Šta je novo?

Dva pitanja o zvucnicima?

RasetaM

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2001
Poena
619
1. Da li neko zna dobar servis za zvucnike, crkli mi basovi?
2. I da li neko zna gde mogu da kupim zvucnike, odnosno basove od 12", preko 100W i 8 oma, moze i novo i polovno?

Imas u Sindjelicevoj BB ITC radnju imaju zvucnike

Bax je napisao(la):
Imas u Sindjelicevoj BB ITC radnju imaju zvucnike

Znas li mozda broj telefona?

fon je 444 00 44 (tesko se pamti :)) u bg...
S' obzirom na location mozda ce ti vise odgovarati ovi telefoni:

021/ 451-144 451-143 novisad
024/ 556-069 subotica

EagleOne je napisao(la):
fon je 444 00 44 (tesko se pamti :)) u bg...
S' obzirom na location mozda ce ti vise odgovarati ovi telefoni:

021/ 451-144 451-143 novisad
024/ 556-069 subotica

Hvala, trenutna lokacija mi je u Beogradu.

Nego rade li oni i servis?

RasetaM je napisao(la):
1. Da li neko zna dobar servis za zvucnike, crkli mi basovi?
2. I da li neko zna gde mogu da kupim zvucnike, odnosno basove od 12", preko 100W i 8 oma, moze i novo i polovno?

Servisiranje zvucnika, Sinisa Rankov iz Zemuna. 316-3467 ili 064/11-08-171.

Ima tip na buvljaku-ima tezgu sa svom opremom za gradnju zvucnika, a radi i on servis i izradu.Koliko znam bio je jeftin.Saznacu danas telefon pa javljam. A ortak je pre neki dan nosio kod nekog tipa na Medaku, platio je 40dem za komad-promenu vesanja na dva basa i namotavanje, mislim da je cak bio i srednji pa cu mu uzeti phone pa ti vidi

Tip sa buvljaka:
tezga 788 tel: 011/316-0827; 063/205-329 -Zvonko
znaci pravi,popravlja i prodaje sve sto vam moze pasti napamet u vezi ozvucenja a i sire po dosta pristupacnim cenama, a cini mi se dosta dobar kvalitet.

Tip na Medaku:
Golub Todorovic, 011/4889-440; 064/110-43-10
ortak je za 40dem izmenio dva vesanja na basevima i premotavanje srednjeg, a sada je odneo i drugi zv. promena dva vesanja 30dem, gotovo za dan do dva.
A i tip na buvljaku mi je svojevremeno spominjao neke smesne cifre za motanje 5,10,15dem.

Hvala, videcu sutra sta ce biti!!!

E ovako, nadjos neku firmu u Sabcu koja mi to moze doneti po narudzbi, pa sad treba mi vas savet, imam dvosistemske kutije, do sad mi je u njima bio bas sa papirnim vesanjem EiNis 12" i odlicno je radio, sad se dvoumim izmedju jednog sa gumenim vesanjem model W300 (32-3000Hz) i sa papirnim model BG 30 NG (50-5000Hz) u oba slucaja Visaton, e sad mi vi recite sta je bolje da uzmem?

I jos jedno pitanje sta je bolje 4 ili 8 oma?

Pa znas kako-najbolje da stavis kakvi su i bili i otpor i frekventni opseg-ako si zadovoljan zvukom kakav je bio.
Sto se tice vesanja sa gumom daju bolji bas-dublji sto se vidi i iz podatka o frekfenciji i osetljiviji su tj. lakse se pokrecu, a taj sa kartonskim vesanjem je dosta slaba karakteristika 50, da je do 40 to je prihvatljivo ali to je previse, to ti je nesto izmedju basa i srednjotonca.Sa kartonskom membranom bolje udara,pravi jaci pritisak (osecas u grudima kako tuce), mozda je jaci efekat, ali samo za zurke kada rade na jacim snagama posto se mnogo teze pokrecu sa kartonskim vesanjem,tako da je bolja guma bez razmisljanja posto pretpostavljam da pravis univerzalne zvucnike a ne za ozvucenje.
A sto se tice otpora svi ozbiljniji zvucnici su na 8 oma (sto ne znaci i da su bolji-cak mislim da je obrnuto, ali za komercijalne varijante sigurno 8), mada bi tu trebao da stavis koji ti je i bio inace ces morati da prepravljas skretnicu.

