Šta je novo?

Dvi-scart

Vl@da

Slavan
Učlanjen(a)
27.10.2007
Poena
375
Imam nVidia-u 8600GTS i neki solidan Samsung televizor i konacno mi je palo na pamet da ih povezem...

Pretpostavljam da je najbolje to uraditi preko SCART-a pa ako nije recite mi kako je bolje, a ako jeste da li neko zna gde mogu da nadjem kvalitetan DVI-SCART kabl u BG-u?

:wave:

Jesi ti svestan sta si pitao? Heh, DVI - digitalni na SCART - analogni..... nema od toga nista. Za povezivanje na "klasicni" tv izaberi tv-out konektor na kartici (video ili s-video) i onda uzmi adapter za SCART.

Znaci li to da ja dobivam analogni signal jer sam povezao digitalni risiver i lcdtv scartom?

Jesi ti svestan sta si pitao? Heh, DVI - digitalni na SCART - analogni..... nema od toga nista. Za povezivanje na "klasicni" tv izaberi tv-out konektor na kartici (video ili s-video) i onda uzmi adapter za SCART.

Jesi siguran za ovo? Pazi preko DVI-D-Sub adaptera dobijamo sa digitalnog izlaza, analogni, a ne netu sam ranije bio nashao shemu kako se iz D-SUB-a moze dobiti S-VHS. Ima i tema na benchu o D-SUB to S-VHS konverziji http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=151525 . Jeste da je naravno najpametnije povezati karticu preko njenog fabrichki ugradjenog izlaza za TV (a vecina ih ima).
:wave:

Ja sam razumeo da covek zeli lepo digitalni format pa pita da nekako prevede DVI u SCART i uzgred rekao sta za njega moze da se iskoristi tj tv-out. Da, graficke imaju DVI-I izlaz sto znaci da salju i digitalni i analogni signal i moze sve to da se prevede i uradi. D-Sub se meni ne svidja jer ima mnogo interlasinga ali ono.... ako zeli....

Najveci problem je shto se chovek nije izjasnio kakav TV ima uopshte, da li je rech od CRT ili LCD/Plazma. Digitalni signal preko skarta naravno da ne mozhe, najbolje shto mozhe je da ivuche analogni signal iz DVI i to da vuche, a mozda hoce da vuche digitalni signal na LCD onda zavisi od TV-a da li ima HDMI ili DVI tako da skart o5 otpada.

Ajde neka mi neko objasni kako da povezem digitalni risiver(total TV) koji treba da ide u DVD recorder pa u LCD TV da bi dobio digitalni signal na TV-u?

nikako, totaltv jos ne deli risivere sa hdmi :D I da ti dvd recorder ima hdmi out, pitanje je da li mu je A/D i upscaller bolji od onog u tv-u.

Cekaj malo,zar se digitalni signal prenosi samo preko HDMI-ja?Meni je kompjuter vezan za LCDTV preko DVI-HDMI kabla,i kad pustim neki kanal na ss2 i to gledam na LCD slika je katastrofa u odnosu na Total TV.A trebalo bi da bude obrnuto jer DVI-HDMI veza je digitalna a ss2 kartica daje digitalni signal jel tako?Mislim da ste pobrkali nesto i to HD sa digitalnim signalom.Kakav je onda snimak na DVD recorderu kad spojim DV kameru preko firewire kabla direktno sa DVD recorderom i pustim da reze na disk.Kakav je onda snimak na dvd disku analogan ili digitalan?Mislim da HD nije isto sto i digitalni snimak.Uporedjujete dve razlicite stvari.

Kakva ti je slika na lcd kada gledash desktop? Treba da bude ostra kao i na lcd monitoru. Ja sam licno procvetao kada sam kupio risiver i ischupao skystar2 iz kompa. Nije dzaba toliko jeftinije resenje. Ako me bas nisi razumeo....Uzmi poredjenje: Povezes jeftini Xwave diskmen na opako pojacalo i opake zvucnike, i neki yebe kewu cd player na isto pojacalo/zvucnike. U oba je disk isti, ali je razlika leelee...

