Šta je novo?

Dve dSLR dvojbe

Shane

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2006
Poena
309
Znači 'četirlema'.

Razmišljam da 'uniđem' u dSLR vode, pa su misaona grananja sledeća:

1. Kojemu se jatu prikloniti, razmišljam se između Canon-a i Nikon-a. Ima li tu nekih caka koje se ne tiču striktno modela već npr. objektiva i bliceva (npr. da li je neki od pomenutih brendova povoljniji u tom domenu, ko ima kvalitetnije i/ili jeftinije objektive i bliceve i sl.)

2. Ajd da kažemo da novac nije problem (do neke granice) (a ipak imajući na umu da sam početnik u dSLR svetu), šta biste mi preporučili:
2a) Da počnem sa 'početnom klasom' (zvuči logično) dSLR aparata (npr. dvojba bi bila EOS 1000D ili D60), ili
2b) ... da odmah uskočim u nešto dublju vodu (u kom slučaju je dvojba između EOS 40D i D90), ili
2c)... nešto sasvim treće (neki Olympus, Sony,...).

Tnx!
:wave:

Dopuna:
polovni aparati nisu opcija!

Poslednja izmena:
Ako nisi iskusan uzmi 1000d al ako jesi. . .onda bi mogao i 50d ali i 40d i d90!
Pozz.

Pa ako si pocetnik ondani jedno ni drugo :D
I jedan i drugi su skupi i nemaju IS u samom aparatu vec u objektivu , objektivi su skupi ko djavo.
Mozda neki Sony ili Olimpus E510 na pr. Dok se ne izostris pa onda ako skontas da sebe vidis u tome samo napred na Canon 450D i jace.
Pozz

Znači 'četirlema'.

Razmišljam da 'uniđem' u dSLR vode, pa su misaona grananja sledeća:

1. Kojemu se jatu prikloniti, razmišljam se između Canon-a i Nikon-a. Ima li tu nekih caka koje se ne tiču striktno modela već npr. objektiva i bliceva (npr. da li je neki od pomenutih brendova povoljniji u tom domenu, ko ima kvalitetnije i/ili jeftinije objektive i bliceve i sl.)

2. Ajd da kažemo da novac nije problem (do neke granice) (a ipak imajući na umu da sam početnik u dSLR svetu), šta biste mi preporučili:
2a) Da počnem sa 'početnom klasom' (zvuči logično) dSLR aparata (npr. dvojba bi bila EOS 1000D ili D60), ili
2b) ... da odmah uskočim u nešto dublju vodu (u kom slučaju je dvojba između EOS 40D i D90), ili
2c)... nešto sasvim treće (neki Olympus, Sony,...).

Tnx!

Dopuna:
polovni aparati nisu opcija!
prvo kaži šta bi slikao i koliko iskustva imaš. u zavisnosti od toga stiže i odgovor :)

Najbolja kombinacija za upadanje u DSLR vode su bash polovni aparati. Jer recimo za cenu tog 1000D ti mozesh da uzmesh 30D koji ga razbija uzduz i popreko i koji ti stvarno moze "docharati" shta je to u stvari DSLR, jer ti sa 1000D imash uzasno osakaceni 'izgovor' od DSLRa, i to vazi za entry modele bilo kog proizvodjacha.

Ako vec hocesh samo nov, onda uzmi najjeftiniji koji nadjesh, i nije bitno da li je Canon ili Nikon, ti razliku necesh primetiti. A onda kada malo dublje udjesh u tematiku i shvatish i prochitash puno stvari, znacesh i sam shta dalje, nece ti trebati nichija pomoc.

Pa 30d je generalno bolji od 1000d po ergonomiji,burstu,fps-u,a to treba samo sportskim fotoraportrima i extremistima.
1000d je prakticno izasao i nabudzen je svime i svacime,a 30d je ako se ne varam iz 2006 god.
30d nema lajv vijuv,ciscenje senzora,dok 1000d ima malo sporiji raw i burst i fps al to ni nije toliko bitno.
I usput mnogo je jednostavniji za rad i laksi,jedino ako imas velike ruke,dokupis grip i sve je reseno.
Cak sam citao da 1000d ima svetlije trazilo na manjim blendama a pritom ima i lajv vijuv.
Eto to je sve:)
Pozz.

@Nightbringer
Ništa posebno i sve pomalo! :d
Znači, i outdoor (priroda, pejsaži, gradovi, kuće,...), i indoor ('hepeninzi', ljudi, portreti, aktovi,...)...
A što se iskustva tiče... Počeo 'davne i daleke' (što bi rekao pokojni Vladanko Stojaković) 2003., Canon-om A70. Kasnije uz'o Fuji-a fd6500 'koega' i sadaske posedujem, mada ne ispucah previše š'njime (možda bih ga i prodao, vidim da se još traži 'ovudijen'). Kad smo već kod ovog drugog, nisam toliko oduševljen (uz debelu dozu rezerve da je problem u meni):slike koje dobijam nikako da opravdaju tolike hvale koje ga prate. Tačnije deluju mi nekako 'preoštro' (zrnasto), pogotovo na default postavkama i još 'pogotovije' u odnosu na Canonove modele. Vjerojatno da zahteva znatniju posvećenost manualnim podešavanjima, a za to ponekad nema(m) vremena/živaca. Pogotovo kad, nedavno, 'opalih' nekolike slike sa Canonom 450D sa sve default postavkama i u ne-naročito-dobrim svetlosnim uslovima i videh da su te slike za 3 koplja bolje od onijeg što dobijah Fuji-jem. Ali, da ne idem više u off-topic pravcu...