George je napisao(la):
Pa znas kako-najbolje da stavis kakvi su i bili i otpor i frekventni opseg-ako si zadovoljan zvukom kakav je bio.
Sto se tice vesanja sa gumom daju bolji bas-dublji sto se vidi i iz podatka o frekfenciji i osetljiviji su tj. lakse se pokrecu, a taj sa kartonskim vesanjem je dosta slaba karakteristika 50, da je do 40 to je prihvatljivo ali to je previse, to ti je nesto izmedju basa i srednjotonca.Sa kartonskom membranom bolje udara,pravi jaci pritisak (osecas u grudima kako tuce), mozda je jaci efekat, ali samo za zurke kada rade na jacim snagama posto se mnogo teze pokrecu sa kartonskim vesanjem,tako da je bolja guma bez razmisljanja posto pretpostavljam da pravis univerzalne zvucnike a ne za ozvucenje.
A sto se tice otpora svi ozbiljniji zvucnici su na 8 oma (sto ne znaci i da su bolji-cak mislim da je obrnuto, ali za komercijalne varijante sigurno 8), mada bi tu trebao da stavis koji ti je i bio inace ces morati da prepravljas skretnicu.

He bilo bi lepo kada bih mogao da pozajmim od nekoga oba zvucnika pa da probam koji je bolji, to sam i bio uradio pre nekih 5 godina kad sam kupovao ove zvucnike i uzeo sam one sa papirnim vesanje, e sad kad bi mi neko rekao koji je opseg ovog Niskog basa sa papirnim vesanje bilo bi lepo!!!

U sam sznao da ako su ti kompresione kutije-skroz zatvorene bez rupe-idu obavezno sa gumenim vesanjem da bi bas mogao da radi-mnogo vece pokrete pravi kada je kompresiona kutija,a ako je kartonsko vesanje morada ima otvor na kutijama tj.bas reflex.

Izgleda da cu ipak uzeti ono sa kartonskim vesanjem, prvo treba mi malo i srednjih a on radi do 5000Hz, a i kutije mi imaju malu zapreminu za gumeno vesanje :)

Mozda da odes kod tog tipa na buvljak da vidis sa njim posto ima mnogo raznoraznih komada pa mozda mozes i da isprobas tj. on i da te posavetuje posto ipak zna i radi sve.
A kao sto ti rekoh ako nemas otvore na kutijama a kazes da je mala zapremina, mislim da tek onda ne bi smeo da stavis sa kartonskim vesanjem,alo ima otvor onda ok, ili da napravis otvor, ali bi opet bilo bolje da odes kod ovoga za savet.

RasetaM je napisao(la):
I jos jedno pitanje sta je bolje 4 ili 8 oma?

Sto se tice pojacala, bolje je da zvucnik ima 8 Oma, jer je laksi za "teranje"!

George je napisao(la):
... dosta slaba karakteristika 50, da je do 40 to je prihvatljivo ali to je previse, to ti je nesto izmedju basa i srednjotonca.

O cemu ti pricas? Basovi su sve do 200Hz (more or less)!!!