Digitalni prenos signala ne mora biti hd. Samo DVI i HDMI prenose digitalni signal. On je tu da smanji gubitke i izbegne nepotrebne D/A A/D konvertore, koji neizbezno srozavaju kvalitet. NPR:

Banalizovano analogno povezivanje dvd playera sa lcd tv:
DVD>D/A konvertor>kabl>A/D konvertor>Ekran

Digitalno:

DVD>hdmi>Ekran.

Kao sto svaki mehanicki reduktor neizbezno smanjuje stepen iskoricenja, tako i konvertori. Plus, analogni kablovi su skloni vecoj zavisnosti od kvaliteta materijala, spojeva i indukciji.

Preferira se koriscenje digitalne (DVI i HDMI) veze za HD signal, kako bi se sto vise redukovalo gubljenje signala i izvukao maksimum.

Znaci kupis digitalni risiver i lcdtv i gledas analognu sliku na tv-u?Ma daj nista mi nije jasno daj neko ko je strucan neka objasni problematiku.

Digitalni risiveri za satelit postoje na trzistu oko 10+ godina. Znaci, znatno duze nego lcd tv. To DIGITALNO kod digitalnog risivera znaci da on prima i digitalni signal sa satelita (DVB-S), dok analogni risiver ne moze da primi kanale u DVB-S formatu. I dalje ima dosta kanala na satelitu koji su u analognoj formi.

Glavne razlike:
Analogni satelit - vrlo cesto se pojavljuje sum (npr na crvenoj boji), kao bele iskre, i ako ti antena nije dobro centrirala, imash sneg kao sa obicnom sobnom antenom za tv signal.
Digitalni satelit - Ne postoje smetnje tipa shuma i slichno, ili ima signala, ili ga nema (ako slabo hvata signal, dolazi do kochenja slike i zvuka). DVB-S ima jos prednosti, kao sto je npr kontrola popravke gresaka.

Analogno sa audio:
Tvoj digitalni satelit je cd player koji je povezan sa pojacalom analognim kablom. Source je digitalni disk, ali se signal obradi i ipak prenese analognom vezom. Ako je disk izgreban, uglavnom to neces oseti.
Analogni risiver je....Kasetofon! On cita analogne kasete. Ako je kaseta ostecena ili losha, chuje se shum.

Al` nema veze, nek` ti objasni neko strucan...

Nema tu mnogo mudrosti. Kao ste je receno digitalni signal jedino prenosi HDMI i DVI tj isti signal samo dva razlicita konektora. CD, DVD, BD, Satelitska itd sve to jeste digitalno ali kao kod D-Sub veze sa monitorim signal se konvertuje analogno pa salje i monitor ili tv ga opet obradjuje u digitalni signal i reprodukuje na ekran. Tako dolazi do gubljenja na kvalitetu i interlasinga iscrtavanjem linija za popunjavanje svih pixela. Kod digitalne veze svaki pixel dobija svoji signal i zato i nemas recimo na monitorima a DVI vezu opciju podesavanja slika na gore, dole i sl. A sto se tice kvaliteta signala zavisi od mnogo faktora poput kartice ili risivera, samih kablova i uredjaja pored. Ja sam recimo imao grozan drop u coax vezi X-Fi na Z-5500 ali kada sam "puk'o" kintu za kvalitetan kabl sve smetnje su nestale. Iskreno ne znam koja je klasa TotalTV risivera ali je sigurno bolji od kartice koja je reda 50-ak e. Za 150e postoji ona SkyStarHD i njen prikaz HD kanala je da.... ides da promenis gace, hehe.

Poslednja izmena:
@dok nema potrebe za nikakvim strucnim objasnjenjima kad ni laicki objasnjeno ne razumes da skart kablom ne mozes da preneses digitalni signal. NHF ali covek ti lepo objasni sta i kako a ti ga od*ebes kao nema pojma.

i najjeftiniji risiver ima bolju sliku od bilo koje DVB kartice

@dok nema potrebe za nikakvim strucnim objasnjenjima kad ni laicki objasnjeno ne razumes da skart kablom ne mozes da preneses digitalni signal. NHF ali covek ti lepo objasni sta i kako a ti ga od*ebes kao nema pojma.
Brate ja ga pitam koje je vrste veza diitalna kamera-firewire kabal-dvd recordrer,znaci i tamo i ovamo dv izlaz-ulaz a vi nista o tome,jel to digitalni zapis ili analogni?

