Šta je novo?

DVD rezac i AHCI

BelThaZoR

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poena
370
Juce sam aktivirao AHCI na kompjuteru, prethodno sam rucno nabudzio drajvere od kontrolera i sve lepo radi... Ok, skoro sve... Eksterni HDD (povezan na esata) moram stalno da drzim ukljucen, jer u protivnom mi DVD-rezac (Pioneer 215D, dakle SATA) brljavi... Ni jedan disk ne moze da se procita, a kad je drajv prazan stalno nesto muti i ona lampica se pali gasi na par sekundi... Kad je externi disk ukljucen sve radi normalno...

Probaj da dvdrw prebacis na drugi kontroler, imas dva kontrolera Intel i Jmicron pa malo frikombinuj ;)

Ova moja ploca nema drugi kontroler, ima samo Intelov ICH9R.

Tacnije ima dodatni kontroler ali podrzava samo PATA uredjaje.
Mozda tako naknadno ubaceni drajveri ipak ne funkcionisu kako treba.

Meni sve vise lici da se rezac nesto tripuje, da ne podrzava (ma koliko mi to apsurdno zvucalo) AHCI, sad sam provalio da ne moze ni da se bootuje sa njega, tacnije prijavljuje da nema disk u sebi (probao WinXP SP3, Linux SUSE 10.3).

Definitivno nije do drajvera, isto se ponasa i na drugom kompu isto u AHCI rezimu na istom cipu...

Samo reinstalacija, podesi u biosu na ahci pa ucitaj drajvere za ahci i raid pre instalacije sistema i sljakace.

Mrzelo me do sad da se zezam sa sistemom, al me muka sa stampacem naterala. Problem je resen kad sam uklonio Cooler Master XCraft 360 fioku. Problem je bio kada je fioka bila iskljucena, a prikacena na komp. Ali ne verujem da je problem bio do fioke, vec do samog rezaca.
Medjutim, primetio sam da ne mogu da bootujem CD sa istog tog drajva, jer lampica flasuje i disk krene-stane sve dok ne krene windows da se podize. Mislim da cu ga reklamirati, nemam drugi komp na kome mogu da ga probam, pa mislim da je ovo najbolje resenje.

Ja i sam probao jedan hard WD3200AAKS i Pioneer 215D u AHCI modu ali tripuje se rezac naprosto tesko cita diskove i cudno se ponasa , pa sam batalio za sada to.

Nazad
Vrh Dno