@driver
Možebiti da jest tako kako zboriš, ali imam uopšte negativan stav prema kupovini polovnijeh stvari (avta, tehnika,... šta god), osim (eventualno!) kad bih uzimao od poznanika. Tako da zbilja ne big rizikovao... Nego ti meni reci šta bi ti prije: 450D ili D90 (možda nije realna usporedba, ovaj drugi je dosta skuplji)?

Shane, ako je za sve i svašta, onda ti je moja preporuka Nikon, jer ima više kvalitetnih objektiva za te namene. 16-85, 18-105, 18-200... biraj koji hoćeš. ako pare nisu problem, moja preporuka je D90 + 18-105 jer ima odličan odnos cena/kvalitet. telo pruža, takoreći, bezgranične mogućnosti podešavanja i odličan kvalitet slike, dok je objektiv fenomenalan za te pare, i dalje ne verujem da košta samo toliko :)
u toj klasi, Canon jednostavno nema šta da ponudi. 450D daje odličnu sliku, ali samo kad ubode fokus :d

@driver
Možebiti da jest tako kako zboriš, ali imam uopšte negativan stav prema kupovini polovnijeh stvari (avta, tehnika,... šta god), osim (eventualno!) kad bih uzimao od poznanika.

Ja bash obrnuto, najvishe su mi se kvarile nove stvari, i zato kupujem sve polovno i uzivam "upola" cene :) A fora je u tome da 30D vredi polovan vishe i ako se pokvari, vishe puta :) Na DSLR aparatu se vrlo retko kvare ozbiljne stvari, i sve shto moze da te dokachi je zavesica ili ogledalo, a popravka toga je ispod 100e i onda vozish 10 godina ;) Ja imam 20D star 4 godine koji radi i izgleda kao nov, preshao oko 100.000 okidanja. To telo je daleko ozbiljnije od 450D koji je ceo plastichan, i uvek ce biti ozbiljnije od trodifrenih tela, zato i kazem da sa nekim 450D ili 1000D ne mozesh da "osetish" drazi DSLRa.

Tako da zbilja ne big rizikovao... Nego ti meni reci šta bi ti prije: 450D ili D90 (možda nije realna usporedba, ovaj drugi je dosta skuplji)?

D90 je dosta skuplji jer nije u istoj klasi sa 450D. Ako ti je D90 skup, nemoj da uzimash ni 450D, nego 1000D, poshto razlike uslovno recheno, nema, a kit varijanta koshta oko 550e, ako nije josh palo.

Poslednja izmena:
To telo je daleko ozbiljnije od 450D koji je ceo plastichan, i uvek ce biti ozbiljnije od trodifrenih tela, zato i kazem da sa nekim 450D ili 1000D ne mozesh da "osetish" drazi DSLRa.

^^^^^
True.

Sad sam gledao neku sliku 1000d pored d60.
1000d je DOSTA veci.
Pa sam procitao da ima neku specijalnu laku plastiku.
PS:Izvinite za offtopic
Pozz.

bilo koji da uzmes,neces pogresiti...i polovan i nov,nebitno.svi daju odlicne slike(uz nesto znanja/vezbanja),neki malo bolje lezi u ruci,neki je par milisekundi brzi,neki imaju live view,ali sve su to sitnice beznacajne u odnosu na fotku koju naprave..
ja kad bih sad kupovao,uzeo bih polovan,par objektiva da pokriju 18-200 raspon,blic i otisao da fotografisem.a vremenom ces videti da li i sta treba nadograditi i zameniti.

Vidi, ja sam uzeo 350D pre mesec dana, kao moj prvi dSLR, i mogu ti reci da vec ima stvari koje primecujem da mi smetaju, fale itd. Ali bih ti preporucio da procitas neko ozbiljno stivo o svetlu, kompoziciji, tehnici (ako vec nisi) jer samo tako ces izvuci iz dSLR maximum onog za sta je napravljen. Jer, budimo realni, postoji opipljiva razlika izmedju prosumera i dSLR-a. To sve pod uslovom da ti zaista hoces da izvuces maximum iz onog sto ces kupiti.:d
Inace, slusaj Driver-a, on ne spada u grupu ljudi koji su nabavili dSLR sad kada im je cena jedna prosecna plata u Srbiji. Sada smo svi freakin' professionals, jer imamo dSLR. :banana:
A nekad je to bilo, malko, drukcije...

Molim vas da se drzite teme, a to je izbor dSLR aparata.

Shane, bilo koji noviji da uzmesh, necesh pogreshiti. Kada je u pitanju suvi kvalitet senzora, svaki ce napraviti vishe nego dobru fotografiju. Moj savet ti je da odesh u radnju, negde gde mozesh da isprobash nekoliko aparata i vidish koji ti lezi. Ja kao vlasnik 30D mogu da kazem za sebe da me jako nerviraju ovi mali (xxxD i xxxxD), nedostatak velichine, kontrola itd me jako zamara. Opet, nekome ce te manje dimenzije (i tezina) da budu prednost, jer ima manje shake, hoce laganiju mashinu za svakodnevno noshenje oko vrata itd.

Znachi morash da vidish sam shta ti odgovara, a i da kazesh shta bi fotkao, koliko para bi investirao, da bismo mogli da ti preporuchimo i objektive.

poz

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno