Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Pozdrav svima, na thinkpad x280 pokusavam da namestim elektronsko potpisivanje. Integrisani smart card reader radi, celik radi, eporezi rade. Medjutim NexuAPR mi izbacuje gresku bez obzira koji god dll da selektujem (x64 i x86). TrustEdge je instaliran u Program Files, dakle x64, jer je i procesor x64.

Po defaulti mi NexuAPR ucita x86.dll i sa njim kad kliknem dalje dobijam sledecu gresku:

Pogledajte prilog 508928

Greska koju dobijam kad rucno izmenim i prebacim na x64.dll je:

Pogledajte prilog 508929

Pokusavam u Firefoxu, ali sam probao i u Edge-u, sve isto.
Ima li neko ideju?
Ja imam stalno ovaj problem, za CEOP. Rešavam tako što izaberem potpis iz mikrosoft skladišta sertifikata, malo duže vrti dok ne nađe moj ali uspešno potpiše zahtev.

Не. Изабрани доктор је само за заказивање.
Е-здравље је и за уаказивање, а имаш и увид у терспију(лекове који су преписани) и у лекарске из извештаје...

Kako se zakazuje preko EZdravlje?
15min pokušavam i nikako da uspem,ne vidim opciju da zakazem

Kako se zakazuje preko EZdravlje?
15min pokušavam i nikako da uspem,ne vidim opciju da zakazem
Na dnu ekrana, gde su ikonice izabereš Zdravstvo
Onda na Termini pa na sledećem ekranu na + (gore desno)
tada bi trebalo da ti se pojavi tvoj izabrani lekar i klikom na ime lekara ti se pojavljuju slobodni termini...

PS. sada sam probao ali zamrzava se app prilikom prikaza slobodnih termina (nadam se da je trenutan problem)

Kod mene radi bez problema, a radila je i juče, s tim što nema opcija Termini nego je redosled sledeći: Zdravstvo -> Zakazivanje pregleda -> + Zakažite pregled.

Da,dodjem do koraka do kog sam i prvi put. A to je da mogu da zakazem samo ako imam elektronski sertifikat aktivan. Da njega imam moram ga aktivirati preko apk Conseint ID. A ona ne funkcioniše tj ne prima obaveštenje kad aktiviram sa sajta.
Citao sam da aktivaciju elektronskog sertifikata rade u banci i u Yettelu . Da li je neko u Yettelu aktivirao?

A ona ne funkcioniše tj ne prima obaveštenje kad aktiviram sa sajta.
Aha, pa to je već drugi problem, mi smo ti objasnili kako funckioniše kada si već prijavljen na eZdravlje preko eUprave, u skladu sa tvojim pitanjem. Ne znam zašto ti ne radi Consent ID, to bi trebalo rešiti. On ti je praktično dovoljan za sve. Alternativa konkretno za eZdravlje bila bi da od lokalnog doma zdravlja tražiš parametre za prijavu korisničkim imenom i lozinkom, ali pitanje je da li bi umeli to da ti reše, čuo sam samo negativna iskustva.

Citao sam da aktivaciju elektronskog sertifikata rade u banci i u Yettelu . Da li je neko u Yettelu aktivirao?
Ovde je zvaničan (mada realno zastareli) spisak lokacija gde se izdaju parametri za aplikaciju Consent ID. To uključuje banke (i u Yettelu to ide preko banke), ali ne sve. Skorije sam i ja pitao ima li ko iskustva sa tim, ali nije bilo odgovora. Možda bi to i bilo rešenje, da uzmeš nove parametre i reaktiviraš aplikaciju. Nisam baš čuo da banke izdaju fizičke sertifikate fizičkim licima, tj. kartice sa čipom, ako si na to mislio. Ali ako bi ti baš to bilo potrebno, najlakša opcija je MUP, gde bi ti sertifikat ugradili u ličnu kartu.

Nakon manje analize, stvar sa e-upravom kod mene (h400pro) stoji ovako;
1. Chrome - ne funkcioniše ni u jednoj varijanti
2. Edge - funkcioniše samo u in private (incognito) mode
3. Firefoks - funkcioniše kompletno (tj i anonimno i kada je pregledač logovan na nalog)
4. Aplikacija sa Google play store-a - ne funkcioniše
5. Ostale pregledače interneta nisam analizirao na svom telefonu..

Skoro sam uzeo citac kartica , licnu kartu lepo ocita u Celik programu ali nikako da se registrujem s sertifikatom na eupravi...izbacuje sledece :

403 - Forbidden: Access is denied.​

You do not have permission to view this directory or page using the credentials that you supplied.​

U celiku vidim na moje ime s datumom :

Screenshot 2025-10-29 000153.png

dok u browseru vidi ovako neki drugi datum 2025-2026 ? (probao vise browsera)

Screenshot 2025-10-28 233955.png

evo vise browseri i ne otvaraju sertifikat nego me samo vode na ovaj link :

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

u cemu je problem,jel zna neko ?

Moze li neko da isproba da li mu radi rgz u e upravi, odnosno da li na opciji izdavanje lista nepokretnosti stoji sve vreme servis trenutno nije dostupan.

@Mindseek

To što ti prikazuje u browser prozoru je sasvim drugi sertifikat (nešto za Your Phone Windows aplikacija).

Ako ti ne prikazuje u browser-u sertifikate iz čipa lične karte onda ti ili sertifikati nisu smešteni/"instalirani" pod "Personal" (što je trebalo da odradi onaj Token Menadžer programe koji se instalirao uz Čelik) nego ko zna gde, ili koristiš Firefox koji ako se ne varam ne koristi Windows-ov certificate store nego pametuje i ima svoj pa moraju sertifikati posebno da se importuju u Firefox pre nego što budu dostupni za odabir.

Dakle, eUprava ti izbacuje grešku jer biraš u browser pogrešan sertifikat a biraš pogrešan jer ti prave nije ni ponudio 🤣

Možeš da probaš da nakon što tako u Čelik otvoriš sertifikat sa AUTH u nazivu klikneš na to "Install certificate..." dugme i posle kad ti nudi izbor da li automatski da izabere gde da ga skladišti NE izabereš to nego drugu opciju da ti biraš gde i sledeći korak posle toga da izabereš "Personal".
evo vise browseri i ne otvaraju sertifikat nego me samo vode na ovaj link :
Glupi browser ili glupi eID sajt pamti "neko vreme" koji si sertifikat prethodno birao pa kad izvedeš greškom pogrešan onda si u problemu dok ne zaboravi 😂😂 Ako se dobro sećam ne pomaže ni brisanje cookies & site data...
Kad dodaš MUP sertifikate gde treba otvori Incognito tab browsera pa tu probaj login. Ako ne nudi ponovo prozorčić za izbor sertifikata onda probaj sa drugim browserom.

Poslednja izmena:
hahahah epa hvala ti za ovo :D nisam ni instalirao token menadzer/ trust id to mi je skroz promaklo...ubio sam se nekolko sata pokusavajuci rucno da ubacim sertifikat u personal :ROFLMAO:

Nazad
Vrh Dno