoj oblasti, su generalno sklapani pomoću štapa i kanapa, i lepo su oni zamišljeni ali skoro nijedan nije implementira u potpunisti. Tako da smo mi još daleko od izbacivanja pečata i papira, nažalost.

Upravo tako, pri čemu nisam ni mislio isključivo na MUP već generalno na sisteme u okviru državnih sistema koji bi trebalo da olakšaju stvari a na kraju se sve opet svede na FT1P.

Moje nove vozačke još nema niti se ikakvi statusi menjaju. Zahtev podnet 08.12. Vozačka istekla 15.12.

Moraću da odem do MUP (ako ugnjavim ćaleta da me vozi, da ne bih ja rizikovao kaznu ako me zaustave panduri) da vidim šta su genijalci uspeli da zeznu oko toga. Kad adresu stanovanja nisam menjao 30 godina, nemam zdravstvena ograničenja, ne nosim naočare, slika iz lične karte je stara 14 meseci...

MUP Ruma mnogo doslovno shvata rečenicu "Rok za obradu:30 dana" 😂

Screenshot_20250108_084222_Chrome.png

Auuu propast, meni su na Čukarici odradili za 2 dana.

Nema to veze s tim. Uplatnicu traže ako se u sistemu ne vidi da je prošla uplata, ako sistem provere ne radi, ako je došlo do sistemske greške pa ne mogu da vide uplatu iz nekog razloga… obaveza je da se poveri uplatu pre izrade bilo kog dokumenta.
Naprotiv, trazila mi je uplatnicu iako je u sistemu videla da je uplata legla. Kao treba joj uplatnica da skenira.

Naprotiv, trazila mi je uplatnicu iako je u sistemu videla da je uplata legla. Kao treba joj uplatnica da skenira.
Onda to nije u redu.

MUP ima mogućnost da oštampa potvrdu o uplati iz sistema eplati, ili ako su u velikoj gužvi, obično upišu na tvoj zahtev za izdavanje lk, ID broj uplate pa to skeniraju.

Јел могу да тражим и да је задрже тамо на неко време?
ako ti ovo uspe, pisi na private... ma sta na private, pisi javno koji je to mup, da odmah rezervisem termin tamo...

Elem, otac ima sertifikat za potpis i drugi za autentifikaciju, na licnoj karti ali je zaboravio pin. Tj. nikad ga nije ni znao...
Probao sam da uradim backup id-a na starom tel, i da taj backup prebacim na novi i tako aktiviram consentid na novom telefonu ali to nije proslo, ne pokazuje gresku vec samo po selektovanju backup fajla (.zip) nista se ne desava. Mada to mozda i ima logike.

Ako odem na eupravu i opozovem parametre za ConsentId, onda verovatno necu vise moci da se ulogujem na eupravu (to radim preko consentid jer ne znamo pin licne karte) i izdam nove parametre...

Ima li neko ideju kako prebaciti consentid na drugi tel u ovom slucaju a da se ne ide opet u opstinu, mup ili gde se vec ide...

Možda pogledaj da li su odobrene sve dozvole za aplikaciju na novom telefonu?

Dozvoljena je kamera i notifikacije... to je sve sto app trazi

Treba mi kvalifikovani elektronski sertifikat za otvaranje paušalne firme, pokušavam da ispratim proceduru, međutim kako vidim traže mi PIN lične kartice, koji je stajao na nekom papiru, koji je zaturen ko zna gde prilikom selidbe i nema šanse da nađem.
Jel ovo sa odlaskom u MUP jedini način rešavanja? Jer ono, najbliža dva MUPa i dalje renoviraju što znači ništa od zakazivanja, a kad sam prošlog proleća produžio pasoš čekao sam punih 8 sati :rolleyes:

Možeš jedino da odradiš u MUP-u da ti ubace novi pin na ličnu kartu.

Da li se nekom desilo da prilikom podnosenja poreske prijave na ePorezi ista dobije status "predata", a da prilikom verifikacije potpisa pise da je isti otkazan?
Meni se ovo desilo jer nisam video da je u consent id aplikaciji trebalo odobriti potpis (posto web app ne daje nikakvo obavestenje o tome).
Sad nisam siguran koliko je ovakva prijava validna za ove iz poreske uprave i da li moram nekog da zovem da proverim da li je potrebno da nesto dodatno odradim.

