Šta je novo?

Dva rezaca - sporo rezanje

MikeBG

Slavan
Učlanjen(a)
08.09.2007
Poena
309
pre sam imao pioneer 111 i pioneer 215,prvi je zavrsio svoje,pa sam kupio lg,problem je sto kada sam radio sa dva pionira,rezao dva dvd-a,oba su zavrsavala rezanje,ako stavim na 6x za 10 minuta,sada se desava da rezu zajedno preko 20 min.?
u cemu je problem?

15328312th9qc0.png

Ja imam isti problem sa Plextorom i Pioneerom kada rezem paralelno sa istog harda

Da bi mogli da rezete oba DVD paralelno istom brzinom kao da je jedan najbolje je hdd staviti u RAID niz.Ja sam to odavno uradio i oba DVD se normalno ponasaju jer RAID niz povezivanja HDD
deli podjednako podatke na oba HDD.To, ili da se imaju dva HDD pa sa jednog HDD reze 1 a sa drugog reze drugi DVD.U suprotnom usporavanje dolazi do toga sto sa jednog HDD rezu naizmenicno (na smenu)

Poslednja izmena:
hvala na odgovorima ali ne razumem kako su oba pioneer rezaca rezala zadatom brzinom(6x za 10 min.) na istom hdd-u a sada kada je drugi lg nece?

Tesko dva rezaca rade na istom osim ako nije neki brzi HD 10000 obrtaja ili vise.

Često režem 2 u isto vreme. Nema padanja bafera jer režem velike fajlove. Isto je sa image-ima.

jedan drugar mi je rekao da treba uraditi podesavanja u device manageru>dvd/cd rom drives i da ce rezati zadatom brzinom,samo je on zaboravio sta treba da se uradi?

Ja sam uspeo da režem na dva rezača 16x, ali samo ukoliko je materijal za jedan odnosno za drugi drajv bio na dva fizički različita HDD (jedan PATA, drugi SATA). Kada bih stavio na jedan HDD, rezanje bi padalo na sporije od 4x na oba drajva!

@ MikeBG
moguce je da su rezaci u pio modu...odes u device manager, pa ide ata/atapi controllers, pa zatim nadjes rezace i ako su u pio modu prebacis na dma...

sad cu odraditi test sa 2 rezaca iz potpisa, sa princo no name dvd na 8X, pa okaciti...

evo i "testa", za vrijeme rezanja nije uopste dolazilo do padanja bufera... test na 8x sa verifikacijom na oba rezaca trajao manje od 15min...

Prilozi

• dva 2 rezaca istovremeno 5.JPG
    dva 2 rezaca istovremeno 5.JPG
    187.4 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
1. provjeri da li ti je ukljucen DMA access za oba rezaca ... brzina danasnjih diskova je dovoljno velika da mogu da napune buffer od cetiri a ne od samo dva rezaca...

2. druga stvar, provjeri koliko velik "ultrabuffer" si im dao i gledaj da ukupni neprelazi vise od 10% ukupnog RAM-a na racunaru

3. ako su IDE rezaci bilo bi pozeljno da ti nisu na istom IDE kanalu

ipak prvo provjeri da li je ukljucen DMA /Direct Memory Access/

Poslednja izmena:
1. provjeri da li ti je ukljucen DMA access za oba rezaca ... brzina danasnjih diskova je dovoljno velika da mogu da napune buffer od cetiri a ne od samo dva rezaca...
Netacno. 16x = 22MB/s seq, sto bi znacilo da disk mora da bude u mogucnosti da isporuci 88MB/s, ali ne seq, nego queue_depth=4 random, sto nijedan SATA hard disk danas ne moze, ali NIJEDAN.
U slucaju da treba da se reze na dva rezaca, i to pod uslovom da se reze iz image-a a ne random fajlova, opet nece svaki disk (cak i noviji) moci to. U slucaju random fajlova (znaci bez pre-create image-a), trebace vam SSD.

