Šta je novo?

Dve particije...

Sauron

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Ocu da napravim dve particije koristeci Partition Magick 7, i imam par (pocetnickih) pitanja:

1.Ako na toj drugoj particiji instaliram jos jedan OS (na prvoj je xp)
pri paljenju kompa da li bi me pitao koji OS hocu ili mogu da namestim nekako u sta ce prvo da mi udje?

2.U slucaju da hocu da instaliram na drugoj particiji neki OS kakva treba da bude? (ima tamo u wizard-u neke opcije i ispade da za svaki OS (linux, xp, 2000, 98...) treba drugacija particija:

3.Da li se to nekako moze izbeci jer nemam pojma koji cu OS da stavim?

Sta ce tebi bre drugi OS a i sa ovim (XP) imas uvek nekih problema!!! A ako budes malo manje cackao po OS-u mozda ces imati malo manje problema i neces ga sveke nedelje reinstalirati!!!;)

Hmmm...nije bitno sta ce meni drugi OS, i sta ce mi druga particija (mozda mi bas treba da bi neke fajlove prebacio na nju da budu sigurni tokom mojih experimenata) nego su bitno odgovori na ova pitanja , ako ih imas napisi ako ne imamo private message za ovakve stvari :D:D...

I jos nesto da nije mojih experimenata i ti bi ga reinstalirao na svakih 7 dana...BTW meni radi Virtual Drive (mozda bas zato sto sam experimentisao ;)) a tebi ne...Javi se kad ti proradi :D...

Ako instaliras prvo recimo 98 na jednoj, pa xp ili 2000 na drugoj particiji, pri paljenju kompa bices uredno pitan koji OS zelis. Obrnuta kombinacija (prvo 2000/XP pa 98) ne pije vodu, onda moras da koristis specijalne programe kao sto je boot magic.
Svaki OS zahteva odredjeni fajl sistem, 98 obavezno FAT32, XP/2000 FAT32 ili NTFS, unix tj linux ext2 itd itd itd.
U principu sve ovo postoji u help-u partition magic-a, sa jako dobrim uputstvom za instaliranje drugog operativnog sistema.
Kad vec nisi siguran koji OS ces da instaliras, a znas sigurno da to nece biti linux, nema mnogo razmisljanja. Napravi novu logicku fat32 particiju koja pasuje 98/2000/xp, kasnije uvek mozes direktno iz 2000/xp fat32 da prebacis u ntfs.

Ja ne razumem zasto jedan deo ljudi non-stop insistira na "pripremanju" particija za novi OS !??!

Ako hoces da kreiras novu particiju, cisto kao neki zasebni storage, onda uzmes PM i zavrsis njime posao -> napravis mesta na disku smanjivanjem postojece particije (ili vise njih), kreiras particiju, formatiras je i zavrsis posao. Za takvu particiju na koju odlazes samo podatke se preprucuje FAT32, jer, ako ti OS i pukne (recimo win2k ili XP koji su pod NTFSom), toj particiji ces moci da pristupis i ako sistem dignes sa diskete ili nekog svog repair CD-a (ovo se uvek preprorucuje -> snimi se svoj butabilan CD koji sadrzi neke repair alatke i osnovne programe (arj, rar, ...) i instalaciju sistema ili ghost image osnovnog sistema ili bilo sta vazno prema svom izboru).

Ukoliko hoces da instaliras dodatni OS, PM koristis samo da napravis mesta na disku za tu instalaciju -> uopste ne moras da komplikujes stvari kreiranjem/formatiranjem unapred te particije (ili vise njih). Sve to mozes brzo i lako da odradis u toku procesa instalacije tog dodatnog OSa. On ce ti lepo ponuditi filesystem (ako nudi neki izbor) ili ce instalacija koristiti taj default, ako postoji samo jedan i ti tu nema sta da razbijas glavu. Nikakvi crni wizardi Partition Magicka -> najpametnije je da ostavis ti to tom OSu da on to sam resi.

