Šta je novo?

E imam prob sa xp-om

Zombi

Čuven
Učlanjen(a)
13.06.2002
Poena
619
Slusajte situaciju: imam prob ali neznam do cega je dali do xp-a ili harda.
npr: nesto radim sto malo vise opterecuje hdd [instalacija nekog veceg softwera] i odjedanput mi se restartira mashina i ploca mi udje u safe mod.
e sad vi bi ste rekli da ovaj post ne odgovara ovde :) ali ovo je pocelo od kako sam digo winXP :(

Sta mislite u cenu je prob?

Svasta je moguce, al` bice da te maltretira neki drajver, a mozda i hd. U svakom slucaju bitno je saznati na cemu se zakuca.

WinXP ima opciju da kada naidje na problem sam restaruje masinu. Tu opciju treba iskljuciti, pa ces nakon toga dobijati poruku o gresci (kad se bude zakucao nece se automatski restarovati, nego ce izbaciti poruku). Pogledaj je, mozda ce ti nesto od toga biti poznato, ili ovde prijavi.

Dakle, ides u Settings>Control Panel>System>Advanced>Startup and Recovery> kliknes na Settings (poslednje od gore) i decheckiras
Automaticaly Restart

Bilo bi zgodno da prijavis kakav je hardware, i eventualno verzije drajvera. Scandisk pod obavezno.

&Srecno!

Meni se to isto desavalo pre i kad sam uzeo novu plocu nema vise resetovanja.Nemam pojma u cemu je fazon.

tnx, man...
uradio sam i sacu da vidimi da ga maltretiram da mi ispise pa cu da vam napisem sta mi je jevio...
tnx and poz....

cheers

Obicno se to desava kada na istom IRQ imas i grafiku i zvuk, a XP ima obicaj da gurne na isti IRQ i grafiku, i zvuk i modem i usb...
Barem se meni tada resetovao ko lud...

Ne, kod mene je sve ok sa irq-ovima, proverio sam , ma i nesto me zeza hdd i kad se pali, verovatno je do njega :(

Nema sanse da se komp resetuje zbog harda!Probaj win98 pa ces da vidis da se ne resetuje!

Pa neznam onda...

Pa do cega je onda, nesto se cudno desava????

Pa tu se nesto cudno desava.Nisam jos siguran sta bi moglo da bude.....

lov na vestice

Teoretski, trebalo bi da postoji neka pravilnost kada se zakucava. Recimo da se npr desava uvek kad stratujes (samo) neki program odnosno pozoves (posredno ili neposredno) samo neku aplikaciju.

Ukoliko nema pravilnosti, mozemo da nagadjamo i da probavamo da alteriramo jednu po jednu opciju. Ja bih za pocetak iskljucio sve sto bi moglo da se nazove sminka (screen saver, wallpaper, stilove stavio na windows standard u display properties..., eventualne animirane cursore). Verovatno nece resiti (al` desavalo se). Iskljucio bih "video bios shadowing" ako postoji u biosu.

Sta je prijavio skandisk?
Da li si upotrebio neki antivirusni software (koja ver.). Ovo pitam iz dva razloga. Prvi je da je mozda sve to posledica virusa, pa bi antivirusni program mozda mogao da ga otkrije. A drugi je da ti je verzija tog antivirusa eventualno nekompatibilna sa winXP pa mozda izaziva takve efekte.

I probaj jos nesto. Da maltretiras komp (i windows) u safe modu. Ako tu nema problema, ima prilicno verovatnoce da se zakljuci da je u pitanju neki drajver. Pa onda da gledamo samo to.

Pre nego se totalno iznerviras, prijavi ovde koja je ploca u pitanju i graficka, kao i verzije njihovih drajvera. Ja necu moci mnogo da ti oko toga pomognem (posto slabo stojim sa novijim hardverom) al ima mnogih koji mogu.

E pa ovako....

1. pa to mi se obicno desava kada nesto jace instaliram (reason, photoshop.... i sve te vece prog.)