DMA je koliko znam uvek ukljucen na SATA kontrolerima.

upravo zato postoje buffer i ultrabuffer, alfaunits ...
imam 2 x Asus DRW 2014L1T i mada skoro nikad nerezem na maximalnoj brzini, nikad nije ni stucnuo nijedan od njih

evo sad sam cisto radi probe i da nepisem napamet pustio da nareze 2 CD-a od po cca 670 Mb sa mp3 filovima /znaci svaki file je veci od internog buffera = 2 Mb / i to razdvojeno ... na jedan jedne a na drugi druge ... i na 48x ... i ne da radi ... trebao si da mi vidis osmjeh na licu ;)

sutra cu bas da probam sa DVD-ovima ... sumnjam da ce biti problema jer znam da sam vec radio paralelno przenje set filova na 1 + image burn na drugi ali sam siguran da sam bio po svom obicaju na brzini 8 ili 12

e da... diskovi su mi sataII baracude od 2x750 i 2x500 Gb i za koji dan /vjerovatno preko praznika a i kad prebacim sadrzaj na 1 Tb /sad se bas i formatira ;) / ce biti u raid 0 ... tek onda mislim da nece biti sanse da se stvore problemi, jer ih ni sad nema

za svaki slucaj cu sutra ili prekosutra probati sa DVD x16 pa javim sta sam napravio

Poslednja izmena:
48x CD je 6MB/s tako da si mogao i vishe da ih rezes ;)
Ne mozes imati buffer od 4.7GB za DVD. Realno, i da imas po 1 GB to nece biti dovoljno ako ovako moze da reze na max 9x. Potrebno je ~1.8GB po disku buffer da bi onda eventualno radili oba na 16x.

Brzi disk - ili pre-created image znaci.

ja cijenim da se sa dobrom hdd-u (tj svi koji po ploci imaju 200gb i vise) moze istovremeno narezivati 2 dvd na 16x...3 vec jako tesko i brzina rezanja bi sigurno pala...kacio sam vec test sa 2 dvd-a na 8x (i nisam rezao image, bilo je to po 7-8 razlicitih fajlova od 150 do 800mb sa iste particije) - steta sto trenutno kod sebe imam samo 8x sertifikovane medije, jer mislim da bih i dokazao ovo sto sam rekao ;)

Kod mene ništa nije pomogao unapred pripremljen image. Isto se dešavalo. Znači i sa ImgBurn programom, sa dva Nera itd., bilo da sam rezao sa random malih fajlova bilo image, ukoliko su na fizički istom disku, protok se obarao kao da režem na 4x svaki DVD.

Da pomenem da sam uz iste uslove i sa fizički istog diska, a sa dva rezača, bez problema uspeo da narežem dva (data) CD-a sa dva različita sadržaja na 16x.

Ja imam dva Pioneer-a 116 i WD od 640Gb. Skoro sam rezao DVD flmove sa oba i rade normalno. Inace su vezani na istoj IDE grani i rade u Ultra DMA 4 modu.

... bez uvrede ikome, ali kako ond mislite da je moguce prenijeti podateke sa diska na Blue Ray disk

u firmi se koristi Sony /mislim da je BWU-300S/ i kompletan 25 Gb disk nareze za 16-17 minuta a 50Gb-tni za nekih pola sata .. a gdje su tek ovi koje najavljuju sa kapacitetom od 400 pa i 500 Gb ...

rekao sam koje diskove imam a evo brzine kopiranja sa diska na disk /750Gb > 1 Tb/
kopirano je oko 680 Gb

zabenchcopyit9.jpg

vjerujem da je kasnije isao i brze jer je tek pocetak diska, a najvise me interesovalo kako ce ici sa malim filovima ...evo slike

zabench2slicicefn7.jpg

ocit je porast brzine kad disk buffer-i/cash od 32 Mb preuzmu inicijativu, ali ni ovo nije nimalo lose

Poslednja izmena:
Kod mene ništa nije pomogao unapred pripremljen image. Isto se dešavalo. Znači i sa ImgBurn programom, sa dva Nera itd., bilo da sam rezao sa random malih fajlova bilo image, ukoliko su na fizički istom disku, protok se obarao kao da režem na 4x svaki DVD.

