Šta je novo?

dvije opcije - sta je bolje?

kralj

Čuven
Učlanjen(a)
03.05.2005
Poena
620
odlucih da uzmem:
Gigabyte GA-MA-785GT-UD3H
AMD Athlon II X4 630
1X DDR3 2GB 1600 MHz Patriot
NOVO!!!

medjutim !!!

juce mi poznanik ponudi:
ASUS P5Q3
Intel Core 2 Quad Q8200
2x DDR3 1GB 1600MHz KINGSTON KHX1600C9D3/1G
Koristeno 6 mjeseci.

Sve ove komponente su radile na UPS-u.
Komponente rade perfektno, imaju pismenu garanciju do 18.11.2010. (procesor do 10.11.2010.)

Sta bi ste mi preporucili da uzmem s obzirom da je cijena ista.

Znam da Gigabyte graficka ima integrisanu grafiku sto mi i nije bitno jer imam neku asusovu staru od 512MB.

Kompjuter koristim za kucnu upotrebu. Najvise ga koristim za konvertovanje video materijala.
Koristim Sony Vegas (prenos i obrada sa miniDV kamere), ConvertX to DVD (konvertovanje DivX u DVD), itd.
Igrice me ne interesuju.

pozdrav

Mislim da je suvisno da kazem al' ajd ipak:
br.1 definitivno.

Drugo mi je privuklo paznju:

Koristeno 6 mjeseci.

imaju pismenu garanciju do 18.11.2010. (procesor do 10.11.2010.)

Da nije to malo? Nesto mi ne stima tu.

Mislim da je suvisno da kazem al' ajd ipak:
br.1 definitivno.

Drugo mi je privuklo paznju:

Koristeno 6 mjeseci.

imaju pismenu garanciju do 18.11.2010. (procesor do 10.11.2010.)

Da nije to malo? Nesto mi ne stima tu.

Verovatno kupljeno u nekoj od onih sitnih prodavnica koje valjaju tu polulegalnu robu sa garancijom od godinu dana.
Za one koji ne znaju, procesori i hard diskovi imaju garanciju 3 godine (Izuzetak seagate koji ponegde ima i 5god), kao i vecina ploca i grafickih (neki proizvodjaci daju 2). Memorije su sarene, obicno je garancija 10godina, ali ima i 5, 3...

Kompjuter koristim za kucnu upotrebu. Najvise ga koristim za konvertovanje video materijala.
Koristim Sony Vegas (prenos i obrada sa miniDV kamere), ConvertX to DVD (konvertovanje DivX u DVD), itd.
Igrice me ne interesuju.

pozdrav

Broj 2 onda bolji za tu primenu i nema glava da te boli, na ovom forumu ovakva pitanje ne vredi pitati jer su "neki" za AMD vezani pupcanom vrpcom ;)

Ostaje ti pitanje garancije, jer tesko da je to samo 6 meseci koristeno...

A neki se kunu u q6600, pa predju na e3300 i izdaju najidealniji procesor u istoriji covecanstva i bace u vodu sve pohvale :p

Crkla ploca, nisam zeleo da ulazem opet vise od 100e u plocu koju planiram za ~1 godinu da zamenim... a quad za dobar OC (3.6Ghz) zahteva 8 fazno napajanje, i zato sam se odlucio za celeron koji i sa 3 faze ide laganica na 4.4Ghz gde nadoknadjuje manje/vise quad na 3.2Ghz :)

na primer:
PCSX2 razbija sa e3300 na 4.4Ghz u jednoj igri sa 47fps na quadu 3.2Ghz sam dobio punih 60fps-a sto je potreno za normalno igranje..
reencoding video radim sve manje tako da necu biti hendikepiran previse

Broj 2 onda bolji za tu primenu i nema glava da te boli, na ovom forumu ovakva pitanje ne vredi pitati jer su "neki" za AMD vezani pupcanom vrpcom ;)

Ostaje ti pitanje garancije, jer tesko da je to samo 6 meseci koristeno...