Sto se tice biranja sistema koji ce da se bootuje, postoji sva sila dokumenacije i primera boot managera. Odredjeni OS-ovi imaju i svoje ugradjene boot managere, ali ponekad oni ne podrzavaju bas sve ostale operativne sisteme. U takvom slucaju postoji niz "samostalnih" boot managera kao sto su System Commander, BootStar, Boot Magic, lilo, Grub, itd. Kada se takav progam instalira, ujedno se i odredjuje konfiguracija sta moze da se dize, koji od OS-ova je default (ako nista ne izaberes nakon n sekundi) i ostali parametri. Ovakvi programi su danas iole pametni, pa uspevaju da detektuju stanje na masini i to ti ponude -> ti onda samo napravis odgovarajuce korekture i to je to.

A ako ne znas jos koji bi OS da stavi kao sekundarni, onda nemoj unapred da cackas. Lepo se smisli, pa kad smislis, proveris da li ima eventualnih problema u doticnoj kombinaciji i krenes da radis.

Dobro sad mi je sve jasno...Hvala na odgovorima...

Samo da dodam, svrha mojih pitanja je bila da izbegnem to glupo pripremanje particije za OS...

Jos samo da odlucim da li cu neki OS na drugu particiju i koji ali dobro za to mi ne treba pomoc:)

Pozdrav!

Na mrezi imas dva vrhunska strucnjaka, pitaj i njih ako ti nesto nije jasno pa nisu oni bas toliko nervozni;)

Broz je napisao(la):
Na mrezi imas dva vrhunska strucnjaka, pitaj i njih ako ti nesto nije jasno pa nisu oni bas toliko nervozni;)

Xexex ne zaboravi da sam na mrezi tek par nedelja a fora je sto pola ljudi licno ne znam (a ni oni mene) tako da ko je strucnjak ko nije nemam pojma (tek sam naucio ko je na kom faksu :D)...

Inace cekamo tebe u wireless da opalimo counter :D:D

I sad konacno mogu svi da mi pristupe, ubih se od raznih namestanja, a ima jos dosta stvari da se uradi (citaj poboljsa)...

E kad vec pricam o ovome da li slucajno neko ko ovo procita ima umrezen xp (verovatno nema zaludjenika u zemlji kao sto smo mi ovde;)) da mi javi pa da ga pitam za neka namestanja...

Ajd pozdrav

Ajde navedi bar jedan primer gde su"tvoji experimenti" meni pomogli!!!!A ti si ovo za particije pitao samo da bi imao vise postova, a dobro znas da sam ja imao 2 OS-a!!!Drugo, meni Virtual Drive odlicno radi, tacno je da mi prvi put nije radio ali sada je sve OK, bez obzira na sve to ja cu ipak ostati veran Deamon-u!!!

Bojan je napisao(la):
Ajde navedi bar jedan primer gde su"tvoji experimenti" meni pomogli!!!!A ti si ovo za particije pitao samo da bi imao vise postova, a dobro znas da sam ja imao 2 OS-a!!!Drugo, meni Virtual Drive odlicno radi, tacno je da mi prvi put nije radio ali sada je sve OK, bez obzira na sve to ja cu ipak ostati veran Deamon-u!!!

Hehehehe...slatko sam se ismejao...
Evo: ko ti rekao ne skidaj najnoviji drajver za misa??? Da sam ti rekao da odlicno radi ti bi ga skinuo odmah bi se zaj**o posteno, ne zaboravi da sam windows reinstalirao tada...

E sad to sto si ti ljubomoran na moje posotve ( ne znam zasto bi bio, nadji mi post koji je potpuno nepotreban pa mi javi!!!) to je druga prica koja ne spada ovde...Ne znam da li ti mislis ako neko nesto pita ja samo treba da iskuliram? Da li bi ti voleo da ti se to desi??

Trece, sam si mi jos davno rekao kad sam te pitao kako si to podelio ti si rekao ne znam tata mi je to uradio, zar ne??? TAko da sam mislio da je bolje lepo da pitam nekog ko zna i ko ce skroz da mi objesni da to ne ide preko nekog treceg...

