Šta je novo?

Dva pitanja u vezi FX5900SP i 9800SE

bojanakov

Čuven
Učlanjen(a)
28.09.2002
Poena
619
Dosta se prica a i pise o ovim izvanrednim karticama,ali posto ne poznajem graficke kartice bas super,a zainteresovan sam za kupovinu jedne od ove dve gore navedene kartice zanimaju me dve stvari:

1)Sta je po vasem misljenju bolja kupovina FX5900SP ili R9800SE?

2)Da li je definitivno bolja kupovina FX5900SP od FX5700 Ultra,i 9800SE od 9600XT?

Poz!

A da,a zanima me i koja je razlika izmedju FX5900SP i FX5900XT?
Poz!

1, FX5900SP
2, a, jeste
b, samo ako proveris, da li moz' da se moduje, ali ako ne, nikako!

Ako se ne razumes previse u graficke kartice onda definitivno FX5900SP, jer 9800SE zahteva budzenje (koje istini za volju nije komplikovano) da bi poleteo :)

bojanakov je napisao(la):
A da,a zanima me i koja je razlika izmedju FX5900SP i FX5900XT?
Poz!

SP Core = 400, XT Core = 390, SP uglavnom ima sporiju memoriju na sebi, XT je u Full pakovanju i XT ima manji kuler na GPU.

Stojcha je napisao(la):
SP Core = 400, XT Core = 390, SP uglavnom ima sporiju memoriju na sebi, XT je u Full pakovanju i XT ima manji kuler na GPU.

Da li to znaci da SP ima cooler kao na pravoj 5900 tj. 5950 (preko GPU-a i memorije)?

POZ :wave:

Gidra85 je napisao(la):
Da li to znaci da SP ima cooler kao na pravoj 5900 tj. 5950 (preko GPU-a i memorije)?

POZ :wave:

Nema preko memorije ali ima skoro duplo deblji (masivniji) kuler i odlicno uglacan sa donje strane za razliku od XT modela koji cak imaju i oblikovan kuler za GPU (odnosno izdubljen na sredini gde je jezgro).

Dakle vecina je za FX varijantu...
A do koliko se FX5900SP/XT moze klokovati bez dodatnog hladjenja memorije,a da pritom radi stabilno i bezbedno?Jel je dodatno hladjenje neizbezno ako zelim da je ``pretvorim u pravi 5900 (5950?!)?
Koliko kosta to dodatno hladjenje i da li je slozena operacija nabudziti to?

-Zanima me ako se eventualno odlucim za Radeon-a i uspem da mu otkljucam pipelin-ove jel ce i njemu za klokovanje biti potrebno neko dodatno hladjenje?Ako ce biti potrebno koliko to hladjenje kosta?

Hvala svima na dosadasnjim odgovorima,i unapred hvala na iducim :)
POZ!

@Stojcha:
-Pa koja je po tebi onda bolja kupovina?(SP ili XT)
-Koja je pogodnija za budzenje?
Poz!

@Stojcha:
-Pa koja je po tebi onda bolja kupovina?(SP ili XT)
-Koja je pogodnija za budzenje?
Poz!

Ako mozes da pogledas karticu (pre svega memoriju) onda je sve jedno. I jedna i druga mogu da ti se zalome sa memorijom od Samsung 3.3 do Infineon 2.2ns. Petnaestak komada sto XT sto SP modela su uglavnom imali 2.8ns Samsung i jedna (koja je kod mene :D ) ima Infineon 2.2ns. Konkretno ta zadnja je XT i bez dodatnog hladjenja radi 3-4h na 525/866 kad uglavnom GPU pocinje da trokira. Ako imas srece mozda naletis na MSI FX5900SP Full pack koja ima hladnjake i preko memorija (mada je tu zeznuto da vidis koja je memorija :D ).

Ako ces stalno da je koristis OC. onda je najblolje da napravis sam hladjenje, bez obzira sta uzeo od njih.

A cemu tek sluze tekstovi na Benchmarku, u Digitalu ili PC Press-u?

byMaX je napisao(la):

Treba neko i da cita te novine, a brate i mnogo brzo pisu u njima :D :D :D

@MAD_MUzzY:
Koristim ja search ali mi mozda trebaju neki detalji koji ne pisu u onim raspravama koje vec postoje!
@Max:
Procitao sam,naravno,tvoj text na benchu,Sasin u SK,kao i neke druge ali mi opet mnogo vise znaci da informacije dobijem iz prve ruke i da kontaktiram vise ljudi koji imaju kartice koje me zanimaju...mislim vasi textovi su ok ali opet nisu dovoljni!
Poz!