Ne znam zašto me uopšte ne čudi tvoj predlog...

@zeljko
Hahaha :d volim ovakva prepucavanja. sto se mene licno tice, vec sam ti rekao da mi je ovo 2. amd procesor i da sam imao 7 intelovih :) evo jedna molba:zapamti ovo sto sam ti rekao, i kad dodje vreme da intel bude bolja kupovina, primetices kako cu da navijam za njega iz sve snage protiv amd-a ;)

@zeljko
Hahaha :d volim ovakva prepucavanja. sto se mene licno tice, vec sam ti rekao da mi je ovo 2. amd procesor i da sam imao 7 intelovih :) evo jedna molba:zapamti ovo sto sam ti rekao, i kad dodje vreme da intel bude bolja kupovina, primetices kako cu da navijam za njega iz sve snage protiv amd-a ;)

Ti si coveku preporucio procesor bez L3 kesa za video obradu (athlon x4) i rekao da je to bolje 20-30%?
Sto se mene tice ako je intel konfa stara 6 meseci to je ok ako neko pokusava da ga zezne i proda nesto staro 2.5 godine to je vec druga prica...
Iskreno meni maticne redovno crkavaju nakon 3 godine tako da njih polovne nikom ne preporucujem... ako su starije od par meseci

Jesam mu rekao. Doduse, tad nisam video da mu je to bila glavna namena jer sam procitao samo pocetak posta, cim sam video onu zavrzlamu sa 6 meseci. A i da sam video, opet bi mu isto preporucio jer athlon ima veci default radni takt i solidno moze da se klokuje, dok je q8200 ubedljivo najgori quad intelov, jer koliko se secam, ne moze ni 2.8 da dostigne. Tako da-da :) da je rekao q8400, e to vec...

edit: a koliko l3 kesa ima intel quad 6xxx i 8xxx? :)

Poslednja izmena:
Ti si coveku preporucio procesor bez L3 kesa za video obradu (athlon x4) i rekao da je to bolje 20-30%?
Sto se mene tice ako je intel konfa stara 6 meseci to je ok ako neko pokusava da ga zezne i proda nesto staro 2.5 godine to je vec druga prica...
Iskreno meni maticne redovno crkavaju nakon 3 godine tako da njih polovne nikom ne preporucujem... ako su starije od par meseci

Ajde onda objasni ove rezultate, direktno poredjenje ovih procesora atlon nije brzi 20-30 %, ali je brzi.

http://www.hexus.net/content/item.php?item=20230&page=6&search=athlon

Pogledaj slobodno i ostatak testa, a o mogucnostima za buduci upgrade ne treba ni da pricamo.

Jesam mu rekao. Doduse, tad nisam video da mu je to bila glavna namena jer sam procitao samo pocetak posta, cim sam video onu zavrzlamu sa 6 meseci. A i da sam video, opet bi mu isto preporucio jer athlon ima veci default radni takt i solidno moze da se klokuje, dok je q8200 ubedljivo najgori quad intelov, jer koliko se secam, ne moze ni 2.8 da dostigne. Tako da-da :) da je rekao q8400, e to vec...

edit: a koliko l3 kesa ima intel quad 6xxx i 8xxx? :)

jeste q8200 je najgori CPU za OC ali ne zboto sto je los, vec sto ima izuzetno niski multi od 7x pa tako za 3.5Ghz treba 500FSB i ram koji ide toliko a posto mu se nudi 1066 DDR2 i odlicna ploca mislim da bi mogao dobiti dobar OC na bar 3.5Ghz

Q6xxx - 8MB l2
Q8xxx - 4MB l2
Q9xxx - neki 6MB neki 12MB zavisno od modela

Ma nema sanse 3.5, mozda na nekoj x48 ploci :) ne bi mogao da izvuce 500 mhz iz ploce, mozada 400-420 a ostaje i pitanje procesora i napajanja i kulera.
Nego jeli, sto preporuci coveku procesor bez l3 kesa za video obradu? :p

Ajde onda objasni ove rezultate, direktno poredjenje ovih procesora atlon nije brzi 20-30 %, ali je brzi.

http://www.hexus.net/content/item.php?item=20230&page=6&search=athlon

Pogledaj slobodno i ostatak testa, a o mogucnostima za buduci upgrade ne treba ni da pricamo.