Da pomenem da sam uz iste uslove i sa fizički istog diska, a sa dva rezača, bez problema uspeo da narežem dva (data) CD-a sa dva različita sadržaja na 16x.

koja masina je u pitanju?
rezanje 2 cd na 16x je nekih 5mb/sec, to se moze narezati sa iole kvalitetnijeg (citaj brzeg) usb flash-a...
ili ti je konfa slaba ili sistem u down-u...

koja masina je u pitanju?
rezanje 2 cd na 16x je nekih 5mb/sec, to se moze narezati sa iole kvalitetnijeg (citaj brzeg) usb flash-a...
ili ti je konfa slaba ili sistem u down-u...

Ja sam rekao da sam uspeo da narežem CD-ove na 16x, a DVD ne (tom brzinom) ako su fajlovi ili image-i na istom hardu! Konfiguracija je DualCore E5200 @2.5 GHz, 2GB RAM, HDD je WD5000AAKS, relativno svež Win itd.

... bez uvrede ikome, ali kako ond mislite da je moguce prenijeti podateke sa diska na Blue Ray disk
Prekini da se svadjas bez znanja materije ;)
1x DVD = 1.5MB/s
1x BD = 4.2MB/s
Jedan DVD rezes na 16x = 22MB/s
Jedan BD rezes na 4x = 16.8MB/s
Znaci DVD se BRZHE reze, tj. treba mu veci transfer rate. A ovde jos pricamo o DVA DVD-a u isto vreme, ti pominjes jedan BD.

Dalje:
rekao sam koje diskove imam a evo brzine kopiranja sa diska na disk /750Gb > 1 Tb/
kopirano je oko 680 Gb
zabenchcopyit9.jpg

vjerujem da je kasnije isao i brze jer je tek pocetak diska
Jao covece koja lupetarija :(
Nijedan 1TB disk danas ne prelazi nekih 105MB/s MAXIMALNO znaci na POCETKU diska za CITANJE, a jos manje za pisanje.
Nije ti isao brze posle.
Koliko vidim po slikama za sitne fajlove nije ti ukljucen big file copy u TC-u, sto znaci da je kopiranje kesirano od strane OS-a, pa ti kopiranje uopste i nije islo ni 90+MB/s sve vreme nego je cache dao taj utisak.

Ja sam rekao da sam uspeo da narežem CD-ove na 16x, a DVD ne (tom brzinom) ako su fajlovi ili image-i na istom hardu! Konfiguracija je DualCore E5200 @2.5 GHz, 2GB RAM, HDD je WD5000AAKS, relativno svež Win itd.
Jesi siguran da ti disk nije previse fragmentovan?
Ako si napravio image-a, to bi radilo na dva rezaca sem ako disk nije fragmentovan.

napisao sam malo konfuzan post...skontao sam da si uspio narezati dva cd-a, i napisao sam da to ne bi trebalo predstavljati problem ni da si urezivao sa usb flasha!
masina ti je ok, kao jedini razlog za obaranje brzine rezanja na 4x pri narezivanju 2dvd-a istovremeno vidim veliku fragmentovanost hdd-a (kao sto je vec i alfaunits predpostavio...) ili lose rezace!

@splinter,uradio sam kako si rekao i ne pomaze,da vas pitam,posto to niko ne konstatuje iz mog topica:da li je ovaj lg uzrok sporom rezanju kada tvrdim da su dva pionira radila posao zadatom brzinom i istim vremenom?

btw.lg ima obicaj da se "gubi"iz my c,ne pomaze ni comp management,samo kada se iskljuci i opet startuje
masina

Poslednja izmena:
Vrh Dno