Šta je novo?

DVI na HDMI -nema zvuka ?!

zuke

Slavan
Učlanjen(a)
31.08.2007
Poena
395
Prvo nadam se da sam pogodio mesto gde da otvorim temu.
Imam 9600 gt grafiku sa dva dvi izlaza.Nasao sam dvi to hdmi kontroler,ali kad povezem sa tv-om LG 42LN5400 ,ima slike ,nema tona!Jel to normalno kad se veze na ovaj nacin ili nesto do mene?
I jel mogu da napravim da mi se vide na oba ekrana desktop i ikonice ali sa razlicitim rezolucijama?Znaci imam mon 22'' (max rez. 1680x1050) i ovaj tv full hd da bude u max rezoluciji? To mi je potrebno jer na tv slika nije do kraja ,jer je u tom slucaju na rez. 1680x1050.Napominjem da mi mon. i tv nisu u istoj sobi i zbog tog mi je potrebno da imam na oba ekrana desktop povrsinu.

Mislim da DVI ne prenosi zvuk, samo sliku, ako hoces i sliku i zvuk moras na grafickoj da imas hdmi izlaz pa tako da povezes sa tv-om.
Sto se drugog pitanja tice, ne mozes sa razlicitim rezolucijama, barem ja nisam nasao to resenje jer je kod mene obrnuta situacija, monotor full hd a tv hd ready. Kad gledam film prebacim sliku na tv WIN+P
Ako neko zna kako da se odradi i mene interesuje.

DVI standard ne podržava zvuk, tako da standardni DVI-HDMI adapter nema šta da prenese što se zvuka tiče.
Neke kartice koje nemaju HDMI izlaz (uglavnom AMD) imaju sistem gde neki od pinova na DVI izlazu prenose i zvuk, pa se onda preko DVI-HDMI adaptera koji se dobija uz njih (koji nije isti kao ovi obični "kupovni") može dobiti zvuk.
Mislim da tvoja ne spada u te.

Clone mod prikaza podrazumeva istu rezoluciju na oba displeja, što u praksi znači najmanja rezolucija od onih koje displeji podržavaju.
Da bi dobio maksimalnu rezoluciju na drugom displeju, moraš da ga koristiš u extended modu, ne kao klona.

Koliko je meni poznato DVI-HDMI adapter moze da prenese zvuk a to potvrdjuju mnogi korisnici koji su na ovaj nacin povezali svoj PC a medju njima i mnogi na ovom forumu cije sam postove citao. Posto sam i sam zainteresovan za ovu varijantu jer za koji dan kupujem TV koji cu povezati na ovaj nacin, ono sto me interesuje je koja verzija HDMI-a ide na najnovije televizore, konkretno Samsung UE32F5000 koji nameravam da kupim ? Pronasao sam sledeci kabl-adapter :

Kabl HDMI-DVI M/M 1.8m
Konektori: HDMI 1.3 - DVI

Da li ce odgovarati za Samsung ili moram da trazim neki drugi ?

Posto je ovo musko/muski adapter, da li ce odgovarati za ovaj TV ?

A da li si podesio da je podrazumevani izlaz za zvuk digital audio (a možda je i HDMI, HDTV, ne znam kako se pojavljuje taj izlaz, ako se pojavljuje)?

Koliko je meni poznato DVI-HDMI adapter moze da prenese zvuk a to potvrdjuju mnogi korisnici koji su na ovaj nacin povezali svoj PC a medju njima i mnogi na ovom forumu cije sam postove citao. Posto sam i sam zainteresovan za ovu varijantu jer za koji dan kupujem TV koji cu povezati na ovaj nacin, ono sto me interesuje je koja verzija HDMI-a ide na najnovije televizore, konkretno Samsung UE32F5000 koji nameravam da kupim ? Pronasao sam sledeci kabl-adapter :

DVI standard ne definiše prenos zvuka, on je samo za video.

Ali prenos zvuka je moguć kroz DVI na pojedinim grafičkim karticama (mislim da je to od ATI 4xxx pa naviše, za nVidia nisam siguran), međutim to nije po standardu i obično treba ti originalni DVI->HDMI adapter koji dobiješ uz karticu i onda od njega ideš HDMI-HDMI kablom do TV-a.

DVI->HDMI kablovi kupljeni u slobodnoj prodaji često ne podržavaju prenos zvuka, jednostavno to nije propisano DVI standardom.

Čak i da ima odgovarajući DVI-HDMI adapter, za 9600GT karticu koju zuke ima, mislim da je takođe neophodno povezati i zvučnu karticu na grafičku, pošto 9600GT nema integrisani zvuk.

@zuke, pogledaj na grafičkoj kartici, trebalo bi da imaš 2pin SPDIF konektor na njoj. Taj konektor bi trebalo da povežeš sa SPDIF out na ploči, kako bi grafika mogla da prosleđuje zvuk preko HDMI-a.

Prilozi

• leadtek_px9600gt_013.jpg
    leadtek_px9600gt_013.jpg
    143.4 KB · Pregleda: 400
Poslednja izmena:
Ok, zanemarimo zvuk, da li bi ovaj kabl koji sam gore naveo a koji na sebi ima DVI muski sa jedne strane i HDMI muski sa druge strane i pri tom je 1.3v odgovarao za povezivanje i prenos slike sa PC na TV ?

Vec je bilo pisano o tome, dvi-hdmi adapter ili kabli prenosi i zvuk, naravno, ako u grafici ima zvuka, a dvi konektor mora da ima sve pinove. Obratiti paznju da tv u toku podizanja sistema na kompu MORA da bude prebacen na hdmi ulaz, inace zvuk nece biti inicijalizovan i nece raditi

Poslednja izmena:
Vec je bilo pisano o tome, dvi-hdmi adapter ili kabli prenosi i zvuk, naravno, ako u grafici ima zvuka, a dvi konektor mora da ima sve pinove. Obratiti paznju da tv u toku podizanja sistema na kompu MORA da bude prebacen na hdmi ulaz, inace zvuk nece biti inicijalizovan i nece raditi

Kako stoji stvar sa Nvidia kartama, konkretno na 9600GT posto i ja imam takvu ?

Reče @mighty78 da 9600GT nema integrisan zvuk, potrebno je dovesti ga sa matične ploče

Nazad
Vrh Dno