Šta je novo?

Dvi-v,d,...

ostres

Slavan
Učlanjen(a)
06.07.2004
Poena
319
Da li postoje vise podvrsta DVI prikljucka ili nasi vrli dileri samaraju po obicaju, posto neki pisu oznku DVI-V, a neki DVI-D. Ove sam ja bar primetio mozda ima i jos neka:p

@banzaiii:
Kaži mi, molim te dali se isplati kupiti onaj skuplji kabl (s'obzirom da mi treba samo za povezivanje TFT monitora sa kompom) ili je sasvim dovoljan onaj jeftiniji? Dakle ima li značajne razlike između analognog i digitalnog (što se tiče povezivanja TFT monitora)?

Pitanje se odnosi na sledeće kablove:

* Roline (11.99.5430) Monitor-Kabel 3m, DVI-A (male)- HD15pin (male) = 6 eura
* Bandridge DVI-D Monitor Cable, 2m, Digital Only, Dual Link, High Resolution (2048x1536) 24K Gold Plated, 2x DVI-D Male, CL14202X = 25 eura

Pretpostavljam da je tebi monitor već povezan običnim VGA kablom (tj. analogno).
Prvi kabl na tvom spisku radi identičnu stvar (imaš dole i sliku), tako da ti je njegova kupovina besmislena.
Drugi kabl na tvom spisku je Dual Link i ima pozlaćene konektore, što je tebi nepotrebno a diže mu cenu.
Najbolji izbor između ta dva je da nađeš neki treći. ;)
Sad sam pogledao cenovnik jedne domaće firme i našao stavku koja je tebi zanimljiva:
Kabl DVI/DVI (single link) Assmann, za digitalno povezivanje TFT monitora, 2m 500 (DIN) 6.1 (€)

Prilozi

• DVI-AtoHD15.jpg
    DVI-AtoHD15.jpg
    4.7 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena:
U prodavnici su mi rekli da ima više standarda i da pogledam dali su u opšte isti konektori na grafičkoj i na monitoru.
Što se tiče monitora BenQ FP93G, on izgleda kao na slici "DVI-D (Dual Link)" a u specifikaciji monitora piše samo DVI-D, tako da je to predpostavljam DualLink ?!
Na grafičkoj MSI NX6600GT Izgleda kao na slici "DVI-I (Dual Link)" dok na specifikaciji piše samo da je u pitanju "Dual single-link DVI support".
Dakle dali su ovi DVI priključci kompatibilni i koji kabl da tražim? Dali mi treba DVI-D (Dual Link) ili DVI-I (Dual Link) ili može čak i singl Link?

Prilozi

• DVI_Connector_Types.svg.png
    DVI_Connector_Types.svg.png
    17.1 KB · Pregleda: 74
Poslednja izmena:
Već sam napisao šta ti treba. :) Da ne pišem detaljno ovde pogledaj link koji sam gore ostavio. Ukratko:
- Dodatni pinovi koje ima Dual Link se koriste samo za više rezolucije (preko 1920×1200@60Hz), za niže rezolucije kabl se uvek koristi kao Single Link. Iako većina monitora ima dodatne rupice, one nisu uvek unutra povezane :).
- DVI-I u sebi sadrži i analognu i digitalnu vezu, i ima dodatne pinove sa strane. Ako tvoj monitor ima konektor koji izgleda kao "DVI-D (Dual Link)" nećeš moći ni da ubodeš DVI-I kabl (osim ako ne uzmeš veći čekić :D).

Poslednja izmena:
OK, znači meni treba DVI-D/DVI-D i dovoljan mi je Singl Link. Znam da DVI-I ne može da uđe u monitor, ali mislio sam na kombinaciju kabla DVI-I/DVI-D, međutim shvatam da mi to ni nebi ništa značilo.
Hvala :wave:

Poslednja izmena:
OK, znači meni treba DVI-D/DVI-D i dovoljan mi je Singl Link.
Baš tako.
Znam da DVI-I ne može da uđe u monitor, ali mislio sam na kombinaciju kabla DVI-I/DVI-D, međutim shvatam da mi to ni nebi ništa značilo.
Takav kabl ne postoji. Ako na jednoj strani ima pinova koji nisu povezani sa drugom stranom, njih kao i da nema.
Nema na čemu. ;)

P.S. Mogao bi neko od moderatora da promeni naslov teme iz " Dvi-v" u " DVI-I".

Nazad
Vrh Dno