Šta je novo?

Dva problema: Napajanje i SSD

Drakensanger

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2011
Poena
225
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5 14600kf/AC Freezer 34 eSports Duo
Matična ploča
MSI B660M Mortar DDR4
RAM
Kingston Fury 4 x 8 GB DDR4 @3200 MHz
GPU
Zotac RTX 4070 Super Twin Edge 12 GB
Storage
Samsung 970 Evo Plus 256 GB/970 Evo 500 GB
PSU
Antec EAG Pro 550W
Kućište
Antec CX500M
Monitor
Dell 27" S2722DC/S2723HC
Miš & tastatura
Logitech G413/Logitech G502 Hero
Mobilni telefon
Motorola Edge 40 Neo
Pristup internetu
  1. Optički internet
Molim za pomoć oko dve stvari, vezano za konfiguraciju iz profila:

1. SSD: Mojom krivicom se polomila plastika na SATA konektoru SSD-a, pa hoću da ga prepakujem u drugo kućište.

Ima li neko da je ovo radio, pa da se konsultujem? Odnosno mora li biti baš originalni case, ili može i od nekog drugog, polovnog SSD-a?

SSD radi, jer su pinovi ostali čitavi i imaju kontakt, a to parče plastike je ostalo u SATA kablu, pa se nekako drži na mestu.

I da li postoji neki lokalni, ili evropski Kingston broj telefona ili email adresa, pa da od njih poručim originalni case?

2. PSU/MoBo/Fan: U poslednjie dve nedelje, nakon isključivanja računara ventilator na procesoru (CM 212 EVO) se ne gasi. Jedini način da ga ugasim je da nakon toga držim Power taster 5-6 sekundi, ili ga isključim na prekidaču na samom napajanju.

Pretpostavljam da je problem napajanje, jer sam ga pozajmljivao prijatelju da testira konfiguraciju, ali je njemu prilikom toga napajanje palo na zemlju sa nekih 0,5 metara visine. Može li se srediti ili da pazarim novo? Sve sam ponovo prepakovao da proverim da li je sve povezano kako treba, ali je problem ostao, a pride sam napravio štetu opisanu u stavci 1. :wall:

Za nauk, ništa čovek ne treba da radi nervozan.

Čisto sumljam da ćeš doći do toga dela za SSD. jedino da probaš da zalepiš nekako tu plastiku ili ako je samo do data kabla kapni malo onog toplenog lepka dok je kabl u njemu da ga drži na mestu. Ako je do power kabla možeš da uzmeš jedan adapter za SATA na molex i da njega isto tako da zalepiš, tako možeš i da ga vadiš napolje
Što se drugog pitanja tiče, tu napajanje ništa nije krivo nego se kompjuter ne gasi sasvim, verovatno ide u neki power saving mode. To ti je neka greška u windowsima, obično neki drajver zataji. Da se sve ugasi a ne semo ventilator na kuleru, a da ostane upaljeno na napajanju, pa da možda i kriviš napajanje. Ovako jok.
Eh, da nikad nemoj da biješ decu kad si ljut i da popravljaš nešto kad si nervozan.
.

Heh, video sam i sam. Na YouTube-u sam pronašao kako izgleda ovaj moj konkretan SSD (doduše 3k, a ne 5k kao sa videa), i taj plastični deo SATA konektora koji se polomio nije deo kućišta, već deo štampane ploče, tako da ta solucija sa zamenom case-a otpada.

Svejedno, disk radi bez problema jer su pinovi ostali čitavi, tako da ću nastaviti da ga koristim takvog.

Što se tiče venta, resetovao sam i BIOS i vent profili su podešeni na silent. Nigde nije uključena neka neuobičajena opcija. Uzajmiću neko napajanje pa ću probati ima li razlike, pa ako tada lepo proradi uzeću novo napajanje, a ako ne, reklamiraću ploču.

Hvala svakako.

Nema ti veze ni taj profil, ploča se jednostavno ne gasi potpuno i nastavak rada ventilatora je samo posledica i simptom toga. Ploča je takođe ta koja gasi napajanje tako ni ta zamena ne rešava problem. Napajane dobije signal da se uključi i isključi preko zalene žice na glavnom konektoru i dokle god se to ne isključi napajanje ostaje da radi. Isključi napajanje iz kompa i spoji zelenu i bilo koju crnu žicu, trebalo bi da stoji upaljeno dok god je to povezano, čim to isključiš treba da se ugasi. Ako se ugasi onda si siguran da nije do njega.

Poslednja izmena od urednika:
Zamena napajanja rešila problem sa CPU ventom.

Vrh Dno