Šta je novo?

Dvb t2 kodirani kanali

mixa19111

Poštovan
Učlanjen(a)
18.07.2015
Poena
54
Pozdrav.
Imam vox32yd700 768p tv koji ima ugradjen dvb t2.
Imam sbb kablovsku,osnivni paket sa analognim kanalima.
Pre par meseci mi je radilo jedno 10 digitalnih kanala i rts HD,ali trenutno su mi svi kanali kodirani.
Imam 400 kanala digitalnih ali su kodirani,jedino radio stanice rade.
1.Zasto su kodirali te kanale?
2.Da li je do sbb kablovske?
3.Da li mi treba obicna antena za gledanje tih kanala?

Poslednja izmena:
1. Pitaj SBB.
2. Da.
3. Ne.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Recimo da nema više gledanja za muftakis (divlje priključivanje). Sada svaki TV mora da ima dekoder (CI modul ili STB) a to znači da će SBB znati svaki uredjaj koji je priljučen na mrežu.

Сад још да објасниш какве везе имају dvb-t2 и СББ телевизија па да укапирам шта си хтео да кажеш.

Ranije su mogli da se gledaju digitalni kanali sa tv-om koji ima ugradje dvb t2,sada su ih kodirali da bi im placao d3 box

Calexx je hteo da kaze da dvbt2 nema veze sa sbb kablovskom vec dvb-c tuner je za kablovsku. Dvb-t2 je za zemaljsku antenu.

zbog pohlepe sbb-a

Ok,dvb t2 i sbb kablovska nemaju veze u smuslu da taj sbb kabl nije problem nego oni sto su kodirali sve?
Svi smo jurcali te tv-e sa dvb t2 i sta sad?

Dvb-t2 ti je za gledanje "zemaljske" digitalne televizije (antenom sa predajnika Avala, Cot, Jastrebac...) i to nema nikakve veze sa sbb-om.
Ako si gledao digitalne kablovske kanale onda imas i dvb-c (pored dvb-t2) u svom tv-u i on sluzi za digitalne kablovske kanale koji su otkljucani, a sbb je neko vreme imao 15-ak otkljucanih kanala pa su to ukinuli.

Da bi gledao sbb digitalne kanale treba ti CI modul ili STB koje dobijas od sbb-a (ne znam koliko se placa)

Ok,dvb t2 i sbb kablovska nemaju veze u smuslu da taj sbb kabl nije problem nego oni sto su kodirali sve?
Svi smo jurcali te tv-e sa dvb t2 i sta sad?

Kao što reče adamche, dvb-t znači digital video broadcasting - terrestrial, u prevodu, digitalno prenošenje slike radio difuzijom, ili dalji prevod, ono, radio predajnici i repetitori, antene sobne i krovne. Od nedavno, radio difuzija klasične analogne TV (sistem star preko 70 godina) je ugašena, i sada se radio difuzijom program prenosi samo digitalno.

Kroz kablove SBB-a, i dalje se prenosio klasični analogni signal, ali i DVB-C (cable). DVB-C je digitalna TV za kablovsku distribuciju. Nekoliko digitalnih kanala je bilo free, a većina je bila zaključana. Sada su svi zaključani. To digitalno što si gledao do sada, gledao si tvojim DVB-C prijemnikom.

Jurcanje za DVB-T2 tjunerom je izazvano zbrkom koju su unosili trgovci, RTS i ostali neobavešteni mediji. DVB-T2 je oduvek bio nepotreban na kablovskoj.

Postoji još i DVB-S (satelite). Moj TV ga ima, ali ne koristim. Fali mi satelitska antena.

SBB je sada (bar u Novom Sadu), pokrenuo akciju potpune digitalizacije, i uskoro će isključiti analogni signal u kabelu. Svi korisnici će dobiti ili njihov STB uređaj, ili CI adapter i karticu (u zavisnosti od televizora koji imate) i koji će im u zavisnosti od plaćenog paketa omogućavati otključavanje određenog broja tih digitalnih kanala.

Pošto tvoj TV ima DVB-C tjuner, biće ti dovoljna kartica.

SBB za sada dozvoljava da imamo do 3 televizora po korisniku/priključku, tj. daju max 3 STB box-a ili 3 kartice za svakog korisnika.

Sad mi je jasno.
Zvacu sbb pa cu da vidim sa njima za tu karticu.
Hvala.

tu zbrku je izazvao i sbb svojom kampanjom 'digitalizacije' bas u vreme dvbt2.
dakle imas i varijantu da antenom gledas dvbt2 kanale. pusti te price da je nepotreban na kablovskoj, sem ako imas para za bacanje (sbb naplacuje dodatno tu karticu skoro svuda)
ako ti ne treba vise od tih domacih kanala, mislim da postoje switch-evi tako da relativno lako mozes prebaciti ulaz sa antene (DVB-T2) na kabl (DVB-C) i obratno.

dakle imas i varijantu da antenom gledas dvbt2 kanale. pusti te price da je nepotreban na kablovskoj, sem ako imas para za bacanje (sbb naplacuje dodatno tu karticu skoro svuda)

Dobro da, DVB-T2 ti treba ako ćeš gledati TV sa antenom, bez da koristiš i set top box.

U Novom Sadu od nedavno, CI modul i kartica, ili D3 mini box, do 3 komada po korisniku, su besplatni za sve korisnike (koji su prijavljeni i plaćaju bar osnovnu pretplatu). SBB uskoro gasi analogni signal u svojoj mreži.
Ne znam da li je tako u svim gradovima. Ali očekujem sličnu akciju uskoro u celoj SBB mreži.

Ne radi to SBB da bi ugodio korisnicima, već da bi eliminisao divlje priključke.

Zvao sam sbb nude mi stb uredjaje koji su od 3000 pa navise.
I ci karticu za 1900.
Orange znaci ako sad izvadim ovaj kabl za kablovsku i ubacim antenu spoljnu nakacim na tv radice mi par tih kanala koje hvatam sa avale?

mislim da je manji problem ta 'pilicarska' jednokratna taksa, nego to sto posle svakog meseca moras platiti 290 din dodatno za svaki uredjaj.

Ma znam cimanje...
A na divlje i ne dobijam nesto.
Tako da ce mi biti dovoljno ovih par kanala sa kablovske.

Nazad
Vrh Dno