Pa u principu si u pravu da sve to spada u bas podrucje, ali neces mi valjda reci da isto zvuci zvucnik kome podrucje basa pocinje od 50Hz i onaj od 180Hz.
Negde sam nasao podatak u vezi zvucnih izolacija prostorija, da se sve preko 100Hz dobro izoluje, a ispod 100Hz su vrlo slabi efekti-pa i to nesto govori o podrucju basa.
A ako si imao prilike negde da cujes bas koji radi od npr.30Hz i bas koji radi od 50-60Hz ne bi bas tako pricao.U principu za neko ozvucenje i nije mnogo bitno, ali ako volis HI-FI onda je itekako velika razlika u dubini basa.Svi iole kvalitetniji zvucnici imaju ispod 40Hz, da ne kazem oko 30Hz.

George je napisao(la):
A ako si imao prilike negde da cujes bas koji radi od npr.30Hz i bas koji radi od 50-60Hz ne bi bas tako pricao.

Prvo bez neke zelje da se puvam, imao sam dosta prilika da slusam zvucne sisteme koji vrede i preko 10.000 DEM, i imam nekakvu predstavu sta je to kvalitetna reprodukcija!

Drugo, samo u teoriji, (ili eventualno kod neke dece, nenacetog sluha), cujni frekvencijski opseg se pruza od 20-20.000 Hz. Dok kod VELIKE VECINE donja frekventna cujnost pocinje tek negde od 40-50 Hz, a gornja zavrsava negde oko 14-17 KHz! Stoga nemoj biti siguran da si i ti ikada CUO tu frekvenciju, o kojoj pises!?

Trece, molio bi te da mi navedes koji muzicki instrument proizvodi zvuk te frekvencije.

Pozdrav!ctp;

Bas bubanj pravi ispod 100Hz- ovo ne tvrdim samo prenosim iz casopisa savet strucnjaka za zvucnu izolaciju prostorija u kome navodi da je za podrucje ispod 100Hz skoro nemoguce nesto znacajno uraditi-u stanu naravno-posto se covek raspitivao kako da u stanu resi problem sa komsijama i svojim muzickim bendom.
A sto se tice spektra cujnosti,ako tako kazes verujem ti posto sigurno nisi tako nesto mogao da izmislis nego imas podatak o tome, ali opet mislim da ces primetiti razliku posto kazes da je cujni opseg od otprilike 40Hz-a ako i ne u svakom slucaju mislim da ce biti ogromna razlika posto je covek naveo da su ovi zvucnici koji pocinju od 50Hz sa kartonskom membranom, a mislim da se oni mnogo teze pobudjuju tako da na manjim snagama ce imati jako jadan bas, dok oni sa gumenim vesanjem, na stranu to sto pocinju od 30Hz, vrlo lepo rade i na manjim snagama. Moje misljenje prema nekim skromnim iskustvima,ako neko zna vise i misli da gresim neka me ispravi-ni ja ne volim da zivim u zabludi:)

Pazi, stvari sa zvucnicima stoje tako da ce svako ko ima pozamasno iskustvo u toj oblasti moci da kaze za sigurno samo jedno, da bi procenio koji je zvucnik kakav moras da SLUSAS, SLUSAS I SLUSAS!!!
Nemoj misliti da se ja ovde kao puvam, ali iskreno to je jedina pouzdana stvara koju mogu ovde da ti kazem-napisem i da 100% stojim iza nje. Znam i to da mozda ovo nije od prevelike koristi kod nekih konkretnih problema, ali sa muzikom i zvukom stvari stoje tako da je nas dozivljaj i muzike i zvuka uopste VEOMA SUBJEKTIVAN, tako da nema nekih 100% pouzdanih pravila kako ces nesto da ocenis!
Pozdrav!

Evo posto sam ja imao zvucnike sa papirnim vesanjem, da kazem da su imali jako lepo bas i na malim snagama nisu bas punili prostoriju k'o gumeni ali je bilo prijatno, ali kad se poveca snaga izbijali su vrata iz stokova sto gumeni nikada nisu mogli da urade, a ja ponekad stvarno volim da pojacam i da osetim udarce basa :)

Nazad
Vrh Dno