Šta je novo?

DVB-T2 Streaming top box-a na Android telefon, budzet resenje?

djuvecar

Zapažen
Učlanjen(a)
27.09.2024
Poena
5
Znaci streaming obicne DVB-T2 televizije, ne zanima me streaming video fajlova i filmova.

Zanima me minimalna i jeftina opcija, nikakvo preterivanje sa skupim resenjima. Pretpostavljam da mora top box sa ethernet izlazom (ne moze samo hdmi) i onda neki media server na kompu da to objavi na wifi, i onda link na telefonu u VLC. Mozda ima neki TV receiver koji nije preskup i direktno emituje wifi signal?

Jel ima neko jeftino resenje na ovu temu?

1. Enigma2 boks sa dvb-t2 tunerom - striming kroz lan (najskuplje ali i najbolje)

2. PC - varijanta, TV karta sa dvb-t2 tunerom (usb, pc-i koja god da ima drivere) - takodje striming kroz lan
a) Win varijanta - DvbViewer (recording service), malo tromije radi. (najjeftinije i najgore)
b) LibreElec varijanta - Neki mini pc na kome bi podigao TVheadend server.

Par ideja pa guglaj, sve sam od toga probao i sve radi kako treba u lokalu, van lokala ...

2. PC - varijanta, TV karta sa dvb-t2 tunerom (usb, pc-i koja god da ima drivere) - takodje striming kroz lan
nova DVB-T2 TV karta PCIe košta ~22K dinara

najbolja je prva varijanta, a koliko sam video cene na brzinu, nije najskuplja ako uračunamo i kupovinu PC-ja

Jako su retke i usb i pci-e kod nas ali pojavi se ponekad na oglasima. USB cesce.

Nisam mislio da kupuje novu nego da trazi po oglasima, tu bi mogao da prodje za nekih 30-tak € (mozda, stvarno ne znam, dugo nisam trazio) i sam kupovao pre pa su mi ostale jos dve usb.

Enigmu ce tesko naci ispod stotinjak €. Ali ne postoji bolja sprava i sa vise mogucnosti za prijem od nje.

Ako ima neki stari pc i da juri po oglasima usb karticu mogao bi da prodje za tih 30-tak € sto mu je najjeftinije.
Kao sto sam napisao podigne LibreElec sa TVhedend serverom, jako dobro i stabilno resenje.
Skine strim linkove i gura sa VLC-om ili bilo kojim playerom na Win, Android TV-u ili obicnom Androidu.

Ako se odluci za to samo paziti da ima podrsku (drajveri) za LibreElec, mozda cak moze da hostuje LibreElec na maticnom pc-u kroz virtuelnu masinu ali to vec ne znam, nisam probao ali onda nema gasenja pc-a dok se gleda.

edit:
Na RPi-ju sigurno moze ali ni oni vise nisu bas jeftini.

Poslednja izmena:
Postoje i varijante gde se tjuner kači na OTG ili direktno na USB-C/micro pa onda prati preko odgovarajuće aplikacije. Ako nema kod nas, potraži na Temu/Aliju.

ovo je usb karta koju imam, vidim da je podrzana na linuxu bez problema

Bus 001 Device 006: ID 15f4:0131 HanfTek Astrometa DVB-T/T2/C FM & DAB receiver [RTL2832P]

i ja sam nasoa ovo - TVheadend, samo za sad mi deluje komplikovano za konfigurisanje, jel LibreELEC neki distro koji dolazi prekonfigurisan i olaksava ovo?

ovu enigma kartu sa ethernetom nabodem u ruter i onda preko wifi mogu svuda da gledam (i menjam kanale?) preko koje aplikacije na androidu? vidim da nije preskupa, 30-50 evra, boze moj ako prakticno i komforno resava sve i pojjednostavljuje

imam mini PC sa proxmom i vidim da passtrough ove usb karte radi bez problema i u wndows i u linux virutelnim masinama, samo jos da nedjem jednostavan program da je strimujem kroz lokalnu mrezu

zanimljiva tema

Enigma2 je operativni sistem (linux derivat) koji dolazi sa/u boksovima.
Proizvodjaci su razni, Dream Multimedia, Vu+, Gigablue ... a "mi" obicno takve boksove nazivamo Enigmama.

Astrometa je karta koja se cesto pojavljivala kod nas i najlakse nalazila, pogledaj na linux tv-u kako stoji sa podrskom.
TVheadend se namesti relativno brzo, ima i svoj web ui tako da moze sve lako da se podesi.
Strimovanje moze da se radi sa cim god hoces napr. VLC (Win, Androd, AndroidTV) barem u tu svrhu ima dota softa koji bi radio posao.

Pogledaj, pitaj cika gugla, ima milion tutorijala.

Uz napomenu kada bi strimovao kanal iz napr. Mux-a 1 neko drugi ne bi mogao da strimuje kanal iz Mux-a 2 jer bi ti za to trebao/la boks/karta sa dual tunerom.

a sta mi ova tv karta da na ovom ethernet portu, koliko tu ima dodatnog konfigurisanja? jel samo nabodem u ruter i ona mi da localhost:1234 koji mogu da stavim u vlc i gledam tv na svakom uredjaju? ili ima i svoju app u kojoj mogu da i gledam i menjam kanale?

Postoje i varijante gde se tjuner kači na OTG ili direktno na USB-C/micro pa onda prati preko odgovarajuće aplikacije. Ako nema kod nas, potraži na Temu/Aliju.

U casovima dokolice sam i to probao posto imam neku usb t2 karticu koja je podrzana na Androidu, radi ali vrlo neprakticno jer mora da bude ubodena antena, one male antenice sto dolaze sa tv kartom ne sluze nicemu i nisu dovoljne za stabilan prijem.

• Like
Reagovanja: uji
U casovima dokolice sam i to probao posto imam neku usb t2 karticu koja je podrzana na Androidu, radi ali vrlo neprakticno jer mora da bude ubodena antena, one male antenice sto dolaze sa tv kartom ne sluze nicemu i nisu dovoljne za stabilan prijem.
Jeste, poprilično. Međutim, meni sobna pasivna, koja u USB od televizora, odnosno kućice punjača za telefon, postaje aktivna, koju sam kupio preko KP, a ima i na Aliju, nadam se i Temu, završava posao na mom TV tjuneru pa traži tipa 120km indoor antenna i naći ćeš brdo tih pravougaonih i tankih kao flis papir.

mnogo je prakticnije strimovati kroz celu mrezu sa mini pc-ja ili raspberry-ja

Enigma2 je operativni sistem (linux derivat) koji dolazi sa/u boksovima.
Proizvodjaci su razni, Dream Multimedia, Vu+, Gigablue ... a "mi" obicno takve boksove nazivamo Enigmama.
koje modele preporucujes da mogu direktno da strimuju preko wifi i LAN bez dodatnog budzenja? i da menjas kanale preko app na telefonu itd? boze moj, i 100 evra nije bog zna sta

ovo nije podforum za računarske komponente a ni za Linux.
za TV karte je ovaj podforum, kako stoje stvari
za Linux

za TV karte koje su podržane na Linux-u otvoriti temu u prvom navedenom podforumu, ako već ne postoji
inače, već je navedeno da se pogleda na LinuxTV što se podrške tiče

Nazad
Vrh Dno