Šta je novo?

Dva monitora + HDTV na isti komp

Geek_master

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.03.2001
Poena
679
Imam dva 17" monitora koja koristim za pc. Hteo bih da dokupim HDTV, ali tako da mogu da koristm sva tri od jednom. Taj TV bih koristio iskljucivo za gledanje preko kompa, tv program me ne zanima. Imam plocu sa P35 chipsetom i graficku sa dva izlaza (8600GT). Na oba izlaza su nabodeni monitori. E sad ploca ima josh jedan PCI-E slot, ali ta dva bi trebalo da sluze iskljucivo za ATI crossfire koji me ne interesuje. Da li bih u taj drugi slot mogao da nabodem bilo koju (jeftinu) PCI-E graficku koja bi radila potpuno odvojeno i sa svojim drajverima? Pre je uz AGP karticu mogla da se nabode neka PCI. Ne verujem da bi mi PCI graficka resila problem, jer nisam siguran da bi mogla adekvatno da uradi prikaz na HDTVu (1366x768). Dakle morala bi neka jeftina kartica novije generacije.

Imam i drugu ideju, koja se zasniva na cinjenici da dok budem gledao nesto na tom HDTVu, nece mi biti potrebna slika na monitorima, pogotovu ne na oba. Znaci, mogao bih svaki put da istekam monitor i da ubodem TV i obrnuto, sto bi zahtevalo restart (gasenje) kompa itd. Da li postoji neka varijanta da se to radi automatski, tipa neki uredjaj sa softverom koji bi birao sta je aktivno (a u koji bi bili ubodeni svi kablovi). Naravno morao bi da bude vrlo jeftin :) jer inace ide varijanta rucnog cupanja kablova :)

Ako imaš HDMI i na toj kartici, ne treba ti više ništa. Ako nemaš, možeš da iskoristiš komponentne izlaze, TV će sigurno imati odg. ulaze.
Ako si baš rešio da povezuješ preko DVI ili HDMI porta slobodno ubaci još jednu PCI-E grafičku.

Neke kartice pored 2xDVI imaju i tvout koji ima i komponentni izlaz (3xcinc) koji bi ti obezbedio cak 1920x1080
ali malo losijeg kvaliteta nego da HDTV vezes DVI ili VGA kablom.
Kod gledanja filmova ne bi primetio razliku...

Poslednja izmena:
Ako imaš HDMI i na toj kartici, ne treba ti više ništa. Ako nemaš, možeš da iskoristiš komponentne izlaze, TV će sigurno imati odg. ulaze.
Ako si baš rešio da povezuješ preko DVI ili HDMI porta slobodno ubaci još jednu PCI-E grafičku.

Jesi li siguran da ce druga PCI-E kartica raditi nesmetano? Da li su ta dva slota samo za ati crossfire ili mogu da bodem bilo koje dve kartice ako rade nezavisno jedna od druge?

Jesi li siguran da ce druga PCI-E kartica raditi nesmetano? Da li su ta dva slota samo za ati crossfire ili mogu da bodem bilo koje dve kartice ako rade nezavisno jedna od druge?

Možeš bilo koju drugu PCI-E kartu da ubodeš, instaliraš odgovarajuće drajvere i pičiš. Kartice će raditi potpuno nezavisno. I ne znam što pominješ ATI Crossfire, kod Nvidie se to zove SLI ;)

da al ako mu je ploca crossfire, onda to nije sli |>

Ploca mi je ati crossfire, a ne nvidia sli

Sorry, video sam da ima Nvidia 8600GT pa sam se zaleteo... Bez obzira, dve kartice će raditi nezavisno jedna od druge...

Odlicno! Bas mi je to trebalo. Znaci uzmem neku krdzavu 7200gs ili slicnu za 30 evra i to resava problem u potpunosti :) Pretpostavljam da je video prikaz na takvim kartama odradjen kako treba.

Hoces na tu novu kartu da povezes HDTV ili dve 17-ice ? Ako planiras da povezes HDTV na npr. taj 7200GS, a CPU ti nije dovoljno jak da istera HD u 1080p, u tom slucaju je bolje da ga povezes na 8600GT, jer ona ima HD akceleraciju. Ako ces pustati samo 720p, onda ti je prakticno svejedno jer skoro svaki CPU danas to moze da izgura...

Moze cpu sve da tera bez problema :)
Monitori ce ici na 8600gt, zbog igara itd, hdtv ce na tu slabu karticu. U stvari jos nista nije sigurno da li cu kupiti taj hdtv, ali mi je bitno da znam da moze da radi kako sam zamislio.

Pa rek'o ti ja da će da radi, ali ti nećeš da me slušaš ;)

Da li je neko stavljao na jedan izlaz graficke wide a na drugi classic.
Uskoro kupujem nov monitor a zao mi je da stara 17-ica ide u penziju, imam dosta starih snimaka koji su 4:3 pa bih nju koristio za to a wide za hd, filmove, igre i ostalo.

Vrh Dno