Šta je novo?

DVD kao Audio CD?

Ralex2

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2004
Poena
319
Sutra treba da konacno kupim Pionir DVR-108. Zanima me da li se u neru kad se izabere dvd za rezanje isto odabira audio, data, mixed...? Konkretno me interesuje da li mogu da narezem DVD kao audio CD i da se kao takav reproducira na hi-fi dvd plejeru (cale je veliki audiofil i njegov Thule DVD250B cita DVD filmove, nema podrsku za MP3, ali je vrhunski cd plejer)?

DVD ne moze da bude narezan kao audio cd. Jednostavno je standard potpuno nekompatibilan. Ako bas hoces mozes da probas da narezes WAV-ove na DVD, verovatno ce DVD plejer umeti da ih pusti.

Imas program Audio DVD Creator, koji radi upravo to sto hoces.
Nazalost, verzija koja se nudi nije u punoj funkcionalnosti dok se ne plati. :eyebrows:

Ali je zato tu astalavista baby! :D

Khm.... koja uzrokuje da ti Audio DVD Creator kaze takodje astalavista baby :)

...nisam siguran da si skontao...

Jesam i to sasvim. :wave:

Uzgred, pomenut programčić upsampluje (izgleda) nominalni format grebovanog wav-a 16/44 KHz na format 16/48 KHz. Zašto i kako, nije mi poznato. Treba malo pročačkati opcije.
Da ne bude posle "što nisi kazao" :smash:

Poslednja izmena:
Ralex2 je napisao(la):
(cale je veliki audiofil i njegov Thule DVD250B cita DVD filmove, nema podrsku za MP3, ali je vrhunski cd plejer)?

Malo nelogično. Veliki audiofili kupuju posebno DVD player i CD player. Jedan DVD player teško da može da bude i vrhunski player Audio CD-ova, osim ako u sebi ima potpuno zaseban konvertor i analognu sekciju za Audio CD, a to je onda opet u principu 2 uredjaja u jednom. Verovatno ima takvih DVD playera, ali su onda jaaaako skupi, pa kada se sve sabere, opet se više isplati kupiti 2 zasebna uredjaja.

Pozdrav

edit: Moguće i da nisam u pravu ako je uredjaj uradjen sa posebnim sklopovima, 2-3 trafoa, i posebnim sekcijama, što podrazumeva i poveliku cenu.

Poslednja izmena:
notax je napisao(la):
Malo nelogično. Veliki audiofili kupuju posebno DVD player i CD player. Jedan DVD player teško da može da bude i vrhunski player Audio CD-ova, osim ako u sebi ima potpuno zaseban konvertor i analognu sekciju za Audio CD, a to je onda opet u principu 2 uredjaja u jednom. Verovatno ima takvih DVD playera, ali su onda jaaaako skupi, pa kada se sve sabere, opet se više isplati kupiti 2 zasebna uredjaja.

Pozdrav

Pametno zboris! :guitar:

decos je napisao(la):
Pametno zboris! :guitar:

Ne znam baš da li toliko pametno. Pogledao sam cenu po netu. Oko 2500$. To znači da bi ovo već zahtevalo ozbiljniju analizu i testiranja, i uporedjivanja za zasebnim kombinacijama koje su ukupno 2500$. Što se neće desiti, tako da zaključak izostaje, a sigurno se ne može reći da sam u pravu. Ili da nisam, ili.... :d

Poslednja izmena:
mmilovan je napisao(la):
Imas program Audio DVD Creator, koji radi upravo to sto hoces.
Nazalost, verzija koja se nudi nije u punoj funkcionalnosti dok se ne plati. :eyebrows:
Cekaj, jel to onda DVD Audio format?

Ne, program pravi VOB-ove koji se sastoje od tvog zvuka i statične slike. Znači, to nije onaj DVD-A.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ne, program pravi VOB-ove koji se sastoje od tvog zvuka i statične slike. Znači, to nije onaj DVD-A.
Pa to je onda DVD video... samo bez videa :p

Probaj Wavelab 5trebalo bi da moze da se nareze dvd audio , nisam jos probao , planiram ovih dana . Inace najbolje ako vec snimas u formatu koji ces snimiti na dvd , a ne da naknadno resamplujes , posto od go** na nemoze da se pravi pita if you know what i mean :) .

A kad si tako nesto i snimio, onda ga obavezno snimi i kao običan wav na običan dvd, jer kad nešto snimiš u DVD-A (mada ne verujem da je izbačeno za authoring DVD-A u kućnoj varijanti - priča je već bila oko toga ovde - a obećali su i da NIKADA neće biti izbačen program za rezanje... nikad) nema više da ga "ispovratiš" nazad u wav, nego to ti je što ti je. :-devil-:

Kad smo već kod novih tehnologija, u jednom od poslednjih brojeva "Stereophile"-a lepo su pokazali (sa sve dijagrami i crteži :d) kako je novi album Norah Jones samo prepakovan u nov SACD format u odnosu na CD, tj. da su matricu pravili za običan 16Bit/44 KHz stereo i takav zapis - upsample-ovali.

Sve zbog borbe protivu piraterije. :wave:

Dandy je napisao(la):
Cekaj, jel to onda DVD Audio format?

Nije, ali može da posluži za ono što neki rade sa običnim audio CD zapisom, konvertujući u mp3 da bi im na jedan CD stalo mnogo pesama.

Ovde isto to radiš samo sa ordinarnim wav-ovima, pa onda imaš jedan DVD sa mnogo pesama.

Mene je dugo mučilo isto pitanje i konačno sam pronašao način.
Audio DVD Creator nije pravo rešenje jer radi upsampling sa 44 kHz na bar 48 (dvd video standard podržava 48 pa naviše). Takođe koliko znam ni jedan dvd ili cd player neće da reprodukuje obične wav fajlove što bi bilo najprostije rešenje.
Znači jedini način je pravljenje dvd audio diska. Postoje koliko ja znam tri programa koja to rade na pc-u. Jedan je Sonic DVD Audio creator (ovaj nisam uspeo da nađem), Steinberg WaveLab 5 (nešto kao Sound Forge, deluje moćno ali je i mnogo zapetljan) i tri programa firme Minnetonka, DiscWelder Steel, Chrome i Bronze koji su baš za DVD Audio authoring.
Jedini štos je u tome što moraš da imaš i DVD Audio plejer.

WaveLab može i da skine na pc dvd audio fajlove sa diska koji je njime snimljen.

ser je napisao(la):
Mene je dugo mučilo isto pitanje i konačno sam pronašao način.
Audio DVD Creator nije pravo rešenje jer radi upsampling sa 44 kHz na bar 48 (dvd video standard podržava 48 pa naviše).

E da, moguće je baš ovako kako si naveo, međutim ovo treba proveriti kod ljudi koji se razumeju u standarde DVD-ja. Meni deluje pomalo sumnjivo, koliko se sećam DVD Video treba da podrzava i 16/44 zvuk, ali nisam siguran.
U svakom slučaju dva formata koja mogu da se uvuku u Audio DVD kreator su 16/44 i 24/96 PCM stereo - provereno u opcijama datog programa.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno