Šta je novo?

E 52 Da ili ne

mousewho

Cenjen
Učlanjen(a)
07.02.2011
Poena
169
Gospodo, znam da ima već već sličnih otvorenih tema, ali ni jedan mi nije dao neke odgovore koje želim da vidim. Želim da kupim Nokiu E 52 u Telenoru. Čitao sam dosta komentara, ali mi i dalje nešto nije jasno. Ja bi ovaj fon koristio za razgovore(što mu je i osnovna funkcija, ali neki ljudi to zaboravljaju), sms, wifi i mp3 player. Ubacivanje na stotine aplikacija me ne zanima, GPS manje-više. Znači, želim da imam bateriju koja traje, da imam dobar signal, da me sagovornici dobro čuju, da je jednostavan za korišćenje.
I imam par pitanja:
1. Da li je potrebno da E 52 bude proizveden u Finskoj da bi kvalitetno radio, jer su neki pričali da fon koji je proizveden u Madjarskoj nije dobar i crkava posle 2-3 nedlje?
2. Da li treba da se firmware konstantno updateuje ili da se zadrži na nekoj verziji?
3. I ako bude bilo nekih problema sa bagovima, kočenjima i ostalo, da li to može da se nadomesti nekim updateovima, podešavanjima ili mora da se nosi na servis?
Nadam se da će mi neko pomoći. Unapred zahvalan.

Boli te uvo gde je proizveden, ako ga uzmeš u telenoru. Imaces 2 god garancije.
U vezi update-a, noviji s/w bi trebalo da je bolji. Ne znam da li nokija pusta update preko mreže, ili samo preko desktop aplikacije. U svakom slučaju update-uj.
Sto se tiče izbora telefona, ja bih uzeo e71, e72, ili možda čak i e5. Ne znam sta ima kod telenora od toga, nisam gledao odavno.
Moj drugar je uzeo e51 kod mts-a i izdržala je 2 godine, ali jedva. Ekran je vrlo lako grebljiv, a oni gumeni tasteri su propali posle par meseci i bez koriscenja.
Sto se tiče kocenja, biće ga, ali symbian ni nema fluidan interfejs, bar ne taj na e52.

---
Ttalk

Pozdrav,

ja imam E52 od kada je izasao. Jedino sto mogu da mu zamerim je taj zvucnik (a to je ono sto je najvaznije jel)... Ali i to nekad bude dobro nekad lose... Ostalo je sve savrseno... Ja sam se do sada valjda vec navikao, pa ni to ne primecujem..

Telefon je odlican jer baterija drzi meni 5 dana... A koristim ga solidno + WiFi...

Moj ti je savet jedino da odes i da probas nekoga da nazoves sa njega i neko tebe na njega da vidis kako se cuje. Ako ti to odgovara moj savet je da ga uzmes.. Ako ne, onda batali.

Sto se tice update-a... Ne moras ga stalno updateovati, pogotovo ne ako ces ga koristiti samo za pricu.

Pozdrav

Ako zelis tel za razgovor uzimaj.
Posedujem tel vec godinu dana (mozda i manje),
bolje drzi bateriju od 6310i.
Baterija drzi nedelju dana +-1 dan ili ti 3 sata ukupno dolaznih i odlaznih poziva.
Softver updejtujem preko wi-fi.
Softver je ok, jedino gde sam priometio da mu vise vremena za ucitavanje treba je kad se prebacuje u mod za slikanje.
Skoro je drug hvalio neki Samsung otporan na udarce, kaze da baterija traje i do 10 dana.

1. Da li je potrebno da E 52 bude proizveden u Finskoj da bi kvalitetno radio, jer su neki pričali da fon koji je proizveden u Madjarskoj nije dobar i crkava posle 2-3 nedlje?

To nema nikakve veze. Meni se desilo da su mi u prva tri meseca crkla tri telefona (made in finland, kupljeno kod zvaničnog uvoznika uz fiskalni račun) i tek je četvrti ovaj koji je i danas kod mene.
Telefon se odlično pokazao (ako izuzmemo prva tri meseca). Baterija drži od 4 i 1/2 do 6 dana uz 15 min. telefoniranja dnevno, malo surfovanja, korišćenja GPS aplikacije i ponekad i igranja igrica.

Savet: ako ti je telefon zapao za oko, uzimaj. Nećeš se pokajati.

Znam da ne bi trebalo da ima veze gde je proizvedeno, ali sam na nekom forumu dosta komentara video da ako je proizvedeno u Madjarskoj, da fon baguje, koči se itd. Hvala u svakom slučaju na odgovoru.

Uzimaj, extra telefon. Evo kod mene svakodnevno prezivljava torturu vec dugo vremena i dalje radi bez problema!!