Evo ovako DV kamera belezi analogne dogadjaje u digitalni zapsis na DV kasetu, sa DV kasete prebacujesh digitalni zapis na komp koji je i dalje naravno digitalan. Istit taj meterijal rezesh na DVD i dalje je digitalan i na kraju dvd pustha taj materijal i digitalni materijal prebacuje u analogni i preko chincheva ili skrata shalje na TV koji analogni signal pretvara u odogovarajucu analognu sliku. E sad da je veza preko DVI ili HDMI kabla slika bi ishla npr. sa kompa na TV digitalno pa bi TV taj digitalni materijal prikazivao na malchice drugachiji nachin od onoga kad dobija vec analogni signal. Ko shto neko reche ranije kroz DVI ili HDMI shalje se signal za svaki pixel ponaosob pa se tako generishe slika dok analogna varijanta shalje podatke o celoj slici.

Poslednja izmena:
Pa komp mi je povezan sa LCDTV sa DVI-HDMI kablom i mogu tako da gledam taj snimak.Hocu da kazem sledece a to je da sve pisem iz iskustva jer imam dve satelitske antene na terasi(jedna je za ss2 a druga za Totaltv) imao sam i analogne i digitalne risivere u proteklih 10 godina i vise.Imam HD ripove u 720p na kompu koje gledam preko hdmi-ja.imam 2-3 dvd playera tu racunam i dvd recorder,dve kamere analognu 8mm i digitalnu novu(kupio sam je pre nedelju dana).Imam kablovsku obicnu i sve moguce kablove sa svim mogucim konektorima i componentne i cinceve i scartove i DV-Dv i DV-Komp preko fire wire ulaza na ploci i zvicna iz kompa u TV.LCDTV 32" panasonic sve je medjusobno povezano i isprepleteno ako hocete snimicu i okacicu sliku da se vidi suma kablova.Najzadovoljniji sam kvalitetom slike na total tv da ne racunam one hd ripove sa kompa.Sve sam mislio da gledam digitalnu televiziju jer je kvalitet slike neverovatan i sad odjednom saznajem da je to u stvari analogni signal i to samo zbog kabla koji kosta 200 dinara.zato sam malo zatecen.Kakva se signal dobiva ako spojim dvd recorder i Tv preko componentnog kabla (onaj zeleno,plavo crveni)jer imam i u dvd recorderu izlaz i na TV-u ulaz?

Ako je analogno ne znachi da je loshe, realno ne znam da li si bio u prilici da probash da povezesh isti monitor na komp preko DVI o preko D-Suba? Ja sam jednom probao i razliku primetio nisam. Total Tv jeste digitalni signal ali ko shto rekoh u tvom sluchaju digitalni signal se konvertuje u analogni u risiveru i risivrer shalje analgni na TV, a da je veza preko HDMI ili DVI onda bi risiver prosledio digitalni signal na TV pa bi se TV bavio pretvaranjem digitalnog u analogni.

Poslednja izmena:
Analogno je na LCD TV lose do te mere da se ne moze gledati (imam kablovsku)Pa zato sam i uveo Total TV koji placam 1330din mesecno.Pa kako mi je da placam toliko i plus kablovska 300 din.Nju ne odjavljujem jer imam jos tv-a u kuci,decja soba itd.Razlika se na LCD moze videti kad na njega prikljucim analognu pa posle digitalnu kameru.Ipak mislim da je slika na LCD-u digitalna ne verujem da je ono analogno jer se vidi najmanji detalj slika je fantasticna i sa suprugom stalno to komentarisemo kako je slika super i pravo uzivanje gledati TV.

Analogno je na LCD TV lose do te mere da se ne moze gledati (imam kablovsku)Pa zato sam i uveo Total TV koji placam 1330din mesecno.Pa kako mi je da placam toliko i plus kablovska 300 din.Nju ne odjavljujem jer imam jos tv-a u kuci,decja soba itd.Razlika se na LCD moze videti kad na njega prikljucim analognu pa posle digitalnu kameru.Ipak mislim da je slika na LCD-u digitalna ne verujem da je ono analogno jer se vidi najmanji detalj slika je fantasticna i sa suprugom stalno to komentarisemo kako je slika super i pravo uzivanje gledati TV.