Za VD mi nisi rekao da ti radi...

Pozdrav

Ne znam odakle ti ideja da meni trebaju drajveri za misa, meni ovi iz XP-a odlicno rade!!!!Tako da jos uvek nemas nijedan primer gde su"tvoji experimenti" meni pomogli!!!
Nisam uopste ljubomoran na tvoje postov, ja da hocu mogu i do sutra da imam vise o tebe!!!A ima dosta primera gde si ti nekom "pomogao" !!!!
Tacno je da mi je tata to uradio, ali si mogao da me pitas da meni tata to objasni pa da ti kazem!!Zar tako ne bi bilo jednostavnije!!!
A VD mi je radio jer sam ga danas unistalirao!!!:wave;

Bojan je napisao(la):
Ne znam odakle ti ideja da meni trebaju drajveri za misa, meni ovi iz XP-a odlicno rade!!!!Tako da jos uvek nemas nijedan primer gde su"tvoji experimenti" meni pomogli!!!
Nisam uopste ljubomoran na tvoje postov, ja da hocu mogu i do sutra da imam vise o tebe!!!A ima dosta primera gde si ti nekom "pomogao" !!!!
Tacno je da mi je tata to uradio, ali si mogao da me pitas da meni tata to objasni pa da ti kazem!!Zar tako ne bi bilo jednostavnije!!!
A VD mi je radio jer sam ga danas unistalirao!!!:wave;

Jao ljudi boziji, kazi mi iskreno: da li bi ti vise voleo da ostanes na tom glupavom drajveru ili da ti rade sve opcije ZA KOJE SI DAO PARE??!!!

Ko ti je rekao za one tweakove za xp koji rade koji ne? Ja! Ja sam namerno sve isprobao i, naravno, opekao se kod nekih.

Sada molim sve clanove foruma da kazu kad sam im "pomogao" na pogresan nacin!! Eto, ko je nesto zeznuo zbog mene neka mi kaze ovde!

I za kraj, nadam se da ovim LJUBOMORNIM ISPADIMA!!!! moj kredibilitet kao membera ovog foruma nece biti umanjen, ne kazem ja da rec newbie-a ne vredi nista;) (sve to zavisi od ozbiljnosti i namere onog ko je pisao) ali ipak nadam se da ce se svi malo zamisliti nad ovim pre no sto prosude o cemu se ovde radi...

Mislim da je sad stvarno dosta, ja nisam imao nameru da odgovaram na nesto ovakvo ali smatram da je ovo postalo licno i da neke napisane stvari nisu u redu, stoga cak ocekujem izvinjenje jer neupucen covek moze da misli, citajuci ovo, da ja jurim kojekakve ovce na ovom forumu i uvajujem im razne gluposti da bi imao sto veci broj postova!! Ove ispade (kojima je dodeljen pridev gore) ne treba uopste komentarisati...

E Broz, Broz de su ti tvoji komunisti kad cetnik treba da bude ubijen??:D:D:D

A sto se vas dvojica ne cujete telefonom, pa se lepo ispricate :D

Pozdrav! :smokin

1. Meni sve opcije ZA KOJE SAM DAO PARE rade!A koliko ja znam ti jos uvek koristis XP-ove drajvere!A da Xp-ovi drajveri odlicno rade moze se videti na mojoj DTK Internet tastaturi gde svi dodatni dugmici rade, koji nisu radili u W98!!!
2. Ne znam na koje tweakove mislis!!!!Sve tweakove sam JA prvi procitao sa bench-a ili iz nekih casopisa, prvi ih isprobao i tebi rekao, a to su: ubrzanje interneta, drajveri za procesor, brze boot-ovanje XP-a....Ja se nesecam nijednog tweaka za koji si mi TI rekao!!!!
3. A za postove si sve preozbiljno shvatio, jer je to bila sala da bi proverio kako ces da reagujes kada neko spomene toje dragocene postove na koje si tako PONOSAN!!!:D