Nema veze gde je napravljen, ionako je, da ne kazem, vise od 60% onih sto je crklo nego onih sto su ispravni ostali.... ne treba to da te buni, jer svi su zamenjeni novim (pricam o ovima iz Alpha Copy), neki posle prvog puta neki posle drugog.....ovo ti govorim da znas da uvek imas onu rezervu u glavi da postoji mogucnost da 10 - 15 dana budes bez telefona dok je na servisu....ali ipak ako te usere (da izvines na izrazu) onda ima da radi kako treba...
jos uvek, E71, E72, i noviji su za sada dosta sigurniji, pa ako se uklapas u tako nesto razmotri i njih

Pozdrav

Baterija drži od 4 i 1/2 do 6 dana uz 15 min. telefoniranja dnevno, malo surfovanja, korišćenja GPS aplikacije i ponekad i igranja igrica.

Ovo me je malo zbunilo, ali setih se da je kod mene isklucen 3g, dosta stedi bateriju. Sve sto mi je potrebno idem preko wi-fi (jednom mesecno :) ) .

E51 imam od launch date-a ( kraja 2007 , ne secam se datuma ) , zverski dobar business telefon...
Izuzetno izdrzljiv , kvalitetne izrade , mail i ostale stvari radi punom parom , posle skoro 4 godine akanja i dalje radi bez problema...
E52 posto je unapredjena verzija mog , dobija svaku preporuku sa moje strane

uzimaj ako ti odgovara to, nemas sta da brines i plus imas garanciju, tako da nemas problem oko toga. gde je proizvedena proizvedena je, ona je morala da prodje odredjeni kvalitativni standard da bi uopste bila u upotrebi tako da te to najjmanje brine...

Hvala ljudi na odgovorima. Danas sam kontaktirao drugara koji radi sa telefonima. Reče da je to sa softverom bio problem kada je izašao fon na tržište. Sada su rešili taj problem. Ipak je to Nokia.

Pa, da - proizvode probleme. :D

DA, je moj odgovor.Imam ga godinu dana i radi perfektno a posebno mi se svidja bat koja traje i po 7 dana.
Navigacija radi perfektno, brz je i do sada mi nije ni jednom zabagovao,mada ga redovno apdejtujem preko nokijinog sajta.dobro se cuje, jak mu je zvucnik za zvono, tanak,jednim pritiskom ulazis u mnoge operacije jer vecini tastera mozes dodeljivati svoje precice iako su na njima odstampane fabricki podesene.posebno mi se svidja sto mozes da povecavas sve ikone na ekranu cak i u meniu

E51 imam od launch date-a ( kraja 2007 , ne secam se datuma ) , zverski dobar business telefon...
Izuzetno izdrzljiv , kvalitetne izrade , mail i ostale stvari radi punom parom , posle skoro 4 godine akanja i dalje radi bez problema...
E52 posto je unapredjena verzija mog , dobija svaku preporuku sa moje strane

Nije tacno. Kao sto je neko rekao, ekran se jako, jako lako grebe, a gumeni taster za Turn Off/Profile rada vrlo lako propada i gubi funkciju, sto paljenje i gasenje telefona cini mukom. Posle 2 godine koriscenja, telefon ocajno sporo radi, sve se sporo ucitava. Ne znam da li update/wipe resava ovaj problem.

Symbian je kao OS krs, ali ako nekome ne treba za preterano komplikovane stvari i nije toliko problem.

Nije tacno. Kao sto je neko rekao, ekran se jako, jako lako grebe, a gumeni taster za Turn Off/Profile rada vrlo lako propada i gubi funkciju, sto paljenje i gasenje telefona cini mukom. Posle 2 godine koriscenja, telefon ocajno sporo radi, sve se sporo ucitava. Ne znam da li update/wipe resava ovaj problem.

Symbian je kao OS krs, ali ako nekome ne treba za preterano komplikovane stvari i nije toliko problem.

Mene je E51 odlicno sluzio ~godinu dana dok mi ga nisu maznuli. E52 sam video i u svemu je bolji.
Ekran se grebe, ali nista vise od ostalih telefona. E51 je imao plastican dzojstik koji se vremenom izguli, ovde su to popravili. A ne znam sta si mu ti radio pa se taj turn off izlizao/propao jer ja bas ne pazim previse telefone, pa nisam imao problema. Doduse pade mi na pamet da ja ne gasim telefon, mozda je od toga? Ali profile koristim redovno (i offline mod u bioskopu/pozoristu/faksu i sl).

E52 sam imao oko mesec dana cim se pojavio prosle godine, ali me je jako razocarao po pitanju kvaliteta hardvera, tacnije po pitanju poklopca baterije koji je blago receno - ocajan. prvo tanak je maltene kao papir, ugiba se, hrapav je po povrsini, ali nekako ostavlja los utisak zbog toga u ruci, i veoma se lako ostecuje, ogrebotine na poklopcu sam primetio vec posle 10-ak dana nosenja u futroli. inace je dosta brz, ima super tastaturu - velike dugmice za nas sa "sapama" :) ali kazem zadnji deo je blagi uzas...