2. sve mi je po win. standardu osim dole titlebara stavio sam ko da je stari win i imam walper ali ostale stvari nemam...

3. scan kad odradi javi mi da neke fajlove nemoze da povrati koji su radjeni u trenutku pre restarta .

4. a provo sam pomislio na antivirus i instaliorao sam i nije mi nista javio pa sam ga posle izbirsao

5. kad stavim komp na sleep mod i kad pokusam da ga dignem sam mi se restartira i opet ploca udje u safe mod

6. kako u xp-u da udjem u safe kad nemoze F8 ??? :)

7. za plocu i drajvere nemogu sve da ti tacno kazem jel nisam trenutno kuci. za sad koliko znam: ploca mi je asus, graficka: geforce 2 mmx 400 32mb za plocu sam instalirao drivere one koje sam dobio uz nju a za graficku sam instalirao najnoviji detonator.

E to je to....
A sad ako nesto mozes pa provalis u cemu je prob. javi mi...
unapred hvala...

Poz...
type;

Ok. Kazes (u prvom postu) da ti racunar ode nakon reseta u safe mode, a iz tvog zadnjeg posta shvatam da ne mozes da odes u safe kada ti hoces posto ne odgovara na F8. Hm, kao da je neko promenio neki kljuc u registriju koji je zaduzen za ovo, ili jos pre da je upotrebio neki tviker za windows (tweakxp, xteg...). U xtequ postoji opcija gde bi mogao da nadjes resenje za safe mode (da ti ga dozvoli), al mozda bi bilo kabasto da se zezas sa tim (ako nisi koristio nesto slicno).

E sad bitno,
Ovo sa problemom budjenja iz sleep je poznati problem, microsoft ga je opisao u nekoliko dokumenata, posto je vise uzroka. Jesi li instalirao SP1 za xp (ako jesi, mozda je to uzrok. Ako nisi, mozda bi trebao da ga instaliras).

Ne znam sta da ti kazem, da je moj komp., formatiranje hard-a pa od pocetka sve, i clean instalacija xp-a, a ne upgrade (cini mi se da je tako instaliran). Ako je uradjena clean instalacija, pogledao bih da li su u redu ide kontroleri, iskljucio power managment...

Svasta da bude. Puno puta sam se uverio da sam odmah trebao da krenem sa fdisk, pa format ,pa instalacijom windowsa. Umesto sto sam ga spasavao. Jesam nesto naucio iz toga, al` sam i puno vremena izgubio.

Srecno

PS
Inace, digni sistem sa npr. win98 startup (verovatno radi i sa xp-ove al nisam probao) diskete i skeniraj hd (dakle u dos-u) scandisk-om sa comandom scandisk/surface. Nece da mu skodi jedino sto ces da se malo nacekas. Ako ne prijavi nista specijalno, onda mozda hd nije problem.

Nist a ti nece vredeti da formatiras disk.Opet ce ti se isto desavati!

Jedan moj prijatelj imao je otprilike isti problem. Sve je pokušavao, formatiranje, re-instalaciju i ko zna šta ne još. I ne znam šta mu je bilo, uzeo je BIOS i flešovao ga je. Kada ga je flešovao, ušao na njega i naštelovao je samo one osnovne stvari, posle toga PC mu je odlično radio. Ali ipak je morao da formatira disk, jer imao je svega i svačega na njemu, samo da bi shvatio u čemu je problem.

hdd sam vec jedanput formatirao od kako je to pocelo da me zeza, ali nemam botobilnu instalaciju xp-a nego samo da ga nabudzim preko nekog drugog sys-a.

A i sta mi vredi i da ga mucim u safe modu, jel bi mi mozda nesto ispisao ili sta.... ?

sta je to sp1? :))

a scan u dosu (ovako kako si mi reko) nista nejavlja, samo kad radi u xp-u kaze mi da zadnje radnje pre restartiranja su zaboravljene/izgubvljene i kao pita me dali ocu da uradim backup od toga i ona sam ode na yes i napravi mi u root-ui neke dir sa 1000 fajlova koji su numerisani od 1 do 1000..... i naravno ih izbrisem.

