Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Mislim da nije.
Ako ti je CID operativan na starom telefonu, možeš da probaš:
Uloguj se na eid.gov.rs, opozovi parametre za CID, pa kreiraj nove. Onda novi telefon konfiguriši sa novim parametrima.
Sve uradi u jednoj sesiji, nemoj da se izlogujueš.
Pozdrav
Пробаћу вечерас, хвала ти!
Malo si se zbunio 😁 To što citiraš nije uopšte o dodavanju sertifikata u ConsentId aplikaciju već je reč o dodavanju sertifikata (koji si "maznuo" iz ConsentId backup zip fajla) u Android podešavanjima tako da onda ne koristiš ConsentId aplikaciju uopšte kad se loguješ ( = za potpisivanje dokumenata sa Cloud KES ti i dalje treba aktivirana ConsentId app da bi odobravao svaki pojedinačni potpis dokumenata).
Шамане, брате, спашавај 😂
Не знам брате шта радим, јер ми је све ово око сертификата конфузно. Мислио сам да сам испратио добро кад си објашњавао @rafiki шта треба да ради, али ето, погреши човек.

Teško da ti mogu pomoći na daljinu i napamet. Nemam pojma stvarno zašto ti ne radi restore backup-a na taj telefon. Ako uspevaš?? da selektuješ zip fajl?? i traži ti posle toga lozinku??

U kom folderu ti se nalazi taj Backup zip? U "Download"? Možda da si probao da napraviš podfolder tu u Download pa u taj novi da staviš ConsentId backup zip? Ili da praviš folder nivo iznad Download ( = u "/sdcard/").

Pošto većina problema sa restore kod drugih korisnika je bila za telefone sa Android 11+ i u vezi "scoped storage" i da li explorer / manager aplikacija koju koristiš za navigaciju do zip fajla podržava ili ne podržava da traži storage permissions na novi način.

Ako uspevaš?? da selektuješ zip fajl?? i traži ti posle toga lozinku??
Не тражи ми лозинку. Изаберем фајл, и након тога се отвори прозор где ми поново тражи да кликнем 'изабери фајл'. Практично се ништа не деси кад изаберем фајл, врати ме на претходни прозор. Мистерија.

Пробаћу и то са фолдерима.

Успео сам, људи моји, која кардинална грешка, кликтао сам на цео фајл, уместо на заглавље фајла, па онда на select. Колико неинтуитивно! Хвала вам свима на помоћи, имате по пиво од мене ако се икад сретнемо! А даће Бог и да се сретнемо, чим се о пиву ради. 🙂

Не тражи ми лозинку. Изаберем фајл, и након тога се отвори прозор где ми поново тражи да кликнем 'изабери фајл'.
To je ovde definitivno taj problem za storage permissions / sa "scoped storage" limitima koji su uvedeno sa Android 10 a od 11 obavezni da se koriste.

Kad ti otvori da biraš gde si stavio Backup to izgleda ovako nekako?

Screenshot_20250712_201531_Files.png

I šta ti tu biraš? "Recents" ili "Downloads" ili ideš ispod "Downloads" gde ti obično piše ime ili model telefona?

Probaj umesto na "Downloads" da klijent na ispod model telefona pa tu da skroluješ dok ne nađeš "Download" folder (ili gde si već stavio/ kopirao ConsentId backup zip)... na nekim telefonima i u nekim aplikacijama brljavi selekcija i davanje dozvole za pristup ako koristiš "Downloads" opciju u tom meniju od "Files" picker-a.

Da li neko moze da proba, da li CID sada normalno radi?

Stigne notifikacija, ali kad se otvori aplikacija nema zahteva...

Poslednja izmena:
Hm, izgleda da mi je jasan razlog...
Sad sam pogledao, istekao mi je sertifikat. Proverio sam i mejlove, jeste, obavestili su da ističe, ali nisam reagovao, tj obnovio. U mejlu se spominje procedura produženja, ali pre isteka.
A šta da se radi kad istekne?

Ako imaš LK sa sertifikatom za logovanje i čitač LK, onda se uloguješ na eid.gov.rs i sam kreiraš parametre za CID. Ako nemaš, onda ili u MUP po sertifikat za LK, ili u poštu, a možda i preko 3-će strane, ala Banca Intesa app.
Pozdrav

Ako hoće strogo ConsentID, bez drugih sertifikata, ovde su lokacije u Srbiji (pošte, banke i slično), a opcija su i diplomatsko-konzularna predstavništva ako je slučajno u inostranstvu.

Edit: povezana stvar, ima li ko iskustva sa bankama? Izdaju li parametre svima ili samo svojim klijentima? To mi je nekako nedorečeno, mada mi ima smisla da izdaju svima.

Verovatno ću u poštu. Aplikaciju, vrv, moram da deinstaliram, pa ponovo instaliram?

Kad već komentarišemo, CID vs LK sertifikat, što se nivoa pristuipa tiče, kako stoje?

Ne moraš, može stari sertifikat i da se obriše, a to bi se valjda i automatski desilo kada bi skenirao novi QR kod.

Vrh Dno