Pazi analogna TV je druga pricha funkcionishe na totalno drugom pricipu ti ovde vec primash analogni signal i to ti TV prevara u sliku. Verujem da klasichana kablovska loshe igleda na LCD-u, e sad total tv ili bilo koji DVB risiver (ja nemam total ali imam DVB) funkiconishe tako shto prima digitalnu sliku znachi kvalitet prijema DVB risivera bi mogao uporedit sa kvalitetom reprodukcije DVD plejera dok bi klasichnu kablovsku mogao uporediti sa VHS kasetama. Analogna TV pati od shumova i smetnji dok kod digitalne toga nema znachi kakav je kvalitet kod onog u studiju takav kvalitet stize i do tebe. E sad neko taj digitalni zapis mora pretvoriti u analogan jer ljudi za razliku od elektronskih uredjaja ne razumeju digitialni zapis tako da slika na TV-u je uvek analogna samo je pitanje da li je iz D u A prebacuje risiver ili TV. Jer ustvari slika zapisana u digitalnom formatu predstavlja hrpu jedinica i nula ;)

Poslednja izmena:
Ja ne razumem....sta ovde nije jasno? Skart, chinch, svideo, komponentni, dsub = ANALOGNI PRENOS! Dok, ti stvarno i dalje mislis da skart prenosi digitalni zapis???

Jos banalnije...Imas veliku vitrinu, treba da je prebacis u drugu sobu. Ona ne moze da prodje kroz vrata. Moras da je rasafis, u delovima preneses, i ponovo sastavis u drugoj sobi. Prilikom tog rasafljivanja i safljenja, polica ce se rasklimati. E to ti je analogni prenos digitalnog materijala.

E sad neko taj digitalni zapis mora pretvoriti u analogan jer ljudi za razliku od elektronskih uredjaja ne razumeju digitialni zapis tako da slika na TV-u je uvek analogna samo je pitanje da li je iz D u A prebacuje risiver ili TV. Jer ustvari slika zapisana u digitalnom formatu predstavlja hrpu jedinica i nula ;)

Plazma ili LCD ekrani jesu digitalni, i ako im dovedeš digitalni signal (hdmi, dvi) nema šta da pretvaraju u analogno. Imaš fiksni broj piksela na ekranu koji mogu biti određene boje iz fiksne palete (ništa analogno - kontinualno). Samo trebaš tu "hrpu nula i jedinica" pravilno da interpretiraš.

Plazma ili LCD ekrani jesu digitalni, i ako im dovedeš digitalni signal (hdmi, dvi) nema šta da pretvaraju u analogno. Imaš fiksni broj piksela na ekranu koji mogu biti određene boje iz fiksne palete (ništa analogno - kontinualno). Samo trebaš tu "hrpu nula i jedinica" pravilno da interpretiraš.

To jeste tachno da imaju tachnu informaciju o svakom pikselu, ali sliika koja je jednom uslikana ili snimljenja mora da se vrati u svoju analognu formu tako da kad TV rasporedi informacije na ekranu ono shto nashe oko vidi je ipak u neku ruku analogno ;)

Poslednja izmena:
To jeste tachno da imaju tachnu informaciju o svakom pikselu, ali sliika koja je jednom uslikana ili snimljenja mora da se vrati u svoju analognu formu tako d kad TV rasporedi informacije na ekranu ono shto nashe oko vidi je ipak analogno ;)

Po toj logici ispada da su i današnji računari analogne mašine. :d

Ja se izvinjavam shto sam lupio glupost, ali nikada se nisam bavio ovim stvarima pa zato i pitam.

Mislio sam da je SCART najbolji zato shto je najveci...:D

Tv je CRT Samsung (nemam pojma koji model), a kartica je Gainward 8600GTS

http://www.scan.co.uk/Products/ProductInfo.asp?WebProductID=708661
http://www.techzonept.com/showthread.php?t=155179

Znachi kartica ima Dual DVI i josh jedan prikljuchak (valjda D-Sub) i koliko ja kapiram vashu prichu najbolje je da ih povezem preko onog 3-1 kabla koji sam dobio uz karticu?

Nazad
Vrh Dno