Meni je zadnji deo najlepsi na tom telefonu :) Drugar ima E55 godinu dana i nosi ga u futroli, izgleda kao nov jos uvek, drugi ima E52, takodje dobro izgleda.. Zato sam bio u zbunu kada nisu takav poklopac stavili na E72 jer je ceo crn, a zadnja strana kao na E71. Taj crni poklopac sa onom 'sarom' mi perverzno izgleda..

Kao sto je neko rekao XD

Svaki telefon ce izgubiti funkciju ako se izivljavas na njemu

Turn off mi radi bez problema i dan danas , dugmici su izuzetno izdrzljivi

Grebanje ekrana ... jos uvek imam onu zastitnu foliju na njemu , tumbao se po raznim torbama , dzepovima i slicnim , ispadao na pod i ekran je i dalje u odlicnom stanju

Ako ne obrise poruke posle 2 godine koriscenja , i napuni ga raznim glupostima , nije ni cudo sto ce da radi sporo XD

Symbyan jeste krsh poredjenju sa danasnjim OS , telefon je za funkcije kojima je namenjen izuzetan

Ja sam to napisao. Drugarev ekran je kao da je neko sipao super lepak na njega. Vrli čudno se "oljustio". Nije sada da ga on mazi i pazi, ali nije bahat prema telefonu.
Inače, oni gumirani tasteri su mu potpuno propali, kao da su se dezintegrisali, a uopste ih ne koristi.
Ali, naravno, to može biti samo jedan model koji nije ispao najbolje.

---
Ttalk

ako ti treba telefon sa dugom baterijom, pouzdan, mozda ne lightning speed brz ali za telefoniranje + poruke + ponekad internet i navigacija onda se ne razmisljaj> Ako ti treba nesto vise onda nikako

Moj model je "Made in Finland", pa je opet tako prosao. :)

Preporuka za E52, ali da ga kupis kod ovlascenog prodavca sa garancijom.

Pa stvarno bi mogao da prvo odradis backup podataka pa jedan HARD RESET obavezno,telefon ce progledati posle toga. Uzeo sam bratu preko telenora E52-sve pohvale,odlicno fontalo za te pare... Vrline ste nabrojali :) ...cak primecujem da E52 ima osetno bolji display u odnosu na E72...Uporedjivao sam fon pored fona : display light senzor na oba 3/4 - E52 ima i svetliji i kristalniji prikaz.

Hvala ljudi! Rešiste mi muku. Na nekim forumima su ljudi svakakve budalaštine pisali o ovom telefonu. Ali pored vas, konsultovao sam još neke objektivne korisnike ovog fona, i rekli su mi da je za ove pare fon odličan. Još jednom hvala!

Poslednja izmena:
Molio bi vas da objasnite duduku [meni] kako funkcionise uzimanje doticnog telefona preko recimo telenora ili vip-a?
http://www.telenor.rs/sr/Privatni-k...ni-telefoni/?eshop&do=phone_info&phone_id=189
Znaci ne treba mi neki UltraMegaGiga veliki paket a najbolje je da je sto manja rata :p Nije me nikad interesovao postpaid i telefoni za dinar pa ne znam kako funkcionise :D A sad mi treba jedan br na postpaid i jos jedan telefon a ovaj se cini kao idealan za moje potrebe. Hvala

Da li je moguce uzeti ovaj telefon uz Prenesi 200, Prenesi 400 ili Prenesi Plus 500MB? Prenesi 950 i 1850 mi NIKAKO ne odgovara! :S:

U halo oglasima uvek ima par E52 novih iz Telenora po 130 EUR - ja mislim da je to bolja kupovina nego zarobiti se za dve godine po 2000 din (i platiti ga 12600 din).. ja sam tako uzeo moj i zadovoljan sam.

Jedina mana koju sam mu našao posle mesec dana korišćenja je poklopac baterije koji je od aluminijuma, tankog kao papir - već mi se malo izgrebao... Obavezno preporučujem original nokia kožnu futrolu za njega CP-371 - vredi svaki dinar i izgleda fancy/gay! ;)

Ne uzimaju mi se polovni. Polovni e51 mogu da uzmem od ortaka za smesne pare + na rate ali zelim da izbegnem sex ako mi crkne jer nije bas ni ocuvan. Problem je sto trenutno nemam kesa tj treba sad do kraja meseca da vratim dug ,a treba mi telefon+jos jedan br sada. Na 2 godine se nikako ne bi vezivao vec sam mislio na 1god.

Pa ja i ne pominjem polovne, nego NOVE telefone... Ljudi ih uzmu na ugovor i nekorišćene prodaju za oko 130 EUR... sa 2 godine garancije u Telenoru.

Nazad
Vrh Dno