Koji upgrade na x6?, ja verujem da buldozer CPU nece raditi na ovoj ploci i ako proradi radice "sporije" nego na chipsetu koji bude projektovan za njega......

Za video editing je i5/i7 ili GPGPU kad se padne u mase...

Ma nema sanse 3.5, mozda na nekoj x48 ploci :) ne bi mogao da izvuce 500 mhz iz ploce, mozada 400-420 a ostaje i pitanje procesora i napajanja i kulera.
Nego jeli, sto preporuci coveku procesor bez l3 kesa za video obradu? :p

Phenom II arhitektura je predvidjena da ima L3 kes i kad se taj kes iskljuci dobijas pad u performansama koje idu od 10-50%.... core2quad nikad nije projektovan da ima L3 kes....
Za mene je x4 sakat cip, ko moze da ga otkljuca odlicna kupovina, ko nemoze dobija celerona sa 4 jezgra bez L2 kesa, sto sam cak intel ni na celeronima nikad nije skroz iskljucio/uklonio.....

Samo jedna ograda, nisam rekao da je x4 620 brzi u video obradi 20-30% vec da je toliko bolja kupovina, racunajuci garanciju, nove komponente i sl. Ali opet kazem, nema sanse 500mhz za to...mozda 400. Evo linka gde su ga poterali jedva na 2.7

http://www.tomshardware.com/reviews/overclock-phenom-pentium,2366-13.html

na odlicnoj msi p45 diamond ploci

i da,pII je vrh procesor :) tvrdim

Poslednja izmena:
Još jedna tema pretvorena u AMD vs Intel cirkus.

Kralju, ne uzimaj to polovno, jer "smrdi" sa tom garancijom na kilometar.
Intelov socket 775 je mrtva stvar i ne vredi u njega ulagati ni dinar ako kupujueš novi komp.
Za te pare 80e proceosor, 80 eura ploča i 50-ak eura ram, nema bolje kupovine od te prve opcije. To je realno, bez obzira ko šta voli. Jedino što bi mogao je da kupiš novu amd ploču i ddr3 memoriju i pojuriš neki polovan Phenom II 9X5 sa L3 keš memorijom i dugačkom garancijom.
Uostalom, ukoliko planiraš da se baviš video obradom, grafika sa 785 ploče će ti odgovarati, samo zaboravi na "tečnost" animacija u Uleadu i Vegasu.

Poz

Poslednja izmena:
Samo jedna ograda, nisam rekao da je x4 620 brzi u video obradi 20-30% vec da je toliko bolja kupovina, racunajuci garanciju, nove komponente i sl. Ali opet kazem, nema sanse 500mhz za to...mozda 400. Evo linka gde su ga poterali jedva na 2.7

http://www.tomshardware.com/reviews/overclock-phenom-pentium,2366-13.html

na odlicnoj msi p45 diamond ploci

i da,pII je vrh procesor :) tvrdim

Neznam gde si to iskopao al moj gagashit sa obicnim kondenzatorima i P35 je isao na 400fsb bez dizanja napona, vece FSB nisam ni probao a verujem da im tek za 450-500Mhz i vise treba dici napon za fsb, ima tu ko je isao preko 500Mhz pa oni mogu da kazu koliko treba i koje ploce mogu to... stoji Q8200 je los za OC ja znam da su ga neki poterali na 3.7-3.8 i mislim da mu je to limit sa dobrom plocom i jos boljim ramom... dok sa losom plocom neverujem da moze preko 3.2-3.3...

Vrh Dno