Sigurno da će da vide prijavu ali ne mogu da je uvaže bez potpisa. Realno nemaš koga da zoveš i pitaš i da dobiješ konkretnu informaciju. Ja bih probao da napravim novu prijavu

Da li se nekom desilo da prilikom podnosenja poreske prijave na ePorezi ista dobije status "predata", a da prilikom verifikacije potpisa pise da je isti otkazan?
Meni se ovo desilo jer nisam video da je u consent id aplikaciji trebalo odobriti potpis (posto web app ne daje nikakvo obavestenje o tome).
Sad nisam siguran koliko je ovakva prijava validna za ove iz poreske uprave i da li moram nekog da zovem da proverim da li je potrebno da nesto dodatno odradim.
Prijava nije potpisana samim tim nije ni poslata na knjiženje (ostala je naportalu) tako da je neće videti u Poreskoj upravi. Dešavalo se povremeno da se vidi zahtev u ConsentID aplikaciji za potvrdu ali nema notifikacije. Ako možeš tu prijavu izbriši i popuni je ponovo.

Problem je samo sto ne postoji opcija da se obrise prijava koja je u statusu "predata".
Mogu da napravim potpuno novu, ali onda se plasim da mi ne obrade obe i posalju dva racuna na naplatu :)

Dodatna stvar koja me zbunila je to da nema nikakve opcije da skines potvrdu da si podneo prijavu. Koliko se secam, ta opcija uvek postoji kada podneses prijavu za porez na godisnji dohodak gradjana.

Poslednja izmena:
Problem je samo sto ne postoji opcija da se obrise prijava koja je u statusu "predata".
Mogu da napravim potpuno novu, ali onda se plasim da mi ne obrade obe i posalju dva racuna na naplatu :)

Dodatna stvar koja me zbunila je to da nema nikakve opcije da skines potvrdu da si podneo prijavu. Koliko se secam, ta opcija uvek postoji kada podneses prijavu za porez na godisnji dohodak gradjana.
Pozovi tehničku službu i objasniće

Neka ta nepotpisana prijava ostane na portalu ako ne može da se briše, kao takva nikako ne može stvoriti neko zaduženje,
Ako si u obavezi da je podneseš slobodno kreiraj novu i ako koristiš ConsentID neka ti bude otvroren, posle klika na potpiši, proveri da li imaš zahtev na čekanju i potvrdi ga, nakon toga moraš u roku od 1min da proveriš status potpisivanja, kada dobiješ status POTPISANA onda ideš na opciju PODNESI, posle podnošenja ide provera statusa i kada dobiješ PROKNJIŽENA preuzmi podatke za plaćanje.

Da, zbog ConsentID-a je i nastao problem jer juce nisam primetio da stizu zahtevi za potpis u njemu. Tek posle sam video da imam istekle zahteve za potpis.

@Nothingman notifikacije su zavisne od Google Play Services pa ako nemaš gapps na telefonu, moraćeš ručno da je otvaraš. Ako te ne čeka zahtev za potpisivanje na početnoj, moraćeš prvo skroz da zatvoriš aplikaciju (iz multitasking menija preko more button / prstom povučeš naviše ili force stop) pa opet uđeš.

Juče je u nekoliko navrata bagovalo i na iOS aplikaciji 😃

Kakva je ovo najava za e-wallet za sva lična dokumenta?

Prvo zdravstvena i vozačka, a onda i LK i pasoš. Za pasoš se valjda čeka promena EU pravila, da bi to zaista i moglo da se koristi.

ako ti ovo uspe, pisi na private... ma sta na private, pisi javno koji je to mup, da odmah rezervisem termin tamo...

Elem, otac ima sertifikat za potpis i drugi za autentifikaciju, na licnoj karti ali je zaboravio pin. Tj. nikad ga nije ni znao...
Probao sam da uradim backup id-a na starom tel, i da taj backup prebacim na novi i tako aktiviram consentid na novom telefonu ali to nije proslo, ne pokazuje gresku vec samo po selektovanju backup fajla (.zip) nista se ne desava. Mada to mozda i ima logike.

Ako odem na eupravu i opozovem parametre za ConsentId, onda verovatno necu vise moci da se ulogujem na eupravu (to radim preko consentid jer ne znamo pin licne karte) i izdam nove parametre...

Ima li neko ideju kako prebaciti consentid na drugi tel u ovom slucaju a da se ne ide opet u opstinu, mup ili gde se vec ide...
Jesi li uspeo? Ja sam pre mesec dana menjao telefon, napravio na starom beckup, prebacio na novi i aktivirao aplikaciju.

Nazad
Vrh Dno