Šta je novo?

DVD rezanje na 1X

velson

Čuven
Učlanjen(a)
18.10.2003
Poena
609
Postavljam pitanje u ime buraza ko iz nekih lichnih razloga zeli rezati DVD-e na 1X (zbog nekog playera koji ne moze da ischita nishta shto nije dobro narezano).

Daklem, zna li neko kako naterati DVD rezach da reze na 1X?

U nero kod opcije writing speed selektiras 1X(1.385 KB/s), pa burn i toliko.

A koji player je u pitanju ako moze da se zna?

Uzmi verbatim dvd 16x i rezi ga na 12x i bice ti kvalitet preko 97%. Ako rezes na manjim brzinama nece ti biti bolji kvalitet

Mozes rezati na 1x, ali iskljucivo 4x diskove. Probaj sa ovim sto ti je Tarzan preporucio, ali smanji jos brzinu na 8x, pa javi da li radi.

Rezac je Pioneer 106, neuspela serija mogu reci. Firmware flashovan nedavno a 1X opciju uopste i ne pokazuje, makar to bili i 4X diskovi.
Max brzina mu je 4X (ako se ne varam), kazem, nije moj rezac. Znam da RW ne moze brze od 2.4X
Nero ne daje mogucnost rezanja na manje od 2.4
Mozda neki drugi softver...

hm....
mislim, chemu rezanje na 1x ????????

Kupi bolje diskove, rezanje na 1X i nema neke svrhe.
Meni samo dozvoljava rezanje na 1x na Princo diskovima (sto ipak i nije neki kvalitet :) )

Zato ti i kazem kupis kvalitetniji disk i ne bi trebalo da zeza.

Mozes i da probas sa MediaSpeedEdit-om, samo ne znam da li podrzava tvoj rezac.
U njemu mozes da setujes brzine za sve diskove koje firmware podrzava

Samo diskovi na kojima piše npr. 1x-4x ili 1x-8x mogu da se režu na 1x (znam da beli Princo može). Diskovi na kojima piše samo max. brzina uglavnom ne mogu na 1x.

Jeste, ali stvar je u tome da li tvoj rezac moze da reze bas te diskove na 1x

nesha_70 je napisao(la):
DVD-R moze na 1x, DVD+R minimum 2,4x.

Tako je definisano specifikacijom standarda.

Pozdrav.
E to nisam znao ali ni ne znam sa kakvim diskovima je pokusavanao...
Sve u svemu nema veze sa verzijom Nera, ne da ni 5 ni 6 ni 7.
Sto se tice kvaliteta diskova Verbatim 4X je u pitanju a zasto rezati na 1X? Zato sto na 2.4X nekad daje citljiv disk na DVD playeru a nekad ne, pa da bi ispucao i tu mogucnost da je od brzine.
Hvala na idejama, bice jos istrazivanja...

moze da se isforsira rezanje 1x iz cdburnerxp , ali skoro obavezno pukne disk...
NE raditi to...

Moze i u Nero-u, ali pravis kompilaciju (ili sta vec) bez prisutne medie u rezacu, tada ti daje sve podrzane brzine, pa na kraju kada stavis Burn, on ti otvori fijokicu, a ti njemu das lepo disk.
Ali kao sto je daniel00 rekao, moze da bude rizicno. Za CD-ove znam da ovo sto sam rekao radi, jer sam upotrebljavao, za DVD-ove, pa trebalo bi.

mani rezanje na 1X, razlog, suvise sporo snimanje znaci vece grejanje i "razlivanje" staza sto znaci losiji kvalitet diska od onog snimljenog na 8X, najmanja brzina bi trebalo da bude 2X i vise...

amd_mad je napisao(la):
mani rezanje na 1X, razlog, suvise sporo snimanje znaci vece grejanje i "razlivanje" staza sto znaci losiji kvalitet diska od onog snimljenog na 8X, najmanja brzina bi trebalo da bude 2X i vise...
Onda tu dolazimo do kontradikcije kod struchnjaka, jer neki tvrde da bash sporo rezanje dovodi do jasno definisanih ulegnuca sa normalnim ivicama tipa |_|, a kad se brzo vrti dobija se \_/ shto dovodi do nepreciznijeg ochitavanja.
Ima neke logike ili nema? :trust:

rezanje na 1x nema nikakve logike i tacka, cak i kad je moguce....
modernim uredjajima i medijima koji su predvidjeni za rezanje na 16x brzine 4x su vec prilicno spore, tako da se dostize maksimalni kvalitet rezanja...
bio je test gde su mediji sporije rezani nego sto treba i pokazano je da je kvalitet cak losiji nego kad se reze deklarisanom brzinom.. dakle jos jednom... mani se corava posla... ako ti je neophodan dobar kvalitet, gledaj da kupujes stvarno kvalitetne medije, dakle verb TY i da ih rezes slobodno 4x...

E, vidis, kad smo vec kod toga... da li to vazi i za CD? Uvrezeno je medju nekolicinom ljudi da se audio CD ne reze brze od 4X, sta zbog kvaliteta sta zbog starijih citaca koji nisu bili u stanju da iscitaju brze narezane diskove, ali sad? Da li po tebi stoji da sporije narezan CD duze traje? Imam citavu kutiju CD-a narezanih pre pet godina sa 24X pa je sve prosustalo dok oni sa 4X jos nijedan. Meni je to dovoljan dokaz.
A pre izvesnog vremena sam postavio thread o DVD-ima koje narezem, prodje verifikaciju i to je to. Vishe nijedan citac/rezac ne moze da ga iscita (osim Nera koji ga otvara kao knjigu) tako da je prakticno neupotrebljiv. Diskovi su Verb DVD+R 16X, printable surface, rezac Pioneer A07XL. Na Pioneer 110 radi. Poznato nekom?

Dokazano je ,takodje, da kod rezanja Audio CD-ova, da se ispod 16x ne dobija nista na kvalitetu diskova, cak negde i smanjuje, tako da treba smanjiti brzinu rezanja, ali u nekim normalnim granicama

Nem' pojma, samo znam da mi CDRW uopshte ne nudi 4X, vec najmanje 8X. Sta ces, moracu brze :)

Ko li prosipa te price o rezanju diskova na 1x bilo cd ili dvd, ajd 4x za DVD i 16x za CD i razumem, donekle je opravdano, posebno ako rezac radi CLV samo sa ovim brzinama, a neko ne voli saren disk da vidi... to je to, sprojie zaista nema smisla, ako nece da se cita tako narezano onda nesto nije u redu sa uredjajem koji snima/cita...

mediji takodje imaju obicaj da degradiraju...

Na zalost onda arhiviranje kao rec gubi smisao jer zapis ne traje dugo (ili medij).

Mr. Hyde je napisao(la):
Dokazano je ,takodje, da kod rezanja Audio CD-ova, da se ispod 16x ne dobija nista na kvalitetu diskova, cak negde i smanjuje, tako da treba smanjiti brzinu rezanja, ali u nekim normalnim granicama

Sporijim rezanjem audio diskova dobija se na citljivosti u nekim (mahom starijm) plejerima.

Magicna brzina je 8x za audio. Ispod toga ne, iznad toga ne... :-devil-:

Poslednja izmena:
Mislim da DVD-R Forum dugo nije hteo da da dozvolu kojom bi DVD-R diskovi mogli da se rezu brzinom vecom od 1x,pa cak ni onda kad je Pioneer radio prazne medije na 4x.Ako neko zna kako ide prica bolje nek napise.

Nazad
Vrh Dno