Pa konkretno me zanima:
1)Koliko kosta nadogradjivanje hladjenja za FX,a jos me vise zanima koliko se dobija dodatnim hladjenjem?(odnosno kolika je razlika u maximalnom klokovanju kartice bez hladjenja i maximalnom kloku sa hladjenjem???)
2)Koliki je sigurni klok FX-a bez dodatnog hladjenja?
Poz!

Zašto bi budžio dodatno hlađenje? Nema potrebe. FX-evi se klokuju do oko 450 - 490 za jezgro i do oko 820 - 880 za memoriju. Club3D se klokuje maksimalno do 420 / 720 stabilno (u proseku).

poz.

byMaX je napisao(la):

Ma niko im vise ne veruje :)

I stvarno, ovo je jedno 35. topik o istoj/slicnoj temi...

@MAx:
A koliko bi se povecale te brojke sa dodatnim hladjenjem?
Da li je bolja kupovina XT zbog boljeg kulera od SP ili nema neke velike razlike?

@all
Koji proizvodjac je najbolji za Fx5900xt/sp kartice?

@MAx:
A koliko bi se povecale te brojke sa dodatnim hladjenjem?
Da li je bolja kupovina XT zbog boljeg kulera od SP ili nema neke velike razlike?

@all
Koji proizvodjac je najbolji za Fx5900xt/sp kartice?

Sve si naopako shvatio :)

SP ima bolji kuler a XT bolju memoriju :D

MSI ti je medju najboljima (normalno uvek ima bolje, al oce da bole i usi :d )

XT ima navodno bolju memoriju Samsung (2.5ns), od koje je u praksi SP-ov hynix na (2.8ns) bolji :)

Pa dobro znaci SP je ipak malo bolji od XT-a iako su prilicno slicni!To ce biti moj izbor!
Hvala svima na odgovorima!
Poz!

Pa dobro znaci SP je ipak malo bolji od XT-a iako su prilicno slicni!To ce biti moj izbor!
Hvala svima na odgovorima!
Poz!

Proveri decko top 10 pa kazi koji je bolji XT ili SP :d :d

Normalno tu je Car da 'utrci' sa svojom nelojalnom konkurencijom :d :d :d

BeastMaster je napisao(la):
Ceniš da neću moći da te opet prestignem? :p

Prestizes me iz momenta :d

Procesor mi je krs nad krsevima, ne trpi nista preko 230MHz FSB i nista preko 1.7V (oce na 1.875V, ali sa vazdusnim hladnjenjem ... jok :smash: ).

A neko vreme se vec zanimam Radeonima pa FX ceka sa strane jer njegovi ladnjaci za memorije odose na Radeta :D :D :D

lephafta je napisao(la):
XT ima navodno bolju memoriju Samsung (2.5ns), od koje je u praksi SP-ov hynix na (2.8ns) bolji :)

Pobrkao si.
SP ima Samsunga od 2.8, koji je bolji od XTovih Hynixa od 2.5.

Pozdrav!

Stojcha je napisao(la):
Proveri decko top 10 pa kazi koji je bolji XT ili SP :d :d

Normalno tu je Car da 'utrci' sa svojom nelojalnom konkurencijom :d :d :d
Dobro bre, pa jel' hocete da oborim klokove na te vase, pa da vas opet izlemam? :d

CAR je napisao(la):
Dobro bre, pa jel' hocete da oborim klokove na te vase, pa da vas opet izlemam? :d

Tu smo te chekali, dechko :D :D :eyebrows:

Bih da pazarim jednu 5900xt, a na cipovima pise HY5DU283222, AF-25 333A. Zna li mi ko tacno reci o kojim se cipovima radi, brzini i OCu koji prosjecan primjerak moze da postigne??

Posto je stvar prilicno hitna, ako moze odgovor na [email protected], bio bh jako zahvalan :angel:

2.5ns Hynix, koja je kartica (proizvodjac) u pitanju?

Nazad
Vrh Dno