Koliko vidim ovo je neki do jaja prob. mislim da bi trebalo kontaktirati microsoft ;)

stvarno neznam sta da radim... dosta stvari sam pokusao ali nista :(

btw: mozda je i do hdd-a pogledajte:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=14768

imqam nekih problema sa hdd-om kad se pali... pa mozda je on uzrok svemu ovome?!?! :(

aj pogledajte pa mi recite misljenje...

Poz... i hvala!

SP1 je paket koji resava masu problema pod xp-om, ali da bi mogao da se instalira (na vec postojeci xp) potrebno je da se pri instalaciji xp-a izabere serijski broj koji nije na tzv crnoj listi. Ima puno informacija na forumu oko toga. Upotrebi search u desnom donjem uglu foruma (upisi SP1).
Inace to sto se desava kod tebe ne verujem da ce srediti SP (service pack) za winXP. Ima prilicno stvari koje bi mogle da budu odgovorne. Cudno je kako instalacija XP-a uopste prolazi, a onda pod njim pocinju problemi koje si opisao.
Mislim da je vrlo bitno da XP cisto instaliras.

pa de da nadjem, ja uzeo iz cd kluba i nije butobilan, ortak mu kupio cd-ove kod sk-ca 3kom i oni su KAO butobilni medjutim nece da se isntalira, kao nema drivere za graficku, a ovaj ima?!?

Covek, nabavi win98 starup disketu i digni sistem sa nje. fdiskuj i formatiraj disk (ako ti je disk veci od 30gb, podeli ga na dve particije da nijedna ne bude veca od npr. 20GB). Kopiraj direktorijum i386 (sa xpovog diska)na c:\ i iz njega pokreni instalaciju. Sto se drajvera za graficku tice, to mozes da resavas kad instaliras xp.

ama 3p je u tome sho ja nemogu da isnatilar xp zbog graficke, zamrzne mi pri instalaciji

Jel si probao da bacis pogled u event viewer posle takvog restarta, mozda win "zabelezi" zbog cega se zakucao

Imas li AVP v. 3.x.x.

Meni lici na nepropisno instaliran AVP !

AVP monitor je uvek aktivan kod instalacije, i sad, on sa neregugalrnim key-om ume da poludi. Probaj da uklonis sve rezidentne nepotrebne programe i servise za pocetak.

Moguce je i da je avp.

Inace, Zombi, (a) kako znas da ne mozes da instaliras zbog graficke?
To sto se pri instaliranju zamrzne, moze da bude zbog razlicitih stvari. Jesi li ukljucio smartdrv (da ti instalacija ne bi bila suvise spora). U kom delu instalacije xp-a se "zamrzava"

Mislim da se to najverovatnije dešava zbog nekonzistencije operativnog sistema, tj. nešto u XP-u ne radi kako bi trebalo. Nisi naveo da li se win restartuje posle plavog ekrana i "memory dump"-a, ili bez toga.

U svakom slučaju, mislim da trebaš da instaliraš XP na čisto. Ako to ne radi, onda ili batali XP ili moraš da napraviš neku promenu u konfiguraciji. Probaj drugu verziju XP-a (npr. bez SP1), a razmisli i o win2k.

pa zamrzne polse instaliacije win-a
tj. kad prvi put treba da pokaze winxp masku.
a mislim da je do graficke zato sto su mi dosta njih rekli da je to u pitanju.
a od kako sam iskuljucio autorestart, nije mi se do sad ni jedanput zakuco, radi vec duze vreme bez problema, i od onda nije gasen...
tako da ga mucim, maximalno :)
ali bedak jos mnisam instalirao neki veci prog pa da probam ono na cemu se najvise puta skuco...
neznam za sada radi sve ok.. ako bude bilo prob. djavicu vam.
Hvala vam za sve i posebno hvala liq koji mi je reko da ugasim ono za auto restart.
Poz...

cheers

Vrh Dno