1. Meni sve opcije ZA KOJE SAM DAO PARE rede!!Koliko ja znam ti jos uvek koristis XP-ove drajvere!!!A da XP-ovi drajveri odlicno rade moze se videti na mojoj DTK Internet tastaturi gde svi dodatni dugmici rade, koji nisu radili u 98!!!
2. Ne znam na koje tweakove mislis!!!Ja sam prvi nasao tweakove na bench-u i u nekim casopisima, isprobao ih i tebi rekao, a to su bili: ubzanje interneta, drjveri za procesor, brze boot-ovanje XP-a....
3. A ovo sa postovima si preozbiljno shvatio, to je bila sala da vidim kako ces da reagujes kada neko spomene tvoje dragocene postove na koje si tako PONOSAN!!!

Izvinavam se, bilo je slucajno, mislio sam da nije poslat pa sam ponovo napisao!!!!

Kiza the Death je napisao(la):

Mislim da to ne bi pomoglo jer ja tek sad shvatam ko ovde zaradjuje postove na glupostima, ali to nije moj problem...

Aj Kizo poz za tebe i :smokin :D

Bojan je napisao(la):
1. Meni sve opcije ZA KOJE SAM DAO PARE rede!!Koliko ja znam ti jos uvek koristis XP-ove drajvere!!!A da XP-ovi drajveri odlicno rade moze se videti na mojoj DTK Internet tastaturi gde svi dodatni dugmici rade, koji nisu radili u 98!!!
2. Ne znam na koje tweakove mislis!!!Ja sam prvi nasao tweakove na bench-u i u nekim casopisima, isprobao ih i tebi rekao, a to su bili: ubzanje interneta, drjveri za procesor, brze boot-ovanje XP-a....
3. A ovo sa postovima si preozbiljno shvatio, to je bila sala da vidim kako ces da reagujes kada neko spomene tvoje dragocene postove na koje si tako PONOSAN!!!

Radi ti dupli klik na misu? (mislim na tockic) Ili kako god da se zvalo ono, ja mislim mouse mate? To ti radi??!! E pa idi na moj thread, po tebi verovatno bespotreban, gde se govori o genius drajverima, i kazi nam kad si takav genije kako si to namestio...

Sto se tice tweakova mogu samo da se smejem u nedostatku dokaza jer onog foruma vise nema :(

E sad, sto se tice mojih milih dragih dragocenih postova;), nisam to uopste preozbiljno shvatio, jer kad ti neko napise ono sto si ti meni (procitaj ponovo ono: mnogo si ti puta nekom "pomogao" - e to me je iznerviralo do kraja). A ta opravdanja smisljenja u 2. razredu Osnovne ovde ne pale ( "da vidim reakciju" :)). Na ozbiljan nacin se ti salis...

Hehe, e sad ko ne shvata salu to si ti: moj post (odgovor na tvoje pitanje sta ce mi 2 OS-a) je bio zezanje ( imas bre onog smajlija ) jer si postavio jako glupa pitanja, ja pitam za particije, on em sto ne daje odgovor nego mi jos soli pamet time sto me savetuje da ne cackam po OS-u...

Inace cestitam na vestom izbegavanju nekih stvari, koje su veoma vazne, ali dobro ovim sada si sve rekao, i cutanjem na iste stvari si sve pokazao...

Pozdrav svima

Ljudi predjite na e-mail ili u najgorem PM. Saurone pitaj mene ako ti nesto nije jasno nema potreba za ovakva planktonska ubedjivanja:)

pozdrav

Broz je napisao(la):
Ljudi predjite na e-mail ili u najgorem PM. Saurone pitaj mene ako ti nesto nije jasno nema potreba za ovakva planktonska ubedjivanja:)

pozdrav

Slazem se ja potpuno (narocito sto se tice planktona;))
Kazem ja to za PM od pocetka, ali smatram da je ovo gotovo...

Jos cu da dozivim da me bude sramota sto sam pitao uopste....

Kiza the Death je napisao(la):

:D :D hahah

Nazad
Vrh Dno